Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na obranu soukromých slov

29. 04. 2024
5
11
111
Autor
Danny

Kdysi dávno jsem se v jedné diskusi zmínil, že ve svém deníku používám soukromá slova, načež se mi soukromě ozval jeden diskutující s tím, že Ludwig Wittgenstein má nějaké poznámky proti soukromým slovům ve svém díle. Teď, hodně ex post, bych rád napsal něco jako oponenturu, tři důkazy na obranu existence soukromých slov:

1) Důkaz konstrukcí

Ve svých dílech na tomto serveru mám několik různých děl: "O kluzounech" "o hanuchanech" "o trudantech", která tři moje soukromá slova popisují: oproti námitkám, že soukromá slova "nefungují", zde mám přímo zkonstruovaná tři, která fungují. Pokud daná tři slova považujete pouze za Dannyho fantasmagorie, pokračujte k dalšímu důkazu.

2) Důkaz myšlenkovým experimentem

Představme si následující myšlenkový experiment: na nějakém ostrově se používají dva jazyky, nazvěme si je pro ilustraci jazyk "1" a jazyk "3". Pak mějme nějaký pojem ABC - a jak jistě víme, někdy se může stát, že nějaký pojem v jednom jazyce se dá vyjádřit pouze opisem v nějakém jiném: tak dejme tomu že pro pojem ABC je v jazyce "1" jedno slovo a v jazyce "3" tři slova.

No - a nyní si představme, že jazyk "1" zanikne: to se taky někdy stává, zcela ho pohltí jazyk "3" a dávno poté, co po jazyce "1" není žádné památky, nějaký filosof z tohoto ostrova píše dlouhou stať o pojmu ABC - a všimne si, že se používá pouze opisu. Vlastní slovo vytvořit může, když si uvědomíme, že v jazyce "1" kdysi to slovo existovalo a "fungovalo".

3) Důkaz programováním

Toto je jediný důkaz, který jsem měl před těmi spousty let, když diskuse poprvé probíhala, proto u humanitně založených diskutujících příliš neuspěl. Jde o to, že v programovacích jazycích, které jsou mým denním chlebem, se nová slova vytváří neustále: pokud se nějaká posloupnost příkazů opakuje, je vhodno pro ní napsat podprogram a ten pak spouštět, aby se mohl sled instrukcí měnit pouze na jednom místě a ne několikrát v daném programu, takový podprogram má samozřejmě své jméno, což je jméno této nové činnosti.

Důležitost vysvětlení, definice

Samozřejmě nikdo nebude člověku rozumět, pokud bude používat nové slovo a nevysvětlí ostatním jeho význam: také by se nové slovo mělo používat jen zřídka, v opodstatněných případech, kdy pro pojem opravdu neexistuje ekvivalent, aby se jazyk neologismy příliš nezahlcoval.

Co říct závěrem? Určitě se teď ozvou nějací trudanti (definice viz můj seznam děl), s čímž počítám.


11 názorů

Aru
před 2 týdny
Dát tip

toot, to nevadí, s druhým článkem v podstatě souhlasím, tak nějak každý si ten jazyk uchopí dle svých zvyků, tendencí, výchovy, zažitých stereotypů - doma v rodině, sousedů, dle vlastní kreativity a práce ve které dělá, případně s jakou dělá, pokud se to týká přímo řeči/písma.

  • no ano, všechno sahá daleko do minulosti, proto jsem psal o Husovi, ozvěny jeho činu se nás dotýkají neustále v každém slově prakticky. proto jsem psal, že výklad dnešních učitelů je vulgární, pokud nectí danou výslovnost/písemnou podobu daného objektu ve vykládané době.
  • mimochodem, ta úžasná naše vlajka je momentálně vlajkou neexistujícího státu, vznikla jako taková v r. 1920, samotné ČSR používalo dva roky tu vlajku, která patří tomuto národu - bíločervená. dnešní stát používá odznaky zrušeného státu, čímž se vtírá otázka, když je stále statním a veřejně uctívaným svátkem založení ČSR, jestli žijeme v Česku, nebo v ČSR bez Slovenska a máme jakýsi krycí dočasný název státu s provizorními vládami, které tak trochu vládnou i nevládnou zároveň :D
  • ano, Marie Terezie tento národ značně posekala, její vliv vnímám jako extrémě negativní, tam začala všechna ta úřadovost a školkost trvající až dodnes, samozřejmě v drolící se granulové formě :))
  • tento stát by jednak potřeboval vyházet celou vládu, na pražském hradě by rozhodně neměl sídlit prezident, od toho jsou prezidenstké paláce, potom by měl změnit vlajku, modrý klín tam nepatří, to už dvouocasý lev a konečně by se měl zrušit ten protivný svátek založení ČSR, pokud tedy nejsme v ČSR, tím by vznikl základ pro pevný stát

toot
před 2 týdny
Dát tip

ty jo, Aru, já ti tu vysypu snad celiu historii mýho čtení ... tohle je ten správný článek, omlouvám se


toot
před 2 týdny
Dát tip

promiň Aru, tady

se mi to popletlo


toot
před 2 týdny
Dát tip

to nevím Aru, ale dva dny zpět jsem četla hezkej článek, tak kdyby tě zajímal - je tu


Aru
před 2 týdny
Dát tip

toot, je to opravdu zvláštní, ale při poslechu polštiny už se mi stalo, že jsem zaslech určitý základ, který platí i pro češtinu, kde ale chyběl. dnešní čeština mi přijde jako vyoperovaná pro mrzáky :))

mám opravdu dojem, že Češi jsou menším bratrem Polským, i ty vlajky jsou bez toho proklatého modrého klínu totožné a vlajka českého království byla pouze bílo-červená.

plus jsem zapomněl dodat, že učení v dnešních školách, co se týče historie je prostě vulgární, kde lítají samí Bořivojové a Přemyslovci, člověk nabude dojmu, že háčky a čárky tu byli od nepaměti a že to je ta echt-čeština :D

možná ti ukrajinci paradaxně dodají češtině zpátky slovanský nádech, žijeme sice v češtině odmalička, ale tohle je naprosto šílený a doprzněný jazyk :D


toot
před 2 týdny
Dát tip

Aru, krásnej komentář. 


toot
před 2 týdny
Dát tip

moje babča říkala, že jsem na nočníku byla trudovatá ... to víš - těžká práce s náročným myšlenkový procesem, nepůsobí na mimické svaly oblažujícně ... všeobecně bych k této témě řekla, že můj slovník není zvela běžný ... takže ano, fungujou když jsi ochoten se jim otevřít


Aru
před 2 týdny
Dát tip toot

no vždyť co popisuješ Danny, dnešní čeština je důkazem, že soukromá slova fungují nejenom na úrovní jednotlivce, ale i na úrovni státu, to co dnes nazýváme češtinou je jen pouhým odvarem té češtiny, která přežila u našich sousedů Poláků. dnešní čeština je plná francouzských slov, jako automobil, garáž, pasáž, drogerie, nebo parfém, dále německých, ty ale zastarávají ve prospěch anglických, dále italská slova, která zdomácněla a samozřejmě latina, bez té žádný západní jazyk nedá ani ránu :D

Čechové, kdysi mluvili a psali defakto polsky, dodnes se prvňáčci seznamují v abecedě s dnes typicky polským W, které nemá v současné novočestině význam, rozhodně to není kvůli wolframu, který by se mohl zrovna tak psát jako volfram a nic by se nestalo.

myslím, že Čechové a Poláci byli jediným národem o dvou, či více (Slavníkovci) kmenech. Germáni, jak už tak chodí, že zasahují Čechům do života neustále se postarali i o rozdělení tohoto původně jednoho národa německým, později Pruským Slezkem, jako takovým klínem a postarali se o odcizení a ztráty hrdosti v Češích, zatímco ještě Přemyslovci (Przemyślidzi) se nebáli dát komukoli po tlamě a Žižka ještě dokázal vyhrát naprosto všechno, dnešní Čech má svázané ruce a klopí zrak, to je opravdu smutný dějinný vývoj a to díky tomu, že první co formuje malého návštěvníka na úrovni státu je jazyk a po té písmo a historie.

dnes můžeme mluvit jazykem, který ani není duchovním pokladem tohoto národa, ale jakýmsi paskvilem tzv. obrozenců a psát tím Husovým vylepšovákem, možná nevěděl co dělá, možná ho někdo přímo platil, kdoví


fjorda
před 2 týdny
Dát tip
  • :) obzvláště se mi líbí důkaz 2
  • Důkaz 1 je mi jasný 
  • Důkaz 3 je programování.... Takže v tom budu vždycky tak trochu ztracena - každopádně, díky tobě míň a míň 

Jamardi
před 2 týdny
Dát tip

Já jsem považovala za takové soukromé slovo slovo "kradač". Ale před nějakou dobou jsem se náhodou dočetla, že stejný nápad měl i někdo jiný. Nezní to tak zle jako "zloděj". Kradač se blíží ke slovesu poradit si.


Andreina
před 2 týdny
Dát tip Alegna, Janina6, K3, Jamardi

Danny, promiň, ale podle mého je jakékoliv obhajování existence nebo tvorby soukromých slov zbytečné, protože je mají a používají úplně všichni, a to od útlého věku žvatlání až po kmetský přemýšlivý věk. Držím palce, tvoř si slova podle libosti, nikdy nevíš, jestli za pá nebo víc let nebudou běžnou součástí češtiny. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru