Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Východ slnka v neznámej kolónii

14. 03. 2023
10
10
328
Autor
e.eucrow

V záhradách niekoľko chodcov. Spoza skaly vychádza jeleň. Budeš dýchať a nahlas opakovať to, čo si myslíš. Nie je v tom rozdiel. Vymenuj prísady, ktoré potrebuješ. „Mak, soľ, včelu a čerstvé korenie.“

Slnko. Noviny v kaluži. Počkaj, odomknem ti, vráť sa. Chytaj jednu loptu za druhou. Hneď vedľa pošty nájdeš nánosy červeného piesku. Sánky na miestach, kde parkovali autobusy. Vezmi si kľúče.

Zavedú ťa do dielne v severných lesoch, v ktorej sa skrýva starý duch, vystierajúci neviditeľnú ruku do okolitého vzduchu. Nahraj do archívu svoju videoodpoveď. Vystúp na osamelú vežu, vrhni sa z nej, pozoruj zvyšné ľudské kolónie.


10 názorů

e.eucrow
16. 03. 2023
Dát tip

áno, to prechádzanie, vychádzanie... to mi trochu uniklo, rozhodne to nepôsobí príliš dobre (trochu som to upravil). inak vďaka za zaujímavý komentár :)


Silene
16. 03. 2023
Dát tip

Na první čtení popadlo mě, zatraceně, afirmace. (Dýchání, jak jinak.) Na druhé, že možná včas zaražený gamebook. Konkrétní zájem probudily následující jevy: náznak hláskové instrumentace včelu a čerstvé korenie, snad by se dal přičíst i posunutý červeného piesku. Nejsem si docela jistá, zda autor opravdu chtěl uplatnit v příslušné frekvenci: prechádza/vychádza/vychádza.

Každopádně slitý obraz, slunce jelena (slunce jelen!) není vůbec marný, chm, co už tak, že jej vytěžila protivně komerčně zdatná J. K. Rowling, když mentálně obcovala s měsíčním svitem. (Zároveň podsouvají se mi kýžené záludnosti astrologických kategorií.) S určitostí vytěžili jej/obraz/písek i naivní malíři. Takový červený písek v soukolí...

..........

edit. (správka liter)


e.eucrow
15. 03. 2023
Dát tip

vdaka :)


Philogyny
15. 03. 2023
Dát tip

Budu se opakovat, nevím, proč mne slova některých lidí takhle přitahujou. 

 


lawenderr
15. 03. 2023
Dát tip Philogyny

někdy ani to, že vychází slunce, nemusí být dobrým znamením ... :) v tvý poezii jsem pořád ve střehu napůl mezi dveřmi, s jendím popruhem batohu na rameni - a pes už čeká venku dávno :D dík


e.eucrow
15. 03. 2023
Dát tip Gora, Philogyny

ešteže sa poéziou neživím, takže sa nemusím báť, že by ma o ňu umelá intelgencia pripravila. :P


vk
15. 03. 2023
Dát tip Silene

Je čas začať sa hrať s ChatGPT :-)

The beach is empty, except for a lone seagull perched on a rock. Suddenly, a dolphin jumps out of the water. Take a deep breath and speak your mind out loud. It doesn't matter. Note down the necessary ingredients: cinnamon, ginger, honey, and lemon.

The moon is full. Magazines scattered on the ground. Hold on, I'll release you, come back. Keep catching one ball after another. Look for pockets of blue sand near the library. Skateboards in spots where taxis used to park. Grab the map.

Follow it to a hidden laboratory in the mountains, where a brilliant mind is tinkering with new ideas, pushing the limits of science. Submit your findings to the database. Scale the deserted tower, take a leap of faith, survey the remaining wilderness.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru