Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sarkastická slohovka o Ripleyové

13. 12. 2003
7
5
5596
Autor
Induan

Nedávno (asi tak před rokem a půl :) si někdo z Vás čtenářů chtěl přečíst i něco z mé prózy. Plním tedy tak napůl opožděně přání a upozorňuji, že jsem spíš humorista než prozaik, takže se před vánoci možná alespoň trochu zasmějete (doufám :) u této slohovky.

Ellen Ripleyová

 

Ellen Ripleiová je žena středního věku. Má hnědé oči a kučeravé vlasy. Tedy pokud zrovna nemá hlavu vyholenou jako koleno. Na doporučení šéflékaře trestanecké kolonie se vyholila i na intimních místech. Prý kvůli vším. Takže nějakou dobu byla celičká hlaďoučká jako dětská prdelka. Ale od té doby, co ji po skoku do roztaveného železa a následné smrti i s jejím novorozeným vetřelčátkem znovu naklonovali na palubě vojenského vesmírného plavidla jménem Auriga, je zase všude pěkně kudrnatá.

Ripley je střední postavy a z oblečení jí například velice sluší zejména spodní prádélko, které s oblibou nosí pod skafandr pro výstupy do volného vesmírného prostoru nebo jako pyžamo do hybernátoru. Snad jí v něm není moc zima. Ale jejím opravdu nejoblíbenějším módním doplňkem, který vás na ní jistě zaujme už na vzdálenost několika metrů je bezpochyby plamenomet, někdy také kombinovaný s vrhačem granátů a rychlopalným vojenským kulometem střílejícím průraznými náboji. Občas ji můžeme spatřit v její šedomodré uniformě, zejména pokud se pohybuje po výsadkovém modulu na planetě LV - 451. Někdy si oblékne i krásně žlutočerný hydraulický posilovač svalů, určený k nepříliš efektivní manipulaci s náklady na palubě mariňácké mateřské lodi, ale zato vysoce efektivní v boji proti vetřelčím samičkám, které jsou jak známo mnohem nebezpečnější než vetřelčí samci, jak už to tak někdy v živočišné říši chodí.

Její ruce jsou většinou poměrně čisté a vypadají dobře udržované. Člověk by řekl, že je bude mít celé podrápané, popálené kyselinou a ohněm z plamenometů, či pořádně umatlané slizem od neustálého hraní na honěnou s bandou vetřelců. Také její obličej není ani zdaleka tolik pokryt jizvami nebo alespoň kolomazem, jak by se na mariňácky drsnou Ripley slušelo. Nicméně občas se jí alespoň trochu leskne čelo, zpocené strachy z blížícího se vetřelčího samečka, který by ji rád přilepil svým lehce průsvitným slizem v nějaké temné šachtě vzduchotechniky a tam ji nechal oplodnit tím malým hnusákem, co leze z vetřelčího vajíčka a je samá noha.

Na krku Ripley většinou nic nenosí, pokud opomeneme zachráněnou holčičku jménem Mločka nebo metr dlouhý ocas, který ji občas ta malá nohatá nestvůra kolem něj omotá, aby jí mohla strčit cosi do krku. Ripleiová si ale tuto ozdobu většinou nechá sejmout svými kolegy mariňáky, protože ji zřejmě trochu škrtí.

Ripley se kupodivu občas i směje. Na její tváři, nepříliš ošlehané žárem bitev s vetřelčí cháskou, se občas objeví něco jako hluboká rána od ucha k uchu, způsobená pohledem na tu vypleštěnou zrzavou kočku, které tak příznačně říká: "blbečku".

Ellen však také dokáže být nejen nebezpečně drsná, ale i nebezpečně svůdná, jak poznal i ten nebohý doktor z trestanecké kolonie. Ellen je prostě třída za všech okolností a v každé situaci. A to nejen tělesně. Z její tváře lze často vyčíst nejen tvrdohlavou snahu přežít cokoli, co před ní postaví tvrdý a nelítostný osud, ale také ženskou intuici, která jí často pomáhá dostat se z problémů mnohem lépe než drsná chlapská gesta.

Chodí rychle a rázně, ale přesto elegantně a její krok je lehký a pružný. Nenosí většinou kanady, jak by se dalo předpokládat, ale spíše něco jako lehké vesmírné kecky. Zřejmě to v nich tak neklouže po tom slizu a vetřelci ji neuslyší. Ripley se vůbec pohybuje jako kočka. Rychle, hbitě a tiše. Žádný slizoun nemá proti ní šanci. Už přežila tři díly a když  už opravdu byla trochu opotřebovaná a musela umřít, prostě se o sto let později znovu narodila a aby to nebylo tak fádní, tentokrát má v sobě vetřelčí krev. Její novou krev můžete i spatřit, pokud jí rozbijete nos velkou ocelovou činkou, jako to udělal vesmírný pašerák ve čtvrtém díle. Uvidíte, že ani nemrkne. Jenom pozor, ať na vás trocha té dobroty nekápne, propálila by vám díru skrz na skrz. Ripley už je teď imunní. Ona je teď Ripley vůbec poněkud drsnější než dřív. Klidně si propíchne dlaň dranžírákem a tváří se přitom jako že to lechtá. Asi je teď tak trochu sado maso. Každopádně vylepšená v každém ohledu pro boj s vetřelčí chátrou. Má teď vetřelčí mrštnost, vytrvalost, intuici a občas i mentalitu.

Přesto ale stále zůstává věrná lidem a své nevlastní bratříčky drtí hlava nehlava. Už se docela těším, s čím vyrukuje příště. Jenom doufám, že jí nenarostou vetřelčí zuby nebo ocas. To by už asi bylo moc i na hlavní představitelku Sigourney Weaver, která hraje Ellen Ripleiovou už spoustu let a vůbec ne špatně. Nebýt jejího hereckého umění a obětavosti, zřejmě by světová kinematografie přišla o jeden skvělý feministický fetiš.


5 názorů

Induan
17. 07. 2009
Dát tip
No jo - taky mě to štve - dyslexie a dysgrafie navíc za mýho dětství se o tom ještě moc nevědělo, takže mě učitelé ve škole jebali jako magoři. A to jsem za svoje dětství přečetl knížek jako málo kdo a pravopis jsem si prostě nedokázal nikdy zafixovat do podvědomí. Jakmile přestanu psát vůlí a nechám ruce psát sami, pravopis jde do háje. Ale copak o to, dyslexie se prostě dá obejít tím, že si člověk dává pozor, když píše něco důležitého, i když mu to pak trvá déle. Ale horší byla pro mě dysgrafie. Už ve třetí třídě jsem měl pořád problémy s učitelkou že děsně škrábu. A ještě na vysoké jsem nebyl schopný narýsovat rovnou čáru a pokud možno neprodřít papír :D Ale zato třeťáci si za mnou chodili nechat udělat domácí úkoly z informatiky :) Díky Bohu za počítače. V 3DS MAX a grafické editory to řeší :) Dělám profi modely budov atd. Ale i tak si ze sebe dělám srandu, že jsem grafik dysgrafik a autor dyslektik :)

Induan
16. 07. 2009
Dát tip
No ano - jsem dyslektik. O to těžší pro mě bylo mít slohovku bez jediné chyby. Ostatní dyslektici nebyli a chyb tam měli - jé jé :) Co si po sobe nezkontroluju písmenko po písmenku, to prostě nevidím - nejsem schopen si zapamatovat správnou podobu slova - když se podívám na dvě slova a v jednom je pravopisná chyba, dokud nepoužiju nějaké pravidlo, prostě mě to nebije do očí.

Havranka5
19. 05. 2005
Dát tip
Dobře a výstižně napsané * Autor je zdá se znalec legendárních vesmírných příšerek :-)

Dotek
23. 10. 2004
Dát tip
:-))

katugiro
21. 12. 2003
Dát tip
hm... vetřelce nemusím :)

Nebylo to špatný, ale dal bych tak dvojku... Pokud jde o čtyrku z maturitní písemky - některé češtinářky jsou děsné krávy, s tím se holt nedá nic dělat. Já byl na gymplu s češtinářkou taky věčně na kordy...

Katerina
13. 12. 2003
Dát tip
Dobrý :-)))

Induan
13. 12. 2003
Dát tip
Dík:) Většinou to pak po sobě ještě opravuju, ale tohle jsem sem dal ze svýho starýho cdčka a pozapoměl na korekturu.

Nyx
13. 12. 2003
Dát tip
No jsi asi dobrým znalcem všech čtyř částí, nicméně si myslím, že aby to byl fejeton, tak tomu něco ještě chybí a tím je pointa. Ale nic proti, možná by se to dalo hezky použít jako článeček do nějakých novin, než nám zase natočí další pokračování.....

basnikalex
13. 12. 2003
Dát tip
podařilo se, vážně jsem se zasmála :-)

Yossarian
13. 12. 2003
Dát tip
a ť žije usa scifi jenom to neni fejeton, spíš to patří do jiný kategorie, ovšem jinak to není špatný

Induan
13. 12. 2003
Dát tip
Díky. Máte pravdu, fejeton to asi opravdu není, ale nějak se to tak nejvíc podobá nějakému článku a i když tohle není zrovna podčárník, alespoň to trochu vystihuje formu té slohovky i když je to popis osoby nebo co. Prostě mi na to neseděla ani kategorie úvaha, ani recenze. Asi by to chtělo ještě pár výstižných kategorií. Jedna perlička na závěr. Přestože píšu slohovky v podobném stylu už od základky a vždycky nimi náš češtinář bavil celou školu, jaké bylo moje překvapení, když jsem z maturitní dostal 4-ku ! Sice jsem ji jako jediný ze třídy měl bez jediné pravopisné chyby a nezkoušel jsem v ní radši ani češtinářštin smysl pro humor, ale odchýlil jsem se prý od tématu popisy osoby. Konkrétně jsem popisoval Muad'Diba z Duny a asi jsem z toho popisu udělal trochu "umění" a to učitelka nezkousla :) Přesto jsem na popisy osob nezanevřel, akorát nemám rád ty rize školní :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru