Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

POEZIE Z HLUBIN

19. 01. 2004
2
0
3831

aneb MALÁ MOŘSKÁ VÍLA

              Divadlo Neslyším zprostředkovává takřka surrealistickým vizuálně zvukovým experimentem dospělým divákům pohádkové kouzlo a myšlenkový náboj Andersenova příběhu malé mořské víly. Když herci hrají, tančí a mluví rukama, pohyby nenásilně přecházejí jeden v druhý. Člověku neznalému znakové řeči splývají v jeden působivý celek jevištního pohybu. Voiceband je nahrazen neméně efektním signbandem (rytmizovanou mluvou ve znakové řeči). Díky neuvěřitelným kulisám se ocitáme v mořských hlubinách nebo třeba v jeskyni u čarodějnice, díky neuvěřitelným kostýmům poznáváme bizarní tvory vodní i pohádkové říše, neuvěřitelná hudba učiní vše realitou a neuvěřitelné světelné, stínové i kouřové efekty dokreslí atmosféru a přiblíží nám lásku, vášeň, touhu, dilema, strach, oběť, zklamání i bolest malé mořské víly.

…a nakonec možná zjistíte, jak tleskají neslyšícím hercům neslyšící diváci…

Režie: Iveta Pavlovičová, výprava: Lubo Kristek, hudba: Daniel Forró, hrají: Lenka Ryšánková, Martin Hak, Ondřej Janek, Monika Kurincová, Petra Vaňurová, Svatopluk Racek, Ivica Tichá, Kamila Tjokordová. Premiéra prvního listopadu 2003 ve velkém sále divadla Husa na provázku.


klipeto
04. 12. 2004
Dát tip
:) jen bacha na terminologii :) znakova rec a znakovy jazyk neni jedno a to same, ackoliv se to laikum zda ;) ceska znakova rec oznacuje (dokonce i podle zakonu CR) bud znakovanou cestinu a nebo cesky znakovy jazyk. cesky znakovy jazyk je to, cim se dorozumivaji neslycici - ma vlastni gramatiku a jiste prvky, ktere se do cestiny musi tlumocit opisem. znakovana cestine je umely kod - pouziva se gramatika a i slovosled ceskeho jazyka a ke kazdemu ceskemu slovu se prida znak. Vymysleli si to slysici, protoze jim to prijde jednodussi. Dost neslysicich neumi poradne cesky, takze ma problemy s porozumenim znakovane cestiny. Tak to jen pro vasi informaci ;) Je to vec, ktera se hodne malo vi, a kdyz nekde vidim moznost na to upozornit, tak tak udelam ;)

ok, počkám, povím.

volvouš: Naskýtá se ovšem otázka, zda rostu nebo upadám :)

alina
21. 01. 2004
Dát tip
jejda, jejda, tak tohle bych i moc ráda viděla!!! Škoda.

bizarní (se píše) chtělo by to ještě něco víc. tohle je sotva noticka, kdežpak recenze. ale – pokud se dá soudit z tak maličkýho útvaru – máš opravdu kam růst. tak hajdy.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru