Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

VARŠAVA

Výběr: Print
24. 02. 2004
4
1
2932
Autor
Tom

Zvykla sis na málo krásy světa a hlasité

sny o těžkých letadlech, živá pamětnice

tmy

 

Hrdě nehýčkáš, když tebe nehýčkali, netrylkuješ

nepláčeš a nešeptáš mazurky

do ucha

 

Kdo jsi, že píšou zřídka a skoro

nemilují a když s tebou jsou, tak mluví

o jiných

 

Prý jsi velitelská šavle nezlomená

snad víla zakletá řeky, jíž vzali

rybáře

 

Chudá nevěsto modrých mrakodrapů

pouliční recenzentko svých vlastních

kaváren

 

Možná, že vše, co potřebuješ, je

pohlazení vděčných dětí


1 názor

Asi je pravda, že to potřebuje ten prožitek, protože na mě to bohužel nezapůsobilo zrovna moc.

Tom
21. 03. 2004
Dát tip
nechci branit to, co v basni nezni. Posledni sloka muze znit pateticky a neprijemne, ale je to poselstvi te basne. Tezko to vysvetlit bez prozitku.

...místama mi to přišlo malinko "patetický" (??) nebo jaký, asi to bylo tím, jak moc dobrá mi přišla ta první strofa... ta je opravdu moc dobrá. myslím, že malinko mimo je ta Prý jsi velitelská šavle nezlomená snad víla zakletá řeky, jíž vzali rybáře - možná šlo o nějakou recesi nebo podobně - odkaz, co jsem jenom dost dobře nepochopil / nepostřehl, takže se omlouvám velmi moc hodně.... jenom to ve mně nevyvolalo žádný pocit, tak jako ostatní. tip za ostatní a hlavně za první _____________ ( ...v naší učebnici angličtiny píšou o Varšavě moc hezky - prej je tam ...the most popular shopping street on the world - NOWY SWIAT nebo jak:) .... )

Jeheheman
24. 02. 2004
Dát tip
Fajnovka* Waršawa, popelka evropských velkoměst:o) No jo, no..

Tom
24. 02. 2004
Dát tip
Morbid_Pimple: diky, co mate vybornou ucebnici anglictiny? :)zrovna sedim na Nowym Swiecie, mam tu kancelar :) jinac ad: souhlasim s pripominkou, je to nepruhledny bez znalosti mesta a mohlo by to bejt lepsi, stejne jako cela basnicka reka: varsava byla puvodne rybarskou osadou (a potom mazowieckym sidelnim hradistem) nez sem prenesl kral hlavni mesto z krakova, ted tu rybari nejsou a reka je snad nejdivnejsi vec vubec, a nejen kvuli tomu ze do ni pres WW II sypali a sypali popel milionu mrtvych lidi vojenska savle - narazka na vojensky diskurz jinac mam varsavu celkem rad..

no jasně, to je přesně ono, to, když jsi mi to teď vysvětlil. máš pravdu, asi to chtělo trošku propálit nebo co... no, a ta učebnice se jmenuje HEADWAY:) naskenuju si to a pošlu Ti to, jak bude čas etc... chceš?:)) celá dvojstránka nebo jak... píšou "there are lots of small, chic shops" / "if you're tired, stop at café Blikle":))

Andulka
24. 02. 2004
Dát tip
souhlas s Vissel....ta posledni sloka, 2 radky...mozna bych je vymazala uplne....Jinak Warsaw je krasne mesto....a v te basni si vsechno vystihl presne....*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru