Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

S Harry Potterem v posteli

07. 03. 2004
29
0
6241
Autor
horák

Ze série V posteli s Hynkem

Stál před výlohou a zíral na horu knih v ní. „Harry Potter a bradavický mstitel“ – bylo napsáno na většině knih za sklem. Na většině knih byl také obrázek čarodějova učně – teda učně – jako učně ho tak možná Hynek pamatoval z dob svého mládí - nyní už byl Harry profesorem, třetím v pořadí od dob slavného Brumbála.

 

„Dvacátý čtvrtý díla Harryho Pottera,“ řekl prodavačce a vysázel na pult pět tisícikorun. Pokusil se objemnou knihu nacpat do tašky, ale nepodařilo se mu to. Vzal ji teda do podpaží a vyrazil k domovu. Cesta parkem se vlekla, a tak nahlédl do textu. „Vítr byl vlahý jako v pohádce a domy v Zobí ulici se již rozzářily světly, když se Harry rozhodl navštívit svého bratrance a jeho obtloustlá vnoučata, jejichž budoucnost znal a chtěl ji v rámci pravidel světa kouzelníků změnit.“

Už se těšil, jak vstoupí do bytu, vrhnou se na něj jeho děti a on jim nabídne, že po několik dalších večerů zapomenou na počítač, video a televizi a budou si navzájem předčítat. Tak to fungovalo za jeho mládí. Otec si tehdy první díl Harryho půjčil ve školní knihovně. Večer co večer lehávali ve třech (i čtyřech, to když Hynkova matka zrovna nežehlila či neopravovala písemky)  v jedné posteli a nechávali se okouzlovat příběhy ze světa  kouzelníků. Během roku přelouskli všech sedm tehdy vydaných pokračování a po několik dalších let číhali mezi prvními zájemci před dveřmi knihkupectví, aby získali co nejdříve výtisk s dalším pokračováním.

Pak umřela Rowlingová a historie ustrnula u dvacátého třetího dílu. Trvalo celou jednu generaci, než se našel někdo, kdo by na nejplodnější spisovatelku všech dob navázal.

 

„Tati, my jsme už dost starý na to, abychom si četli sami,“ pronesl starší syn, když se mu Hynek cpal do postele s pětikilovou  knihou v ruce.

„Ses zbláznil, myslíš, že mám čas se bezprizorně válet v posteli a poslouchat ty bradavické nesmysly,“ odpálkovala ho i manželka, přestože se jí snažil připomenout svatební cestu, kdy přes veškerá plánování dostala menzes. Celý týden chodili každý večer nejprve na dvě piva a po nich si v posteli předčítali Vieweghovy Účastníky zájezdu.

„Seš mudla!“ ulevil si a odešel na balkón kouřit.

Díval se přes tovární komíny k západu a bál se smrti, konečnosti, nenávratnosti, neopakovatelnosti. Bál se prostě toho, že se žije jen jednou a pak už nikdy.

Když dokouřil, oblékl si kabát, do náprsní kapsy zastrčil krabičku cigaret, zapalovač a zmuchlanou padesátikorunu. „Jdu na pivo!“ pronesl směrem ke kuchyni, kde podle zvuků odhadl přítomnost své ženy.

 

Už dopíjel druhý půllitr, když k němu přisedla.  Hned se dala do řeči. „Pamatujete se na mě?“

Pamatoval se, ale nechtělo se mu to přiznávat. Seděla  v první lavici, byla na škole sedmým rokem, on tam začínal. Tenkrát mu holky ze starších ročníků připadaly starší, než byl on sám, přestože on byl učitelem. Už tenkrát mluvila očima více než bylo zdrávo.

„Pamatuju se na tebe, Hedviko,“ řekl po dlouhém váhání.

„A co tak sám, pane učiteli?“ nebrala si  servítky.

„Nepřišel kamarád,“ zalhal. Lhal výjimečně, ale nevyčítal to jiným, neboť věděl, že moc pravdy nese občas hořké plody.

„A můžu vám ho dnes nahradit,“ nabídla se bezprostředně.

Chtěl se jí zeptat, proč ona je tak sama, ale rozmyslel si to. Její přítomnost mu začala dělat dobře. Pivo si dal už jen malé, protože po třech pivech už občas kecal nesmysly. Za těch čtyřiatřicet let se znal už dost podrobně.

Stejně kecal. Nakonec jí přiznal, jak moc dobře si pamatuje každý hovor, který spolu během společného pobytu na škole měli. Přiznal jí toho daleko více. Nakonec i to, že zde zapíjí žal. „Děti si se mnou už nechtějí číst Harryho Pottera,“ pronesl do ticha, které se jako naschvál rozhostilo v restauraci.

Několik hostů se uchichtlo, část jich čekalo na uchichtnutí Hedviky. Každopádně ticho už bylo takové, že by pověstný špendlík dopadnuvší na podlahu bylo slyšet.

„Tak ho pojď číst mně, ke mně domů,“ pronesla Hedvika nahlas a srozumitelně, tak, jak to po ní Hynek vždy chtěl, když ještě byla jeho žákyní.

Mužům v hospodě se rozpohybovaly ohryzky a mnohým se na kalhotách objevila vypouklina.

I Hynkovi se špatně polykalo a i jemu se na kalhotách objevila boule. Jen na chvíli. Zasnil se, představil si mnohé.

O půl hodiny později již vybíral z automatu peníze, aby pak v Hypernově na konci města zakoupil další výtisk čtyřiadvacátého dílu ságy o čarodějnickém učni.

 

 

O pár týdnů později:

„Tak vám ho vedeme, mladá paní,“ pronesl strážník směrem k Hynkově ženě. „Našli jsme ho v knihkupectví. Zrovna se ptal, kdy vyjde další díl Harryho Pottera.“

 

 


kgirl
04. 12. 2005
Dát tip
WUZZGOINON???

Flammea
20. 10. 2004
Dát tip
Wow, miluju Harryho Pottera, tak doufám, že to se mnou jednou nedopadne podobně:)*

Čajke
22. 03. 2004
Dát tip
ale jo, jde to. Na net se už tak moc nedostanu, ale časem se to snad zlepší. Stíhám ještě tak sledovat dění na i-novinách (to si nemůžu nechat ujít), občas i toho Písmáka, s tvorbou je to však horší; tedy s tvorbou literární. Něco sice vzniká, ale spíš do šuplíku, na Písmáka si s tím už nějak netroufám.. Co na gymplu?Docela dost se mi po něm stýská, chjo!

Renja
19. 03. 2004
Dát tip
Bezvadne...tip...

bingo

Čajke
18. 03. 2004
Dát tip
vítej zpět, horáku! :) už si mi tu scházel; co by to bylo za Písmáka bez horáka! ***, potěšils

horák
18. 03. 2004
Dát tip
no a jak se máš Čajke? taky se tu moc nevyskytuješ

Aleya
11. 03. 2004
Dát tip
,,Seš mudla!" - :o) Hodně dobré:))))

Franklin
10. 03. 2004
Dát tip
Jak to můžeš vědět, nic jsi ode mě nečetl.... P.S. Kterej se ti líbil nejvíc..???

Franklin
10. 03. 2004
Dát tip
Harry...

Horák:protože používáš metafory....on byl z generace, která se ztotožnila z H.P.

horák
10. 03. 2004
Dát tip
Já vubec nevím, o čem se bavíte :o)

Franklin
10. 03. 2004
Dát tip
A to je chyba....

Franklin
10. 03. 2004
Dát tip
A tohle byl vtip... neber si to osobně... =oD

Lilie
09. 03. 2004
Dát tip
Je to fakt dobré ... Tipipit

Sasinka
09. 03. 2004
Dát tip
"veselý a hravý" Harry =o) ....opravdu pěkný..... T*

Ketynka
09. 03. 2004
Dát tip
Má to styl,ale četl si/ste někdy opravdového Harryho Potter je opravdová legenda...

Seregil
09. 03. 2004
Dát tip
avi...

líbí Tip ....ta věta má pohyb metafory, nadsázky........a těch interpretací je víc on za komíny někde v ležaté 8 uviděl mizející nesmrtelnost H.P., pochopil koloběh jako spalovnu ;)

Seregil
09. 03. 2004
Dát tip
... a tip jsem zapomněl...

studanka
09. 03. 2004
Dát tip
paráda.... taky se chystám trávit pár večerů v posteli s HP...

Franklin
09. 03. 2004
Dát tip
Bez urážky... je to... trošku divný, dost neuspořádaný, těžko se v tom dá vyznat a na konci už nevíš začátek.... Jinak píšeš super, ale tohle bylo mírně slabý... Neříkám, že špatný, ale umíš to líp... My ti věříme....

horák
09. 03. 2004
Dát tip
to Ketynka - harryho mam prectene vsechny dily :o) to von Titkowitz: ty tam vidis vice nez ja to Franklin: ty zase míň :o)

Áda116
09. 03. 2004
Dát tip
Je tam dost zajímavých míst... Ale myslím, že by se na tom dalo ještě trošku zapracovat.... Jako celek moc pěkné...

RuDa
08. 03. 2004
Dát tip
*

Dero
07. 03. 2004
Dát tip
Do-ko-na-lé ... :o))) ****

fakt hustý *

Gerzon
07. 03. 2004
Dát tip
T* Skončil bych to za větou : „Tak ho pojď číst mně, ke mně domů,“ pronesla Hedvika nahlas a srozumitelně, tak, jak to po ní Hynek vždy chtěl, když ještě byla jeho žákyní. Další text už byl asi zbytečný.

blbjenka
07. 03. 2004
Dát tip
co je to mudla? :)

Andulka
07. 03. 2004
Dát tip
moc fajn....i mudla se mi libi..:-)..je takove hrave..:-)* Taky me vadi, ze moje dite v zivote necetlo Robinsona...uz jsem spadla tak hluboko, ze mu asi nabidnu financni odmenu, kdyz tu knizku precte..:-)

sazzy
07. 03. 2004
Dát tip
tak to je fakt hustý :o) líbí!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :o) *

3/5+T :)))

fungus2
07. 03. 2004
Dát tip
Skvělé!! Líbilo. TIP

Sama
07. 03. 2004
Dát tip
Měls pravdu, už jsi napsal horší věci. Reflexe jako hrom. A proto skvělý, dík.******

chicoria
07. 03. 2004
Dát tip
podařené, opravdu, tip

Imane
07. 03. 2004
Dát tip
*

Yossarian
07. 03. 2004
Dát tip
teda horáku, to je dost že jsi mě zase pobavil, však už bylo na čase mám rád takovýhle "futurestories" a tvůj styl psaní mi vždycky seděl, takže tip potud tedy chvála, a jako kritiku bych rád uvedl, že pokud 24. díl HP stojí 5 tisíc, jen sotva si mohl odejít na pivo s padesátikorunou (sice pokud bude ještě více oblíbený/myslím učně Pottera/, knížky můžou bejt ještě dražší, ale přeci jen to "pade" by bylo tak na tři piva teďka, když to v tý hospodě nebude moc nóbl) ten konec je takovej jak když k tomu moc nesedí, ale lepší mě nenapadá :o)

katugiro
07. 03. 2004
Dát tip
* Díval se přes tovární komíny k západu a bál se smrti, konečnosti, nenávratnosti, neopakovatelnosti. Bál se prostě toho, že se žije jen jednou a pak už nikdy.

Elyn
07. 03. 2004
Dát tip
tak jako katugiro..;) *

horák
07. 03. 2004
Dát tip
yossarian - samozřejmě mi ten nesoulad došel, ale nechal jsem to záměrně - si všimni, co sci fi obsahuje nelogickych veci - ale melo to byt eroticky, ne sci fi :o))))

Sama
07. 03. 2004
Dát tip
zapomněla jsem, ale katugiro mi to zjednodušil: tyhle dvě věty patří k nejkrásnějším, které jsem kdy četla :o)

horák
07. 03. 2004
Dát tip
vidíte a já to mám poslední dobou na jazyku či klávesnici stále

pozorovatel
07. 03. 2004
Dát tip
Gerzon má pravdu. I katugiro, i když mě tam ta věta moc neseděla. Jinak je moc dobrá, jen bych jí nedal do téhle povídky. (Jakobych jí ale už někde četl, možná jen stejnou myšlenku, nevim) Vtipná povídka, která je dobře napsaná a tip si zaslouží.

horák
07. 03. 2004
Dát tip
rekl bych, ze tuhle myslenku musi mit v mem veku snad kazdy chlap a urcite ji spousty taky vlozilo do svych textu :o)

pozorovatel
07. 03. 2004
Dát tip
Mě ta myšlenka ještě nikdy nenapadla, se musim přiznat. A jestli jsem jí někde viděl, tak určitě to mockrát nebylo:) Popsaná je ta myšlenka vskutku krásně, ale jak už jsem napsal, nesedí mi tam.

Aarfy
07. 03. 2004
Dát tip
paráda. Ale na harryho mi moc nešahejte. Mé fanouškovské detektory zachytily ždíbky ironie a to mému egu nedělá dobře.(zrovna se prokousávám pátým dílem:))) ) jo a gratuluju ke knížce tip

Nicollette
07. 03. 2004
Dát tip
souhlas s Gerzonem..... Je to kouzelný........ tip

Celý Viewegh. Možná o něco lepší. Ale jen o fous.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru