Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co je to NADĚJE

23. 08. 2000
6
0
4718
Autor
suva

Přečetla jsem si v Písmákovi zdařilou variaci na Krylovy básničky na zrcadlo. Nedalo mi to a našla jsem si je, je jich 12. Původních sedm pro Evu a dalších pět jako odpovědi Klárce Humhalové na její otázky. Vzpomínat na takového básníka, jakým byl Karel Kryl, se podle mého nemusí jen v den, kdy se narodil nebo v den, kdy zemřel.

"Co je to naděje?" Vyrýváš duší na ztracené drahé kameje co vítr do uší cestou přes pouště ti zaseje. Měsíc s tvým stínem pomalu chodí po hrázi naději s blínem do vody galantně pohází. Když povolíš uzdu a vjíždíš tryskem do nebe, když pustíš brzdu a proseješ pískem zlo ze sebe... Tu v srdci chladném něco tě náhle zahřeje a v duši zvadlé zazpívá táhle naděje
Hester
22. 04. 2003
Dát tip
Krásné obrazy a myšlenka. Nesedne mi rým duší/uší, přesto se mě básnička dotýká hluboko přehluboko. *

* * * * * * *!!!!!!!!

Albireo
12. 10. 2000
Dát tip
Velice hezké, do tipu tomu schází snad jen malá troška. (Ani nedokážu říci, co.)

Carodej
07. 10. 2000
Dát tip
Sůůůůůůvinko:o))))))))) kiss za KK!

Olí
03. 09. 2000
Dát tip
Líbí, víc první sloka - asi pro lyričnost. Ta druhá, to vyústění, mi nepřijde tolik nové. Tip.

Mahoney
29. 08. 2000
Dát tip
je to moc hezké, jen... už aby zpívala...

kalinka
25. 08. 2000
Dát tip
už mě nedeptá literární "vykrádání", jak kdys. Neb, kdyby se nekradlo, byť nevědomky, co bysme si mi nebozí počali nad uzlovým písmem a hliněnými destičkami z Nippur a Ninnive /neručím za správnost napsaného Ninnive:o)/. Ať žije vykrádání, ať to jako inspirace či přežvýkávací mašinka do současného uchopitelna plní dále svoji bohulibou /nejen jemu - nepřesvědčivšímu mě dosud o své existenci - mimochodem/ a nevděčnou roli ... že si tady ve finále může sůvka s falkou trhat občanky, jestli dřív kdák nebo křách?!!:O)))

suva
25. 08. 2000
Dát tip
Víš, ta kategorie - medajlonek - není tady pro nic za nic. To má sloužit jako vzpomínka, ne pro chlubení se cizím peřím. Možná teď nerada vzpomínáš, ale já jsem, přiznám se, trochu sentimentální a dílko KK bylo součástí mé duševní stravy,jako byl Sunar součástí potravy pro mou kvapem rostoucí tělesnou schránku. A díky Falce, která upozornila svými čtyřmi - mimochodem dost povedenými a asi povedenějšími než ta moje - básničkami na zrcadlo, že je něco, co mi uniklo, že kromě Karavany mraků, Kamily, Salome a dalších notoricky známých písní existují ještě taky jiné perly, které nám tady po sobě ten malý velký muž zanechal.

Falka
25. 08. 2000
Dát tip
S tím počtem básniček - upřesním ti to po víkendu. Musím do své knihovny, ale je to správně. Existuje původních Sedm básniček na zrcadlo, potom pět dalších jako odpovědi, to jsi napsala správně, ale on potom napsal ještě jednu Básničku na zrcadlo, ta má úplně jinou formu a nejspíš je i z jiné doby, kouknu doma, mám jeho kompletní knihu básní, doplním víc. Jsem ráda, že ještě někdo oceňuje velikost jeho díla (jak do kvality, tak do kvantity) - medailonek chválím, je to bezva nápad. :o)))) Měj se krásně, přeju hezký den

Merle
24. 08. 2000
Dát tip
Dost dobré... Pro informaci zmiňovaná variace je Falčino dílko Čtyři básničky na zrcadlo.

suva
24. 08. 2000
Dát tip
Jo, já už to teď taky vím. Dík za odkaz. Máš to u mě. Jen Falka zmiňuje, že těch zrcadlících se básniček je 13 a to mi neštimuje. Já čerpala z Krylovy české interstrany, kde má spoustu dalších děl, tak by mě zajímalo, odkud čerpala Falka.

Anitram
23. 08. 2000
Dát tip
Jojojo, to je pěnkné, v té první části úplně vidím, jak cestu zahaluje strach mlhou, a pak, jak člověk povolí fantazii a touze, se najednou mlha protrhá a cesta je zase před tebou... moc hezké!

ALOHA
23. 08. 2000
Dát tip
ty brďo, milá sovička, beznádejne som zase pritiahnutá za vlasy, zase si ma z hrádze zhodila do krásy, máš to u mňa, veď ja ťa poznám lepšie než som si myslela + ALOHA +

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru