Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Juha

24. 05. 2004
5
0
4741
Autor
Bebitka

předesílám: recenze psát neumím, tohle je prvnička :)

Juha

finský film z roku 1999

režie: Aki Kaurismäki

hrají: Kati Outinen, Sakari Kuosmanen, Markku Peltola

 

 

Očekávaná skepse z nudy němého černobílého filmu se nedostavila. Děj se rozbíhá pohádkově poklidně a idylicky… ve stylu „žili byli“.

 

Ona-Marja a on-Juha spolu šťastně žijí kdesi na statku, on v potu tváře orá, ona sklízí a obstarává zvířectvo, spolu prodávají zeleninu. Jsou nevinní, mají se rádi a nic jim nechybí.

To vše bez jediného slova, velmi spoře jsou pomocí titulků vkládány jen jednoduché věty. Ale ani ty nejsou nezbytné, doprovodná muzika a slabikářově čitelné výrazy postav vás povedou.

 

Takže: oni dva se mají rádi. Ale pozor, za dramatických tónů výtečně poskládané hudby se blíží do morku kostí zkažený světák ve velkém naleštěném voze, který se mu porouchá jako na potvoru zrovna tak, že Juhu požádá o pomoc a přitom stihne oblouznit svodů neznalou Marju, které slíbí odvézt ji pryč, do města. Dál se rozvíjí příběh svedené ženy, opuštěného muže a cynického obstarožního svůdníka… Melodramatické to je, ale happyend nečekejte.

 

Film je oslavou černobílého vidění světa, kde charakterní hrdina je klaďas se vším všudy, až do poslední kapky krve (lhostejno čí) a padoucha poznáme už zdálky podle durové tóniny a zblízka podle napomádovaných vlasů.

Film je ódou na minimalismus, kdy si užijete za málo podnětů maximum pocitů. Tedy: pokud o ně ovšem budete stát.

 

Tvůrce mazaně využil ta nejlevnější klišé, ale bez pachuti lacinosti. Věřte mi, že zašlápnutý motýlek, Marjina první rtěnka, Juha brousící sekyrku (ano, samozřejmě: uvidíte ji i zakrvácenou), pes běžící za autobusem, cizí dítě pod srdcem a třeba zloduchova placatka jsou jen kořením výborně zahraného a procítěného příběhu.

 

Zkuste to. Třeba i vás některá scénka rozslzí.


ECHO
03. 06. 2004
Dát tip
Pěkný film, moc krásně se u něj vzpomínalo na Finsko... :-)

Bebitka
01. 06. 2004
Dát tip
reb: nepovažuju se za filmovýho fajnšmekra a Juha mi byla dost blízká a srozumitelná... tak proto :-) ale to je věc názoru, dyk o nic nejde dík za "postmoderní dobu"... i když: zdá se mi to, nebo se všechno, co nelze jednoznačně zatřídit jinam, vecpe do týhle přihrádky? chyba je možná na mý straně, pořád mi ten výraz odstává a vyčuhuje... ale třeba si na něj zvyknu :) dík za toleranci a snahu

Bebitka
31. 05. 2004
Dát tip
reb: dík za reakci :) ovšem mírně s tebou nesouhlasím: - myslím, že je z mý recenze dost očividný, že nejde o žádnou akční a/nebo krvavou záležitost na efekt, netřeba to vypichovat... - za vyloženě klubovej film pro fajnšmekry bych to taky neoznačila, soudě teda podle sebe... - nejsem si tak úplně jistá, co si kdo představuje pod pojmem "postmoderní doba" a s podobnýma profláklýma termínama neoperuju, nemám k nim důvěru ;-) - to, co bereš jako ódu na minimalismus, mi podle popisu přinde jako zacyklení z nedostatku invence... při vší úctě k wendersovi... a dík za protinázory :) (omluva za nevyžádaný avi)

Bebitka
28. 05. 2004
Dát tip
Igor & Maxima: dík za podporu :) určitě zkoukněte, zaručuju zážitek :)

Bebitka
26. 05. 2004
Dát tip
dodala jsem režii a základní obsazení... průser: dík za doplnění, btw. použití klišé konstatuju - nevysvětluju...

Tenhle konkrétně jsem neviděl ale Kaurismäki patří mezí mé oblíbené.... Recenzička není zbytečně dlouhá, přesto navozuje poměrně konkrétní představu o čem to je a vzbuzuje chuť se na filmeček podívat. *

ok. vřele doporučuju načíst něco od autora předlohy, juhaniho aha... klasik finskego venskovskego realismu + pronikající civilisace, železnice a lecos více. už to, že si aki vybabral jeho hovovoří. díky za doplnění.

Má to literární předlohu. Má to režiséra. Ten kromě jiného nasledoval hodiny a hodiny němých filmů – ha proč asi! A co to asi znamená, že si zahrává s postupy laciných sentimentálních knížek, resp. jejich dobových filmových verzí? Ta klišata jsou přiznaná a přehnaná... Ale ledacos tam máš, hlavně mi vadí, že tam není jméno režiséra, jediný herec... a že to není zasazeno do patřičných kontextů.

Voloďa
24. 05. 2004
Dát tip
Tak ten jsem neviděl

Dero
24. 05. 2004
Dát tip
Kraťučká, ba zajímavá ... ;o) Díky.

Lyryk
24. 05. 2004
Dát tip
chm... .-)

sjuuu
24. 05. 2004
Dát tip
jejej, to už jsem ale dlooooouho neviděla... teprv teď mi, heršvec, došlo, že zarputilá a okatě přehrávaná černobílost juhy není jen v obraze :-) t. (a nejen díky milovanému kaurismäkimu...)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru