Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nebe

25. 05. 2004
7
1
10722
Autor
Tragicus

   Stáli v panenské zahradě.
   Kousek od nohou jim zurčela bystřina a nedaleko v křoví švitořili ptáci.
   A všude se válely mraky jako peřiny odhozené obry všemu dodávajíc vzhled rozmazaného obrazu.
   Ticho přerušil vedle Jana stojící muž se svatozáří kolem hlavy a v bílém obleku, vypadaje tak jako bůh. Sic si to Janova bezbožná mysl nechtěla připustit, on to bůh byl.
   „Chtěl jsi se dostat do mého království?“
   „Ne!“ odsekl a pyšně pohodil hlavou.
   „Tak proč jsi spáchal sebevraždu?“ tázal se ho tak trochu s podivem v hlase.
   „Ale…“
   „Žádné ale. Pověz mi to.
   „Myslel jsem, že víte vše.“
   „Mou vševědoucnost nechme stranou. Teď vyprávěj.“

 

   Ten hlas byl strohý, posměšný, plný podivného hněvu tancujícího na hraně s nenávistí, až se nezdálo, že by mohl vycházet zpoza těch sladkých, plných rtů:
   „Podívej se na sebe! Jsi úplně na kaši! Jsi troska. Z výrazu tvého obličeje se dá vyčíst, jak vypadá tvůj mozek. Jako ementál, slyšíš, jako ementál!“
   Jan slyšel. A nepotřeboval se na sebe dívat. Docela dobře si dokázal představit, jak se právě jeví světu. Nepřítomný výraz, zarudlé štěrbinky namísto očí, přihlouplá grimasa.
   Díval se na ni, jak dívka, která před chvílí byla andělem, se mění v démona, z očí jí sršely blesky.
   Tuhl mu nechápavý úsměv na tváři.
   Potřeboval jít pryč. Daleko.
   Otočil se. A utekl.

   
   Přátelské pohledy, kterými ho dříve – jestli vůbec někdy – ostatní častovali, se změnily v posměšné úšklebky – snad to již všichni vědí? - , které mu do rtů vpalovaly smutek.
   Nedívat se na ně. Oni tady nejsou. Nikdo tady není.
   Do zad jej bodaly prsty ukazující na něj.

 

   „Nenávidím lidi. Nenávidím ty, kteří se pokrytecky usmívají na svět. A nenávidím ty, co se mračí, protože nechci, aby někdo dělal totéž co já.
   Není to ničí chyba. Je mi líto, že jste do mě dali tolik peněz, ale nemohu to snést.
   Nenávidím Ji. Nedokáži vydržet bez jejího světla, které prosvětluje vše, kudy prochází, ale nevydržím, když je s někým jiným. Musím být pořád s ní.
   Promiňte mi.“

    

   Usedl se zkříženýma nohama na kopci nad městem a vedle sebe položil červený sametový šátek.
   Do úst si vložil cigaretu.
   Na malou chvilku tmu prozářilo světlo sirky a pak již ve vzduchu poletovala jen nejasná oranžová světluška.
   Hleděl ke hvězdám, kam nerušeně stoupal pramínek kouře.
   Hvězdnou loukou se blýskla padající hvězda.
   Jan si nic nepřál.
   Obřadně vymotal z šátku vyleštěnou stříbrnou dýku.
   „Víš, že to nedokážeš,“ ozval se mu v hlavě posměšný hlas.
   „Jen ses začal bát o svou existenci, což?“
   „Nikoli, jen ti říkám, co je zcela zjevné. Nemáš na to.“
   „To ty jsi mne k tomu dohnal. Tak teď mlč.“
   „Já? Ne. Jen jsem ti radil. A dobře.“
   „Mlč.“
   „Jsi srab. Již to, že se mnou hovoříš dokazuje, že na to nemáš.“
   „Ztichni!“ Jan začínal zuřit, ale hlas nepřestával, opájel se svým monologem, svým opovržením.
   Ostří prudce prořízlo kůži a zarývalo se stále hloub. Kůže se orosila rubíny, zprvu drobnými, ty však ihned měnily v mnohakarátové drahokamy. Hlas ztichl.

 

   Když domluvil, mlha již dávno zhoustla, slunce zhaslo a muž ztratil svatozář a vypadal jako obyčejný člověk. On to možná obyčejný člověk byl, ale ne tady, jako ředitel ústavu pro duševně choré.


1 názor

Alojs
24. 07. 2006
Dát tip
jak se zdá, máš lepší náběh... to já jsem se těmto "maličkostem" ještě nepřiblížil. Scénářů mám povícero, ale s odstupem času mi vždy přijdou jako sračky. V hlavě nosím jedno téma docela dlouho, ale nějak jej nedokážu přenést na papír. Možná mám nakonec strach, a tak plánuju něco s nepříliš velkou myšlenkou.

Tragicus
24. 07. 2006
Dát tip
Take bych chtel natocit film. Uz mam napsany scenar, vybranou hudbu a uz mi chybi jen drobnosti: Kamera, strihac etc. Ve dvou se to pry lepe tahne. Neverim tomu. :] Jinak diky za poctu.

Alojs
23. 07. 2006
Dát tip
* za styl, který se mi docela zamlouvá. Delší dobu plánuju natočit film... jestli se mi to někdy podaří, věř mi, že bude tomuhle dílku hodně podobný. "A nenávidím ty, co se mračí, protože nechci, aby někdo dělal totéž co já." už jsme dva :)

Tragicus
05. 04. 2005
Dát tip
Nemuzu vyvratit, ze nestojim o to, abys mne mel rad, protoze nevim, kdo jsi... Tim 'toto', co jsi rad, ze sis mohl precist, myslis povidku? Jestli ano, proc? Nesouhlasim, ze je dobre existovat uz jen proto, ze nekdo ma rad mne a ja mam rad nekoho. Leda, ze by to byla jedna a taz osoba. -Ja bych mel rad, resp. miloval bych, Ji a Ona by mela rada. Ani by mne nemusela primo milovat. Ale takto? Naucil jsem se neverit na pratelstvi. Proto mluvim o lasce. Jen to je, byl-li by samojediny, duvod k zivotu. Zel, laska neexistuje. Vidim celkem znatelny rozdil, mezi samoliby a vychloubavy, proto bych - kdyz uz tedy to musi byt - prehodil prislovce 'velmi'. : Velmi samolibi - to je jiste pravda, ale : - a vychloubavy. -? JA? Jestli myslis, nevim, jak jinak by to kohokoliv mohlo napadnout, ze obcas rikam: "Ja jsem tak dobrej..." Tak to myslim samozrejme z legrace. Uz pro ten tvar pridavneho jmena 'dobry'. Jinak se jen prave docenuji. Par kroku dozadu. -? Jestli ano, pak jen proto, ze vy jdete primo, ale ja letim vzhuru. :] Nebojim se trpet, nebojim se rany. Na utrpeni jsem si uz zvykl, na rany taky. A trpim celkem rad. Mam pak dobrou inspiraci. To je typicky nechutne zazita - a nepravdiva - myslenka: Sebevrazda je jen unik... Sebevrazda je jediny smyslny cin v lidskem zivote. Nemam rad, kdyz lide mluvi o svobode a pritom si ji vubec nedokazi predstavit. Jediny svobodny clovek bude, az bude poslednim zijicim zastupcem lidske rasy na teto planete. A co se tyce teto svobody, propodobnil bych ji k psovi, ktery sice neni zavreny v boude, ale je porad na retezu, jsem svobodny natolik, jak jen muzu za danych okolnosti byt. "Byt tu pro nekoho, kdo ho ma rad." Jak jsem jiz rekl, bylo by sice hezke, ze, ku prikladu mne, by mel nekdo rad, ale pokud ja bych jim opovrhoval? ... K nicemu. Jedna z mych vlastnosti je premrstena snaha o tragiku. 'Tragika Tragica'. A proto nikdy nemuzu trpet opetovanou laskou.

Venom
04. 04. 2005
Dát tip
Někteří tě mají rádi i když o to nestojíš... třeba já... Nedokážu si představit určité chvíle, kde by mi tvá podpora nepomohla. (jsem mimochodem vděčný, že jsem si toto mohl přečíst). I kdyby jsi měl rád jen jediného člověka na světě a jen jeden člověk na světě měl rád tebe, tak už je to něco, pro co je velmi odbré existovat... Krom toho, že jsi samolibý, a velmi vychloubavý(as to bude stejné, ale podstata je jiná), tak jsi ještě o pár kroků dozadu. Na jednu stranu chceš být pokrokový a na druhou stranu se bráníš spoustě nových věcí... Bojíš se trpět? Bojíš se rány??? Pokud ses je nenaučil přijímat, začni.. Protože jich ještě mnoho dostaneš... A ne vždy tě z toho vytáhnou tvé depky... A pokud si myslíš, že pak je nejlepší zemřít, tak je to jen únik... Člověk by měl bojovat... Bojovat za svobodu, nebo aspoň za to, aby tu byl pro toho, kdo ho má rád...

Tragicus
22. 03. 2005
Dát tip
Ano impulzivnost je to, co z as dela lidi, protoze chbovat je lidske. Lide a mit mne radi. Nedelej si takovou legraci. Ja mam rad velmi malo lidi [dali by se jiste spocitat na prstech jedne ruky pyrotechnika. A zbytek... Ke zbytku mam neutralni vztah, coz je v podstate to same jako vztah zaporny. Proc by mne meli mit tedy radi? Zvlaste vezmu-li k uvahu, ze mne nemaji radi (nebo ke mne maji neutralni vztah...) i ti, co ja k nim mam kladny vztah. Je to vnitrkem? Pak se za mnou otaci velmi malo lidi, malokdo mne zna. Mam tolik zkusenosti a mam natolik dobrou analytickou mysl, ze vetsinu veci nemusim zkouset, abych vedel jak dopadnou. Nejsem opatrny, jen se snazim byt vzneseny a dustojny.

Venom
21. 03. 2005
Dát tip
Myslím si, že v impulzivnosti je krása života... Ne vždy, ale hodně často je impulzivnost to, co z nás dělá lidi. Myslím, že lidi Tě mají rádi... Jen si to prostě nechceš připustit. Není to vnějškjem, ale vnitřkem. Osobností. Viděl jsem mnoho lidí stejně oblečených, s brýlemi, s čímkoli, ale ne dva charakterově stejné lidi. A člověk se dokáže změnit jakkoli. Sám a nemusí mít k tomu doktory. Pokud nic nezměníš k "lepšímu", tak nikdy nezjistíš, jestli by to pomohlo. Si moc opatrný... Ale jak myslíš...

Tragicus
17. 03. 2005
Dát tip
Neverim, ze se lide za mnou otaceji a mluvi o mne... To bych je musel necim zaujmout... A cim tak? Chodim cely v cernem... Kdyz jsem ted byl na metalmanii, videl jsem dav lidi v cernem... Upadek. Tedy tim to nebude... Mam dlouhe vlasy. Kdyz jsem ted byl na metalmanii, videl jsem dav lidi s dlouhymi vlasy... Tim tedy take ne. Nejsem vysoky, tedy nejsem zrovna neprehlednutelny... Naopak, nekdy si pripadam pruhledny az neviditelny. V lepsich chvilich prusvitny. Nosim bryle... Kdyz jsem byl naposledy u ocniho lekare, byl tam dav lidi s brylemi. Tim to tedy take nebude. No... Nic vice mne nenapada, co bych nemel jako absolutni vetsina lidi. Mam dve ruce, dve nohy, jeden nos a dve oci a usi. Dohromady dvacet prstu. etc. etc. "není-li spokojený ten co ho má rád..." Tak ted nevim, jestli myslis ten (resp. ta, ze ano...), co ji... ja mam rad nebo ten (snad ta...) co mne ma rada... . V druhem pripade je to bez komentare, v prvnim... Nic by to nezmenilo, kdyby byla spokojena, resp. nedokazi se zmenit natolik, aby byla spokojena. Plasticke operace, lobotomie, psychiatri... Kdo by to platil? Nemam rad spontanni ciny. Ze zkusenosti... Az se jednou oblecu do bileho, nebude to nejspise vestit nic dobreho... Dobra, nech si svoji anonymitu, alespon muzu kritizovat objektivneji... ;]

Venom
16. 03. 2005
Dát tip
No... Takže... Ehm... Úvodem by stačilo... Impulzy co dostáváš jsou jen pro Tebe... Ne pro nikoho... lidé se otáčejí a mluví o Tobě. Neměníš se pro nikoho, ale pro sebe. Sám pro sebe, když nejsi sám s sebou spokojený... Spokojený člověk většinou není, není-li spokojený ten co ho má rád... A proto bys možná měl se jednoho rána probudit a udělat spontální věc a třeba se obléct do bílého...

Tragicus
14. 03. 2005
Dát tip
Nimue: Jak bych si to predstavoval? To je celkem irelevantni, nemyslis? ;] Ale alespon trochu se pokusim odpovedet... Bylo by to mile. Bylo by... Ten podminovaci zpusob je nanestesti nutny, mam nejspise vysoke naroky na divku, tedy mne napadaji prave jen dve divky, od nichz bych si jejich slova 'ano' cenil. Svetly a temny ideal krasy. Nacrtnu si hned katastroficky scenar, protoze jsem realista. Ano, na lyzaku. Venom: Je sice hezke, ma-li to byt impulz ke zmene, ale napada mne hned nekolik otazek, jejichz odpovedi mi brani se zmenit... : 'Vim, jak se mam zmenit?' Nejspise ne. - Mam se metamorfovat na stastneho krestana? Nebo stupidniho nacistu? Nenapada mne lepsi stav, nez ve kterem jsem nyni. Lhostejny. 'Vim, jak se to dela, zmenit se... ?' Rano se vzbudit a rici si: "Tak, dnes se oblecu do bileho." To je krecovite a umele. 'Byl bych jeste hoden neci duvery, kdybych se zmenil?' - Prece, zmena je znakem preletavosti... - A je preletavy clovek hoden duvery? Dnes je tady pro mne a zitra se zmeni - bude uplne jinde. 'Jsem dost silny, abych se zmenil sam?' Nejsem. A vsechny impulzy, ktere mne postihly od jiste doby v prvaku, jsou na to prilis slabe. Nanestesti. Stejne za ne dekuji. Nemam se pro co, pro koho, zmenit. Ano, jiste, s nejvetsi pravdepodobnosti mas pravdu, vyzivam se ve sve poze. Ale jaka je to poza? Ja se spalil, v pravem slova smyslu, jen jednou, a proto ego sum, qui sum. A take ji za to dekuji. Kdyz jsem prisel na SPS, chtel jsem se zmenit, ale pokud se mi to podarilo, tedy k horsimu. Priblizil jsem se stadnimu cloveku. Je nesmyslne, diskutovat, zda-li je mi lhostejne, ze se za mnou lide otaceji a povidaji si o mne nebo ne, protoze se za mnou neotaceji a nebavi se o mne... Nemam se pred kym prezentovat takto, natoz jinak. Neseznamuji se. Ano, toho 'T' jsem si vsiml. Ale, kdybys na to nepoukazal a nevysvetlil mi vyznam, neindikoval bych to za znak toho, ze si mne vazis. Rikal jsem si, ze tu kritiku povazujes za dopis... Necekal jsem, ze nekdo velka pismena bere stejne jako ja. Cenim si, ze si mne vazis, ba dokonce, ze mi veris. Ale cenil bych si toho na devadesat procent vice, kdybych vedel kdo jsi... ? Diky.

Nimue
11. 03. 2005
Dát tip
Jak by sis to představoval ? :-) Otázka tedy zní, proč si vždy načrtneš záporný konec ? Na lyžáku ???

Venom
11. 03. 2005
Dát tip
Hlubší kritika zní: To, že Ti někdo řekne, že si načrtneš hned záporný konec neznamená, že to konstatuje, ale v tomto případě mi to spíše připadá jako dobrá rada ke změně... připadá mi to jako impulz, který Ti chce někdo dát abys ses změnil. Co se týče lyžáku, nevím o čem se bavíte, ale co se týče mojeho lyžáku, tak ještě teď když si na něj vzpoměnu, sevře se mi žaludek... Myslím si, že Ty se vyžíváš ve své póze... Prostě se jednoho rána vzbuď a začni znova... Život bez předsudků. Každý se jednou spálil. Já se spálil nesčetněkrát a nelituji toho. Neutápím se v tom. A víš proč?? Protože těm lidem děkuji. Děkuji jim za to, že mě ukázali svět. Že mi dali další zkušenost jak někomu pomoct... Prostě člověk by se měl po nějaké době vždy restartovat... Myslím to jako vzdbudit se a začít znova... Když jsi odešel ze základky, začínal jsi nový život.. záleželo jen jak se uvedeš. Když budeš odcházet ze střední, budeš začínat nový život a znovu bude záležet jak se uvedeš. Takových konců a začátků bude mnoho. Bude jich tolik, že je přestaneš vnímat. A to ale neznamená, že si nemůžeš teď vybudovat nový image. Můžeš dělat cokoli. A nemusíš dělat nic. Ať říkáš co chceš, nemyslím si, že by Ti bylo lhostejné, že se lidé za Tebou otáčí, že si o Tobě povídají. Ať už cokoliv. Prezentuj se jinak... A všiml jsem si, že si všímáš detailů. Tak si myslím, že sis všiml i toho T. Jen... není to samoúčelné... Celkem si Tě vážím... I jako člověka, i jako přítele. Věřím Ti.

Tragicus
28. 02. 2005
Dát tip
Nimue: Dokazi si to predstavit, obcas nad necim podobnym snim. Ale neverim v to. Proc dal nejdu? Sama sis odpovedela. Hned si nacrtnu zaporny konec. Jestli mne napadne jeste neco vice, napisi to v dopise. Ale ptej se. Lepe se mi odpovida. :] Ten dialog se odehral na lyzaku. Potkal jsem Ji, kdyz jsem si sel ven zapalit a nejak takto to probehlo...

Nimue
25. 02. 2005
Dát tip
No, že by ti někdo řekl ano. Třeba světlý ideál.... To si dokážeš představit ??? Bez tragického konce?? Hned si načrtneš katastrofický scénář a dál prostě nejdeš. Dalšího kroku se neodvážíš. Proč ? Kdy se ten dialog odehrál ?

Tragicus
17. 02. 2005
Dát tip
Hlavni duvod, proc to pisi - jak jsem ti jiz kdysi rekl -, ze Ty a Ona jste pro mne inspiraci... Nejspise jsi poznala, kdy se onen dialog odehral... Mozna jsem to napsal snad jako druh omluvy. Napadla mne ta ironie, ta pointa zacatku a konce. Pak jsem jiz potreboval jen obsah... Na co by se mne nekdo mel zeptat? A o jake pozitivni odpovedi mluvis???

Nimue
11. 02. 2005
Dát tip
V mnoha dílech jsou hlavní postavy stotožněny s tebou samým. Takže mě někdy napadá, zda-li chceš, aby se tě takto někdy někdo ptal, nebo chceš slyšet jinou odpověď, ale tu tam nenapíšeš, protože se jí bojíš. Bojíš se té pozitivní odpovědi, bojíš se toho, že by ti někdo mohl nabídnout jinou cestu, jiný svět, jiné ideály, že by nad tebou někdo nezlomil hůl. Čeho chceš, toho se ti dostane, ale musíš upřímně chtít .......

Začíná to dobře, končí to dobře. Bohužel od "Díval se na ni..." až po "Když domluvil," se to skoro nedá číst.

Tragicus
19. 06. 2004
Dát tip
skoda... nastesti tato povidka ma pro mne pramaly vyznam... presto diky

StvN
14. 06. 2004
Dát tip
Dobře. Přečetl jsem znovu a zjistil jsem, že konec se mi líbí asi z celého díla nejméně.

Tragicus
11. 06. 2004
Dát tip
aviva, fungus2, ajlla, parricida, Swiana, aldebaran: diky StvN: vedel jsem, ze tebe to nezaujme, protoze ani mne moc ne... jen se mi libil ten konec... vlastne jen kvuli nemu to bylo napsane... diky Kandelabr: mohl bys zkonkretizovat, co mam zkonkretizovat? jinak nechapu o jakych archaismech mluvis... dialogy si musim procvicit; diky pozorovatel: pro tipy to nedelam ;] kvuli kritikam, ale malokdo cte :[ kdyztak tez, prosim napis, co jsem mel zkonkretizovat... diky

elfka_Sea
11. 06. 2004
Dát tip
.....

pozorovatel
11. 06. 2004
Dát tip
Víc konkretizovat - víc popsat. Jsou tu místa, kde jen naznačíš či popíšeš jen letmý pohled. Konkrétní být nemůžu:-)), neb je to už doba, co jsem to četl. Ale až si to zas přečtu, tak dám kdyžtak vědět.

Tragicus
11. 06. 2004
Dát tip
elfka_Sea: hm, pet tecek, co si pod tim mam predstavit ?

elfka_Sea
11. 06. 2004
Dát tip
na mě malinko dlouhé, ale přečetla jsem to a jo něco v tom je ale.....

Tragicus
11. 06. 2004
Dát tip
ale? dlouhe??????? to si asi neprectes Hodnoty, coz? :]

elfka_Sea
11. 06. 2004
Dát tip
ne na ty uz jsem nemela , snad jindy..

pozorovatel
31. 05. 2004
Dát tip
Skoro ve všem souhlasim s Kandelabrem. Má pravdu. Ale myslim, že tohle se jako bůhvíco moc netváří(i když trochu určitě). Je to přeci jen volnější než minulý. Nejvíc mi tu právě vadilo, žes nekonkretizoval. Tvůj styl se mi čte dobře a archaismy mi k tobě sedí. Myslim, že se slibně vyvíjíš, ale tip ti nedám. Už od tebe zkrátka čekám víc...

aldebaran
26. 05. 2004
Dát tip
Líbilo se mi to. Ten konec mě dostal. Tip.

Kandelabr
26. 05. 2004
Dát tip
chtělo by na tom ještě zapracovat. hlavně na jazyku, archaismy mě tahaly za oči a vůbec přímou řeč bys měl nějak zživotnět, není to ono. jinak téma povídky...hm trochu okoukané...možná by neškodilo trochu konkretizovat přítomné abstraktno, ono se to tak tváří jako bůhvíco, což je patrně záměr, ale příliš to nefunguje (zdá se mi).

Aviva
25. 05. 2004
Dát tip
Je to naprosto skvělé,uchvacující,perfektní závěr k usmání,ačkoli silná deprese z toho vyzařuje na dálku.Dávám tip

fungus2
25. 05. 2004
Dát tip
Výborné. Dobře se to četlo. TIP

StvN
25. 05. 2004
Dát tip
Asi se nikdy nenabažím té tvé mizérie. Dobroš. Studuj dál, čti piš. (Tohle mě moc nenadchlo.)

ajlla
25. 05. 2004
Dát tip
Já jsem se pobavila, takže díky :o)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru