Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Obecná kunologie

Výběr: malej_blazen, drfaust, Paranoicus
09. 06. 2004
16
0
9231
Autor
Dixie

Volná druhá část sbírky Singrovka na plech

Obecná Kunologie

 

Kuna čárková

Kuna je velmi širokej pojem, laickou i vodbornou veřejností veskrze surově zužovanej na známou kunu lesní a skalní.

Všichni asi znáte tvora lidský postavy, zbarvenýho přibližně jako tučňák : bílá náprsenka, sejrově bílá tvář a jinak je celej černej včetně motejla pod krkem. Říká se mu pingl. Ten žije v moc kuriózní a dosud přehlížený symbióze s kunou čárkovou. Tahle kuna není čárkovaná, jak by se mohlo myslet, ale úplně bílá. Místo srsti má bílej damašek, místy jakoby propálenej vod vajglů a proto není vůbec vidět, když se pohybuje po hospodským ubrusu. Na pravý přední pacce má místo drápů náplně do propisky. Její způsob vobživy svědčí vo nesmírný vynalízavosti Matičky Přírody. Kuna čárková se plíží po hospodskejch stolech, vočuchává hosty, a když cejtí silnej pivní odér, připisuje na tácek čárky. Podle toho, jak to z hosta táhne, hrábne jedním až všema pěti drápama. Když vypíše všechny propisky, dostane vod pingla zbytky z kuchyně.

 


Kuna pernatá

Je až vobdivuhodný, jak se ke sklonku dvacátýho století najednou vobjevily celý plejády dříve nepoznanejch savců, konkrétně kunovitejch  šelem nebo spíš šelmiček. Po kuně čárkový, poprvé popsaný v hospodě ve Starý Lípě, vobjevil na letním dětským táboře v německý vesničce Hundsgrün Bei Elsnitz čtrnáctiletej českolípák Marek Šiler jejího velice blízkýho příbuznýho - kunu pernatou.

Vobě kuny se vyvinuly patrně v posledních desetiletích jako mutace následkem ekologickejch vlivů vodkvětu socialismu. Srst se v novejch podmínkách ukázala jako přežitek. Zatímco kuna čárková je pokryta bílým damaškem, kuna pernatá, jak asi uhádnete, peřím. Ve skutečnosti vobojí je jen nápodoba vzniklá degenerací srsti. Těžko si můžeme představit, kolik nepodařenejch mutací před našimi zraky milosrdná Matička Příroda eště ukryla. 

Další zajímavostí, která tyto dvě kuny spojuje, je symbióza s člověkem. Kuna pernatá má vobdivuhodnou schopnost nafouknout se do velikosti a přibližnýho tvaru slepice a se svým tzv. peřím se zcela ztratí v hejnu kura domácího.  Kdyby v pionýrským táboře v Hundsgrün byly německý děti, který nechávají spousty zbytků, kuna pernatá by asi vůbec nebyla vobjevená. Když totiž do prázdnýho tábora přišly nejdřív jenom český děti, který nejenomže dojídají, ale eště si choděj pro nášup, přišla se jedna hladová kuna pernatá kouknout do ztichlý jídelny, esi něco nezbylo aspoň tam. Jenže tam eště seděl Marek Šiler a statečně zdolával svůj třetí nášup. Voba byli tak fascinovaný talířem se šunkou a pravým Camembertem, že si jí Marek všiml, až když mu na stole šlápla na ruku. Zařval "Kuš!" a kuna leknutím vomdlela. Byla zrovna nafouknutá a jak se postupně v bezvědomí vyfukovala, Marek, znalec přírodopisu, okamžitě poznal, že jde vo kunovitou šelmu. Chtěl ji někomu ukázat, ale v poslední chvíli mu utekla. Tím bylo zabráněno různejm spekulacím, který by mohly způsobit, že by zvíře nakonec mohlo bejt prohlášený za něco jinýho. Například kdyby ji viděl nějakej renomovanej zoolog, docela určitě by prohlásil, že neexistuje, aby se neznemožnil. Protože ji viděl jen Marek Šiler sám, je nám svědectví vo existenci kuny pernatý bohudíky zachováno a eště prokázáno jedním nalezeným přetvořeným kuním chlupem, kerej vypadá jako peříčko z kanára.


Kuna strašivá

Když malý mimínko tak do půl roku do roka moc řve nebo jinak sejří svoji mladou hezkou maminku, vymejšlí dotyčná vyřvávaná finty, jak si zachovat svěží pleť a duševní zdraví. Chce mimínko zlehka postrašit, aby přestalo ječet, ale zase aby se hned neznečistilo hrůzou, čímž by si přidělala práci. Mne babička strašívala bolševikama a to se jí zle vymstilo, protože sem se k ní pak bál jezdit. Tak rozumná maminka nestraší mimínko zavedenejma, známejma strašidlama a příšerama, ale něžným hlasem přivolává různý neznámý fantómy a říká například: "Fanoušku, když budeš takhle řvát jako natrženej, přijde kuna a kousne tě do prdelky!" Fanoušek potom sice neví, na čem je, ale protože se nemůže nikoho zeptat, jaká že to přijde kuna, zvědavě se začne rozhlížet a zapomene, proč vlastně řval. Představa kousnutí do prdelky mu nevadí, protože babička mu to dělá běžně a to přece vůbec není nic nepříjemnýho.

Kuna strašivá žije patrně velice skrytým životem, protože Fanda Bogar ji eště nikdy neviděl a vostatní vo ní dokonce nikdy ani neslyšeli.

 

Kuna Robinsonova

Když čtete pozorně Robinsona Crusoe, na vostrově se vyskytuje zvíře, který zdánlivě nelze zařadit do žádnýho slušnýho živočišnýho řádu, natož třídy. Nebejt kreslenýho filmu vo Robinsonovi, ani by si ho nikdo neuměl představit. Hubu má jako kajman, tělo a zakroucenej vocas jako chameleón, kolem krku má labutěnku a tlapy má hrabavý jako krtek. Protože Robinzonovi krade zásoby a čerstvě usmažený bramboráky, chrochtá a bydlí v noře, je to nabeton kunovitá šelma. Pozoruhodná je zejména tím, že se vyskytuje jen v jednom a ke všemu kresleným filmu, takže je jedním z nejvzácnějších živočichů vůbec.

 

Kuna vinná

Není to zvláštní zoologickej druh, kterej by způsoboval kunění vína, jak by se zdálo v analogii s kvasinkou vinnou. Je to kuna lesní. Na rozdíl vod kuny nevinný, která rdousí ptáčky, myšky a malý zajíčky jen proto, aby zahnala hlad a nechcípla, je kuna vinná vinna tím, že si počíhá na zajíčka, zakousne ho a štandopéde jde vybrat ptáčkům hnízdo.

Kuna vinná je typická škodná, která je k nerozeznání vod neškodný. Tím je eště nebezpečnější, ale abysme se nespletli, sme nucený ji chránit.

 

Kuna smrdutá

Kuna smrdutá není ani zvláštní zoologickej druh, ani nepatří k určitýmu druhu jako kuna vinná lesní. Kuna smrdutá je vývojová fáze všech druhů kun kromě kuny strašivý, která nestárne, protože až Fanda Bogar vyroste, kuna strašivá už nebude. Vostatní druhy kun prostě zestárnou, přestanou dbát na hygienu a proto smrdí. Laici a nezkušený zoologové si ji pletou s tchořem, anžto k ní nemůžou blíž. Zkušenej zoolog naopak může. Ví, do čeho de, a tak má na nose kolíček vod prádla. Nejhorší je kuna smrdutá čárková. Vožralové za ní choděj po čuchu v domnění, že míří na toaletu.

Kuna smrdutá Robinzonova je nejsmutnější, protože jí Robinzon fouk do Anglie a vona za ním nemůže na vostrov na Temži. Tak smrdí sama sobě a proto je ten největší kuní chudák.
Dixie
12. 01. 2006
Dát tip
Díky, Kagituro! :-)

Dixie
12. 01. 2006
Dát tip
Pardon, udělal jsem z Tebe přemsyčku

katugiro
12. 01. 2006
Dát tip
mě už tolikrát přesmýkli, že nad tím ani nemávám rukama... (bych tu možná začal poletovat :) )

katugiro
10. 01. 2006
Dát tip
nádhera! krásnej jazyk a výlety *

...perfektné, zas som sa dačo nevé dozvedel... *

Dixie
22. 08. 2005
Dát tip
To greenplastic1: To potěší, že po takové době se ještě někdo ozve. Díky!

Dixie: snad to máš v poště. I ostatní případně odkazuju na letmý úvod od autora petuly... sbírečka html pro blondýny. nebo si hoďte do gůglu jméno jirka kosek... ono už vám něco vyleze. jo... a já jsem ten poslední, co by temu rozuměl ;-) zdar vašemu rannímu sraní páni i paní

Dixie
15. 07. 2004
Dát tip
Průser:Jo, díky, poslal jsem Ti odpověď na zprávu, ale už to je pasé. Moc hodnej průser! Jo, ráno to jde dobře. Čau!

Dixie
10. 07. 2004
Dát tip
To průser : jak děláš tu barvičku a podtržení (teda ten link) ? Já už jsem starší generace a tyhle věci mi někdy unikají.

osvětáři, prdni sem příště link: takhle: My kuny a PV SKS

pokud to s kunami myslíte dobře , pak by vaší pozornosti neměl uniknout zásadní článek "My kuny a PV SKS" ze 4.7. osvěty není nikdy dost

s_manga
18. 06. 2004
Dát tip
líbí, četl jsi předtím opravdovou kočku od prtčeta? jestli ne maxim. doporučuji :o)

Dixie
18. 06. 2004
Dát tip
Díky, nečetl a povohlídnu se. To všichni : jste milí, děláte mi radost. Jen tak dál!

Dixie
16. 06. 2004
Dát tip
To miii : Kuna čuchací není druh, je to kuna skalní s policejním výcvikem. Ty nemáš učebnici zoologie ze 7. třídy? Nebo už to tam není?

Paranoicus
15. 06. 2004
Dát tip
Noo ... jak už jsem psal: vzhledem k použitému jazyku by to chtělo nějaký ten rámec.

Dixie
15. 06. 2004
Dát tip
To Paranoicus : Nem tudom

miii
15. 06. 2004
Dát tip
výborně a co kuny čuchací? ty neznáš?

čajoch
14. 06. 2004
Dát tip
Paranoicus: Co je na tem k opracovaniu? Mne sa to lubi!

Paranoicus
14. 06. 2004
Dát tip
čajoch: Kdybych věděl, napíšu to líp. Ale něco málo by to ještě chtělo.

Dixie
14. 06. 2004
Dát tip
Díky, písmáci, za Vaše kritiky, dobře se to čte, píšete velmi úhledně. To Paranoicus : zkus bejt trošku konkrétni, třeba se polepčím.

Dero
11. 06. 2004
Dát tip
;o)))

huhehehehee t!!!!!! v

drfaust
11. 06. 2004
Dát tip
*:¨)

aramis
11. 06. 2004
Dát tip
vyborne :) *

Paranoicus
11. 06. 2004
Dát tip
No sakra ... jazyk nejazyk, je to nápadité (krom toho, může to přece být záznam opilého blábolení zchátralého kunologa za frťana poskytujícího výsledky svých výzkumů). Ačkoli tón díla může vzbuzovat podezření z podbízení se písmáctvu, s přihlédnutím k rozsahu (díky němuž je dílo pro běžného představitele esemeskové kultury zcela neatraktivní), při kterém stále ještě neztrácí hlavy ni paty, si dovoluji tvrdit, že po dalším opracování se dílo může stát pravým klenotem místní prózy.

Výborně, autore, pokračuj.

Feanor
11. 06. 2004
Dát tip
perfektní*

Seregil
10. 06. 2004
Dát tip
právě že dinahov... malá přesmyčka... navíc mi vypadlo jedno a..

čajoch
10. 06. 2004
Dát tip
egytelek !

:))

Elyn
10. 06. 2004
Dát tip
:))))

Marthin
10. 06. 2004
Dát tip
Toť dílo! Nepochybně vstoupí do histórie zoológie!

Napsané docela dobře, ale nelíbí se mi použitý jazyk.

Noe1
09. 06. 2004
Dát tip
To je teda pěkna kunina :)))))))))))))))) *t + klub. Kdybys neopoměl poměrně známou a rozšířenou Kunu hadí, byl by i druhý klub :))))))))

Seregil
09. 06. 2004
Dát tip
... prokristovyrány.... ot ej dinahov... tip...

Dixie
09. 06. 2004
Dát tip
Vyprávěj mi na dobrou noc o kuně hadíííííííííí !!!!!!! %-))

Dixie
09. 06. 2004
Dát tip
A čo je to také OT EJ DINAHOV, to je magyárom?

Noe1
09. 06. 2004
Dát tip
ot ínen yksráďam, vyprávět budu až jindy, teď padám anejen na hubu.

Dixie
09. 06. 2004
Dát tip
No dobře,ale nemělo to bejt ANIDAVOH ?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru