Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rozhodující krok

14. 09. 2004
1
1
7924
Autor
Noe1

Tentokrát z jiného soudku ... psaná pro Gerzona

 

V hlavě mu zadrnčel budík. Nevěřícně se protáhnul a zívnul do reality absurdnější než sen. „Dnes, dnes to přijde“, uvědomil si. Za přivřenými víčky se mu promítl celý včerejší den:

 

V hlavě mu zadrnčel budík. Nevěřícně se protáhnul a zívnul do reality absurdnější než sen. Otevřel oči, vstal, pečlivě se oholil a naonduloval si pejzy. Oblékl redingot a na boty nasadil psí dečky. Posnídal dietní párek. Po cestě z párkoviště ementálského Ústavu pro recyklaci hadích sér, kde léta bydlel ve vlhkém suterénním bytě, se mu zazdálo, že to, co se mu dnes zdálo, bylo podezřelé. Nikdy ale neuměl naslouchat znamením.  Hrdlička na sloupu světelné signalizace, černý pes, který mu přeběhl přes cestu rovnou pod kola auta,  porodní vůz, banánová krabice uprostřed levého jízdního pruhu magistrály. A k tomu čtvrtek čtrnáctého. Mělo mu to dojít...

 

V autě mu začal svítit výstražný trojúhelník a blikat kontrolka ABS. Pocit nejistoty ho zcela paralyzoval.  Do práce dorazil upoután na nové  kolečkové křeslo až za pět minut dvanáct. Arkadij Leontievič se významně podíval na hodiny. Předstíral, jako by to přehlédl, zapnul děrovačku a zoufale přehlédl horu sýra, kterou měl za úkol zpracovat.

 

Odpoledne protrpěl povinné protijaderné cvičení dobrovolných mlékařských mírových sborů. Maska tlačila a nepřejemně páchla dezinfekcí, sáčky od mléka se na rukou potily a klouzaly. Závěrečná siréna přišla jako vysvobození.

 

Po směně vyrazil s Romanem W. Kutyahundem a Li-Dogem do směnárny čtvrté cenové skupiny. Obětoval sbírku potravinových korespondenčních lístků; vyměnil ji za lehce alkoholický Bezva brusinkový koktail a antireflexní Moloko pro všechny. „Přátelé“, pateticky deklamoval, „jsou mosty nesoucí nás nad marasmem světa. Snesou hodně, molodci! Kdo však snese  víc? Slípka?  Papír? Papír všechno snese...merde...šajze...Da, da!“.   

 

K ránu se naposledy zastavil ve své oblíbené non-stop drogérii. K francovce, kolíčkům na prádlo, mopu a čepelkám mechanicky přihodil deset balení prezervativů. Postarší pokladní se na něj  smyslně, či dokonce dvojsmyslně, usmál. „Balí mne, obšourník ošklivá“, pomyslel si.

 

Otevřel oči. Vstal, ustlal lůžko, pečlivě se oholil a naonduloval si pejzy.  Oblékl redingot a na boty nasadil psí dečky. Když bral z poličky svazek klíčů, zachvěla se mu ruka. Klíče cinkly a on  si vzpomněl na extatické chvíle na náměstí, dav a skandování „Děkujeme, odejděte“.

 

Odhodlaně otevřel dveře a ...


1 názor

Marcela.K.
29. 02. 2008
Dát tip
...můj muž je velice sympatický mlíkař :-) s tou děrovačkou do sýrů jsi blíž realitě, než si dovedeš představit... mně to až tak absurdní nepřipadá...a ty klíče se mi tam taky nelíbí...ale to je nakonec fuk :-) Tip nedám...nechce se mi :-)

za slovy je víc než unesou

Noe1
14. 10. 2004
Dát tip
vonT: ??? ... má interpretace je, že je to takové tai-dó v próze, spousta absurdních slov, slovních hříček a obrazů vršená jen s volným plánem a jediným smyslem ... hrát si ... ale tvým slovům nerozumím.

šikovný text...připadá mi hodně roztříštěný, právě těmi nápady hrát si je fajn :)

Noe1
16. 09. 2004
Dát tip
Eilil: tak už sis ji přečetla, fajn, zítra ji smažu :-)))) je to fakt jen takový úlet ... pokus o napodeobení stylu Karla Eichlera

Eilil
16. 09. 2004
Dát tip
to je škoda.. :o) náhodou je to supr.. naprosto skvělej úlet.. :o) líbí se mi jak je to napsaný.. :o)

Noe1
16. 09. 2004
Dát tip
No když se ti to líbí ... tak to jenom schovám :-)

Noe1
16. 09. 2004
Dát tip
Stejně jsem ji vyhrabal jen že sme spolu o ni mluvili :-)))))

Noe1
16. 09. 2004
Dát tip
Tak a je schovaná :-))))))))))))))))))

Eilil
16. 09. 2004
Dát tip
koukám.. :o))) ale je pořát tadý.. :o) a můžu se k ní vracet :o)))

Marty73
15. 09. 2004
Dát tip
Celkem slušnej úlet. Ten závěr s cinkáním klíčů to ale celé zkazí.

Eilil
15. 09. 2004
Dát tip
:o)))))

aramis
14. 09. 2004
Dát tip
hm :)

Noe1
14. 09. 2004
Dát tip
avi E: ... to je to "DÍLO" o kterým sem včera mluvil :-)))))))

StvN
14. 09. 2004
Dát tip
Docela šikovnej budík, že dokáže tohle všechno. Che, možná bys měl zůstat u báfniček.

Noe1
14. 09. 2004
Dát tip
Jen takový úúúlet, zas se vrátím, neboj :-)))))

Noe1
14. 09. 2004
Dát tip
tedy k básničkám :-))))

StvN
14. 09. 2004
Dát tip
Mě šlo jen o tohle - Zadrnčel budík. Nevěřícně se protáhnul .... Kdo se protáhnul, ten budík? A děj pokračuje ve stejném duchu, "hrdina" se nemění. Dyžtak si to oprav. Jinak je to docela dobré.

Noe1
14. 09. 2004
Dát tip
Ahááá, to mi fakt nedošlo. Máš pravdu. Díky. Opraveno. A stejně se vrátím k básničkám :§)

tuleň
14. 09. 2004
Dát tip
uff, to je nějaké absurdní. kdybych nečetl povídku se stejnou pointou už kdysi, tak bych to asi i tipl, takhle ot je "jen" pěkné

Noe1
14. 09. 2004
Dát tip
Vše už tu bylo tuleni :-)))) Trestáš mne za svoji sečtělost nebo je to nařčení z plagiátorství?????? :-)))))))))

JiKo
14. 09. 2004
Dát tip
nemá to bejt merda to slovo?:))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru