Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

MASALA

03. 12. 2004
5
3
15564

Kdo nezná, nechť zkusí & poté se vyjádří. Recept nalezne zde.

Máte rádi dátá čaj masala/u?

Říkáte jí masala, masála, másala, dátá masala, dáta masala, dátá čaj, dátá, dáta či snad ještě nějak jinak?

Vaříte si ji nebo na ni chodíte do čajovny?

Kupujete nebo si mícháte koření?

A držíte se receptu?

Jaké používáte mléko (polotučné, sušené, sojové...)?

Sladíte? Pokud ano, čím?

Jaké používáte sítko (bambusové, nerezové, umělohmotné, plátno, zuby...)?

Z čeho pijete (porcelánové šálky, keramická konvička & mističky, oblíbený půllitrový hrnek s nápisem „Čau, kotě!“...)?

Nějaké další připomínky?

Nějaké další otázky?


3 názory

tak už jsem to prozkoumal - je to jinak - Yogi je už hotová směs čaje a koření, kdežto masala je název čaje, nebo směsi koření bez černého čaje...

podle mě je rozdíl v tom, že Yogi se sladí medem, zatímco masala cukrem... já osobně si masalu sám vařím i míchám, poměr voda-mléko dávám dle nálady, ale většinou 2:1...

Pokusil bych se vyplnit ten dotazník nahoře: – Ano, moc. – Nejčastěji dáta – Doma to výjde levněji :) Ostatně v každé čajovně ji mohou dělat trochu jinak. Záleží i na konkrétním člověku, co ji připravuje, takže nemusíte dostat ani v rámci jednoho podniku pokaždé totéž. Nehledě na běžné zaměňování s Yogi. Je to potřeba zkoušet. Když je však všechno, jak má, není nad kouzlo čajovny. – Kupuju (zatím). – Víceméně. – Kravské, bílé, krabicové, co nejtučnější, hlavně před datem spotřeby, může být i trvanlivé (Tatra). – Ano – cukrem řepným bílým ponejvíce. – Někdy umělohmotné a někdy jen ty zuby. – Svátečně z čínského servisu, konzumně z libovolného nikterak oblíbeného keramického hrnku. – Jen, že je to děsná dobrota. – Nemám námitek.

VypsanaFixa
02. 02. 2005
Dát tip
Sojovy mliko zkypet - pridat masalu (kdyz se prida driv, je paradne ostra :o) a cajik. Pak jeste nechat 2x zkypet, presitkovat, omedovat a rozplynout se v pohode...Tak je nejlepsi :o)))

ondrech
22. 01. 2005
Dát tip
masala je celkem v našem čajovém bratrstvu oblíbená..... říkáme jí normálně massala, ale dáváme si ji jen v čajovnách->doma nepřipravujeme....***TIP:-))))

Tady
23. 12. 2004
Dát tip
V téhle diskusi se mi nejvíc líbil slovní duel Slůůůníčko versus Papouch. Odrovnalo mě to. Zvlášť Papouchovy nemístňoviny viz třeba másala s rumem bez másaly a Slůůůníčkovo poslání Papoucha do ..jiného diskusního fóra. :o) Skvělý! Jinak mi másala taky chutná. A čaj. Tak já jdu.

E & D: Jo, souhlasím s váma. Slůňo obvykle používá pytlíkový čaj osvobozený ze sáčku, ovšem ne práškové konzistence (– blbě se cedí.)

Dotek
06. 12. 2004
Dát tip
Mám tenhle čajík rád. Sice si ho občas udělám i doma, ale čajovna je čajovna. Koření si kupuji, receptu se trochu držím, používám jinak obyčejný černý čaj. Doma nalévám do toho co je poruce. Sladím medem, pokud je, jinak cukrem, nesladké to pít nemůžu :-). V čajovně jenom medem. Tento čaj mám rád především proto, že dokáže opravdu zahřát :-)

Dotek
06. 12. 2004
Dát tip
Erin: Jenže ať ten čaj je jakkoliv dobrý, tak v tom mléce se to ztratí, proto tam dávám obyč. černý čaj. Čaje rozděluju podle toho komu ho nabízím. Výborně okecaný špatný čaj, může být mnohem lepší, než jakkoliv speciální, drahý čaj se supr kvalitou :-)

(jeremy): To máš celkem kliku :)

Abyss
05. 12. 2004
Dát tip
to je skvele ty tu mas recepis!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Erin: díky, na tvé zapojení do diskuse jsem čekalo (– tedy né že bych si alespoň na většinu otázek v tvém případě neumělo odpovědět samo:)) Všichni ostatní: Díky, že uspokojujete Slůňovu zvě/ídavost :), zajímá-li vás různorodost receptů, mrkněte sem Slůňo rádo experimentuje, a nebrání se ani perníkovému koření & vanilce, říká tomu dátá inspirace...

Slůňa se jednou v Ganéšovi, když kupovalo mátový vonný tyčinky a balíček koření Dátá čaj masala, v rámci zdvořilostní konverzace ptali, zda bude večer vařit „dátu“. Odtud ví, že někdo tomu tak říká:), ale zná víc lidí, co říkaj prostě „masala“. Ale myslím, že v Modrý čajovně tomu říkaj’ ještě jinak, jen jsem zapomnělo, jak.

E: Hm, mě konkrétně v Modrý (– i když teď už skoro všude, holt zvyk, ale i oproti Čhajovně –) připadá moc sladká a málo ostrá, i když těžko říct, co v ní je, když se tak pyšní originalitou jejich receptu...

Jo, pro nezasvěcené: Orientální obchůdek Ganéša & čajovny zmíněné v konverzaci Erin <-> Slůňo se nacházejí v Brně, Čajík pak na internetu.

Erin: v Jasmíně jsem sice nebyl, nicméně i Sachlep se dá připravovat na spoustu způsobů, nejlepší je tzv. královský Sachlep - tedy hodně zahuštěný s kousky čerstvého banánu,mňam :)

(jeremy)
04. 12. 2004
Dát tip
masala je ta nejnechutnější věc kterou jsem v životě pil vážně :)

papouch
03. 12. 2004
Dát tip
já nejraději masalu s rumem bez masaly mléko nepoužívám .. mléko jsem měl naposled před 46ti lety a dodnes je mi z něj blbě :)

native: Vlastně proč ne, obsahuje-li zmiňovaný dort uzený, stejně jako masala čaj? ;)

papouch: Mluvíš o mateřským mlíku?

Někdo odmítá nazývat masalu masalou, jelikož masala = koření, tudíž v tomto použití slova vidí jistou nepřesnost. Proto otázka po názvu.

papouch
03. 12. 2004
Dát tip
A vůbec nejraději mám pořádnej velkej kus dokonale propečenýho masa la lala tralala bžum :-))

papouch: Díky za mimořádně cenné a tematické příspěvky do diskuse, leč jsem přesvědčeno, že by ti lépe bylo zde. ;o) & :oP

papouch
03. 12. 2004
Dát tip
slůůně mě nemá rádo :-(( a přitom já se TAK snažím...

Nicollette
03. 12. 2004
Dát tip
mmmasala mmmňam :-)))) jednou za čas je to boží pití :-))

papouch
03. 12. 2004
Dát tip
Slůňě vůni nasálo masalou se zmlsalo .... nojo, dyťuš mlčim, já už budu hodnej :-) (já mám rád kombuchu)

Bacil
03. 12. 2004
Dát tip
O tom nápoji (říkat tomu čaj se mi opravdu zdá trochu nekorektní vůči čaji) jsem nikdy neslyšel, ale může to být zajímavý dryák. Já radši čaj pravý, zelený či ještě lépe černý. Garam masalu si zato přidávám do rajské :-)

Možná by bylo zajímavější diskutovat o tom, co si kdo představuje pod slovem čaj, nebo proč lidé, kteří hovoří o něčem, co nemají rádi či o čem nic neví tak zhusta používají slovo „zajímavý“. Smůla, založte si diskusi sami :) & :P

papouch: Slůňo má radost, že tě jeho diskuse natolik provokuje k tvorbě & že se stalo hlavním hrdinou básně :). Jinak ti to schvaluju, kombucha je dobrá & zdravá, prý se s její pomocí dá způsobit nesmrtelnost, což by byla záruka věčného veselí na písmáku :o)

ovcelesem
03. 12. 2004
Dát tip
Našla jsem tě ovcelesem

no já teda chodim na masalu do čajovny a občas ju vaří mamka doma ale ještě sem nikoho neslyšela říct dáta masala :) aji mi to přijde divný..ale vono je to asi hlavně o zvyku.. podle mne je to uplne skvelej caj a chutna mi..je na nem dobry ze kdyz du do cajovny s kamosema co nejdou zvykly na pravy caje a pijou tak nejvys ovocnej pickwick tak masala chutna aji jim..je to proste supr caj :)

Andulka
03. 12. 2004
Dát tip
ja si ho dam jenom kdyz navstivim nekoho z Indie, kazdy to dela trochu jinak, nekdo kupuje smes koreni, nekdo si to mich sam, vsichni sladi to cukrem.....a desne se divi, ze ja kricim, ze chci bez cukru....Ja ho teda zase moc nemusim, ale je fakt, ze mi chutna vic jak horka cokolada, ktera je takova silna, husta......kdezto tento caj je takovej vonavej a lehkej....Me uplne nejvic chutnaji caje....co sem si sama nasbirala...nebo moje maminka.....a kdyz v ty sklenici vidite ty listy.....a zalejete je horkou vodou....a divate se jak se voda pomalu zbarvuje....:-)

Je ta masal něco jako (totéž co?) yogi? Jednou jsem si to koupil a nechutnalo. Přišel jsem ale na to, že je to výborná přísada do svařáku :o))) (to bylo hlavně pro papoucha) V čajovně si s oblibou dávám salep.

dávám přednost sachlepu/salebu/salepu/sachlebu ač masala má dobrou kořenněnou chuť receptu se držím málokdy

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru