Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá

27. 01. 2005
0
0
14021
Autor
cinduska

Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá

 

                Toto přísloví je nám všem asi hodně známé, ale zamyslel se někdo z nás nad jeho pravým významem nebo nad tím, co vlastně vystihuje?  Já si myslím, že přesně vystihuje naše jednání k ostatním lidem, ale vlastně si to ani neuvědomujeme. Někteří lidé činí či říkají věci bez obalu, tak ,jak jim to přijde na jazyk, ale ve většině případů se ani nezamyslí nad tím, jestli to někoho neurazí, nebo někomu neublíží. Dotčená osoba, která si po chvíli uvědomí, co se stalo, se buď urazí, nebo odrazí útok nejspíše nějakou slovní potyčkou. Ve druhém případě neřeknou nic a později, když to nejméně čekáme, nám to vrátí.

                Měli bychom se všichni zamyslet nad tím, jaká skupina lidí se kolem nás pohybuje a uvědomit si, co pro nás ti lidé znamenají. Měli bychom v sobě najít alespoň kapku porozumění a tolerance k ostatním, nebo se v našem státě a i jinde ve světě z nás stane „hladová smečka psů“, kteří si navzájem  „šlapou po krku“. Každý by se měl naučit přecházet nevrlé nálady svých bližních mávnutím ruky, protože je to ten nejlepší způsob, jak se vyhnout ošklivým hádkám, při kterých bývá řečeno i to, co by nikdy nemělo spatřit světlo povrchu zemského. Někdy je lepší při útoku na naši osobu lepší držet jazyk za zuby, i když v některých případech je to hodně obtížné.

                Myslím si, že bychom si měli rozmyslet, jestli provedeme někomu nějakou hloupost nebo naschvál. jak jistě víme, dotyčná osoba může reagovat všelijak, a to záporně i kladně. Někdy může jít opravdu jen o takovou laškovinu, ale jestli se někoho dotkne, nemusí vždy pouze omluva stačit k tomu, aby vše bylo opět v pořádku. Někdy si dokonce dlouho lámeme hlavu nad tím, co máme udělat, aby se nás ten dotyčný už nezlobil. Lepší je mít s přáteli vždy dobré vztahy, protože nikdy nevíme, kdy můžeme potřebovat jejich pomoc.

                Myslím si, že snad každý z nás už někomu někdy něco provedl, přesně tak, jak to říká naše přísloví, a proto by si každý měl vzít vlastní ponaučení a jednat podle vlastních názorů a zásad. Určitě se v jakékoliv skupině lidí najde někdo s zákeřnými vlastnostmi a bude mu úplně jedno, jak se chová. My bychom mu ale neměli oplácet stejnou mincí, neboť jsme přece alespoň o kousíček lepší než on. Jestliže jsme to my sami, pak nezbývá, než jen doufat, že ostatní nás budou brát s rezervou. Každý by si měl ale rozmyslet, jak se bude chovat, aby ho pak nepřekvapily reakce ostatních.


květunka
31. 01. 2005
Dát tip
Myslím, že autor nepochopil podstatu pořekadla, ke kterému napsal obsáhlou litánii.Odpusť autore, ale jsem v pozici kritika.

Kastel
30. 01. 2005
Dát tip
památnou větu - jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá vyslovil poprvé v r. 1943 hauptman Moebel, když dal povel k útoku na lesík plný partyzánů :o)

Stále neopraveno. Propadám skepsi...:(

cinduska
29. 01. 2005
Dát tip
Pišta_Hufnágl: jj promiň já to opravím...opravdu nevím jak se to mohlo stát, jelikož s pravopisem nemám problémy a fakt se stydím.. :(((

cinduska
29. 01. 2005
Dát tip
Pišta_Hufnágl: budeš muset vydržet, protože mám problém s počítačem, takže mi to momentálně nejde.

No tedy pánové... Takové odsudky... :( Tak popořadě. Úvaha jako pojem neznamená, že si sedneš, vezmeš tužku, a napíšeš, co tě zrovna napadne. Chce to koncepci, argumenty a hledání protiargumentů. To pro začátek. Dále budou vhodné konkrétnější formulace. V tomhle svém textu v podstatě píšeš, že někteří lidé dělají to, a jiní něco jiného. Vskutku obsažné... :))) (až přespříliš) Též je třeba vyhnout se laciným moudrům ("Lepší je mít s přáteli vždy dobré vztahy, protože nikdy nevíme, kdy můžeme potřebovat jejich pomoc."), některé věty je lepší si odpustit - nepíšeš koneckonců dojemný řetězový mail ve stylu R.Bacha, ale úvahu. Tolik k vlastnímu psaní a obsahu. A dostáváme se k tomu, co je vidět nejvíc - ten "ksichtík" textu, úprava. Na své stránce uvádíš, že je ti 17. A přesto dokážeš napsat, že "...nepřekvapili reakce...", místy ignoruješ začátek věty (nebo na klábosnici došla velká písmenka? :) ), semtam se trfíš do úplně jiné klávesy.... To se stane. A když teď udělám chibu v krytyce, už s tím nic nezmůžu - nejde upravovat. "Dílo" upravit jde. Tak se na to vrhni, než si začnu myslet, žes kulturní barbar... :)) Ve výsledku - úvaha je to stravitelná jen velmi těžko, rozmělněná a nesoustředěná, nicméně snaživá. V neposlední řadě je též třeba pochválit fakt, že tenhle text se k "úvaze" blíží stokrát víc, než devadesát devět za úvahu označených výpotků, které jsem zde za poslední měsíc četl. Tak. A už mě bolí prsty... .)))

angel1
28. 01. 2005
Dát tip
že ty jsi někomu něco vyvedla a včil nevíš, jak to vyžehlit!

Andulka
28. 01. 2005
Dát tip
Myslenka dobra, ale jeji zpracovani by zaslouzilo vice prace...:-)

cinduska
28. 01. 2005
Dát tip
no jo mas pravdu byla to slohovka do skoly a ja jsem byla zvedava na nazory tady...tak je mam :))

doute
27. 01. 2005
Dát tip
tak laškovinka....kočičko....ty jsi roztomilá....k nakousnutí....))))...ale raději už nemysli....dělá ti to vrásky....))))

Gonsales
27. 01. 2005
Dát tip
bla bla bla...to je slohovka do skoly ne?! promin, ale pride mi to jako prazdny placani...taky me pobavilo svetlo povrchu zemskeho....zemsky povrch vydava svetlo??;)...taky me docela irituje veta-->Lepší je mít s přáteli vždy dobré vztahy, protože nikdy nevíme, kdy můžeme potřebovat jejich pomoc....<-- jako bychom snad meli pratele jenom na to aby nam pomahali...

Přeno
27. 01. 2005
Dát tip
Jak se z lesa volá, tak se do lesa ozývá... to je nepochybně pravda, ovšem možná v jiném smyslu, než to myslíš ty. Ve smyslu: když ti někdo něco provede, klidně se mu pomsti. To jistě.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru