Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

JAK SOUVISÍ POHYB HLEMÝŽĎŮ S VĚČNÝM LIDSKÝM PACHTĚNÍM ZA LEPŠÍMI ZÍTŘKY

27. 02. 2005
0
0
4724

Slůňo se včera trochu probíralo tím bincem, co má ve svých papírech - a vida, co se nestalo! Objevilo úvahu na volné téma, kterou kdysi psalo v hodině češtiny coby Slůňo školou povinné… divíte-li se na první pohled naprosto pitomému názvu, byla to tak trochu narážka na kritiku za dle vyučujícího „příliš odborné téma“ předchozí úvahy o ozónové díře. V rámci dodržování autorských práv ještě musím říct, že „lepší zítřky“ jsem si vypůjčilo z terminologie socialistických hesel. (…jo, a nemusíte psát, že tam jsou chyby, neboť Slůňo o nich ví (- text se však rozhodlo zanechat autentický -)… leč češtinářově pozornosti ušly :o) )

      Lidstvo se již od nepaměti neustále snaží dosáhnout lepšího života. Věčně proti něčemu / někomu bojuje, bouří se, nesouhlasí, ale proč vlastně? Je to boj za svobodu? A co to vlastně ta pravá svoboda je? Být najednou samostatný,   rozhodovat o tom všem, co v minulosti člověk ani neznal? Ale copak se člověk nevyděsí z takové spousty změn najednou?   Vyděsí. A to notně. Jenže potom přijde na řadu neuvěřitelná spousta otázek a pochybností.
     Je toto opravdu ta svoboda, o kterou jsme se tak dlouho prali? Tak toto, že má být to pravé, o co tolik generací usilovalo a často mnoho lidí i položilo život? Ne, tohle jsme přece nechtěli… a už se znovu, často značně zbrkle a neuváženě pouštíme do úplně stejných a také zcela stejně zbytečných omylů, navracíme se tam, kde jsme byli na začátku a mnohdy pokračujeme ve starých a vyjetých kolejích. Nepřipomíná vám to něco?
     Ano, vždyť to je onen šnek ze známého matematického příkladu! Celý den leze tři metry kolmo vzhůru po zdi, aby v noci o celé dva metry spadl dolů. Hlemýžď je na tom sice možná lépe než na začátku, avšak přihlédneme-li k množství energie, kterou musel ubohý plž vynaložit, rozhodně to není nic moc.
     Znamená to tedy, že člověk si už konečně má dát pokoj, složit ruce do klína a plně se odevzdat do rukou „těch nad ním“? Ale vždyť „ti nahoře“, ač možná mají vyšší postavení v ustálené lidské hierarchii, ale pořád to jsou také pouze lidé. A navíc, copak člověk / šnek v sobě nemá tu věčnou touhu bouřit se, tak nějak hluboce a podvědomě zakořeněnou?
Člověk nikdy nedokáže dlouho snášet bezpráví. Pouští se snad stále do nových bojů jen proto? Možná ho k tom dohání zoufalá myšlenka, že už stejně nemá co ztratit, jindy touží po nadřazenosti vůči skupině jiných lidí.
     A tak se šnek stále pouští do namáhavých výstupů k výšinám a snaží se dosáhnout naprosté spokojenosti, která se zatím velmi nejasně rýsuje v mlze, až za četnými překážkami. Ví však člověk / hlemýžď přesně, jak vlastně ten tajemný cíl na konci trasy vypadá? Představy jsou často značně zidealizované. Je to dobře či špatně? Možná to přispívá k lepší motivaci pro sápání se stále výše, ale nevím, jestli nejsou možná následná zklamání příliš velká, než aby mohla být zcela zanedbána. Přes to  všechno musíme jen doufat, že člověk / hlemýžď bude lézti stále dál a nedopustí stagnaci, neboť tak to snad bude dobře. Avšak co si to vlastně vydobyjeme, ač každá populace zvlášť, zůstává stále otevřenou otázkou do budoucna. Kéž nám to bude k užitku. Tedy, člověče, snaž se! A ty, šneku, taky!

 

     Poznámka na závěr: Drahý čtenáři, jakkoliv se ti zdá toto téma, na které jsme společně velmi volně uvažovali, poněkud uhozené, pak věz, že plně vystihuje duševní situaci autorky. Tak ti tedy přeji mnoho zdaru do dalších bojů, a pokud jsi hlemýžď, tak dvojnásob.


Toxman
14. 03. 2005
Dát tip
Sůůů: Ano správně... a "Bližší budka než kabát." :)

Toxman
11. 03. 2005
Dát tip
Slůůů: Jenže jak se do budky volá, tak se z budky ozývá - Telekom se hold uchytí všude ;o)

Tox: no jo... ...a kdo jinému cestu slintá, sám se na ni přilepí...

Toxman
11. 03. 2005
Dát tip
Slůůů: Ale to je absolutní nepochopení funkce... slintá se přece proto, aby se kolečko (vlastně noha nezadrhla). Je to podobné jako bys chtěla jezdit se sáněmi po asfaltu. - Takže komu se nelení, za tím se nepráší... nebo tak nějak podobně :)

Tox: Ok, kdo jinému cestu slintá, sám po ní uklouzne!

Toxman
11. 03. 2005
Dát tip
Slůůů: Pořád to není logicky správně. Protože to je stejné jako bys řekla: Kdo jinému dává prachy, sám prachy dostane... Ale tady jde o opak, takže stále platí co jsem psal výše: Kdo jinému slinu suší, sám se zadrhne... Ale jestli takhle budem pokračovat s těmi slinami i dále, začnou se mi určitě sbíhat na něco dobrého... SEM S TÍM ;o))

Tox: Dobře. Sliň čertu cestu, peklem se ti odmění... ?

Tox: Všude dobře, v ulitě nejlíp!

Toxman
07. 03. 2005
Dát tip
Slůůů: No tak nějak to přísloví tuším bylo... akorát tam, mám pocit, ještě stálo: Tak dlouho se jezdí s budkou pro pivo, až na budku dostaneš... nebo to bylo...až se slina přetrhne... ? ;o))

Tox: Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se začne chodit pro pivo

Toxman
07. 03. 2005
Dát tip
Slůůů: Dvakrát plž a jednou mlž... a kdo jinému slinu suší, sám se zadrhne... :)

Toxman: Myslíš to přísloví: „Kdo chce s plži mlžit musí s nimi plžit?“ :o)

Toxman
28. 02. 2005
Dát tip
No hlavně jestli tu s tou mlhou trochu neplžíš... ;o)

Kandelabr
28. 02. 2005
Dát tip
rozladil mě už prolog, opravdu nemusím, když o sobě někdo mluví ve třetí osobě.

Kandelabr: Ach, to je Slůňu velice líto, zrovna tobě se chtělo zavděčit!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru