Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Den s rybou (mikulášská reportáž)

Výběr:
23. 12. 2000
13
0
5211
Autor
MM

(vánoční dárek napsaný na mikuláše. zveřejněn v náhlém nedostatku sebekritičnosti.) ...individuální znaky jsou konstituovány tím, čím nejsou a jsou inertní, pokud nejsou selektovány a kombinovány v živé interakci. Význam nikdy není ve znaku nebo v textu. Význam je produkt dialogické interakce, jež se odehrává mezi mluvčím (jeho textem) a příjemcem (čtenářem, posluchačem). Každý text je proto nekompletní, je to okamžik v permanentním generativním procesu jazyka...

Mám zelenou rybu. Nahou. *** Po ránu mi nikdy není do skoku. Sebevražedné sklony mě přepadávají pravidelně až kolem poledního. Naštěstí pracuji v přízemí. Ale ouha. Když jsem dnes vstal, měl jsem chuť se proskočit. Oknem. Zvolil jsem kompromis, proskočil dveřmi a vyšel do ulic. Aktivní zařazení do pracovního procesu jsem pro tentokrát zavrhl, však se beze mě jednou v márnici obejdou. *** Na lavičce seděli dva staří pánové a hádali se. Tak se rozzuřili, že do sebe začali strkat, šermovali holemi a nakonec první rozbil druhému brýle a druhý prvnímu držku. To mě zaujalo, nedával jsem pozor a šlápl do hovna. *** V kavárně jsem pozoroval mladého intelektuála. Když si zapaloval cigaretu, třásly se mu ruce. Zjevně již dlouho čekal. Když dokouřil, vytáhl odkudsi blok a tužku a pokradmu začal psát báseň. Div, že se nerozplakal. Po cestě na záchod jsem mu nepozorovaně osolil kávu. Tak. *** Cestou domů jsem měl nejasné zdání, že jsem sledován. Vyzkoušel jsem pár klasických technik: naskočení do ujíždějící tramvaje, útěk okénkem na WC, převlek za instalatéra nebo únos vzduchlodi. Nic nepomohlo, naopak, byl jsem si stále jistější, že je mi někdo v patách. Nakonec mě ti tři dohnali. Anděl mě donutil odvykládat básničku. I když jsem dostal čokoládu a jablko, cítil jsem se ponížen. *** K večeři jsem si chtěl připravit vajíčka natvrdo. Jenže - z jednoho vylezl ježek a v druhém byly plesové šaty. A co hůř - škrtily mne v pase. Z večeře tak nebylo nic, pozoroval jsem raději triderem neonovou reklamu na ptačí zob. Má skutečně impresivní křivky. Slunce pomalu zapadalo do mikrovlnné trouby, aby se zítra mohlo zas svěží vykutálet na oblohu. *** Mám zelenou rybu. Teď už bude chodit oblečená. Chápejte, venku je příliš chladno. Ještě by nastydla!
zip
17. 06. 2002
Dát tip
moc milé hrubosrsté dílko. tip! daylight flyout, jak řikám já.

Danny
05. 05. 2001
Dát tip
toto jsem už četl a ještě jsem to netipoval - jak je to jenom možný? hned to napravím !*

Erendis
04. 04. 2001
Dát tip
Nebudu ti nic říkat...buď to víš a nebo ne a pak to není důležitý *

Anonym
22. 02. 2001
Dát tip
příliš dobrý

Bříza
06. 02. 2001
Dát tip
já próze nerozumím... - polezu hlavou dolů jo ? ... hele: MM mě to fakticky pobavilo - ale nechceš, abych Ti napsal "dobrý" - žene.... ;c) ... aneb - víš sám moc dobře JAK je to dobrý ..... - až něco vydáš, dej vědět .... a potom nezapomeň, jak se dlouho známe a že jsem se Ti vždycky naplno věnoval .... ;c)

MM
08. 01. 2001
Dát tip
mockrát díky vám všem :)) jet: nechal jsem si to přeložit - a nejsem z toho moc moudrý - mohl bys mi to osvětlit? laďa: včera to byl právě rok s rybou... víc na mé stránce. bobotic: :-))) jako obvykle zásah. xpired: ještě jeden speciální dík :) máš pravdu... asi budeme muset vydat něco jako manifest. ;]

Sarken
07. 01. 2001
Dát tip
dokonalý!!!!! díky za dáreček

Print
05. 01. 2001
Dát tip
Jako XPIRED!!!:-))) *!

xpired
03. 01. 2001
Dát tip
Tenhle druh zpovědi se mi líbí čím dál víc... Je tu hodně znát zdroj tvé inspirace... *!

Laďa
02. 01. 2001
Dát tip
Sednou dobře tvojí rybě ty plesové šaty?

bobotic
02. 01. 2001
Dát tip
Tento text je nekompletní. Znaky jsou prázdné a bez významu, v interakci textu se čtenářem praskl monitor. Arbitrárnost těchto znaků se stává ikonická. Jo a příště ti žádnou čokoládu nedám. (pokud mne zase budeš tahat přes ty všechny záchody :-)

Janis
28. 12. 2000
Dát tip
MIMOLUJI VOLNÉ ASOCIACE!!!!!!!! *!

StvN
27. 12. 2000
Dát tip
Nemám rád volné asociace, zaujalo mě to a je to na tip, ale asi ne ode mě.

suvicka
25. 12. 2000
Dát tip
Zvíře...broučku! :c) Parádní, fakt že joó!

alina
25. 12. 2000
Dát tip
Adámku, to je nádhera. Jsem dneska taková nějaká šišatá, rozvrkočená a rozesmutnělá, ale tohle mě moc potěšilo a rozveselilo. Podrbej rybu za ploutvičkama. *)

ruby
23. 12. 2000
Dát tip
muzu ti rict jen par veci, je to uzasny, strasne se mi to libi a k necemu takovemu ti muzu jedine gratulovat a v koute tise zavidet! takze ti prisiju tipik, at se ti to libi, nebo ne!

JET
23. 12. 2000
Dát tip
"Haluat siis seuraani ja tai käyttää hyödykkeitäni omiin tarkoitusperiisi. Jaahas….selvä. Olen luetellut suorituksia joihin en vastikkeetta enää ryhdy. Mikä helvetin hyväntekijä minä olen? Turhia riitoja sekä molemminpuolisia pettymyksiä välttääksemme on parasta että tutustut ehtoihini." Tak tohle bych napsal, pokud bys to umístil na finský literární sever... BTW, co že to bylo za model? Zelená ryba? Hmmm, tak to musel být kouř...:o) Buď rád ,že tě čert nenutil k felaci za tu čokošku...:o)

Skleboun
23. 12. 2000
Dát tip
nebudu zbytecne okomentovavat...tip :) p.s. 3 kritiky - 3 tipy...to neni zrovna spatny skore :o)

Janis
23. 12. 2000
Dát tip
*!

Saxanka
23. 12. 2000
Dát tip
:-) Zvíře!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru