Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bludiště

05. 07. 2005
8
4
7434
Autor
Tragicus

Narodil jsem se... Ani nevím, snad před milionem dveří. Před milionem dveří, milionem místnůstek se čtyřmi východy. Dříve jsem to počítal, počítal jsem, kolik je to dveří od konce. Čeho? Nikdy jsem to nevěděl, bylo to něco, co jsem nedokázal pojmenovat. Něco, po čem jsem se pídil a hledal. Lídé, které jsem potkával se zdáli, že to vědí. A zdálo se, že i vědí, do kterých dveří vstoupit. Jako by měli na stěnách čáry, pro mě neviditelné, podle kterých se řídili. Stejně jako mí rodiče. Zpočátku jsem šel s nimi. Zdálo se mi to správné, ale pak jednou se mi nelíbily dveře, do nichž chtěli vstoupit. Zní to hloupě, ted´ to vím, všechny jsou stejné.
Vydal jsem se tedy svou cestou. Šel jsem a hledal. Už mně to unavovalo. I když jsem se dozvěděl, co hledám. Hledám východ. Před několika tisícovkami dveří jsem potkal staříka, řekl mi to. Byl první, kdo to nazval jménem, kdo na mne vůbec promluvil. Všichni ostatní jen šli, usmívali se, občas zastavili a pohlédli vzhůru a něco zašeptali. Zkoušel jsem to, ale nic se nestalo. Asi nešeptám ta správná slova. Ale on tam stál, nikam nešel, a když viděl, jak tam nerozhodně stojím, řekl:
"Také jsem nikdy nevěděl, kam vstoupit. A čím jsem byl starší, tím jsem si byl méně jist, jestli to má smysl. Ale stejně jsem šel, říkal jsem si, za těmito dveřmi již ten východ musí být. A tak jsem šel, až do dnes. Ted´ vím, že jediný východ je tady dole."
Málem jsem se tam podíval, ale pak jsem si vzpomněl na zákaz rodičů.
"Co je tam?" zeptal jsem se.
"Jen se podívej..."
"Nemůžu, rodiče..."
"Ja vím, mně také.
Půjdu, ale pamatuj, neudělej stejnou chybu jako já..."
"Počkejte!"
"Hm?"
"Co když, co když je přece někde východ, jak jste to nazval, takové To světlé, krásné, jako se o Tom mluví?"
"Pak se za mne modli."
"Modlit? Co...?"
Byl pryč. Najednou zmizel.
Byl to zbabělec, za pár dveřmi by jistě našel východ. Šel jsem dál, s touto myšlenkou a potkával lidi, ti si ani nevšimli, že někdo odešel, je to samozřejmé. Jistě, někteří jej možná potkali, někteří jsou dost možná jeho potomky, ale kdo se o něj může starat. Každý hledá východ a třeba ani neví, že ho hledá, jako já jsem to nevěděl. Každý si hledí svého a tak to má být. Zbabělců si člověk nemůže všímat.
To jsem si dlouho myslel. Ale po tisícovkách dveří a hlodání jeho slovy mě svrběly oči od toho Něčeho tam dole, na co jsem se nesměl podívat.
Shlédl jsem. Byla to úzká černá díra. Černá. Ne, bylo to jasné, nebyl to východ. Žádné světlo nakonci. Jen tma.
Bál jsem se a tak jsem šel rychle dál. Ale nedalo mi to a tak jsem zkoušel oslovit kolemjdoucí:
"Prosím vás, co si myslíte o tom v podlaze?"
"Ty ses na to podíval?!"
"No..."
Když to slyšeli, už nic neřekli a odešli pryč.
Tak to bylo vždy.
Styděl jsem se.
Už na tu věc nemyslet! přikazoval jsem si. Ale nikdy mi to moc dlouho nevydrželo.
A pak, po dalších tisícovkách dveří, jsem si začal uvědomovat, že stařík nebyl zbabělec, možná dokonce naopak, vždyt´ šel do neznáma. A když si vzpomenu na jeho šedé vlasy, vousy a jak byl celý sešlý stářím a já nad Tím "tajným" východem přemýšlím již ted´, s jen lehounce obrostlou bradou a tak temnými vlasy... A třeba byl ještě chytřejší než všichni ostatní, co hledají něco velkého a přitom za každými dveřmi na ně volá to pravé, byt´ ne naprvní pohled lákavé vyústění...
Dlouho jsem takto šel a rozmýšlel se, bez starosti, že bych snad přišel o možnost tam Dolů vejít.
Až pak... Stoupl jsem si nad díru a hleděl do ní, zdali nezahlédnu něco, byt´ třeba jen odlesk světla. Ne, nic. Ale to mi nevadilo, byl jsem rozhodnut.
"Neudělám tu chybu, staříčku, nezestárnu." řekl jsem do ticha a skočil.
Dlouho jsem letěl.
No, spíše se mi to jen zdálo, asi po dvou výškách člověka mne oslnilo ostré světlo. -Zablýsklo se mi před očima, jak jsem dopadl na dno a narazil hlavou do zdi.
A ted´ tady sedím na lebce mého předchůdce, v klaustrofobně úzké jámě. Občas volám, když zaslechnu, jak někdo prochází kolem.
Ale nikdo se sem ani nepodívá.
Až možná jednou, někdo jako já a stařík. Třeba mu to rozmluvím a on mi pomůže navrch.
Ale chci vůbec nahoru?

4 názory

Tragicus
31. 05. 2008
Dát tip
Tak ji pozdravuj a ze ji drzim pesti, aby ji to nepreslo.

Lakrov
30. 05. 2008
Dát tip
> Bylo mi 19 myslim. Náladou to docela odpovídá. Naší nejmladší je tak podobně...

Tragicus
30. 05. 2008
Dát tip
Bylo mi 19 myslim.

Lakrov
30. 05. 2008
Dát tip
Kolik ti je (bylo) patnáct nebo dvaadvacet ? :-)

Tragicus
13. 10. 2006
Dát tip
Resp. neni na tom nic zvlastniho, abych se vyjadril presneji.

Tragicus
13. 10. 2006
Dát tip
Peeta: Asi te zklamu. Ne "vsichni predesli kritici". Tak ci tak, nevim, co je na tom zvlastniho.

Peeta
12. 10. 2006
Dát tip
zvlastni, vsichni predesli kritici na tvoje dilko peli odu, ale ja jsem trosku zdesena.. pripada mi to hodne neobratny, vsechno. ale mozna jde jen o otazku vkusu.

Alojs
23. 07. 2006
Dát tip
já zas beru tvé přijetí kritiky :) kouknu na tvá další dílka

Tragicus
23. 07. 2006
Dát tip
To odsazeni je(mozna byla, uz jsem delsi dobu nic nedaval) chyba vkladani del pod firefoxem. Alespon mi to dela. Co se tyce to opakovani "jsem", oci mi to nerve tolik, jako opakovani podstatnych jmen, zvlaste osobnich. Lepe receno, oci mi to nerve vubec, pokud se na to tedy vyslovne nesoustredim. Krkolomne vety... Beru, mas jiny vkus.

Alojs
22. 07. 2006
Dát tip
ták - přečteno - místy přelouskáno. Děj je O.k. Forma jako taková je nepřehledná, chybí výraznější členění, odsazení (to mi dost vadilo). Občasné chybky bych rovněž toleroval, místy mi naopak dost rvaly oči věty, v nichž se objevuje "jsem, jsem a zase jsem". Na to bych si dával bacha. Sám jsem takto blbnul a všiml si toho až po jistém uvědomění. Zpětně jsem pak nemohl svá díla vůbec pozřít :/ (viz úsek: "Také jsem nikdy nevěděl, kam vstoupit. A čím jsem byl starší, tím jsem si byl méně jist, jestli to má smysl. Ale stejně jsem šel, říkal jsem si, za těmito dveřmi již ten východ musí být. A tak jsem šel, až do dnes.) Ale u tebe se tato choroba neprojevuje v celém textu, ale jen v jeho některých částech. Poslední mínus bych směřoval ke krkolomným větam (alespoň v mém pohledu). jako třeba tahle: "A když si vzpomenu na jeho šedé vlasy, vousy a jak byl celý sešlý stářím a já nad Tím "tajným" východem přemýšlím již ted´, s jen lehounce obrostlou bradou a tak temnými vlasy... " Jinak celkově sesumírováno: jde to, ale dře to :) Zejména co se týče vybroušenosti textu.

pekylau
15. 12. 2005
Dát tip
Sezace. ´´Narodil jsem se .... snad před milionem dveří.´´ To nemá chybu. Tip.

Tragicus
01. 09. 2005
Dát tip
Zkusim to.

StvN
29. 08. 2005
Dát tip
Nezapomněl, ale nemám dobrej přístup na net. Zatim to beze mne vydrž.

Tragicus
19. 08. 2005
Dát tip
StvN: Uz jsem myslel, zes na mne zapomnel. Diky.

StvN
11. 08. 2005
Dát tip
Bezvadně beznadějný. Bezvýchodný východ. Piš dál.

Tragicus
09. 07. 2005
Dát tip
Manon2: Diky, chyby jsem opravil, ty nejhorsi. Marty73: Dobry napad, ale slo by to tezce a zda se mi, ze by to bylo plytvani slovy.

Marty73
07. 07. 2005
Dát tip
co třeba obalit tu alegorii nějakým hmatatelným příběhem? Trochu to oživit?

DTon
06. 07. 2005
Dát tip
T

Manon2
06. 07. 2005
Dát tip
Výborný! Div jsem u toho nepěla ódy ... snad jenom, máš tam malou hrubku ... hlodání jeho slovy !!mně!! svrběly oči .. tam by mělo být jenom mě. Ale jinak fakt super sepsaný a nápad skvělý, dávám tip. :o)

Líbí! t

Tragicus
05. 07. 2005
Dát tip
No, dik, ted jsem si uvedomil, ze to muze byt spatne pochopeno. Tak tam radeji dam "nahoru".

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru