Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Batman začíná

11. 08. 2005
3
2
2381
Autor
Induan

Tak znovu, když nám to teda neobnovili...

"Batman začíná - no to zas bude nějakej trapnej remake..." říkal jsem si skepticky před touhle návštěvou kina, ke které jsem se dlouho nemohl odhodlat. Tentokrát jsem se ale hodně spletl. Považujte mě teď třeba za absolutně nekritického nebo příliš nadšeného, ale o novém Batmanovi je pro mě po jeho zhlédnutí těžké hovořit jinak než v superlativech. Konečně někdo (Christopher Nolan) natočil film, kde triky hrubě nevyčnívají, nejsou samoúčelné, podporují děj a skvěle do filmu zapadají. Konečně někdo (David Goyer a opět Christopher Nolan) nenasekal ve scénáři jednu logickou nesrovnalost za druhou, ale naopak vytvořil puzzle, kde (přinejmenším na první pohled) do sebe všechny dílky skvěle zapadají. Konečně někdo (Christian Bale) zahrál Bruce Wayna alias Batmana věrohodně, i když mu vtom asi hodně pomohl právě dobře postavený scénář a také asi ten správný režisér. Když k tomu všemu přidáme velmi dobrou hudbu Jamese Newtona Howarda a Hanse Zimmera a víc než dobrou kameru Wallyho Pfistera, co si ještě přát víc?

Ale ani tohle všechno autorům k vytvoření skvělého prožitku pro nás diváky nebylo ještě dost, takže poslouchejte dobře, kdo zatím (alespoň pro mě) celkem neznámému Christianu Baleovi sekunduje ve vedlejších rolích:  Michael Caine jako Alfréd, Morgan Freeman jako vědec a spoluvynálezce Batmanových hračiček, Liam Neeson v roli Henriho Ducarda - Batmanova učitele, Ken Watanabe se představí - jak jinak - jako mistr bojových umění a důstojný epizodní nepřítel, Rutger Hauer  - je intrikánem ve správní radě Waynovy firmy a konečně naprosto nezapomenutelný Gary Oldman, který by jednoznačně za svou neuvěřitelně civilně ztvárněnou roli budoucího komisaře Gordona zasloužil Oskara nebo přinejmenším metál. A to jsem seznam hvězd a hvězdiček, které ve filmu zazářili ani zcela nevyčerpal. Prakticky všechny herecké výkony jsou skvělé, co se týče dialogů, nejsou rozhodně prázdné a nudné a za zmínku také stojí, že slovní i situační humor je v tomto filmu jemný, šetří se jím jako šafránem a působí velmi přirozeně a svěže. A to pořád ještě není všechno.

Srdce každého (třebas už dospělého) kluka jistě zaplesá nad množstvím Batmanových hračiček, které jsou v tomto filmu vyvedeny velmi věrohodně a do detailů (včetně náznaku jejich výroby, použitých technologií, atd.). A to od Batmanova obleku, přes jeho nože (nebo spíš shuricany) ve tvaru netopýrů až po naprosto geniálně reálně provedený Batmobil.

Kromě toho všeho triky opravdu stojí za to a i na dnešní dobu jsou naprosto vynikající a měřit se s nimi co do detailnosti a věrohodnosti může jen málokterý film. A jak už jsem zmínil na začátku recenze, tyto počítačové triky do prostředí filmu naprosto skvěle zapadají, nejsou samoúčelné, neruší a opravdově podporují děj a atmosféru. Prostě lépe a profesionálněji odvedenou filmařskou práci už jsem dlouho neviděl.

Co by tedy mohlo dojem z filmu alespoň mírně pokazit, jestli vůbec něco? No není toho mnoho. Možná nevhodné obsazení role Batmanovy přítelkyně Katie Holmesovou. Ne, že by špatně hrála, jen se na tuto roli prostě nějak nehodí. Dále mi do filmu neseděly některé úvodní scény, které tak trochu vyčnívají a s prostředím Gotham city až příliš kontrastují (klášter nindžů, asijské vězení). Film je prostě tak zajímavě nekomiksový, že se chvílemi ocitá v úplně jiném žánru. Ale to všechno jsou drobnosti a to, co filmu chybí nebo přebývá na jeho začátku, pak zbytek více než vynahradí a pomalejší tempo úvodu později skvěle graduje v opravdovou akční podívanou.

Můj závěr nemůže být tentokrát jiný než 9 z 10-ti pomyslných bodů a doufám, že se přepisy komiksů nyní budou ubírat takovým to směrem.

2 názory

Induan
21. 06. 2009
Dát tip
Jj, to si myslím taky! :)

Eg_Ar_11
12. 08. 2005
Dát tip
Tak hele, miluju filmy, ale neříkám HOP, dokud mi to před očima nevyskočí. Četla jsem a treilery viděla jsem ... tak uvidíme. I když nevěřím, že jedničku s Nicholsnem něco předčí. Prostě ... uvidíme!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru