Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ferona

02. 09. 2005
11
25
8742
Autor
Lakrov

Je mnoho způsobů, jak na draka a co s princeznou. (následující text je úryvkem z jedné delší povídky)


Před dávnými a dávnými časy, za devatero horami a davatero řekami, bylo jedno království. Vládl v něm starý zlý král, kterému po smrti krásné mladé ženy zbyla jediná dcera. Byla krásná jak růžový sad v odpoledním slunci a něžná jak jarní svítání. Její hlas zněl jak větřík v rozkvetlých zahradách a její krok byl lehký, jako když skáče voda v horském potůčku. Když dosáhla věku na vdávání, nikoho tudíž nepřekvapilo, že o nápadníky nebyla nouze.

V té době se na druhém konci světa, v Železné Hoře, probudil ze zimního spánku drak Ferona a vzpomněl si na dávný slib toho starého krále. Podíval se do skleněné koule a když uzřel dívku, v níž králova dcera od té doby vyrostla, zatoužil po ní tak mocně, až železná skála pukla vedví. Protáhl si svá kožená křídla a vydal se na cestu. Letěl den a noc, takže druhého dne zrána zakroužil nad městem, ve kterém žili král s princeznou. Zapoměl jsem se zmínit, že drak Ferona nebyl žádný zakletý princ. Byl to obyčejný ještěr, navíc se zvrácenými choutkami. Neměl vůbec v úmyslu pojmout princeznu za ženu nebo ji alespoň uvěznit do zlaté klece a kochat se její krásou. Chtěl ji prostě sežrat.

Zakrouživ nad městem zařval svůj strašný požadavek. „Splň svůj slib, králi. Dokud mi nevydáš dceru, chci každý den k snídani jednu pannu z tvého království. Raději vesničanku, než holku z města. Ty bývají moc hubené. A jestli mě přejde trpělivost, zničím město a sežeru všechno živé.“ S poslední ozvěnou svého hlasu dosedl drak do skal za městem, aby si tam našel vhodnou jeskyni.

Králi nastaly starosti, ale jako rozumný vládce začal vzniklou situaci řešit hned po třech liniích. Svolal vojsko, vypsal velkou odměnu pro dobrovolníka, který dokáže najít způsob, jak princeznu zachránit a sestavil komisi pro hledání prozatimní dračí potravy – KPHD.

Jako první potkal neúspěch Potravinovou komisi. Jejich celodenní pátrání po tolik nedostatkovém materiálu, se bohužel protáhlo i přes noc. Konečný výsledek byl velmi neuspokojivý. Když druhý den ráno přivedli do skal skupinku podvyživených, sotva patnáctiletých dívenek, Ferona se strašně rozčílil a se slovy, že mouchy i vlaštovky si umí nachytat sám, vypálil půl hektaru lesa. Shodou okolností vojenský prostor, kde měla armáda schovány tajné zbraně pro případy nejvážnějšiho ohrožení. Tím byl zároveň završen neúspěch také na druhé linii. Zbýval už jen zázrak v podobě dobrovolníka.

Honza spal na peci a ještě mu hučelo v hlavě z toho, jak se včera zdržel v hospodě. Když vyslechl výčet všech událostí, na chvíli se zamyslel a pak povídá: „Přiveďte princeznu.“

Než se s ní vrátili, byl oblečený a jakž-takž schopný chůze. Vyhnal kočího a sluhy z kočáru, sedl za otěže a vydal se s princeznou ke skalám.

Jak projeli městskou branou, padla na princeznu úzkost. Tak, jak jindy vesele vyhlížela z okna kočáru do kraje, krčila se nyní v koutku, celá bledá a ustrašená. Ani slunce se nemohlo dívat na její zármutek a schovalo se za mrak.

„Natrhám ti lučního kvítí,“ navrhnul Honza předtím, než zastavili u stohu v polích za městem. Za chvilku byl zpátky s hrstí plnou sedmikrásek a princezně se aspoň na chviku vrátil usměv do tváře.

„Upletu z nich věneček, a ten pak věnuji svému udatnému zachránci,“ špitla a dokonce se maličko začervenala. Hned se pustila do pletení. Sprostý Honza se jí, Bůh ví proč, docela líbil.

„Ještě bychom se mohli nasnídat,“ navrhl Honza. Vyndal uzlík s buchtami a láhev slivovice. To aby měl víc síly na draka.

„Možná poslední snídaně,“ vzdychla zase už smutně princezna.

Posnídali a Honza si loknul z láhve.

„Můžu taky?“ zeptala se princezna.

„Můžeš, ale jen málo, ať tě to moc nerozpálí,“ podal jí Honza láhev.

Napila se pořádně, až se zakuckala, za chvíli zrudnula a dala Honzovi pusu.

„Můžu taky?“ uchopil Honza příležitost, a aniž počkal na odpověď, pusu jí hned vrátil. „A co to udělat obráceně? Nejdřív věneček a pak teprve vyrazit na draka?“

„Ještě chvilku počkej, anebo mi pojď pomoct najít poslední kvítek,“ vydechla prinezna a přitulila se k Honzovi.


K jeskyni dojeli až před polednem. Drakovi uz kručelo v břiše, jak když se valí vlak tunelem.

„Konečně pořádné sousto,“ zahučel a natáhl svůj dlouhý jazyk po princezně. Chvíli ji mlsně očichával, olizoval a přemýšlel, jak ji rozbalit. Těšil se na ni, jako školák na tatranku. Náhle však pozorněji zavětřil a pak zařval strašným hlasem: „Říkal jsem pannu, ne nějakou... couru. Z téhle by mě zas jen pálila žáha,“ a vyplivnul princeznu zpět, Honzovi do náručí. Ten, ještě než ji stačil chytit, vhodil do otevřené dračí tlamy nedopitou láhev slivovice. Drak polkl, pochválil změnu diety a nejsa zvyklý alkoholu, začal po několika minutách divoce tančit, zakončiv to pádem do skalní rokle, při kterém se ošklivě poranil. Honza naložil princeznu do kočáru a spěchal s ní do hradu. V zatáčce před hospodou však spadl s kozlíku a kamarádi ho odnesli dovnitř, aby mu poskytli první pomoc.

Král blahořečil neznámému, skromnému zachránci, jenže za pár měsíců začalo být na princezně znát, že se s ní něco děje. Lékaři a astrologové opatrně naznačovali, že ji asi obtěžkal Duch Svatý. Princezna se vymlouvala, že k tomu nejspíš přišla, jak na ni vystříkla krev poraněného ještěra. Obyčejnému lidu bylo jasné, že ji Honza zbouchnul, ale nesmělo se o tom mluvit.

Otec Král byl sice velké zvíře, ale takový vůl, aby věřil dceřině verzi, to zas nebyl. Vyslýchal ji tak dlouho, až ho to rozčílilo a nechal ji zpráskat. Když přiznala, jak to bylo a že Honza, král ihned vyslal vojsko aby Honzu našli a přivedli. Měl v úmyslu udělat z toho udatného mládence svého následníka. Jenže tohle Honza nevěděl. Vojska se zalekl a skryl se před ním – kam jinam než – do skal k drakovi. Tam se zas bálo vojsko. Ferona, ač poraněný, nadělal takového rámusu, že se armáda raději rozprchla.

Svobodné matky byly tehdy neprovdatelné a Král se nedokázal smířit s tím, že by jeho následníkem měl být panchart. Království zchudlo. Král skončil v blázinci a princezna v bordelu. Honza se vrátil za drakem do jeskyně a ošetřil mu rány. Když ho uzdravil, rozhodoval se, jestli založí cirkus nebo zda draka využije jako zdroj energie pro elektrárnu, jejíž představu už od malička nosil v hlavě. Jelikož neměl stan, zvítězila elektrárna.


25 názorů

Lakrov
25. 09. 2019
Dát tip
Pro Večný snílek: Díky za návštěvu a ocenění.

Lakrov
05. 07. 2012
Dát tip
Pro Píspol: Tenhle textový poklesek vznikl před více než dvaceti lety jako odpověď na výzvu "nevymýšlej si pohádky", obdrženou po tehdy čerstvě vznikající datové síti (internet ještě neexistoval) jedné z nadnárodních firem. O mnoho let později byl pak text doplněn o diakritiku a s drobnými (pravopisnými) úpravami použit jako úvodní dílo pro (mnou) čerstvě objevený svět literárních webových stránek. Děkuji za návštěvu a schovívavost.

Lakrov
19. 01. 2011
Dát tip
Pro renegátka: Děkuji za návštěvu a ocenění.

renegátka
18. 01. 2011
Dát tip
To je dobře , že tu zůstala, pěkně jsem se pobavila.

Lakrov
24. 08. 2009
Dát tip
Jsou to počáteční písmena vulgarismů, často užívaných technickými pracovníky při výkonu povolání: K = lidové označení lehké ženy P = hrubý výraz pro zadní část těla H = venkovské pojmenování exkrementu D = Dráty -- předmět činnosti zmíněné profese :-)

Lakrov
21. 08. 2009
Dát tip
Pro Kornelius Udalov: KPHD je stará spojařská (dnes síťařská) nadávka :-) Děkuji za návštěvu.

Marcela.K.
31. 05. 2009
Dát tip
Tak dočkej času, jako husa klasu...teda labuť...nic nestahuj a časem ji sem dej celou...protože stojí za dost...ten Poslední most :-p

Lakrov
31. 05. 2009
Dát tip
Mozna na to ted neni vhodna doba, kdyz jsem 've vyhnanstvi' :-) Navic tusim, ze behem takovych dvo tydnu dokoncim jednou podobne dlouhou povidku, kterou jeste nikdo nikde nevidel (teda kousku jo, ale bez souvislosti).

Marcela.K.
31. 05. 2009
Dát tip
Ne! Dát sem celý "Poslední most" :-)

Lakrov
31. 05. 2009
Dát tip
Pro mylenka: Priznavam, ze takhle vytrzena z kontextu tahle pohadna trochu trci a neni schopna 'samostatneho zivota'. Byl to muj prvni pokus zverejnit neco zde, na Pismaku; cosi jako 'poznat ctenare a prostredi' -- jestli sem patrim. Asi by bylo spravne ji odsud vyhodit, kdyz uz figuruje jinde... Co myslis?

Marcela.K.
30. 05. 2009
Dát tip
Konečně jsem se probila k Poslednímu mostu...té pohádce jsi ublížila, protože do toho příběhu je skvělá, ale tady prostě trčí...a člověk si není jistý, jestli si autorka nedělá ze čtenáře blázny :-) Poslední most je velmi zdařilá povídka...myslím, že bys ji měla dát i sem. Vytiskla jsem si ji a kolegyně mi ji sebrala... a pak mi řekla, že se vůbec nediví...že tě tak ráda (čtu) ;-)

Lakrov
11. 02. 2009
Dát tip
Pro hroznika30: To je jen taková blbina. Je to parafrázovaná pohádka, použitá v jedné delší povídce. Ta je myslím na www.literra.cz nebo kdo ví kde... Děkuji za návštěvu a za ůsměv.

hrozinka30
11. 02. 2009
Dát tip
:-))))))))))))

Lakrov
07. 08. 2008
Dát tip
Pro mylenka: Tohle je součást delšího textu, který je zveřejněn tuším na stránkách literra. Na písmák mě ho napadlo vystavit v počátcích mé působnosti, jako takový test, 'co na to čtenáři'. Přece to nebudu zkoušet na textu, jehož negativní přijetí by se mě mohlo dotknout :-) A protože si nechci hrán na schovávanou (přidávat, odkládat, zahalovat a zase odkrývat a vůbec se všelijak přikrašlovat), tak tu 'pohádka' prostě zůstala. Ta dlouhá povídka, do které tahle parafráze pohádky patřila, se jmenuje Poslední most, má trochu sociální podtext a dnes si myslím, že za moc nestojí :-)

Marcela.K.
07. 08. 2008
Dát tip
Řekla jsem si, že si Tě přečtu od začátku...no a tohle mě teda zklamalo. Ale chápu :-) i já tu mám věci, které b bylo lepší smazat, ale nějak se mi nechce ;-)

Lakrov
08. 05. 2008
Dát tip
Pro Siegfried Johannes Děkuji za návštěvu. Tohle je jen část delšího díla (Poslední most). Teď ani nevím, je-li celé zveřejněno tady, nebo na Literra/

Lakrov
18. 09. 2007
Dát tip
Přirovnám-li Feronu k dítěti, pak je snad jen takovou 'levou nožičkou' a děti jsou hezčí celé :-). Ale stejně ho tu nechám. To 'asi', na které narážíš je jedním z projevů mého mírného a nejistého vyjadřování myšlenek směrem ven. Uvniťř je to 'napsáno' jasněji (aspoň doufám :-) ) A dík za názory a pomoc

avox
18. 09. 2007
Dát tip
Jaké "asi nechám"? Jasně že nechat, vždyť přece k tobě taky patří a člověk by měl mít rád všechny své děti :-))

Lakrov
18. 09. 2007
Dát tip
Pro avox: Máš pravdu, je to hraní se slovíčky a 'účelová pohádka'. Vznikla jako součást jedné delši povídky - ta je zveřejněna tuším na serveru Literra - a sem na Písmák se tenhle 'pohádková vsuvka' dostala spíš na zkoušku, protože delší texty, jak se mi tehdy zdálo, by tu nikdo nedočetl. A protože nemám v povaze několikrát za rok všechno zbourat a stavět znovu, už tu prostě zůstala. Divím se, jak mohla dostat 5 tipů, ale teď už vlastně nedivím :-) . Myslím, že mi - podobně jako několik dalších krátkých textů z té doby - kazí reputaci. Kvůli některým z těch textů si mě však začali lidi všímat a dočetli i delší povídky. Tak tady Feronu (pro úplnnost :-) ) asi nechám.

avox
17. 09. 2007
Dát tip
hm, takové hříčky se slovíčky, ale pohádka ne, v pohádce musí zvítězit dobro

Jolana19
30. 06. 2006
Dát tip
to není pohádka, to je realita :-) všedního dne

Horavin
19. 05. 2006
Dát tip
:)

Lakrov
05. 05. 2006
Dát tip
avi

Lakrov
04. 05. 2006
Dát tip
...a přitom je to taková blbost :-) (vykousnutá z nějakého sladce načervenalého starého slintu, který mi upadl kdo-ví-kde na webu).

Čumák
22. 04. 2006
Dát tip
jeee :o) miluju takovýhle pohádky. hele, nejseš ty tak trochu cynik? neee, jen žertuju :o))) *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru