Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Astrální rytíř

Výběr: rebecca13
15. 04. 2006
4
3
2846
Autor
Tom

Jeho příjezd zvěstoval dusot
kozorožčích kopyt a bekot zvířecí havěti
ve zvláštním průvodu.

Dráha slavnostně pokryta tajemným klidem otevřeného roku
jako temně fialovým rouchem
místy se vznáší šedá pára
(jestli ji vydechlo horko, chlad, jezero či tíseň - nevíme).
 
V ulici s domky, kde přihlášeny jsou planety
k přechodnému pobytu
nic nenasvědčovalo tomu, že se astrální rytíř
utáboří v osadě bez hostince

a náhodným uším při prvním úplňku
povypráví příběh
o něžném souputnictví Ducha a Hmoty
příběh, v němž jednou provždy obnaží manželský komplot
Osudu a Štěstí.  

***********************************
***********************************
***********************************
(Hvězdy tiše naslouchaly.) 

Pověděl, co měl na srdci
zvedl hledí
a zeptal se přítomných úst
zda mají dotazy:

o nebeských tělesech
o úkazech na obloze
nebo koulích ohnivých a zde nepřítomných.

Ale naše krátká paměť byla natolik zaskočena
nepravděpodobností vyprávění
přítomností netušeného rytíře
a nepředpokládatelně krutou logikou záhad
že jsme se nezmohli na žádné otázky.


3 názory

maracaibo
13. 04. 2008
Dát tip
olala :-)

Nevím. Moc ne. Moc dlouhé věty, nějak jsem přestala vnímat v polovině.

Markel
02. 08. 2006
Dát tip
Mně moc líbilo, takové neotřelé téma, já jsem romantik na n-tou, taky nevím, na co bych se zeptala, snad: proč se lidi nemaj rádi :-))) - T s hvězdičkou :-))

Print
16. 04. 2006
Dát tip
Výjimečné...*

Tom
15. 04. 2006
Dát tip
Jolano, diky - ale jestli ma basen neco takoveho jako cil, tak to zcela urcite neni a nebude, aby ctenar nechal "veskere soucasne pocity zit vlastnim bytim" - to prece ani nejde. Umeni je myslim o tom aby inspirovalo a stimulovalo nebo proste potesilo. Pokud se basni podari nekoho inspirovat a potesit natolik, ze dotycny inspiruje nebo potesi nekoho jineho, dalsiho - tehdy basen mela smysl. Myslenky asi neznicitelne jsou, a je krasne, ze na nas cekaji, az je potkame.

Jolana19
15. 04. 2006
Dát tip
tyyyy vade, tak to jsem tedy nečekala, zadala jsem myslím správnou otázku a vypadlo mi něco co naprosto neguje mé veškeré dosavadní zkušenosti, zřejmě budu muset zcela přehodnotit své současné pocity a nechat je žít vlastním bytím, které potom zcela svobodně a volně popíšu a hodím do placu, protože myšlenky jako takové jsou nezničitelné, bohudík či bohužel všechny.

Tom
15. 04. 2006
Dát tip
dovysvetlim:) sameho by me zajimala odpoved, ale myslim, ze otazky jsou nekdy zajimavejsi nez odpovedi. Me spis zajimal prostor, ve kterem muze vyklicit mytus jako takovy - a myty jsou o dulezitych vecech. Astralni rytir prichazi poprve a nezvan, ma v sobe neco z Krista, z reckych baji a pohanskych povidacek. Rika nam, ze vsechny pocity, ze nase mysl je spojena se svetem kolem nas, nejsou neopodstatnene. Nic neneguje a nic nam nevysvetli, ale to jen protoze nejsme schopni zadat tu spravnou otazku a naslouchat prirode. Nezajima me propagace zadne ideologie, jen a jen prostor ve kterem zije mytus svuj neznicitelny zivot.

Jolana19
15. 04. 2006
Dát tip
já bych se teda zase zeptala, zřejmě ta krutá logika záhad na mě neměla takový vliv (já a záhady?) jak to dopadlo s Hmotou a Duchem - to něžné souputnictví mě fakt zaujalo a co bylo s komplotem Osudu a Štěstí, protože to skutečně je vážné téma

Tom
15. 04. 2006
Dát tip
ahoj Pismaci, diky za kritiku: to je docela tezka basnicka, velikonocni, povstavala pomalu a je komplikovana, ale tak bohuzel musi byt. pribehu je v ni tolik, kolik si domyslite. jen reknu, ze "astralni rytir" nema nic spolecneho z sci-fi. Obcas jsem kdysi neco napsal versovaneho, ale tohle bylo prilis vazne tema, nema smysl davat verse vsude. Zaby jsem tam necitil... pokud je tam citis, je to dobre a zajimave, pokud ne, neni se na co ptat ...

Čumák
15. 04. 2006
Dát tip
to je psycho :o)))

Salmar
15. 04. 2006
Dát tip
Abych pravdu řekl, moc se mi to nelíbí. Je tam skrytý příběh, ale... Mohl být lépe zpracován. Mimoto mám raději trochu těch veršu ve smyslu minimální rýmovanosti. Samozřejmě, poezie nemusí být vždy rýmovaná, ale musíš jít podle nějakých druhů stylů psaní, podle minimálních pravidel. Ty jenom skládáš slova bez rýmu. Bohužel, spíše zklamán...

Fouckault
15. 04. 2006
Dát tip
zvláštní..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru