Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak bylo včera Pod Vesuvem?

08. 11. 2006
1
2
3219
Autor
Mabi

Na tuto otázku bych mohla odpovědět několika vzletnými slovy typu – krásně, příjemně či náramně. Avšak pokusím se rozepsat poněkud podrobněji, abych se snad alespoň zlomkem výrazových prostředků pokusila opsat literárně-hudební večer, který včera 7. listopadu hostila Kavárna Pod Vesuvem.

Přiznám se, že mé ruce jsou mírně roztřesené, a ani mozek nefunguje tak bezpečně, jak by měl, neboť i přes pokročilejší věk a letité zkušenosti, jsem se včera občerstvovala panem Müllerem natolik, že má únava je více než bolestná zvláště s ohledem na fakt, že jsem úspěšně zalévala takřka prázdný žaludek.

 

Na místo činu jsem dorazila někdy o půl sedmé se smíšenými pocity, neboť mě lehce znervózňovalo, že jsem netušila ani délku produkce, a ani svůj čas. Běžně autoři toto neřeší, ale bohužel trpím postižením jménem organizátor (podobných akcí), a proto potřebuji mít jasno. Vyjasnilo se ovšem za chvíli. Neb Noe se pevně chytil seznamu jmen a rozhodl se přinést do pořadu systém, což se podle mého názoru v důsledku vydařilo.

 

Program nakonec uzavírala někdy před osmou večerní Rebecca13, jejíž syrové básně nenechají nikoho na pochybách, že v jejím případě se jedná o Bukowského v sukních, to není urážka, nýbrž kompliment. I já vlastním sbírku Láska je pes…

Leč Rebecca v sukni nedorazila, ale v kalhotách. Pokud se říká – to nejlepší na závěr, v jejím případě to platí stoprocentně. Zaujal mě také samotný Noe, resp. jeho produkce, kdy dokáže svá dílka kultivovaně přednášet a navíc mají hloubku, vtip a smysluplný obsah.

Obecně se totiž příliš vážné básně i próza na pořad tohoto typu spíše nehodí. Čehož se myslím držela Rebecca i Noe. Musím rovněž pochválit dámu z Epiky (jméno si nepamatuji) a především její humornou bajku o mouchách mírně kritizující uvolněné poměry v českých rodinách. A v neposlední řadě i první básník v pořadí solidně recitoval, ale bohužel jeho, a v podstatě dílka ostatních autorů, bych si raděj přečetla na papíře a to z toho důvodu, že v tak rychlém sledu někdy jejich hloubka zanikla.

Jana Rubešová (Jarub) pro mě tvořila zvláštní kapitolu, protože s ní spolupracuji a navíc mám její básně nekriticky ráda pro jejich lehkost, srozumitelnost a křehkou lyriku. O sobě a mé povídce se vyjadřovat nebudu už vůbec.

 

11 autorů (snad jich tolik bylo, nepočítala jsem) rozetnula napůl desetiminutová přestávka, což považuji za rozumné. Přítomní diváci i účinkující tím mohli nabrat tekutiny, a posílit se na druhou část večera. S ohledem na to, že v kavárně bylo plno, číšník měl co dělat, aby žíznící stačil obsloužit. Ale všechno dopadlo dobře. Možná bych si jen neodpustila poznámku k hudbě, volila bych příště raděj něco svižnějšího, aby to vždy oddělilo někdy náročnější tvorbu autorů.

 

Nicméně organizátorům  (Vesuvanka, Noe…?) bych ráda poděkovala za jejich nápad, nadšení a elán. Sama vím, kolik úsilí stojí něco připravit, a předstoupit před kritické oko diváka.

A děkuji právě hlavně divákům, kteří vynechali seriály v televizi a přišli se podívat také na „jiný druh kultury“. Domnívám se, že učinili dobře a doufám, že si z akce odnesli stejně povznášející pocity jako já.

 

Tudíž třeba se zase někdy Pod Vesuvem potkáme…

 

*Martina z www.webmagazin.cz *

 


2 názory

Armand
14. 11. 2006
Dát tip
Noe: když si četl, tak hned po tvé levé ruce, v čele prostředního stolu. :)

Noe1
13. 11. 2006
Dát tip
Mabi: díky za pochvalu, potěšila :-) Armand: a kterej ty si byl?

Garth
10. 11. 2006
Dát tip
Napsal jsem si. Takhle dopředu to říct bohužel nemůžu, nevím, jestli budu v cz, ale rád bych! :)

vesuvanka
10. 11. 2006
Dát tip
Garth - díky :-))) Příští čtení se uskuteční v úterý 16. ledna 2007. Takže, máš-li zájem, budu s Tebou se čtením počítat :-)))

Garth
10. 11. 2006
Dát tip
jo a k mouchám (I.L.N.) : však si za to ty mušáci můžou sami, že se otáčej za jinou. ne ta hezká sebevědomá moucha! měla pravdu! stejně tak mušice, který koukaj po jinejch, mladších třeba, co na ně maj víc času a jsou víc free, zatímco mušáci dřou, aby bylo co do úst!

Garth
10. 11. 2006
Dát tip
pod vesuvem: dobrý, dlouhý, hezká obsluha:), milá vesuvanka a i saw the best brains of my generation destroyed by madness! taky pivo s jiko a celebrian na konec dobrý. dobrá dadíková! fajn akce! doufám vesuvanko že mě někdy pozveš abych také přečetl něco hezkého! co je vlastně hezké? zdar všem garth

Mabi
10. 11. 2006
Dát tip
Jelikož jsem POD VESUVEM dělala reklamu, tak si dovoluji zde upozornit na: technických a námi nezaviněných důvodů pořad DEN MÁGA (věnovaný osobnosti K. H. Máchy) začíná až ve 20 h 14.11. 2006 V POETICKÉ KAVÁRNĚ OBRATNÍK NA SMÍCHOVĚ (UL. JINDŘICHA PLACHTY). Link na mapku kavárny je v článku. Zde je plánek, jak se dostat do Obratníku. http://www.obratnik.cz/plan.htm

sklenář
10. 11. 2006
Dát tip
zalobniku!!

sklenář
10. 11. 2006
Dát tip
jenyk: nestezluj si, te stípnu znova!!!

sklenář
10. 11. 2006
Dát tip
jenyk: ahoj Františku, nějak nechápu - co, že ti nemám?

sklenář
10. 11. 2006
Dát tip
taky děkuju organizátorům! Někdo se mi líbil víc, někdo míň... ale bylo to fajn! - jen kapánek moc dlouhý - příště bych dala autorům méně prostoru, protože přiznejme si otevřeně po osmi hodinách v práci a dvou hodinách v dopravních prostředcích (sečteno: cesta do práce + cesta na oběď + cesta pod Vesuv)se nelze soustředit donekonečna :-) Hudbu bych příště pojala buď jako oddechovou část - k mluvení, pití, jídlu... nebo jako samostatný, plnohodnotný výstup (řekněme před přestávkou a před koncem, nebo tak něco...) - tzn. ubrat počet čtečů. Ale jinak - bylo to moc prima!!! - vážím si nadšení a ochoty organizátorů i odvahy autorů čtenářů :-)!!!!!!!!!!!!!!!! Všechny zdravím Veronika

dapler
09. 11. 2006
Dát tip
Byl to krásně uvolněný večer a Rebecca byla čistokrevnou, vlastní Rebeccou bez sukní.:) Je fakt,že příliš "důmyslné" básně nejsou moc vhodné ke čtení,protože průměrně inteligentní posluchač nestíhá vstřebat všechny jejich nuance. Bylo to moc fajn.

Mabi
09. 11. 2006
Dát tip
To není škatulkou, to je prostě rys Tvý poezie, typický, jedinečný. Když se ho budeš chtít sundat, a stát se dámou v sukni /jako já, haha/, ztratí Tvá poezie tu osobitost,kterou má...Ovšem to je můj názor. Jinak já se nezlobila, protože mi bylo jasný, žes mě nepochopila...

Mabi
09. 11. 2006
Dát tip
Tím narážíš na známou to báseň pana B. Noc, kdy sem šoustal budíK? Tak ta se mi nelíbí. Ale dobrý. No a ten zbytek si budeš muset opatřit sama.-) Jinak já to myslela od začátku dobře, bohužel sis to zle vyložila. Nejsem tupá a krátkozraká. To bys už mohla za ty léta vytušit.-) Ale v pohodě.

Mabi
09. 11. 2006
Dát tip
Tím narážíš na známou to báseň pana B. Noc, kdy sem šoustal budíK? Tak ta se mi nelíbí. Ale dobrý. No a ten zbytek si budeš muset opatřit sama.-) Jinak já to myslela od začátku dobře, bohužel sis to zle vyložila. Nejsem tupá a krátkozraká. To bys už mohla za ty léta vytušit.-) Ale v pohodě.

Mabi
09. 11. 2006
Dát tip
NO právě proto,že mám Bukowskiho ráda, nevidím v něm jen tu vulgaritu,ale vidím dál. Tomu srovnání se ale bohužel nevyhneš. Jsi stejnou měrou vulgární, jako lyrická. A já se fakt nechytám jen na nějaký expresivní výrazy, protože ty mají i v určitým směru v poezii místo. Myslím si, že Tvoje poezie je taková bytostná, je v tom ten prožitek (a Bukowskeho básně byly takovým deníkem, dá-li se říci). Protože Tvoje poezie právě Tebe odráží se vším všudy, nemůže být jiná, nemůžeš ji jinam napasovat. To by ses musela jaksi odbytostnit, nabrat jiný úhel pohledu, dívat se na vše s nadhledem, a ne očima jaký máš. Což znamená, že ale v důsledku už by to ztratilo ten pel, jaký to má. Takže je to v pořádku. Jen v tom nehledej jiné směry. Jsi to Ty, je to Tvá poezie, a tím typem básnickým jsi skutečně jako jeden z nejslavnějších amerických básníků, tak na druhou stranu už netuším, co jiného by chtěl autor být víc... Tím nechci říct, že ho kopíruješ, naopak jsi svá. Ale podobný básnický typ. Tudíž se s tím budeš muset asi smířit, ať se Ti to jakkoliv příčí, a nebo se vrhnout na poezii typu "V mámině náručí" pro dětičky

Mabi
09. 11. 2006
Dát tip
A ještě mimochodem, protože jsem toto nemínila jako recenzi a ani bych to nerecenzovala,zvolila jsem stejnou rubriku jako byla dána upoutávka, tj. Srazy, akce.

Mabi
09. 11. 2006
Dát tip
Takže psala jsem to včera a s kocovinou, rozhodně to nebyl pokus o nějakou recenzi. Ani náhodou, bylo to jako bych psala otevřený e-mail - na recenzi jsem neměla ani čas. Chtěla jsem tím poděkovat organizátorům. Ale příště se na to vykašlu a udělám to pouze soukromě. Rebecca - budeš se divit, ale v Bukowskim je tolik lyriky, jako v málokterým autorovi. Třeba Báseň pro křivozubou bábu... Jestli máš ale pocit, že jsi milostná lyrička, brát Ti ho nebudu, přesto jsi prostě jiný typ autora, výlučný a dobrý. Výlučná si i v tom, že za kompliment a zmínění se člověku vynadáš. I to má svůj půvab.

Armand
09. 11. 2006
Dát tip
Mabi udělalas dobrou věc, připomněla a pochválila včerejší, podle mého, vydařený večer, kde každý autor byl jedinečný a jiný. Na druhou stranu, souhlasím s rebeccou, že by možná bylo na místě pamatovat nebo zjistit si jména vystupujících a nějak se k nim vyjádřit (když už to činíš takhle ofiko). Ale jelikož si taky málo pamatuji, tak to neber zas tak vážně .-) Beru, žes to pojala, jak jinak, osobitě a osobně sis vybrala ty co tě zaujali. Dodal bych, za sebe, že každý z vystupujících byl jedinečný a v něčem vynikal a něco ukázal, odhalil, potěšil, poučil. Oceňuji odvahu (nebo bláznovství?) všech autorů, kteří četli, a to velmi dobře vesměs, svou tvorbu. Za sebe vybírám a vyzdvihuji básníka sapro, rebeccu, Jarub a tu mladou dámu, která hrála tak neobyčejně energicky a fantasticky na klasickou kytaru! .-)

vesuvanka
08. 11. 2006
Dát tip
Martino, díky za milou odezvu :-))), byl to opravdu krásný večer a mám velikou radost, Ïe se toto první čtení Písmáka a Epiky Pod Vesuvem vydařilo. I já věřím, že se tu ještě potkáme...

vesuvanka
08. 11. 2006
Dát tip
Martino, díky za milou odezvu :-))), byl to opravdu krásný večer a mám velikou radost, Ïe se toto první čtení Písmáka a Epiky Pod Vesuvem vydařilo. I já věřím, že se tu ještě potkáme...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru