Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Barvy-laky

20. 12. 2006
9
27
6014
Autor
Lakrov

Zase jedna transpozice. Ten rozhovor je založen na vyslechnutém a je téměř skutečný.

 

 

 

To je jedno, co to bude. Hlavně ať je to hodně drahé!

S ozvěnou těch slov jsem bloudil přístavní čtvrtí a nesměle nahlížel do výkladních skříní. Kabelky. Oděvy. Do většiny těch obchodů bych se neodvážil vstoupit. Klenoty. Dámské prádlo; do některých dokonce i styděl nahlédnout. Abych nebyl omylem považován za... podivína. Květiny. Potraviny. Galanterie. Žádný nápad a Vánoce za dveřmi. Antikvariát. Na placatý dárek - souhrnný název, pod kterým mi bývaly kdysi vyčítány pozornosti v podobě knih a gramofonových desek - bych si ještě troufnul. Ale nějakou ohmatanou... Ne to nejde. I když už spolu žijeme přes dvacet let. Aspoň už ale vím, jaký obchod hledám. Knihy nebo... gramodesky už se neprodávají a ty nové - jmenuje se to každou chvíli jinak, až už se v těch zkratkách nevyznám -, ty nakupovat neumím.

Zamířil jsem od vody k rušné ulici plné obchodů. Čím blíž jsem byl, tím houstnul pěší provoz a já si začal připadat, jako bych tu byl všem těm lidem na obtíž. Zastavovat se u výkladních skříní zpomalovalo tok davu a obchody, do kterých bych chtěl vstoupit, mi připadaly příliš přeplněné. Žádný z nich navíc nebyl Knihkupectví. Odbočil jsem do méně lidnaté ulice. Obchodů ubývalo, až zcela vymizely. Zůstaly pouze lákající dveře s vývěsními štíty, nabízejícími některý z mých oblíbených nápojů. Ne. Tak lehko to letos nevzdám. Vzpoměl jsem si ještě na dvě zaručená místa, kde bývala v nedávné minulosti prodejna knih, a po průzkumu prvního jsem se zamyslel nad vymezením slova nedávná. Druhým jsem se už neobtěžoval. Zátory zbourali.

Připadal jsem si naprosto neschopný. Odpadlík. Vyvrhel společnosti, co není schopný koupit své nejbližší jediný pitomý dárek. Bloudil jsem postraními ulicemi, přemýšleje střídavě o sebevraždě nebo pomstě těm, co vymysleli Vánoce. Obojí jsem po chvíli shledal nereálným. Pak se má zlost obrátila proti současným propagátorům těchto svátků, obchodníkům s čímkoli.

„Pane...“

Se zaťatou pěstí jsem se otočil za hlasem.

„Mohl byste mi pomoct otevřít popelnici?“

Drobná babka se vší silou opírala o víko kontejneru.

„Ale jistě,“ vložil jsem část přebytečné energie do jediného pohybu.

Až o kus dál jsem si uvědomil, že nenesla žádné odpadky. Tak snad aspoň někoho jsem obdaroval. S nejistým odhodláním jsem se vydal k mostu. Do čtvrti na druhé straně zátoky snad ještě to šílenství posledních dnů a proměny posledních roků nedolehly.

 

 

Dřív to bývaly Barvy-laky. Ještě když jsem bral za kliku, jsem měl chuť vstrčit dovnitř hlavu a zařvat: „Nacpěte si ty knihy... pod kanape!“ ale nakonec jsem jen velmi tiše zaklel oblíbenou zkratkou a hlasitěji dodal: „Dobrý den.“

Chvíli jsem obcházel regály plné svazků s barevnými obálkami a nemožnými názvy. Láska a smrt vyskloňovené ve všech pádech. Vyděšené i roztoužené dívčí tváře a bezchybné nahé siluety. Jména autorů mi neříkala nic. Nejhorší byla první půlhodina. Pak se obchod zázračné vylidnil. Zahodil jsem pozůstatky sebevědomí a posbíral zbytky odvahy.

„Asi vás budu muset požádat o radu,“ obrátil jsem se na prodavačku.

„Prosím.“

„Chtěl bych koupit knihu svojí ženě. Nějaký romantický příběh, ale zatím jsem našel jen samé vraždy, podvody a rozvody.“

„Romány pro ženy jsou támhle v rohu.“

„Tam jsem právě hledal.“

„Divila bych se, že by tam něco nebylo, ale to víte, takový je život.“

„Ale já bych jí rád koupil něco lepšího, než je život. To, co jsem zatím našel, kvůli tomu není potřeba číst knihy.“

„A co byste řekl tomuhle?“

„Jó, do té jsem se díval. To je moc z historie. Ona je spíš taková... současný typ.“

„Nebo tohle, toho jsem teď hodně prodala.“

„To je zas takové z jiného světa. Bankéři, auta, jachty, celý rok léto...“

„Tak ještě tuhle bych vám mohla doporučit, ta je taková nadčasová.“

„Ta je zase z budoucnosti a ona nemá moc ráda tyhle fantazie.“

„Tak snad abyste nějakou napsal!“

„Na to už je málo času, do Vánoc.“

„Tak do příštích...“

„Budu o tom přemýšlet, ale teď musím něco koupit, abych přečkal tyhle.“

 

 

Vyšel jsem na ulici. Vedle bylo papírnictví, o kus dál prodejna počítačů a mobilních telefonů.


27 názorů

Lakrov
24. 09. 2010
Dát tip
Nebo 'vyhoření' vlastních nápadů... ... a už odtud koukejete padat někam jinam, paní Maková :-))

Lakrov
24. 09. 2010
Dát tip
> ... pokud čtenář k Tobě přistupuje už s averzí jako k osobě... Možná je to ještě složitější...

Lakrov
24. 09. 2010
Dát tip
> ... pokud Tě někdo rád čte a četl, vždy si Tě bude číst Jistě, teď, po několika letech, už C\čtenářů přibylo. Nebo mně zkušeností :-) Tomu, koho máme rádi, straníme. A toho, koho rádi nemáme, toho si nevšímáme. Tak by to mělo (mohlo) být. JInam! :-)

Lakrov
24. 09. 2010
Dát tip
> a Tobě vadí když Ti jí někdo zdrbe? Nevadí. Spíš mě potěší, že se vůbec někdo ozve. Ale ostatní čtenáře takový odsudek občas odradí od čtení, takže se jich pak ozve málo. Druhý pohled na věc je kdo a proč povídku zdrbe, a vedou-li jej k tomu jen literární důvody...

Lakrov
24. 09. 2010
Dát tip
Pro ceed: Někdo mi ji zdrbal; lidi jí pakj moc nečetli, ale možná taky proto, že neměli před Vánoci čas.

Lakrov
24. 09. 2010
Dát tip
Pro ceed: Děkuji za návštěvu u jedné z méně povedených :-) (už mi úplně vypadla z hlavy, a tak byla překvapením i pro mne)

Marcela.K.
25. 01. 2009
Dát tip
dopis...sen? :-)

Lakrov
25. 01. 2009
Dát tip
Pro mylenka: A co zítra? :-) Děkuji za návštěvu.

Marcela.K.
25. 01. 2009
Dát tip
Včera bych napsala - co mi koupíš k vánocům? :-)Dnes - nic nechci :-(

Flákač
17. 10. 2007
Dát tip
tak jsem zapřemýšlel, kdy nás jako čechy a moravany začaly svátky (ať už vánoce či co jiného)štvát a staly se nákupem a klišéém prodejců a charitativních sbírek na vše? za text tip.

Lakrov
05. 10. 2007
Dát tip
Pro alfonso: Děkuji za návštěvu. (třeba už jsou v tom obchodě místo Knih opravdu Lahůdky). Musím se tam zajít podívat. Než zbourají most.

knihkuplířka...to už se tu někdy řešilo, ne? a povídka lahůdková...

Lakrov
04. 10. 2007
Dát tip
Pro avox: > Jak se říká ženě, která prodává knihy? Možná stejně jako té, která jich hodně koupila nebo dokonce prečetla. Knihkupka? Děkuji za návštěvu.

avox
03. 10. 2007
Dát tip
já si placaté dárky pořizuji pořád, ale dobrého knihkupce aby pohledal. Jak se říká ženě, která prodává knihy? :-)) */

guy
22. 12. 2006
Dát tip
já k tomu výhrady nemám .. asi jak mám generačně i životohodnotově dost blízko k těm bývalým placatým dárkům .. *

StvN
22. 12. 2006
Dát tip
Že by inspirace? Narychlo spíchnutá povídka? Mám za to, že u tak krátké prózy má mít každá věta svůj smysl. První popisná polovina je tedy témeř zbytečná. Dialog fajn, ale člověk čeká na pointu a ono jen takové nouzové řešení. Ale možná se mýlím.

fungus2
20. 12. 2006
Dát tip
Je to dobré.

physis
20. 12. 2006
Dát tip
líbí se mi ale jako celek mi přijde malinko nevyváženej na začátku je to takový mnohem pomalejší ke konci zrychlený a úplnej závěr tak trochu useknutej moc rychle moc radikálně moc ostře nebo tak nějak:-) ale jen můj pocit no ale jako líbí to jo*

Lakrov
20. 12. 2006
Dát tip
Pro Nicollette >netoliko uplně zbytek Mozna to pujde jeste vyladit. Je to psano pomerne narychlo. (stalo se to dnes odpoledne). je to jen takovy zaznam situace. Jedne z mnoha do jakési assambláže. Dik za podporu :-)

Nicollette
20. 12. 2006
Dát tip
dialog hezkej :) plyne netoliko uplně zbytek poněvadž se nedokážu vánočně naladit asi ale tip slušnejch povídek je tu málo *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru