Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ABC - 50 let časopisu

23. 01. 2007
1
72
15278

ABC – 50 let časopisu

 

Úplně náhodou jsem se od svého kamaráda dozvěděl, že se v neděli 21.2. 2007 koná setkání „jedniček“. „Jak jedniček“?“, ptal jsem se nechápavě. „No přece holek, co mají jedničky!“, zněla blesková odpověď. „Hmm, to určitě!“ „Ne vážně, zítra se v Praze na Kavčích Horách koná setkání příznivců „ábíčka“ (ABC) a vstupenkou je první číslo časopisu vydané před padesáti lety 22.1.1957“, pokračoval Míra. „No to by bylo skvělý, až na to, že první číslo nemám, tak bych jel. A rád,“ zasnil jsem se při představě být na narozeninách časopisu, který mě provází od raného dětství.

„Takže jedeme?“

Jeli jsme. Nakonec ve třech, ještě s kamarádem Radkem ze Sedlice u Blatné. Taková jihočeská klika fandů ABC. Avízo setkání bylo tak trochu utajované, šířené jen několika internetovými weby, takže se celé odpoledne neslo v dosti rodinném komorním duchu. V televizním klubu „ V rohlíku“ na Kavčích horách v Praze se sešlo přes tři desítky bývalých redaktorů a spolupracovníků „ábíčka“ a několik příznivců časopisu, mezi nimiž jsme měli to štěstí být i my tři. Po stěnách salonku, kde sedělo naše osazenstvo, i v restauraci, byly vyvěšeny panely s titulními stranami časopisu ABC, déčky ABC a speciály ABC, na stolku pak byly vystaveny různé papírové modely ( se kterými je časopis nedílně spjat takřka od svého začátku) a na TV obrazovce se promítaly letité dokumenty o činnosti ABC, jeho klubech, setkání se čtenáři atd.

Úvodní velmi neformální slovo měl nejdéle sloužící šéfredaktor časopisu Vlastislav Toman, který vedl redakci dlouhých 33 let a byl současně hned u zrodu časopisu. Vzpomněl také již nežijící kolegy, kteří ABC pomáhali vytvářet a připil na zdraví jak původnímu „ABC – mladých techniků a přírodovědců“ (neboť letitá archivní čísla časopisu, co se dají sehnat dnes už jen po antikvariátech, jsou stále předmětem sběratelské vášně mnohých), tak současné podobě časopisu pod názvem „ABC – časopis generace 21.století“. Nicméně dodal, že „my přežijeme“, z čehož se každý z přítomných dovtípil, že míní bývalé členy redakce a původní „ábíčko“ se všemi přílohami a rubrikami, a které je mezi jeho dlouholetými příznivci stále nejoblíbenější.

Je tak trochu paradoxní a hlavně smutné, že současná redakce ABC si kulaté výročí připomněla jen otištěním obálky prvního čísla a fotografií současné redakce, přičemž si na ty, kteří dlouhá léta formovali podobu ABC a vybudovali jeho výjimečnou pozici, ani nevzpomněla. A navíc se od tohoto setkání, které zorganizoval fanda časopisu, stávající redakce zcela distancovala.

Z přítomné „staré gardy“ redaktorů přišli zavzpomínat také první šéfredaktor Jan Čeřovský, šéfredaktor z konce devadesátých let a letitý redaktor Martin Smrček, zástupce šéfredaktora Karel Dunda, nebo scénarista kultovních komixů Vzpoura mozků, Galaxie či Tvrz Václav Šorel, redaktoři techniky Martin Pilný a Miroslav Kolář, nebo autor modelů Ladislav Badalec, a mnoho dalších.

Setkání se neslo v duchu příjemné atmosféry s mnoha vzpomínkami a trochou nostalgie po časech minulých. Karel Dunda vzpomínal na to, jak ABC začalo prosazovat ochranu přírody a životního prostředí a stálo u zrodu hnutí Brontosaurus (dnes bychom řekli ekologického hnutí). Martin Pilný vyprávěl o vlastních patentech či vynálezech ABC, kterými byli minikáry a cyklotrialy, což byly pro kluky tehdejšího Československa obrovské hity, přestože si je děti a především jejich tatínkové museli vyrábět sami. Hovořilo se i o komiksech, které byly na svou dobu skutečně vynikající a mnohé z nich se stali kultovními – například cyklus Pod paprsky zářícího o kmeni Gron-chů , Vzpoura mozků, Strážci atd.. Dokonce se objevil mladý režisér s náměty převést komiksy z ABC do podoby celovečerního filmu a seriálu.

Na setkání přišel i zástupce sdružení přátel Jaroslava Foglara a poděkoval bývalé redakci ABC za to, že navázala na tradici foglarových čtenářských klubů, které se v „ábíčku“ nazývali raketové posádky. Přišli i zástupci sdružení Pionýr, s jehož předchůdcem pionýrskou organizací ABC úzce spolupracovalo a zdaleka se to neneslo v politické rovině, nýbrž v odborných zájmech o techniku, přírodovědu a vlastní tvořivost. Zástupci Pionýra donesli i nádherné obrovské dorty s raketkami - symboly raketových posádek, čtenářských klubů ABC. Hodně se mluvilo o papírových modelech, kterými ABC proslulo a stalo se díky nim naprosto jedinečným časopisem nemajícím prakticky nikde v takovém rozsahu obdoby.

„Jedničky“ – první čísla ABC z roku 1957 se sešly nakonec čtyři kusy, dva volné časopisy a dvě ve svázaných ročnících, ostatní si donesly alespoň nejstarší čísla, co doma našli.

Hovořilo se dlouho a nikomu se z příjemně stráveného dopoledne nechtělo. Na upomínku setkání pak pořadatel rozdal pamětní listy s výročními poštovními známkami „ABC 1957 – 2007“ a všichni přítomní se dohodli na tom, že se podobná setkání budou konat častěji.

    

              

   


72 názorů

MiG
06. 02. 2007
Dát tip
Vážení zmatení, je to opravdu počteníčko... Hloubková nestranná analýza se zasvěcenou diskusí na téma politika, propaganda a ekonomika Československa let dávno minulých. Kdo z Vás je zažil? Kdo a jak je v dotčených tématech vzdělán? Jak dlouho jste s ABC žili? Ve kterých letech? Nechte toho! Kdo setkání zažil, chápe, o čem bylo. Kdo ne, může pochopit. Kdo nechce, nemá cenu mu to vysvětlovat. Stejně tak je to i s výše zmíněnou politikou, propagandou i ekonomikou a to jak ve vztahu k ABC, tak i mimo. Takže se mějte hezky a ti z vás, kteří by měli zájem rozšířit své sbírky papírových modelů, mohou navštívít výše zmíněný (můj :-)) ) web. Mějte se hezky a pište raději jen o tom, o čem něco víte. Jak říká klasik Jára Cimrman: "Každé zbytečné slovo je zbytečně." MiG P.S. Kdo z vás viděl dotčený článek z ABC na vlastní oči a ne jen opsaný v emailu či na webu? P.S.2 Odpovídat, kritizovat, pomlouvat či nadávat můžete jak chcete, já to tu stejně číst nebudu, omlouvám se. Pokud mi někdo bude chtít cokoli sdělit, uvedená emailová adresa je platná.

JablkůM: dobrá, končím s vysvětlováním, evidentně jsme každej někde jinde, o právu na život a existenci časopisu ABC bez znalosti a zkušenosti života v totáči jste ovšem rozhodovali a pranýřovali vy. Myslím si, že ABC už není třeba obhajovat, tak jak jsem činil doposud, ABC to nepotřebuje, čehož důkazem jsou miliony čtenářů, tisíce modelářů a dalších spokojených příznivců časopisu, a mé právo na názor kdo má či nemá pravdu si z dovolením ponechám.

JIKO a Pišta: Díky za vaše názory, myslím, že víte, která bije. MAJKL65 a JablkůM: Díky za vaše názory, po přečtení všech příspěvků musím konstatovat, že byla diskuse docela zajímavá a musím zároveň říct, že některé vaše názory jsou k zamyšlení. Myslím, že se obě strany "sporu" snažily o širší pohled na ABC, na jedné straně byl "Náš" (Petr Nechvátal Pišta, JIkoatd.) dá se říct citový vztah k časopisu, který nás provázel v dětství i později a nějak nám život obohacoval a zpříjemňoval (v 10 či 13 letech jsem fakt vyfocené pionýry naprosto nevnímal tak, jako, že na mě působí komunistická propaganda, hledal jsem v časopise pouze ty věci, které mě zajímaly, a tak to bralo jistě i více lidí), a když se tu mluví o oslavování ABC, tak proč ne, a vůbec nestydím se za to, že jsem si kupoval jeden z nejkvalitnějších časáků, jaký byl před 89 byl na stáncích, naopak jsem rád, že jsem se s ABC setkal a četl ho, modelařil atd. , to, že komunistická ekonomika byla neschopná je sice fakt, ale dávat to do souvislosti, že dokázala vyprodukovat jen papírové modely je s prominutím jedna z největších hovadin, co v diskusi zazněla, to se nedá jinak nazvat, každopádně kus pravdy (Majkl65, Jablkům) máte, o tom žádná, ale tím, že poukazujete pouze na to, že se v časopise objevovaly výročí KSČ, pionýři atd. sestřelujete časopis ABC jako celek a defacto se povyšujete do role soudců a inkvizice, která pranýřuje a pálí ABC jako Koniáš knihy, zkritizovat, vysmát se a odsoudit je opravdu to nejjednodušší, co můžete udělat, ale jako asi "mladé a neklidné" porevoluční dítka se vás snažím pochopit každopádně ukažte mi dneska na trhu nějaký časopis, který děti a mládež k něčemu smysluplnému vede a snaží se je pozitivně rozvíjet (tím myslím zájmově, nikoliv propagandisticky) tak jako někdejší ABC? vedle balastu pro teens typu BRAVA, DÍVKY atd. toho asi moc nenajdete, nebo ano? Každopádně ještě jednou díky za názory P.S. Ač jsem coby dítko byl pionýr a jezdil na skvělé prožitkové (nikoliv propagandistické pionýrské tábory), tak jsem nebyl v SSM ani v KSČ, ani v žádné jiné partaji a v žádném případě neobhajuji bývalý ani stávající režim, hubu a krok jsem nikdy nedržel, a od 14 let sjížděl undergroundové a punkové akce, takže podsouvání servilnosti a nekritičnosti zásadně odmítám. a ABC stále vnímám za jeden z nejlepších časopisů pro mládež, který u nás kdy vycházel Howgh!

MAJKL65
29. 01. 2007
Dát tip
Jenže JiKo právě taková úvaha mi v té oslavné tirádě na ABC naprosto chyběla. Pokud se vyjadřovat k té naštěstí už minulé době je třeba vždy vyslovit varování jako je tomu když vysílají majora Zemana.

Jiko: Napsals to přehledně, ale zbytečně. Těm to nevysvětlíš.

JiKo
29. 01. 2007
Dát tip
Vzpomínáte si na časopis PIF? :-)

JiKo
29. 01. 2007
Dát tip
Když tedy stále dostávám avíza... Já myslím, že jako u všeho v té době bylo třeba extrahovat z věcí komunistickou propagandu. Nikdo netvrdí, že nebyla, nikdo netvrdí, že se ksč nesnažila působit všemi médii. Celá diskuse o ABC je ale vo tom, že ABC bylo z technického pohledu pro ty co chtěli prostě slepovat modely z papíru a jinak býti tvůrčí, jeden z nejlepších časopisů u nás. Pokud by člověk přijmul tezi, že špatné je to kde byl jakýkoliv komunistický plk, shledal by, že taková tiskovina či jiné médium prostě NEBYLO. Jde o to, že soudný člověk uměl, a učil to i své děti, rozeznávat co je propaganda. Jde o to jestli si chtěl z té doby člověk brát alespoň to lepší, a nějak žít (tímpádem se naučit v té době kličkovat), nebo se dát do boje... těch bojechtivých ale, a sáhněme si do svědomí, bylo zatraceně málo.

MAJKL65
29. 01. 2007
Dát tip
ABC Zdraví konference Pionýrských pracovníků - žádné "vystřihovánky" ale nástroj komunistické propagandy. Viz odkaz níže kde je jedna z titulních stran. http://www.walt.agen.cz/abc/images/26/26_19%20big.JPG

MAJKL65
29. 01. 2007
Dát tip
ABC - plátek předvoje KSČ, Pionýrů 22. ledna 2007 by se dožil mnohými vzpomínaný časopis ABC mladých techniků a přírodovědců půl století. Od roku 1957 vycházel pod křídly pionýrského hnutí a byl oblíben nejen pionýry ale mnoha kluky i děvčaty. Už jen Mateřídouška vychází déle. Jeho bývalí čtenáři generace XX. století, ve spolupráci s Pionýrem, o.s., si v předvečer onoho výročí připomenou jedinečnost tohoto časopisu a připravili vzpomínkové Setkání po 50 letech aneb Přineste svou „jedničku“. U příležitosti 50 let od vydání 1. čísla ABC mladých techniků a přírodovědců si vás dovolujeme pozvat na setkání s bývalými redaktory a spolupracovníky redakce. Pozvánkou vám bude vaše nejstarší ábíčko, které vlastníte, ovšem ne mladší roku 2001 (ABC mladých techniků a přírodovědců přestalo vycházet 22. 1. 2002). Všichni účastníci obdrží Pamětní list, a pro ty, kteří přijdou s oním prvním číslem z roku 1957, Pionýr připravil, byť drobnou ale speciální, odměnu.

MAJKL65
29. 01. 2007
Dát tip
Milý Pišto - ukázku bolševického buranství jsi zvládl na výtečnou a tak jsi bezděky potvrdil co píši výše o ABC. To jsi neměl v te brožuře - Za vyšší, za socialistickou morálku - jak se soudruh má chovat na veřejnosti? :-)

Předem se omlouvám všem slušně vychovaným lidem, ale nemohu jinak: Majkle, ty jsi skutečný, nefalšovaný a grandiózní debil.

MAJKL65
27. 01. 2007
Dát tip
Myslím, že publikace článku jež ve své době vyšel v ABC je jen ukázkou v jakém hnoji jsme tady žili. Je potřeba to říkat, nahlas a neustále. Za druhé jakési oslavy vystřihovánek z papíru jež byly důkazem neschopnosti komunistické ekonomiky vyprodukovat normální dětské hračky jsou jakousi ukázkou zblbnutí, které ani po letech nevyprchalo. Že by se někomu stýskalo po Pionýrech, Mladých ochráncích hranic (mladí udavači), domovních důvěrnících a Lidových milicích? Říkám naplno - ABC byl plátek sloužící zločinnému komunistickému režimu dosazenému Sovětskými tanky. Oslavovat komunistické ABC je na stejné myšlenkové "úrovni" jako oslavovat Der Stürmer.

Pacer
26. 01. 2007
Dát tip
Jablkům: dík za hezký závěr debaty. Třeba se někdy potkáme a shodneme se face to face :) Hezký weekend, chlape!

Pacer
26. 01. 2007
Dát tip
sem asi nedal avi jablkům:)

Pacer
26. 01. 2007
Dát tip
Jablkům: mluvíš velmi správně - leč proti sobě. Samozřejmě - stát si vždy platí občan. Leč tehdy jsem platil dětem ty hory a plavání, zdarma spartakiádu v Praze ( nevěřil bys, jak jsem byli pyšní).Dneska platím prostitutky na E 15, tucty dětí osob bez zájmu o práci....Poviná TV na VŠ: svobodně sis mohl vybrat sport, který ti konvenuje a support, který jsme tehdy měli gratis dnes platím velmi draze:) APP - kdybys hledal místo u mne, první otázka je, kam jsi to dotáhl v jakémkoli sportu. Víš, ono spoléhat na vlastní iniciativu je perfektní pro zdatné jednotlivce - ne pro národ jako celek. Tam maličko totality je nesmírně pozitivní.

Já to vzdávám.

Pacer
26. 01. 2007
Dát tip
Jablkům: nekopej:)Tohle je hloupá debata těch co jedli (museli)a těch co nejedli:)Nejde porovnávat rohlíky za 30 halířů, dítka musela povinně učiti se plavat a v 7. třídě lyžovat - vše zdarma. A aspousta jiných věcí..když nemůžeš zpětně zažít, co byla v ábíčku raketová posádka, neposoudíš. Dnes může každý vše...když na to má. Já na to mám, ano, syn promoval v USA a moc ti nepřeji jeho zkušenosti..ale protože je to nepřenositelné, nesnažím se ti lát :)

Japko prosímtě nedělej ze sebe většího ťunťu, než se ti to už podařilo. Mně tě začíná bejt až líto:)

Pravdu díš...

Pacer
26. 01. 2007
Dát tip
Fakt bych nečekal, že i pod tímhle textem se rozhoří fatra tohoto typu. Myslím, že je naprosto zbytečné snažit se přesvědčit někoho, kdo nezažil a s odstupem let nedokáže zhodnotit pozitivitu některých totalitních programů - ať už to byly spartakiády, olympiády, pionýrské tábory té doby nebo třeba to ábíčko. A já, jako stařec nad hrobem pláču nad některými vymoženostmi současného demokratického režimu - ať co do zákonodárství - nebo zrušení povinné tělesné výchovy na VŠ. Bohužel - většina zásadních věcí dochází lidem pozdě - historicky ověřená zkušenost :) Raději to skončete, nebo zabřednem :) Avi jen Pištovi

Pišta a Jablkům: debata hoří jak hranice v Kostnici pod mistrem Janem Husem, každopádně je dobré, že můžeme takto o věcech polemizovat, nicméně "problematiku" nejlépe pochopil Pišta, sorry Majkle a Jablkům

Nojo, tos měl říct rovnou, že definice pojmu "sloužit režimu" u tebe znamená cokoli kromě emigrace někam hoooodně daleko. To pak není o čem hovořit, žeano. P.S. Proklikávat se horou tvých alternicků tedy skutečně nebudu, to se nezlob.

Tak já nevím, jestli seš tatar nebo prostě jen rozumět nechceš... Článek, co přepsal majkl (tedy nikoli majklův článek) pochopitelně součástí časopisu byl, s tím (jak ti asi ušlo) nikdo nepolemizuje, ono to totiž jinak nešlo. Sloužili tvoji rodiče režimu, protože museli v práci říkat šéfovi "soudruhu"? Probuď se, troubo.

Japko: Té tvé s prominutím přiblblé reakci nic podsouvat netřeba, neboť když dokážeš vypotit větu typu "...připomínat, že sloužilo režimu...", na nějaké podsouvání už moc místa není. Předně jsi nejspíš ani trošku nepochopil, co to znamenalo "sloužit režimu". A dokud si v tomto směru vzdělání nedoplníš, je jakákoli debata na dvě věci. Chápu tvoji potřebu vyjádřit se, nejlépe kriticky, úplně ke všemu, ale někdy z tebe lezou opravdu zhovadilosti.... :)

jablkům: že ABC sloužilo režimu může konstatovat opravdu jen trouba nebo ten, který je fakt mladšího data narození, jen tak mimochodem, kolik let jsi žil za totáče? daleko prorežimnější časopisy byly třeba Pionýrská stezka, Sedmička pionýrů nebo VTM Majklův text za prvé vůbec není Majklův a za druhé nežils jsi v roce 1960, ani asi za normalizace 80.let, takže to nepochopíš, ABC bylo i se všemi mínusy(viz.výše) důstojným nástupcem foglarových čaopisů Vpřed a Mladý hlasatel, mimochodem sám Foglar do ABC přispíval - povídky, komiks Kulišáci apod., a jestli je někdo mimo, tak součaná redakce ABC a všichni ti, kteří nejsou s to věci nahlédnout z širší perspektivy a bez mrknutí oka sestřelí nebo se vysmějí něčemu, o čem nemají ani páru, podobné věci jako zde citovaný článek zabírali v časopise asi tak 1/20 obsahu, projdi si antikvariáty, pročti si starší čísla a pak suď

Co to blábolíš, propána? To mělo snad vycházet jako samizdat?

Milý Majkle, přidávám se k Pištovi, "Ivánku, Ivánku, ty hlavo dubová, nic jsi nepochopil!" tvůj publikovaný článek je naprosto vytržený z celkového kontextu časopisu, který byl za éry komunismu a normalizace skutečně skvělý a jedinečný, podobné voloviny k výročí VŘSR, KSČ Pionýra atd., které tam tu a tam museli vycházet byla nutnost k tomu, aby časopis vůbec přežil, de facto aby se vlk(KSČ a SSM) nažral a koza (ABC) zůstala celá, nicméně ve srovnání s dnešní podobou časopisu, bylo tehdejší ABC předrevoluční a ještě pár porevolučních ročníků (asi tak do ročníku 40, dnes je 52.roč.) daleko kvalitnější po textové, komiksové, odborné i stránce vystřihovánek na vyšší úrovni a vedlo děti a mládež k tvůrčí aktivitě, a nebylo podbízivé a bulvární jako jeho současná podoba inkriminovaný článek koloval i na setkání 50 let ABC v Praze a všem zúčastněným extra vtipný nepřišel ABC mě provázelo řadu let a stále si ho kupuji, i když dnes jen kvůli vystřihovánkám. Pro "kluky, ale i holky normalizace" bylo ábíčko skutečně kultovní (především dodnes jeho vysoce ceněné komiksy a vystřihovánky) ... vycházelo v nákladu 320 tisíc ks!!! a nebylo k sehnání, předplatné šlo zřídit jen přes dobré známé a na stánku se dělaly záznamy a bylo těžkým podpultovým zbožím, stával jsem v 5 ráno, abych ho vůbec někde sehnal s úspěšností tak 50 % (dnes se náklad pohybuje mezi 50 až 80 tisíci a ábíčko se válí všude, v supermarketech, na pumpách atd. a nemyslím si, že to je jen širší nabídkou časopisů), tak kde je dnes ta kvalita ??? Než se rozhodneš příště být podobně vtipný, tak si nejdřív zjisti celkový kontext, takhle jseš dost těžce mimo, zřejmě jsi porevoluční dítě soudím, nebo se pletu?

Seš truhlík...

MAJKL65
25. 01. 2007
Dát tip
Milý Pišto - já pouze publikuji kvalitní a novátorský článek z ábíčka jenž jen potvrzuje to, že ABC byl hodnotný časopis pionýrů a mladých zlepšovatelů. Ale dnes, nikdo se nezajímá o ABC, Ogoňok a nebo o Murzilku. Asi není co zlepšovat :-)

eowi
25. 01. 2007
Dát tip
Bacha, není bezplatná! Je platná!! Grrrrrrrrrrrrrrr...

Pravda. Základnu máš. To jo. :)

eowi
25. 01. 2007
Dát tip
Já chci tu ocel, všechno ostatní (skoro) mám...

Majkle majkle, nevím, jestli to dostatečně chápeš, ale byla doba, kdy by se tak kvalitní obsah, jaký ABC mělo de facto až do revoluce, k dětem bez tebou zmíněných kydů nedostal. Cena to byla drahá, ale akceptovatelná, víš.

MAJKL65
25. 01. 2007
Dát tip
Z časopisu ABC rok 1960. Až bude tobě, pionýre, čtenáři, třicet, pětařicet let vzbudíš se do světa, který už v mnohém nebude podoben dnešku. Budovatelé komunismu i u nás budou mít k dispozici moderní automatizované závody, zvládnou zemědělské práce průmyslovým způsobem, budou pracovat šest hodin denně. V té době proniknou hluboko do tajů vesmíru. To všechno se promítne do každodenního života: 250 milionů tun oceli ročně, hojnost všech prostředků, městská doprava zdarma, bezplatné stravování ve školních a závodních jídelnách, bydlení v prostorných bytech bez nájemného, levné nebo bezplatné turistické základny atd. To není začátek fantastické povídky našeho časopisu, to je reálný dvacetiletý program Komunistické strany Svazu sovětských socialistických republik, o kterém píše, mluví a přemýšlí celý svět. Bledne sláva kapitalistické techniky a výroby. Vždyť za deset let předstihne SSSR Spojené státy americké dvaapůlkrát a v roce 1980 bude jeho náskok sedminásobný. Je krásné žít v takovém světě. Všichni se musíme přičinit. Učit se a pracovat! I mimo školu ve svých pionýrských oddílech, kroužcích i speciálních kolektivech. Komunismus potřebuje lidi odvážné, čestné, muže a ženy, kteří umějí žít v kolektivu a pro kolektiv.

To si pamatuju, to vydal Albatros! :))

JiKo
25. 01. 2007
Dát tip
Můj nejhorší model byl papírovej balon...ta koule nešla slepit, byla složená z asi 30ks plátků jako když rozkrájíš pomeranč... to snad ani nebyla vystřihovánka pro děti

Jo, byl dooost proti...:)

Pišta hufnágl": To teda jó, to máš recht, někdy je to nejen škoda do toho střihnout, ale u složitých a přitom krásných modelů hrůza z toho, že to člověk buď zkazí nebo nedodělá ... a že jich už takových bylo ach jo, nicméně lepím dál, lepím rád, jo a není tvůj děda tak náhodou protirusky zapálenej, třeba ti tímto svým krokem vštěpoval nějaké zásadní postoje a vztah k SSSR, kdo ví?

nechvátal: Často škoda do toho stříhnout, žejo? :)

P.S. Když už jsme u těch modelů... Coby malý chlapec jsem si slepil papírový model kosmické lodi Sojuz, nadšeně jsem ho běžel ukázat dědovi, načež tento mi ho rozšlápl a pravil, že jsem debil.... :)

Pišta Hufnágl: To je interesantní nápad, placaté modely - neslepené a dvourozměrné je neméně dobrá pastva pro oči stejně jako ty hotové trojrozměrné, mnohdy jsou tak krásně výtvarně zpracované, že to jsou vlastně umělecká díla hodna zarámování

Ano, potkáme se na výstavě neslepených modelů:)))

Pišta Hufnágl: Mamon haha, to teda jo ... :))) to, co jsem zatím vrazil do modelů jde řádově do iks tisíc, takže při hypotetickém prodeji MPR knih se stále nedá mluvit a mamonaření, navíc o tom silně pochybuji, že je prodám, to je fakt - v tom důchodu ( ve kterém stejně budeme muset makat, nebude, kdo by na nás vydělával ) na to snad bude víc času guy: nesmutni, další setkání jistě budou Lucass: nejvíce modelů seženeš na stránkách www.papermodel.cz (všechny možní výrobci a autoři, včetně modelů "papíráckého krále" Richarda Vyškovského a jeho MPR, ale chvátej moc jich prý už není MPR nyní stojí tuším 1190,- Kč, ale když se veme v úvahu, že se jedná o model s 6200 díly na 114 stranách A4, půdorýsnými plány, plakátem, skvělými návody a fotografiemei, je to stále cena dost dobrá další firmy : www.erkotyp.cz www.betexa.cz nejvíc odkazů i na zahraniční produkci najdeš právě na www.papermodel.cz, kde jsou také avíza na modelářské výstavy a další akce, včetně aktuálních novinek a nových modelů na trhu je skvělé, že se tu potkali na stránkách písmáku modeláři a že tenhle koníček se stále drží v zájmu mnohých na stránkách www.papermodel.cz je rovněž v sekci noviny reportáž s fotografiemi z akce ABC 50 let, doporučuji ke zhlédnutí Jiko: jasně, že jseš v klubu, a třeba se potkáme někde na modelářské výstavě

JiKo
24. 01. 2007
Dát tip
Ještě mám doma ke slepení již několik let (pro děti :-))) ) sérii budou k vláčkům, takže čekač sem taku dobrej... vemte mě, prosím...

Jiko, tys to nepochopil, tohle je klub čekačů na to, až budeme mít dost času na to modýlky si slepovat. Jesli´s slepils, taks prohloupils :)

guy
24. 01. 2007
Dát tip
hm, škoda, že to datum neplatí a není to celý napsaný v budoucím čase, asi bych jel ..

JiKo
23. 01. 2007
Dát tip
Mám doma slepený trolejbus Škoda TR6, jsem v klubu?

JiKo
23. 01. 2007
Dát tip
Mám doma slepený trolejbus Škoda TR6, jsem v klubu?

Lucass
23. 01. 2007
Dát tip
Mohli byste mi pls někdo napsat stránky, kde se dají papírové modely objednat? Třeba ty MPR. Taky to zbožňuju, ale sehnat to je docela kumšt. mail- lukas.najsar@seznam.cz

Ha, mamon zaslepil tvůj pohled!

Proč čtyři? Inu proto, že modelařím dost a rád a modely taky rozdávám, a MPRky bych rád věnoval nějaké škole či muzeu, bude-li zájem, když ne, tak je asi všechny dělat nebudu a prodám je, jejich cena už teď je dost vysoká

Čtyři? Proč čtyři?

Tak MPRky v knize od BBartu mám čtyři, jsem zvědav kdy je stihnu všechny udělat :))) a pak spousty věcí od Mistra Richarda Vyškovského (hlavně architekturu), kterého považuji za papíráckou hvězdu této i jiných galaxií, MPR je naprosto dokonalá,a propos chystá se snad už konečně k vydání Pražský hrad od Vyškovského, opět v BB artu, tři jeho části už vyšly v ABC, ale na kompletní vydání se teprve čeká

Já si nedávno koupil komplet vydání MPR (městská památková rezervace), a teď nad tím pravidelně sním o tom, že se dožiju důchodu.... :)

Pacer: no jó, napsal jsem únorový datum, to je u mě běžná roztržitost, ale díky za reakce, jo jsem fakt rád, že se mi poštěstilo tam být a přál bych to všem, co je ábíčko kdy oslovilo a nadchlo

Pacer
23. 01. 2007
Dát tip
Hmm:) doporučuji opravit datum - únor teprvá bude. Hezká vzpomínka - abíčko jsem miloval, byť je naštěstí starší než já. Setkání závidím:)

:)

to nebyla upoutávka, spíš pokus o reportáž z akce, jajajajaj už to vidím "donesly si časopisy" brrrr, a díky

P.S. A doporučuji zkorigovat češtinu:)

Hezký, ale coby upoutávka na sraz je to poněkud s křížkem po funuse, nemyslíš?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru