Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nahá

21. 08. 2007
91
203
10130
Autor
Lakrov

Text vhodný nejen pro den, k němuž byl zveřejněn...


Brýle nechala už před pár týdny ve škole. I nejlepší žáci občas něco zapomenou, zvlášť v den posledního zvonění. S brýlemi si dříve připadala zajímavější, ale teď bez nich přirozenější a snad i hezčí. Nedohlédne-li, zeptá se. Proč by jí někdo lhal?

Slaměný klobouček odložila hned u prvního stromu. Posadila jej do trávy vedle dvou muchomůrek. Kvítky a pírka na něm jsou beztoho jen falešná paráda.

Zpocené prsty začaly pod krajkou svědět, a tak stáhla rukavičky. Obrátila je úhledně lícem navrch a přitiskla k drsné, tmavé kůře akátu. Držely se a svítily bělostně do dálky jako dlaně vzdávající se víly.

Na suchou větev o kousek dál pověsila kabátek. Připomínal sice lepší časy, ale ona si přece na nic hrát nepotřebuje.

Se svetrem z pravé ovčí vlny se loučila nejdéle. Hřál a probouzel v ní vzpomínky na beránčí úmysly, se kterými přišla na svět. Nakonec jej poskládala a něžně uložila do suché skalní pukliny. Blíží se chladnější časy. Někomu by se mohl hodit.

Se svléknutou košilí přišel první proužek krve. Třpytil se na bílé hrudi a pálil jako malý plamínek. Zachvěla se, ale pokračovala dál houstnoucím porostem, chráníc si dlaněmi nezmapovaná místa na svém těle.

O sukýnku se postaraly šlahouny obsypané nezralými ostružinami. Rozprostřely ji podél úzké pěšiny jako oponu, slibující velkolepé představení. Chodník vyšlapaný vznešenou srnčí zvěří se začal shora pomalu zavírat, až z něj zůstal jen tunel pro zaječí útěky. Sehnula se, prolezla jím a ocitla se kromě bot nahá.

Z kamenitého svahu to v nich šlo dolů lépe než bosky. Jenže podrážky, ač tenké, nesvědčily pevnému spojení se zemí. Levá, pravá, vyzula se ve dvou krocích a střevíčky zůstaly stát nakročené, jako by ukrývaly nožky neviditelné bytosti.

Podkolenky, hřející ještě chvíli lýtka a chodidla, se v mechu zmáčely, shrnuly a potůček je už jen nepozorovaně odplavil.

Blížila se k místu, kde prosvítal konec lesa, a těšila se na vřelé přivítání. Konečně se jim může ukázat. Dnes ji prvně uvidí holou beze všech příkras. Nepochybovala, že se jim bude líbit. Vždycky si přece přáli, aby zvítězila, a říkali, že jsou ochotni za ni bojovat a zemřít.

Ještě se zbavit posledních zbytků všeho, co k ní nepatří. Aby byla jen sama sebou. Musí odevzdat šperky. Položila je na velkou hromadu a s odstupem sledovala hemžení kolem nich. Prstýnek z trávy i náušnice z pozdních třešní ptáčnic se po chvíli ztratily pod černým návalem pracovitých mravenců. A taky uhladit vlasy. Aby nevypadala příliš rozpustile; taková přece není. A umýt se. Každý ji přece chce znát čistou. Teď ji jistě poznají. Vykročila na mýtinu.


„To nechápu. To je dneska snad už... kolikátá vlastně? Odkud se bere ta odvaha?“

„Žádná odvaha! To je jen další ďáblův posel.“

„Počkej, já myslím, že je to...“

„Nemysli! Střílej!“


Padla tváří do bláta, takže už nemohla zahlédnout, jak se na krátkých nohou nese přes mýtinu sebevědomá Lež v jejích šatech.




Lence (té pravé)

Ďábelský háj, středa 21.8; minulé století


203 názorů

Lakrov
31. 10. 2019
Dát tip
Pro Narriel: Díky za tvé subjektivní, upřímné ocenění.

Narriel
18. 09. 2019
Dát tip

Děkuji za avízo.Obávám se nicméně, že nejsem schopna konstruktivnější kritiky než čistě subjektivního "Líbí. Moc..." ^^´


Lakrov
29. 08. 2019
Dát tip

Všem letošním příchozím děkuji za (vyžádanou) návštěvu, za porozumění, případně ocenění.


Janina6
24. 08. 2019
Dát tip

Díky, ráda jsem si ten text připomněla. Je nadčasový.


LGarra
21. 08. 2019
Dát tip

Mám ráda "lidské" (malé-velké) detaily. Okamžiky, které máme hluboko pod kůží... A mám ráda, když je umí někdo podat... 


Jedná se o pčipomínku n 21, srpen 1I968. Na rozdíl od jiných jsem  ten čas zažila. Nechtělo se nám věřit, že by osvoboditelé z r. 1945 mohli napadnoutr naši zem. Mluvila jsem krátce s vojáky a oni byli přesvedčeni, že nás jdou zachraňovat od kontrarevolucie... těžko posuzovat ve světle nynější doby. Bylo mi 28, když  sem přijeli- blog.cz

..


Aj ja som dostala avízo. Nahliadla som, prečítala. Ako vidím, tak nie som sama, ktorí dostali pripomienku, aby si prečítali tvoju poviedku a ty si čakal na reakcie a názory. Pozoroval si, či niekto príde na tvoj zámer napísať toto dielo. 

   Priznám sa, že mne ten dátum nič nehovorí. Poviedku som si prečítala a vyvolala vo mne rôzne, zmiešané pocity. Je krátka a určite má dosť veľkú výpovednú hodnotu. Na nás je, aby sme prišli na tvoju myšlienku, ktorú si chcel ňou vyjadriť. 

  Určite budem o nej premýšľať.


ysslandia
21. 08. 2019
Dát tip

A prečo som ja dnes odtiaľ dostala avi nechapem ...mám sa k niečomu pripojiť združiť odpojiť ??


Induan
13. 09. 2018
Dát tip

NZ :)


Lakrov
07. 09. 2018
Dát tip

Děkuji všem zbývajícím za letošní přízeň.

Pro Dělnický básník (někdy víc prozaik: Děkuji za dočtení a za upřímnost :-)

Pro Rifkele Odpadson: Děkuji za nestrojený projev úžasu.

Pro RUZIGEL: Doufejme, že ta období vlády jedné či druhé strany, se mění častěji  než jednou za lidský život.

Pro Induan: Děkuji za tiché ocenění.


RUZIGEL
04. 09. 2018
Dát tip

Až mě zamrazilo.Lež a pravda. Mnohým autorům prózy i poezie už to stálo za to. Ovšem v historii jsou období, kdy vládne lež.


Něco takovýho jsem nikdy nečetla...


Jo, když to máš delší většinou nemam čas to dočíst, čtu pomalu...

Lakrov
30. 08. 2018
Dát tip

Děkuji všem za návštěvu, zamyšlení se, případně za zanechání komentáře.  

Pro zvedavec: Rozpoznání pravdy a lži je někdy (často) velmi obtížné.  Jen v pohádkách je všechno tak průzračné.  

Pro Lerak12: Děkuji za ocenění.  

Pro Oskar Koblížek: Po těch letech by to možná bez pomocného klíče rozkódoval  málokdo. Díky za trpělivost; ten klíč je až na konci :-)  

Pro Dělnický básník (někdy víc prozaik): Být ten kousek větší, možná by leckdo  nedočetl...  

Pro bixley: Dříve narození tu alegorii postřehnou snadněji. Díky za ocenění.  

Pro lastgasp: To, že lež někdy zachrání život je bohužel taky smutná pravda.  Díky za zastavení.  

Pro supizmus: Díky za hvězdu, která není pentagram a nezáří rudě :-)  

Pro RUZIGEL: Stačí, když mrazí. Už to je známka, že ten text splnil svůj účel.  

 Pro zblo: Dík za slovo chvály.  

Pro kvaj: Děkuji za zamyšlení a následný rozbor. Ano, romantická poetika  a drsné téma byly skutečně míněny jako kontrast. Zpětně si říkám, že užité  obrazy jsou až moc podbízivé. Jenže mně ta patetičnost, kterou v tom leckdo  spatří, zapadá do nálasy, kterou jsme tehdy prožívali.  

A pro Claudia Angoli, Meggy607 a fialka... díky za tiché ocenění.


kvaj
26. 08. 2018
Dát tip

Psát umíš, to nepochybně. Nápad je to rovněž dobrý. Trochu mi nesedí jakási romantické poetika k velmi krutému a drsnému tématu. Myslel jsi to jako kontrast? A jestli to všechno správně chápu, pak mi přijde těch alegorií trochu moc, zejména proto, že se někdy jedná o alegorie alegorií. Nakonec ještě - bez datování je to poloviční. 


RUZIGEL
25. 08. 2018
Dát tip

Zamrazilo mne.Podívám se na to ještě jednou a popřemýšlým.


supizmus
23. 08. 2018
Dát tip

*


lastgasp
21. 08. 2018
Dát tip

Smutná alegorie velmi dobře napsaná. Někdy lež zachrání život, když sehneš hlavu a neotáčíš se za hrdiny.  


bixley
21. 08. 2018
Dát tip

Od začátku mi bylo jasné, že jde o alegorii. Napsáno je to mistrovsky. Díky. 


Lenka... Na malém kousků spousta pěkných drobnosti.

Musí přiznat, že mě toto alegorické jiskření opravdu zaujalo, protože si myslím, že velmi výstižné i díky "přiloženému" klíči. A pokud bych to bez klíče nerozkódoval, asi by mi to ani nevadilo. Prostě bych si pod tím představil něco jiného, a na úsudku coby příběhu, by to nic neubralo. Povedlo se a přiložím taky TIP. :o)))

Jo a díky za avízo!


Lerak12
21. 08. 2018
Dát tip

Zvedavec: Upřímnost nad upřímnost. Obdivuji!

To dílko, Lakrove, výročně sedí a je dobrou připomínkou. To podobenství se mi líbí. Sám se obdobného stylu držím. Asi dál v tomto pralese komentů není co dodat.Rád jsem přečetl a díky za avízo.


zvedavec
21. 08. 2018
Dát tip

žiaľ...a čím ďalej Lež zašla, tým viac síl má

pochopila som, že tých lží je oveľa viac, a už dospievajúc a hľadajúc pravdu, i ja som nasledovala som niektoré jej prezlečené klony

nie som si istá, či za niektorými dodnes nebežím


mND
21. 08. 2018
Dát tip

Přestože jsi můj osobní nepřítel (jako každý, kdo sám sebe pasuje na redaktora), několikrát jsem tě už slušně(!) žádal, ať mi neposíláš žádná avíza. Ber tohle jako můj poslední pokus, nemuset tě v sebeobranných reakcích začít v budoucnu egiloidně potírat. Děkuji, grr!

 


Gora
23. 07. 2018
Dát tip

Aha, tak to ano:-))


Lakrov
23. 07. 2018
Dát tip

>...upoutal mne počet tipů...

To je asi tím, že na ni občas v den výročí té "události" rozešlu několik avíz; letos bude to výročí padesáté...

Jo a děkuju za návštěvu a ocenění :-)


Gora
23. 07. 2018
Dát tip

V této krátké povídce se ti povedlo vystihnout cosi jemného, čistého, netvrdím, že převratným způsobem, ale nelituji, že jsem přečetla...upoutal mne počet tipů :-)


Lakrov
08. 09. 2015
Dát tip

Pro Frajarka: Děkuji za návštěvu a tiché ocenění.


Lakrov
31. 08. 2015
Dát tip

Děkuji všem letošním čtenářům za návštěvu, komentáře a ocenění.

Pro florian: Číst kometáře jako první může sice být někdy zavádějící, ale zas aspoň víš, do čehojdeš. Děkuji za kompliment.

Pro patricia w.: Děkuji za upřímné ocenění.

Pro Kate3: Těší mě, že tě tenhle text dovedl k zamyšlení a děkuji za ocenění.

Pro San Juan Bautista: Musím se tedy podívat, co napsal Jiko.

Pro Jiří Rýha: Díky za pochvalu.

Pro Permoníček: I nepochopené může někdy být hezké, a to nepochopení má pří  činu spíš na mé straně. Je to napsané dávno...

Pro Mnějéša: Jo, to se mi tuhle taky přihodilo; roztržená bota, šup s ní na strom a pak trnitou strání dolů k cestě. Dlouho pak bylo o čem mluvit... :-) Díky za návštěvu a realističtější pohled.

P.S. Pro Verca a Puzzle: Děkuji za tiché ocenění.


sice nechápu, proč bylo na to avízo posláno zrovna mně, ale líbí se mi to. jako oslava věcí minulých, více než podařené. Akorát bych uvítal menší formát textu....jediná výhrada.


Mnějéša
23. 08. 2015
Dát tip

Zálesákovi to svlíkání do naha a producírování se přírodou nějak neštýmuje. To je o trn v noze a poškrabaný tělo tohleto.


Já si opravdu nejsem jistá, jestli jsem tu povídku pochopila. Moc se mi líbí, jak je psaná, je to opravdu krásné a omlouvám se, ale nemůžu k tomu říct víc. :) 


sice nechápu, proč bylo na to avízo posláno zrovna mně, ale líbí se mi to. jako oslava věcí minulých, více než podařené. Akorát bych uvítal menší formát textu....jediná výhrada.


Kate3
22. 08. 2015
Dát tip

Z povídky mám velmi zvláštní mrazivý pocit, jakoby se to vážně stalo. Stalo, že? Nebo něco, co tě hodně ovlivnilo. Pravda je... holá? A lež je ta oblečená? Ta, co se ukrývá, i když je její oblečení , které bylo dříve oděvem Pravdy, roztrhané od šlahounů ostružin?  A proč ji, tu skrytou, oblečenou, nerozeznáme? Je až příliš zahalena do rozervaného, horkou jehlou sešitého pláště pravdy?

Je jedno kdo, jestli oni nebo my. Pravda byla zastřelena(přemýšlím nad podobností s pravou dívkou Lenkou). Lež je mnohdy tisíckrát silnější než sama Pravda. Možná jsem poslední člověk na světě, který doufá a věří v pravdu a spravedlnost. Neberte mi to, prosím!

Krásné metafory a přirovnání. Povídka mě zasáhla, díky Ti. Určitě TIP.


patricia w.
21. 08. 2015
Dát tip

děkuji za pozvání, píšeš dobře, ale ne pro mě :)

pro mě vlastně ani písmák není


florian
21. 08. 2015
Dát tip

Udělal jsem chybu: četl jsem komentáře přede mnou; bohužel, můj by ti nic nového nepřinesl :) A tak jen konstatuji, že jsem byl tvým "experimentem" osloven. Děkuji za vyvolané pocity, zejména proto, že byly z obou kapes...

 

 


Lakrov
12. 11. 2014
Dát tip

Pro eronidrian: Děkuji za návštěvu a ocenění.


eronidrian
08. 11. 2014
Dát tip

*


Lakrov
02. 09. 2014
Dát tip

Pro Delectatio: Děkuji za návštěvu, zamyšlení a ocenění. Za špatný konec se omlouvám (nebyla to moje vina) a souhlasím s názorem, že delší už by ten text být nemohl.


Delectatio
01. 09. 2014
Dát tip

Přišlo mi avízo, čili by bylo slušné přidat komentář.

Je to takové poetické... takové písmácké… Vy si v té poetice prostě libujete :) Někdy mi připadá, že forma musí za každou cenu přebít děj. To, ale není tenhle případ. Líbilo se mi to, i když to špatně skončilo (což nesnáším), ale jinak to nešlo, že? :) Uhrančivá atmosféra. Delší by to být nemohlo, ty by začalo být nudné. Přirovnání ke Krylovi bylo trefné :)


Lakrov
29. 08. 2014
Dát tip

Pro kuča: Děkuji za návštěvu, sdělení pocitů a ohodnocení. To, že se v pocitech nemýlýš, že se blížíš pocitům, provázejícím mě kdysi při psaní tohohle textu, je pro mě odměnou.

Pro Vigan: Děkuji za návštěvu a zamyšlení vyústivší v názor a ocenění. Pro Prosecký: Děkuji za ocenění.

Pro MPL: Děkuji za návštěvu tiché ocenění.


Prosecký
25. 08. 2014
Dát tip

Tip


kuča
25. 08. 2014
Dát tip

Proč přišlo avízo (po letech od uveřejnění) mně, netuším. Nejsem žádný odborník, píšu něco jiného. Přečetl jsem s chutí, ocenil jazyk. Pak minuty dumal, o čem to vlastně je. Snad se nemýlím, když napíšu, že z toho cítím Kryla. Celkový dojem - poutavé, čtivé.


Lakrov
25. 08. 2014
Dát tip

Pro Chazzy: Děkuji za zastavení, porozumění a za uznání.

Pro DT: Na hrubý pytel sametovou záplatu -- nakonec se to osvědčilo, ale trvalo to. Děkuji za ocenéní.

Pro K3: Děkuji za zastavení a zamyšlení. Většina obrazů nebo osobností, které jsi viděl při čtení, figurovala i při psaní té "povídky". Děkuji za dešifrování a ocenění.

Pro Vigan: Děkuji za návštěvu a ocenění. To, že se souvilsoti a jejich zasazení dostavilo až s přečtením datumu, je myslím v pořádku. Je to dávno a dokonce i některým pamětníkům už selhává paměť. Svlékat pravdu se nevyplácí; bez šatů je strašně bezbranná...

Pro BarBi28 a Anthony: Děkuji za návštěvu a ocenění.


K3
22. 08. 2014
Dát tip

Báseň v próze.

Číší z toho smutek, smutek a beznaděj.

Jen pro zajímavost, jak krásně lze popsat svlékání, vlastně striptýz, aniž by se použilo prznících výrazů.

Tady jde samozřejmě o víc. Pravda je vždycky krásná a čistá, ale často nám nepříjemně a tvrdě nastavuje zrcadlo, což nemáme rádi a tak se ji snažíme zadupat , zašlapat, zničit a znectít, ale ona vždycky nakonec, dřív nebo později, povstane, a ve své nahotě a čistotě nám ukáže svou tvář. A jsme to my, kdo se stydíme.

Při čtení jsem viděl tyto obrazy:

Jan Palach a Jan Zajíc. Karel Kryl ...a ryjeme držkou v zemi... , Vlasta Třešňák ...Namířit! A pal!... "Páter Koniáš", při kterém mrazí. Jarda Hutka a jeho Náměšť, protože pravda a svoboda má k sobě velmi blízko. Samozřejmě i na našeho pana presidenta Havla... a jeho, často zesmněšňované "pravdoláskovství".

A taky  J. Nohavica, na novém řádku, protože to to už je o něčem ůplně jiném...

Je to krásně napsané.

Tip.


DT
22. 08. 2014
Dát tip

Dostal jsem avízo. Díky. Čouhá z toho taková ta mystika, ovšem dotčená rukou tak jemnou.

Tip.


Chazzy
22. 08. 2014
Dát tip

text který graduje každým slovem, až je vše nakonec jasné. a datum jako tečka...či spíš vykřičník. super.


Lakrov
09. 09. 2013
Dát tip

Pro Helgi Brandari: Děkuji za uznání.


Brý.


Lakrov
02. 09. 2013
Dát tip

Pro LuisX: Není zač. Já děkuji za návštěvu a ocenění.


LuisX
01. 09. 2013
Dát tip

 Neuvěřitelně dobré zpracování hlubší myšlenky, respektive události, do docela dost zajímavého textu. Nestává se příliš často, že člověk na něco takového může narazit. A samozřejmě musím poděkovat uživateli Lakrov za avízo.


Lakrov
30. 08. 2013
Dát tip

Děkuji letošním čtenářům za návštěvu, ocenění, případně za zanechání kometáře.

Pro Jente: Dějinná událost, k níž se to vztahuje,  se odehrála dost dávno na to, aby hned každému došly souvislosti.

Pro David Gross: Za tím ohmatáváním dospělosti je skryté ještě něco dalšího, ale nepřekvapuje mě, že to každý nevidí.

Pro Pečený medvěd: Ano, je to brutální. Jako událost, jež tomu dala podnět. K těm archaický zájmenům: Jelikož vnímám češtinu už víc než 50 let, je možné, že ve mně některá slova zakořenila. Začnu to trochu sledovat, ale nemíním (násilně) modernizovat. V případě tohohle textu možná mají archaismy i opodstatnění. Česky moc neumím; řidím se jen citem. Díky za pozorné čtení a upozornění :-)

Pro e.eucrow: Taky mě v tom textu při každém dalším čtení (jednou za rok) něco překvapí, občas (i letos) něco drobně změním, ale zkracovat by se mi to nechtělo. Díky za návrhy a ocenění.

Pro UchoNaKoleji-: Svoboda, a hlavně Pravda je ústředním námětem téhle alegorie. Děkuji za zastavení a zamyšlení.

Pro petr.ix: > ...již jsem měl tu čest potkat se s hlavní hrdinkou... Tos napsal moc hezky, tedy jestli tím míníš to, co si pod tím já představuji :-)

Pro Prostě Katka: ...cesta k holé pravdě... Jak vzrušující může být a k jak smutným cílům může dovést... Díky z ocenění, třeba ještě někdy nějakou mini a tůrku napíšu :-)


Přečetla jsem víckrát, protože rozuzlení píšeš až na konci. Tak se mé vnímání celé té svlékací akce postavilo do jiného světla. Moc hezky vygragováno, moc krásně popsána cesta k holé pravdě. Poeticky a něžně. 

"Proč by jí lhali?" i tahle otázka nabývá jiných rozměrů. 

Užila jsem si tuhle miniaturku. Díky.


Velmi lyrický kousek. Obrazný. Alegorie svobody jestli se nepletu, ale bez upozornění bych nepoznal.


Text mě zaujal krásnými popisy a detaily. Myslím, že jsem ho docela nepochopila (pokud je to vůbec nutné, dojem ve mně zanechal), ale těším se, až si ho po nějaké době přečtu znovu - věřím, že v něm objevím ještě víc.


e.eucrow
21. 08. 2013
Dát tip

nie je to zle napisane. vlastne sa mi to celkom pacilo. hoci, aj napriek kratkosti by som niektore useky skratil, hlavne zo zaciatku to sice pekne navnadi, ale potom akoby to trochu preslapovalo na mieste. citalo sa to vsak prijemne, aj to dokazalo celkom dobre vybudovat atmosferu... *


David Gross
21. 08. 2013
Dát tip

Pro mě je to taková variace na Alenku, takové ohmatání zrodu ženství, žeské dospělosti.

 Ale možná jsem mimo.


Jente
20. 08. 2013
Dát tip

To je nářez, taky jsem asi blboun nejapný, ale kdbybch si to nepřečetla v komentářích, tak by mě rok 68 ani v nejmenším nenapadl - nicméně po tomhle zjištění se mi to začíná hodně líbit. Ale, nevím, to věnování na konci mi nevadí, naopak se mi líbí, že je to alegorie a zároveň věnované ženě.

(Ačkoli já se v těchto krátkých prozaických útvarech nevyznám, tak i chválu s rezervou :-DDD)


Lakrov
10. 01. 2013
Dát tip

Díky za ocenění a za návštěvu.


sharik
10. 01. 2013
Dát tip

..parádní. později si jí budu muset přečíst znovu. tip


Lakrov
21. 09. 2012
Dát tip
Pro marrtina: Děkuji za návštěvu a ocenění :-)

Lakrov
10. 09. 2012
Dát tip
Pro brackenridge: Děkuji za návštěvu a ocenění :-)

lakrov, fajn1 T

Lakrov
04. 09. 2012
Dát tip
Pro Jakub Němeček: Máš pravu, je to motivované událostmi onoho roku, ale skrytě doufám, že podoba, do jaké se ten text nakonec ustálil, není jen pouhou vzpomínkou a že snad při čtení vyplynou i širší souvislosti... Děkuji za návštěvu a ocenění.

Lakrov
29. 08. 2012
Dát tip
Všem letošním čtenářům děkuji za návštěvu a pochopení či schovívavost při čtení této každoroční připomínky. Pro blboun nejapný: Díky z návštěvu a zálibu v překvapivosti. Pro F9: Ten film neznám, ale poohlédnu se. Děkuji za návštěvu a ocenění. Pro Muamarek: Díky z návštěvu a pozornost při hledání onoho "čehosi navíc". Pro DavidPetrik: Děkuji za vcelku podrobný rozbor. Nadbytečnost závěrečného věnování si uvědomuji; slouží zde spíš jako nápověda těm, jimž by se "hádanka" zdála neřešitelná. A hádanka je asi taky správná kategorie namísto původní povídky. Opravím. Pro Magorovo Wuhu: Díky za ocenění. Pro Zuzulinka: Děkuji za zamyšlení nad podstatou celého toho "jinotajného" sdělení. Pro j_i_r_i_k: Píseň si poslechnu. Děkuji za návštěvu a ocenění. Pro Juno: Ano, je to trochu obtížněji chápatelný text. O to větši dík za trpělivost při čtení :-) Pro Alegna, LadyLoba a Aviem: Děkuji za tichý projev sympatií

Garth
28. 08. 2012
Dát tip
upřímně.. něco si pod tím představuju, ale k ničemu mě to nepobízí a v podstatě je to demotivační...

j_i_r_i_k
27. 08. 2012
Dát tip
Opravdu silně mi to připomnělo píseň Quijote od Klíče... A doby, kdy ještě hráli. Za to velice děkuji. Ovšem i bez toho... Prostě síla, deset stránek komentářů už určitě obsahuje vše, co bych mohl dodat.

Zuzulinka
27. 08. 2012
Dát tip
je nádherná, prostá a velká svým sdělením, tedy pro mně osobně...taky si myslím, že pravda není:)*

DavidPetrik
27. 08. 2012
Dát tip
Lakrov mi poslal avizo. Nejprve jsem chtel namitat, ze prilisna popisnost (detaily odkladani satu) jsou na tak kratky text nadbytecne, nenosne. Kdyz jsem text docetl, pochopil jsem, ze tenhle lyricky uhel ma svoji funkci, ackoliv neni prilis dynamicka. Nechava ctenare napjateho, v otazkach, kam se bude text ubirat, kdo je hlavni hrdinka, proc dela to, co dela? Tato cast by presto mohla byt kratsi, protoze je vlastne jenom predehrou k pointe. Zaver textu povysuje jinak celkem banalni hrani s malebnosti a poetikou na hadanku, jejiz mnohoznacnost vnasi zvedavost. Interpretace pointy je spise zavisla na ctenari, nezli na textu: ten neposkytuje voditka. Toho si cenim. Mene uz vsak zaverecneho venovani, ktere jako by se snazilo text ukotvit v realite, ovsem nasilnym zpusobem. Textu by mnohem vice slusel konec bez tohoto prvku. Otazkou zustava, zda je text formalne povidkou anebo miniaturou (kam by patril vice) nebo "jen tak pro radost". To ale na okraj. Text me urcite zaujal. Davam tip.

Muamarek
27. 08. 2012
Dát tip
Tento text si mě získal napětím a něčím navíc, co se těžko popisuje... Marek

FAE BOMB
27. 08. 2012
Dát tip
Proč avi? Každopádně příliš neoslovilo...

...zajímavé i překvapivé,fajn*

Lakrov
21. 08. 2012
Dát tip
Pro macecha: Nabizim mou vzpominku na tutez dobu...

Lakrov
21. 09. 2011
Dát tip
Pro médea: Děkuji za tichou návštěvu tohoto historického artefaktu a za ocenění.

médea
21. 09. 2011
Dát tip
*

Lakrov
31. 05. 2011
Dát tip
Pro MDavy: Je to vzpomínka na 21. srpen a podobnost s písní Pravda a Lež od Vladimíra Vysockého je zde na místě. Děkuji za návštěvu a slova povzbuzení :-)

Lakrov
14. 10. 2010
Dát tip
Pro Obyčejný_chlap1: Nenašels? :-) Můžeš zkusit některou novější povídku. Takle už je tu přes tři roky. Každopádně děkuji za návštěvu.

Po dlouhé době se vracím. Hledám tu Lakrov kterou jsem znal a měl velice,velice rád. Kdepak je?

čučenka
08. 09. 2010
Dát tip
To jo, jasně. S tím mám sama špatné zkušenosti :-)

Lakrov
08. 09. 2010
Dát tip
> ... tak jsem to nemyslela, pardon... Ani mně nepřipadalo, že bys to tak myslela; jen občas žertuji, jenže v psaném projevu, postrádajícím intonaci, žerty časo zanikají :-)

čučenka
08. 09. 2010
Dát tip
tak jsem to nemyslela, pardon.. prostě viki psala takové krátké příběhy, kde vystupovaly třeba pravda a lež..

Lakrov
08. 09. 2010
Dát tip
Pro čučenka: > ... to mi silně připomíná vikiviku... Nevzpomínám si, ale neopisuju, fakt :-) (je to tu víc než tři roky) Děkuji za návštěvu a komentář.

čučenka
08. 09. 2010
Dát tip
to mi silně připomíná vikiviku, ale ta už si tu zrušila profil...

Lakrov
30. 08. 2010
Dát tip
Pro jarouch, nostalgik, chci_slyšet_tvoje_ticho a Květoň Zahájský: Děkuji za návštěvu a ocenění.

řádek
25. 08. 2010
Dát tip
přišlo avízo, leč nerozumím důvodu nejsem moc dobrý čtenář .)

jarouch
25. 08. 2010
Dát tip
Ty jsi s těmi revizemi šílená... vždyť to potom ztrácí tu dobu, kdy to bylo napsáno, ne? Já bych rozhodně nerevizoval... přečetl jsem znova a líbí se mi snad ještě víc než předtím :)

nostalgik
24. 08. 2010
Dát tip
Úspěchem díla je již skutečnost, že vyvolá rozporuplnou diskuzi. Není až tak důležité o čem to je a už vůbec ne, s jakým úmyslem autor pracoval, jestliže se u čtenářů dílo setká alespoň s nějakou pozitivní reflexí. U mně tomu tak je. ***

Krásné*

Těžko k tomuto co dodávat.

Lakrov
22. 08. 2010
Dát tip
Všem děkuji za návštěvu a porozumění.

Arlea689
22. 08. 2010
Dát tip
? ... ?? ... ??? -BLIK- !TIP!

baronka
21. 08. 2010
Dát tip
Povídka je noblesní a ten datum T

Benji
21. 08. 2010
Dát tip
až mě trochu zamrazilo. dík za avi. na oplátku tip

Marcela.K.
21. 08. 2010
Dát tip
Nezapomeň poslat avizo ...té pravé.

Sebastiana
21. 08. 2010
Dát tip
T*

gabi
21. 08. 2010
Dát tip
vďaka za upozornenie, prečítala som jedným dychom a veľmi veľmi páčilo, môj obdiv...*

Janina6
21. 08. 2010
Dát tip
Čtu to poprvé, docela lyrický zážitek to byl. I když chápu, jakou historickou událost máš na mysli, mně ten smutný příběh připadá naprosto nadčasový, symbolický. Dokud bude naivní, tak i nahá, čistá a krásná dopadne takhle...

Nejsem si jistá, jestli jsem to úplně dokonale pochopila, ale vytváření obrazu podle indicií je pro mě dostatečně přínosným zážitkem.

Lakrov
21. 08. 2010
Dát tip
Všem, kteří již četli nebo jichž se to netýká, se omlouvám za upozornění, jež si v tento den ani po tolika letech nedokážu odpustit. (Když si čtu text dnes, uznávám, že by snesl revizi. Příště...)

Lakrov
06. 10. 2008
Dát tip
Pro Tangens_Omega36: Spíš než podle skutečnosti je to jen bajka vzniklá z nálady nad skutečnou historickou (a pro mě kdysi současnou) událostí.

Lakrov
06. 10. 2008
Dát tip
Pro Tangens_Omega36 Děkuji za návštěvu. Jo, konec je smutný, ale už jsme se z něj vzpamatovali. Ale jestli poučili...?

Lakrov
22. 09. 2008
Dát tip
Pro Aleš-Novák: Peřina je bajka. A tohle? Vlastně trochu taky, jen tak tochu na skutečnějším základu. Děkuju za návštěvu.

mno, přelouskal jsem Neobyčejně obyčejnou a asi proto jsem k téhle přistupoval taky obezřetně, tušíc nějakou tajenku. Roucho beránčí mi trochu napovědělo, ale nepřišel jsem na to až do konce, takže máš bod :o) vlastně dva, i za tu peřinu...

Lakrov
24. 08. 2008
Dát tip
Pro ruprecht: A nepleteš se. V duchu u toho byla.

ruprecht
24. 08. 2008
Dát tip
nemohu nepomyslet na Vladimíra Vysockiho... pravda a lež...*

Lakrov
24. 08. 2008
Dát tip
Pro Makrelka: (též pro domin.go) Děkuji za zastavení a názor. Připouštím, že před rokem, při svém vzniku, byl text psán poněkud pod tlakem (časovým). Tuším, že neprodělal 'papírovou korekturu', což na něm může býti znát. Nevím, je-li správné (a opodstatněné) na něm po té době něco měnit. Odpověď nechávám na čtenářích.

Makrelka
23. 08. 2008
Dát tip
Skvěle napsaný. Trochu mi tam teda vadí takový div ne archaický výrazy jako sukýnka, kabátek atd. V tom konci jsem se trochu ztratila, ale pointa mi tuším neušla. Jasnej tip

guy
21. 08. 2008
Dát tip
nebo jestli nenapsalas obylem proto, že báš rýbu :-)

Lakrov
21. 08. 2008
Dát tip
> Obylem To bude asi tvrzená forma obilného prduktu :-)

Lakrov
21. 08. 2008
Dát tip
Pro danka., Laura Eleonora, Bohouš Krejza, guy, Elyon a Johana Baesil: Děkuji za (vynucenou) návštěvu. Trpím utkvělou představou, že něktrá fakta je tř eba stále opakovat.

domin.go
21. 08. 2008
Dát tip
Obylem :))

Lakrov
21. 08. 2008
Dát tip
Pro domin.go: Dík za návštěvu a postřehy. Prolog byl původně delší; čárka zůstala obylem.

domin.go
21. 08. 2008
Dát tip
A v prologu nemá být čárka.

domin.go
21. 08. 2008
Dát tip
A k té alegorii - rozumím jí, ale být to na mně, vyložil bych si tuto povídku zřejmě jinak. (Je mi 19 let, když jsem četl Klokat dehet, trvalo mi docela dlouho, než jsem si uvědomil, že je to fabulace, takže s rezervou).

domin.go
21. 08. 2008
Dát tip
"S brýlemi si dříve připadala zajímavější, ale teď bez nich přirozenější a snad i hezčí." - tahle věta mi přijde strašně šroubovaná "posadila jej do trávy" - položila by bylo lepší "beztoho" - beztak by bylo lepší (to jsou moje osobní podněty; že bych to napsal jinak ještě nic nezaručuje, ale ruší mě to ve čtení) No, takhle; asi bych hádal, žes to psala ty, kdybych to nevěděl. Přijde mi to dost "na půli cesty", jestli chápeš - názorově ucelený text, který ví, co chce říct a ví, jak působit, ale ty jako autorka trochu tápeš, nedaří se ti výsledného efektu dosáhnout. Na druhou stranu mám podezření, že se zčásti jedná o moji navyklou představu o tom, co by měla/neměla povídka obsahovat; i kdyby to ovšem byla pravda, některé obraty mi byly při čtení skutečně nepříjemné (nával pracovitých mravenců, téměř disneyovská :) pasáž se vznešenými srnkami a zaječími útěky). Jestliže někteří autoři mají problém s tím, že jejich povídky ze všeho nejvíc připomínají "slohově dobře zvládnuté nic", tady je to přesně naopak. Slohově odfláknuté něco.

Elyon
21. 08. 2008
Dát tip
Tak to je podarené dielko :)

guy
21. 08. 2008
Dát tip
dobře podaná elegorie .. jinak - některé současné prezentace těch historických událostí přijímám se smíšenými pocity nemyslím obsahovou stránku, ta je jednoznačná, ale formu a kontext

Moc pěkně napsané.

domin.go
20. 08. 2008
Dát tip
Počkej po fotbale :)

Lakrov
20. 08. 2008
Dát tip
Avízo všem, které to ještě zajímá. Ostatní prominou. Nemohuhu si pomoci.

Lakrov
19. 05. 2008
Dát tip
Pro Johana Baesil: Bohužel to není taková sranda (o jakých by se mi chtělo psát). A ni dnes. Časy se mění, ale základní potíže přetrvávají.

Lakrov
13. 05. 2008
Dát tip
Pro reka: Dík za vzpomínku :-)

reka
13. 05. 2008
Dát tip
děkuji za odpověď, po roce. mimochodem, když jsem dostal avízo, tak jsem začal číst tuhle povídku znovu, a jak jsem ji četl, říkal jsem si, to mi je nějak povědomý, ale nebyl si jistý, jestli jsem ji opravdu četl, nebo mi to jen něco připomíná. Kdybych nenašel sám sebe v komentářích, asi bych ti tady poznamenal znovu, že jsem si vzpomněl na vysockého.

Lakrov
13. 05. 2008
Dát tip
Pro Siegfired Johannes: Pro swětelnice: Užuž se mi chtělo prozradit i jméno té brýle (a postupně všechno) odloživší věčné poutnice, ale naštěstí (ještě stále) se ukazuje, že není třeba. A ta písnička, o jejímž textu se zmiňuje 'reka', pochopitelně u zrodu téhle (ne)povídky byla. Děkuji za návštěvu

Swětelnice
12. 05. 2008
Dát tip
Děkuji velice za pečlivé ozřejmení! Bylo namístě. Má osoba si do tvé povídky vnesla knihu Marionella. Má trošku rudé nádech, ale příběh je drásající. Je to asi jediná kniha, kterou jsem byla schopná přečíst více, než jednou. A více než dvakrát. Nikdy jsem to nechápala u jiných, až pak...Je mi jasné, že obsahově nemají nic společného, ale tvůj popis prostředí a té hlavní "hrdinky"...Inu každý si osolí svůj krajíc posvém.

Lakrov
12. 05. 2008
Dát tip
Pro swětelnice: Je to alegorie, začínající něžně, jak pocit svobody a končící surově jak... 21.srpen 1968. Události vyvrcholivší toho dne byly pohnutkou k napsání. Děkuji za návštěvu, Paprsku. (Koho by napadlo, že vezmeš mé stížnosti doslova)

Swětelnice
12. 05. 2008
Dát tip
Jsem teď ráda, že jsem se začala dohadovat se StvN (em)! Pro mne to byl velmi silný zážitek. Po druhém čtení ještě silnější a kdo ví, co bude následovat po dalších čteních?!

hrozinka30
09. 09. 2007
Dát tip
krása ,díky

crayfish
03. 09. 2007
Dát tip
Pidivýtky? Ty souvisí s mým vnímáním textu, nemusí to být obecně směrodatný. Některý obraty jsou malinko klišé. Ale kdo to stanoví?? Já klišé vnímám pocitově, takže nevím. A škoda toho konce: pointa je dobrá, ale provařená tím, že fakt připomíná písničku Pravda a lež (Vysockij/Nohavica), a to je škoda. (Už to někde výše myslím zaznělo) No a co. Třeba tu písničku neznáš. Na tohle téma "věcných superpřipomínek" jsme tady popsali už stovky stránek v diskusích. Spousta pisálků intelektuálů na Písmáku si myslí, že je potřeba každý text do mrtě teoreticky rozebrat, rozumově zdůvodnit. Něco se jim z toho vytrácí, ale oni nechápou, co to je. Protože na některý věci se holt intelektem přijít nedá. Takže se do toho teoreticky opírají čím dál víc. Ale jak říkám, tohle je na dlouhou debatu. Mě tohle dílo příjemně oslovilo, něčím mi zavonělo. A to mi stačí. Přečtu si od tebe něco dalšího... cray

Lakrov
03. 09. 2007
Dát tip
A ty pidivýtky? Můžeš i soukromě, ale je to jedno. Týden staré dílo už stejně nikdo číst nebude :-) Navíc - tenhle textík je dost osobní záležitost a popravdě řečeno mě překvapuje, kolika lidem (i mladším než...) došlo, o čem to je. (Ještě jednou děkuji pozorným čtenářům.)

crayfish
03. 09. 2007
Dát tip
Až na pár pidivýtek originální a hezký. A vidím, že JiKo přebírá štafetu Miroslawkova mudrlantství. Ach jo.

jarouch
27. 08. 2007
Dát tip
moc pěkná. Nejsem žádný kritik, můžu jen říct že mi přesně sedí... jojo.

Korála
26. 08. 2007
Dát tip
zajímavý

JiKo
23. 08. 2007
Dát tip
no ona ta tvá replika zní spíš jako ironické hodnocení mé osoby než jako diskusní příspěvek ke kritice

Lakrov
23. 08. 2007
Dát tip
Ještě pro Jiko Kritika je vpořádku. Jen se ujišťuji, že obsah té povídky může opravdu být nezřetelný. A ty oxidy? To je kvůli té Tvojí fotce, přece :-)) Díky za 'vzorek z druhého tábora'

JiKo
23. 08. 2007
Dát tip
Celkem ti nerozumím s těma řečma o oxidech.. můžeš klidně říct že sem blbej... já to unesu. Ale asi neuneseš kritiku že? Ale to já ti nepomůžu... sám si to chtěl.. v první vlně jsem ti nic nenabízel

Lakrov
23. 08. 2007
Dát tip
Ještě pro Jiko: Nečekám, že každý dojde k poznání, o čem text je. Chápu, že se (u kohokoli) může dostavit idočasné snížení vnímavosti, způsobené možná nárůstem parciálního tlaku oxidu uhličitého v dýchaném médiu. Nebo stvn-ovským komplexem? :-) Internetem se tohle nevyléčí. Lidi, kteří nedokáží vidět krásu, protože v první řadě hledají chyby, kolem nás přibývá a asi nemá smysl je litovat. Ve tvém případě je ještě pomoci, protože jsi ochoten se na léčení aktivně podílet. Děkuji za rozbor. Každý názor zvenčí (byť tendenční) je k něčemu užitečný. A experiment? Snažím se zjistit, co ještě je a co už není pochopitelné. A to bez čtenářů nejde.

JiKo
23. 08. 2007
Dát tip
krom toho že vlastně nevím v čem je ten tvůj experiment a jestli vůbec hodnotím to samé co ostatní

JiKo
23. 08. 2007
Dát tip
text jsem přečetl, ale obšírněji se nevyjadřuji u věcí které nežádají o kritiku. Nemluvil jsem ani tak o obsahu, který je jednoliniovej a moc přímej (ale do takovéto délky se košatější příběh dostává ztěžka), spíše o jeho konstrukci nebo styl. Mísí se tu jakási tvrdá řeč a durr toho příběhu který je spíše dramatem a moll - kopa zdrobnělin - ten kontrast by se jistě použít dal ale jen na vyvolání efektu. Když se vine celým textem, přináší čtenáři rozporuplné dojmu. Druhá věc je vůbec styl vět a jejich kladení. Např hned první odstavec, obsah rozsekáváš do jednoduchých vět jakoby bez vzájemné návaznosti a tak mi to čtení vůbec neplyne. Zastavuju se a zkoumám obsah každé věty. Žádná z dalších nijak nedovysvětluje strohé informace řečené předtím a jede se dál.. zamlžíme a ...hurá k pointě. No a k pochopení obsahu: je to báseň v proze čili metaforická věc... nemůžeš chtít aby každý došel poznání o čem to vlastně je, zejména když vysvětlení a pointa je nejasná a nabízí více vysvětlení. Hodnotil jsem to jako povídku.

Horavin
23. 08. 2007
Dát tip
Nejlepší alegorie zapadá do reality k nerozeznání a její pojem nám slouží spíše jako omluvná útěcha či ošemetně iluzorní záchranná vesta. Tíhu reality nechceme obvykle raději ani vidět, natož pak přijmout. Inu kdo umí, umí a komu se nelení, tomu se zelení... nebojí se nekrást... a lež má skutečně krátké nohy.

Lakrov
23. 08. 2007
Dát tip
Pro Horavin: Děkuji. Na Morgianu si dobře vzpomínám a musím se přiznat, že ačkoli mi v průběhu práce na Nahé povídečce proběhlo hlavou kdeco, tenhle film to nebyl. Dík za připomenutí a srovnání. A druhý dík za slovo alegorie, které už mi kdoví proč úplně vypadlo z hlavy.

avox
23. 08. 2007
Dát tip
*/

Horavin
23. 08. 2007
Dát tip
Mistrovská povídka, báseň v obrazné próze jako značně aktuální a bolestně chybějící scénář pro zasloužený film (připomíná se Morgiana s Ivou Janžurovou v zajímavé dvojroli). Mimořádná tajemnou krásou, a to (zvláště) i v případě, unikne-li čtenáři nepodbízivě, ale cudně skrytá alegorie. Univerzálně pronikavý pohled na skutečnost s nezvykle vlídnou a trpělivou otevřeností, kterému nikdy nechybí úcta k nešťastníkům, ať už tichým, bludným či hlučným, jakým jsem já nebo kdokoli z nás.

Lakrov
22. 08. 2007
Dát tip
Pro Markel: Děkuji za 'soustrast'. Dnes už je to spíš úspěvné, ale kdo ví, co nás ještě čeká.

Markel
22. 08. 2007
Dát tip
Líbí,T, neotřele podaná historická (dnes už) událost, v širším kontextu se týká každého z nás.....snad bychom chtěli...., ale..... , strach, pocit neznaděje, černobílý film "Proti všem, aneb láska, pravda, spravedlnost" schovaný na dně našich šuplíku

Lakrov
22. 08. 2007
Dát tip
Pro schwejk: Děkuji. Vlastně je to ze života. I když až tak nevlídný ke mně zase nebyl.

schwejk
22. 08. 2007
Dát tip
Naprosto skvělé, jako ze života. Ta závěrečná pointa je přímo báječná...

reka
22. 08. 2007
Dát tip
hmhmhm. líbilo se mi, jak se postupně vysvlíkala, bylo to napsaný nápaditě, ale pak, ten konec... nějak jsem to nepochopil. jen jsem si vypomněl na text Vysockého Pravda a lež.

Marcela.K.
22. 08. 2007
Dát tip
...těm zkratkám nerozumím... jsem po noční...trošku natvrdlá :-)) ale hodila jsem sem básničku...tvá povídka mi ji připomněla... :-) Já tu už byla po avízu, ale neměla jsem čas ji číst..

Lakrov
22. 08. 2007
Dát tip
Pro mylenka: Děkuji a těší mě, žes přišla až po těch (fakt drobných) úpravách, protože jinak by ses zařadila do zástupu zklamaných a obrátila se ke mně zády. Též rupík by se nic nedozvěděl. JJD (a hlavně že ne HPS) :-))

Marcela.K.
22. 08. 2007
Dát tip
...to datum na konci mě donutilo číst znova... přiznám se, že napoprvé jsem se trošku hledala, ale nakonec...ta lež v jejích šatech...secvaklo a zamrazilo... jo SKVĚLÝ a tip jako BRNO :-)) a pošlu ti sem rupíka :-))

Lakrov
22. 08. 2007
Dát tip
Zatim se mi zdá, že není rozdíl mezi tím, zda byl zveřejněn jenom název nebo celý text. Mám totiž pocit, že většina těch, co četli (a možná i komentovali), zůstala jeho plánovaným záměrem nedotčena. Snad je to zčásti způsobeno neznalostí historie, ale předevšim je to moje vina. Pro čtení z obrazovky je zřejmě potřeba užívat jasnější formulace. Text tím získá lepší srozumitelnost; v tomhle případě možná zároveň ztrácí cosi jiného... Pod tímto dojmem došlo v textu k několika změnám, ale pochybuji, že by se někomu chtělo jej znovu číst. Pro avox: tentokrát už to snad bude zřetelnější (viz výše) Pro A n n e x: Ano i ne. Ano, něco vážného se stalo. Něco, co do mého (tehdy dětského) rozumu přineslo zklamání nebo rozčarování. Kluci si přestali hrát na minulou válku. Skončily ty věčné dohady a rozpočítávání, kdo musí být ve hře Němcem. Najednou chtěli být všichni Američany. Co si o tom asi myslí dnes? Ne, Pravda není krátkozraká, ani holá. Pravda není. A kdyby byla, tak si říká: "Lež, máš krátké nohy." Dík za dvojí zastavení a nevídanou pozornost. Pro maartin: Pokud bys našel dost trpělivosti k ještě jednomu přečtení, možná by se objevil i ten další, mou vinou prve nerozpoznatelný rozměr. Pro Jiko: Neomlouvej se. Žádný text se nelíbí všem. Kdybys však připsal ještě několik slov na vysvětlenou, vyloučil bys podezření, že ten názor je jen odrazem momentální nálady :-) Kromě toho Tě (stejně jako většinu ostatních) podezřivám, že vůbec nevíš, o čem ten text je, což je ovšem spíš moje chyba :-) Dík za nahlédnutí. Pro fungus2: všechna čest pozornému čtenáři

JiKo
22. 08. 2007
Dát tip
Nu tož teda sory, ale ten text je slabej...

maartin
22. 08. 2007
Dát tip
takový pocit běhu z prudkého kopce... napsané dobře, ale - na první přečtení se mi zdá trochu jednorozměrně

avox
21. 08. 2007
Dát tip
četla jsem a asi budu muset přijít ještě jednou. určitě.

fungus2
21. 08. 2007
Dát tip
Je to opravdu zajímavá povídka.

A n n e x
21. 08. 2007
Dát tip
četla jsem je to poutavé a hezky napsané zřejmě podle skutečné události (?)*

Lakrov
21. 08. 2007
Dát tip
Za necelých deset hodin své existence bylo toto dílo-nedílo 38x navštíveno a 2x okomentováno, což je myslím dostatečný zájem na to, aby bylo vyplněno slibovaným textem. Ten je možná tak trochu bajkou nebo hádankou. Zda je zároveň jen hlubokou minulostí, to posuďte sami.

StvN
21. 08. 2007
Dát tip
Měla jsi napsat spíš blbá.

A n n e x
21. 08. 2007
Dát tip
tak tohle je zatím nejkratší povídka kterou jsem tady četla a musím říct, že není vůbec špatná :) /jsem právě dvacátáprvní...akorát nevím v jaký jednotce/ zveřejníš pak výsledky svýho testu ? :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru