Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vyšetřování ztráty třídní knihy, hraje sexta A...

12. 11. 2007
12
16
3654
Autor
Alissa

Nechci se rozepisovat o tom, jak k tomu došlo, že jsme ztratili za měsíc dvě třídnice. Prostě se stalo. A co zmůže nevinný člověk? Nic. Může si jen postěžovat...

Jo, herectví je báječnej džob. Bohyně Thálie vás vezme pod svá ochranná křídla, proklestí vám cestu na nějaké menší jevišťátko a než se nadějete, zná váš obličej celá republika. V bulvárních plátcích se pak můžete poinformovat, kde jste zase pařili, čím jste se opili do němoty a že čekáte za poslední půlrok již třetí dítě. Člověk se o sobě neustále dozvídá něco nového...

Jenže nikdo nemyslí na nás chudáky, které výše zmíněná megera Thálie – ač se jí širokým obloukem vyhýbáme – drapla do svých spárů proti naší vůli. Možná nás loví lasem, možná si někde nastražila nějakou tu pastičku, nevím. Každopádně jsem jednoho dne s hrůzou zjistila, že jsem zapletena do školního představení „Vyšetřování ztráty třídní knihy“. Zkusila jsem se z toho ještě vyvlíknout, ale nešlo to. Ansámbl je pevně daný a musíme hrát, co nám dají. Show must go on.

Tak tedy jo. Všichni na svá místa, opona jde nahoru!

No! Tak co! Co nám povíte? Nic nepovíte? Chyba...

Jde to dobře. Všichni se drží. Nikdo nic neřekl. Koneckonců, co taky? Vždyť ve scénáři máme jen mlčení.

Bacha, teď to přijde! Ta učitelova slavná věta! „Víte, jak mi říkali? Říkali mi - Strašný Ráďa!“

Aha. Tak asi nic. Nejspíš zapomněl text. Ale improvizuje docela dobře. Řve a nadává, jedna radost. Začíná z něj vážně jít strach. Já mít tu třídnici, hnedka mu ji vrátím. Jenže třídní kniha v téhle hře vůbec nehraje. Smůla.

Teď už přišla na scénu i ředitelka. Situace se vyostřuje. Přesně formulované fráze, cílený útok na slabé články našeho kolektivu. Skvělý výkon, zasloužil by nějakou odezvu. Ale scénář přikazuje mlčet, mlčet, mlčet...začíná to být únavné.

Během krátké pauzy konáme poradu. Zaimprovizujem, vrátíme třídnici a ukončíme tuhle vyčerpávající frašku. Ztroskotáváme na jediném bodu. Není co vrátit. Musíme hrát dál.

A to jsme teprve v polovině. Ještě nás čeká školní inspektor a zemský školní rada. A my, kteří jsme potají nahlédli do scénáře, víme, že to stejně k ničemu nepovede. Ta zpropadená třídnice se nenajde. Víme to my, ví to i oni. Tak pro koho to tu vlastně hrajeme?


16 názorů

Esemege
24. 05. 2013
Dát tip

A jeden navrch*. :-)


Alissa
03. 04. 2013
Dát tip

Jen to ne, já byla ráda, že jsem sesmolila tohle :-D Popravdě řečeno, je to stará slohovka. (Náš češtinář byl vždycky trochu zvláštní. Ostatní učitelé nás prostě upřímně nesnášeli, protože tu třídnici museli přepisovat, on nám zadal slohovku s tímhle tématem.)


xD xD xD Klidně bys to mohla ještě víc rozepsat. ;) U téhle části: "Jenže třídní kniha v téhle hře vůbec nehraje. Smůla." jsem se fakt musela zasmát. xD


Alissa
20. 09. 2012
Dát tip
Tak doufám, že Tě nezklamu :-)Díky za kritiku :-)

Overkill
28. 06. 2012
Dát tip
Máš nepopiratelný talent. Rád si toho od tebe přečtu víc ;) *t

ančovička
23. 01. 2011
Dát tip
stalo se nám to samé, ale rozhodně bych to nedokázala tak úžasně podat. dávám tip jak brno!!

beruška
17. 12. 2009
Dát tip
Páni...skvěle se to čte, zaujalo mě to. Dávám tip :)

amálka
17. 08. 2009
Dát tip
:-)) Jsi dobrá, tip!

bestye
06. 08. 2009
Dát tip
hihi fakt se musím smát a kluci to všechno už napsali přede mnou, takže já jen úsměv :c)*

clovrdik
26. 10. 2008
Dát tip
moc dobře a lehce napsaný; a mám i podobnou situaci osobně prožitou .. v tý mojí mi ale připadla role Strašnýho Rádi :-))

Vaud
24. 10. 2008
Dát tip
divka fejetonistka! to je jako spatrit jednorozce! mam radost *

Montrealer
18. 11. 2007
Dát tip
Ta, ehm, Alissa, zdá se, že má skutečnej talent. Dám si ji mezi Oblíbené autory a uvidím, čím mě ještě překvapí...:o) samozřejmě tip jako Brno. (a to jsem se jí ani nekoukal na věk, jako známej fejetonista Big George)

Montrealer
18. 11. 2007
Dát tip
Ta, ehm, Alissa, zdá se, že má skutečnej talent. Dám si ji mezi Oblíbené autory a uvidím, čím mě ještě překvapí...:o) samozřejmě tip jako Brno. (a to jsem se jí ani nekoukal na věk, jako známej fejetonista Big George)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru