Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Konec světa odkládám

29. 02. 2008
15
31
6159
Autor
Oldjerry

Věc pohledu

...
Tak daleko ...
kde je konec světa?
Pro mne svět končí
posledním výdechem...
...a pro vás?


31 názorů

Fujtajxl teda, takhle kostrbatě to pokazit... :) "pro mne..." vůbec nekoresponduje s otázkou "a vám?". Buď měla věta znít "Mně svět končí...", a pak by šlo zeptat se "a vám?", a nebo nechat "pro mne", otázka by pak měla znít "a pro vás?". Takhle jak je to sepsaný, je to guláš.

Print
03. 03. 2008
Dát tip
Mně ne...

vesuvanka
03. 03. 2008
Dát tip
Oldjerry - ano, byl to nádherný plynulý let, ale já jsem při něm dělala pomalá tempa a úžasný byl pohled na krajinu z ptačí perspektivy :-))) Bohužel to bylo jen krátké období těchto snů, později jsem na ně myslela vždy před usínáním a moc si je přála, ale marně...

Oldjerry
03. 03. 2008
Dát tip
Já jsem měl posledního lítacího sna až asi v skoro v pětapadesáti, ale to bylo éňo ňůňo... rozpjatými pažemi jako superman - nádherně plynulý let - nevím jak dlouho ten sen trval, ale ve snu jsem uletěl několik stovek, snad i více metrů - všecko jsem viděl jak sokol. Mnohokrát jsem se snažil tento sen si znovu navodit, ale kdež...

vesuvanka
02. 03. 2008
Dát tip
Oldjerry a zvedavec - zaujala mě diskuse o "létacích snech" - také jsem je mívala, když mi bylo kolem 17 let a byly moc hezké - létala jsem nad krajinou, ale neměla jsem křídla - dělala jsem plavecká tempa ve vzduchu :-))) mylenko, díky za avi, to je zajímavý příběh :-)))

Marcela.K.
02. 03. 2008
Dát tip
Norberte, ráda bych, ale jsem jen mylenka a proč, to už si přečti u mne na profilu :-)

Marcela.K.
02. 03. 2008
Dát tip
Jo...taky se mi to líbí...být motýlem ;-)

Oldjerry
02. 03. 2008
Dát tip
Mylenko to je náhodou bezva... celkem to konvenuje s jednou mou - více méně v podstatě převzatou - spekulací, že současný náš život je larválním stadiem života vyššího. Jasně - motýl neví, že byl kdysi housenkou a housenka ani netuší, že bude motýlem. Děkan

Marcela.K.
02. 03. 2008
Dát tip
Já vím, je to dlouhý...ale proč ne :-)

Marcela.K.
02. 03. 2008
Dát tip
Je něco po smrti?Nikdo se ještě nevrátil, jak to můžeme vědět? Po internetu se šíří hezká odpověď. Ke mě dorazila bez uvedení autora. Začíná nový den, dvě dvojčátka v maminčině bříšku, si dávají kávičku a začínají jednu ze svých ranních dětských diskusí. Vystupují Samuel (S) a Kristýnka (K). Zatímco Kristýnka je racionalistka typu Václava Klause, Samuel se inspiroval příkladem Václava Malého. K: Věříš vlastně v život po porodu? S: Ano, samozřejmě, je přece zcela zjevné, že život po porodu existuje. Můj život tady je tu jenom proto, abych rostl a abych se připravil na život po porodu, abych byl dost silný na to, co mě čeká. K: To je blbost, žádný život po porodu přece neexistuje. Jak by měl vlastně vypadat? S: Ani já to nevím přesně, ale určitě tam bude mnohem víc světla než tady. A možná, že dokonce budeme běhat a jíst ústy. K: To je přece úplný nesmysl. Běhat, to přece nejde. A jíst ústy, to je úplně směšná představa. Máme přece pupeční šňůru, která nás živí. A mimo to je nemožné, aby existoval život po porodu, protože pupeční šňůra je krátká už teď. S: Určitě je to možné, jen bude všechno kolem trochu jinak, než jak jsme tady zvyklí. K: Vždyť se ještě nikdy nikdo zpoza porodu nevrátil. Porodem prostě život končí. A vůbec, život je jedno velké trápení v temnu. S: Připouštím, že přesně nevím, jak bude život po porodu vypadat. Ale v každém případě pak uvidíme maminku a ona se o nás postará. K: Máma? Ty věříš na mámu? A kde má jako být? S: Vždyť je tu všude kolem nás. Jsme a žijeme v ní, jejím prostřednictvím. Bez ní vůbec nemůžeme existovat. K: To je pěkná hloupost! Z nějaké mámy jsem neviděl ještě ani kousíček, takže je jasné, že nemůže existovat. S: Někdy, když jsme úplně zticha, můžeš zaslechnout, jak zpívá.

zvedavec
02. 03. 2008
Dát tip
hmm...mama mi hovorievala, že jej najkrajšie sny sú sny o lietaní. Potom neskôr som mala aj ja jeden - úžasný - sen o lietaní! Mama mala pravdu.

vesuvanka
01. 03. 2008
Dát tip
i pro mě, ale také bych si přála, aby pokračoval dál.... TIP

Oldjerry
29. 02. 2008
Dát tip
Zvedavko - hezký příběh.... já měl jako kluk taky svého lítacího sna, jenom nebyl výsledkem honičky ale rozvrného požitku ze snášení se....Pozorovatel, když zadal toto téma, tak samozřejmě předem věděl, že ro každého ten Konec světa bude představovat něco jiného. Oleandře, tak blbé to zas není : spekulace je předchůdcem teorie a z teorie se vyvíjí hypotéza. Hypotéza je už vědecká disciplina, myšlenka, která se buď dokáže, nebo nedokáže...

oleandr
29. 02. 2008
Dát tip
protože vždy na jeho konci se probudíš...

zvedavec
29. 02. 2008
Dát tip
keď som bola malá, čítali mi rodičia rozprávku o Červenej Karkulke a vlkovi... a mne sa začali pravidelne snívať sny o konci sveta, v ktorých sa vždy zotmilo, hrozivo zotmilo, všetko bolo strašné, a zrazu som sa pristihla, že ma naháňa ten zlý vlk a ja som pred ním zo všetkých síl utekala a utekala, strašne dlho a nevládala som , ale predsa, až som prišla na kraj priepasti, a tam už nebolo kam pred vlkom ujsť. TÁ PRIEPASŤ bola koniec sveta, to som vedela. A vždy! som sa vo chvíli, keď som do tej priepasti padala, zobudila. :) Tak tam je koniec sveta, aby si vedel, a aby si vedel, skutočnú hrozbu nepredstavuje, nikdy Ťa ten koniec sveta nepohltí ;)

oleandr
29. 02. 2008
Dát tip
je to pouhopouhá naše fantazie

Oldjerry
29. 02. 2008
Dát tip
oleandře - odpověď už tam je. Tento svět je reálný do doby, než se ti povede dokázat opak. O jiném reálném zatím nevím...a nikdo jiný. Dále jsou už jen spekulace, kterých jsem jen já napsal desítku a existuje jich hafo. Jenže jsou to právě jen spekulace, žádná realita.

palino8
29. 02. 2008
Dát tip
aj mne... a možno vlastne aj neskôr :)

oleandr
29. 02. 2008
Dát tip
souhlas se Zuzulinkou

Oldjerry
29. 02. 2008
Dát tip
To jsem opravdu rád, Pane Bože. Aspoň někdo...

pozorovatel
29. 02. 2008
Dát tip
ale já žiju věčně

Oldjerry
29. 02. 2008
Dát tip
Zuzulinko, ty liško : takhle se dá rozvrátit naprosto cokoli... Janino - souhlas moorgaane - svět pro mne končí tam, co jsem napsal... jinak končí tam, kde bude zkáza dokonána. pozorovateli - přeji ti, abys žil věčně. Prd na tom záleží, že je to přání nereálné. Pacer - to je názor, k němuž se s chutí připojuji. To ovšem neřeší Konec světa... Norberte - to obcházíš téma - tady se řeší Konec světa a nikoli začátek toho, co přijde po něm. Jinak bych ti dal za pravdu. dádo - to je vyhýbavé, ale nenutím tě zaujmout postoj.

Zuzulinka
29. 02. 2008
Dát tip
Posledním výdechem?...nebo třeba prvním nádechem...kdo z nás může vědět, který z těch dvou světů je skutečnější?

Janina6
29. 02. 2008
Dát tip
Pro mě taky, ale ráda bych, aby pokračoval pro ty ostatní... :-)*

moorgaan
29. 02. 2008
Dát tip
svet konci tam, kde zacina jeho zkaza.../**

pozorovatel
29. 02. 2008
Dát tip
spíš taková diskuse:) pro mě svět nekončí

Pacer
29. 02. 2008
Dát tip
Tiše doufám, že mne svět o pár dní přežije, už kvůli dětem :)*

dadik
29. 02. 2008
Dát tip
eště nevím...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru