Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stěny

08. 05. 2008
5
30
5795
Autor
Tragicus

    Každopádně mám dojem, že přesnějším popisem balkonových stínů na sluncem zalitém kameni bych mohl trochu přetlumočit svou tehdejší radost. Ach... o čem to... o čem to zase mluvím. Občas začnu mluvit... - tak vzletně, ač mi to vlastně, nevím. Nedává smysl. Ta těžkost, ano, těžko je mi, - ne, chtěl jsem říci, těžkost popsat, co vlastně nevím, co je. Tento stav, kterému nerozumím, který je zvláštní, když si vzpomenu ... A pak radost a smutek, tak se střídají, jako jemné odstíny a nikoliv jako zcela zjevné rozpory, jako přechody v duze

    A možná je mi vážně jen těžko.

    Ano, těžkost, kovová ztuhlost: anorganický chlad a nehybnost, - občas se mi vážně zdá, jako by se ve mně nic nehýbalo. Myšlenka zachycená někde uprostřed, topící se ve rtuti, topící se v sobě, ano ano! topící se v sobě, těkavá, prchavá, jako kapka rtuti ve zkumavce, neustále mění tvar, sotva se jí člověk pokusí dotknout, jako ve fysice mikročástic, jako tma, na níž se člověk pokusí posvítit. A pak, (jak mi chybí bůh, ke kterému bych se teď mohl obrátit!), pak, bez přechodu, jsou plechem a drhnou o sebe a jsou tak hlasité až jim vůbec nerozumím.

    Co se to ze mne stalo? To jsem nenapsal já, to jsem nemohl... napsat ! Vzpomínám si, psal jsem docela jinak, psal jasně a fakticky, i ty nejsložitější... Byl jsem... Ale vždyť je to jedno, kým jsem byl! Již nejsem nebo brzy nebudu, musel jsem zešílet, ano ano! jistě jsem zešílel. Proč bych to jinak psal? Nejsem pro takové introvertní exhibice, jsem člověk praktický... Ah. Já jsem... Co jiného... Ah. Pořád dokola čtu tento... Ale ne! Ještě ne!


    Vál lehký, říjnový vítr s vůní čerstvě vykopané vlhké hlíny a na odpolední návštěvníky snášel ukořistěné rudé a žluté listy. Byl to jeden z teplých podzimních dnů, kdy slunce přes svůj vytrvalý, ničím nerušený svit osvěžovalo a nespalovalo. Přesto se tady vznášelo cosi nehybného, cosi napjatého nad skupinkou vlastně jediných přítomných, stojících okolo otevřeného hrobu, do nějž právě spouštěli rakev. Stačil jediný pohled a bylo zřejmé, kdo je vinen tím pnutím ovzduší: ona jediná skupinka jako by nebyla úplně celistvá, tři muži, dva starší, snad čtyřicátníci a jeden sotva třicetiletý, stáli trochu odděleně a přesto příliš blízko, jak šlo vyčíst z tváří většiny lidí, kteří jako jediní zde “mají právo být” a kteří se opodál stojící buďto snažili ignorovat nebo na ně nepokrytě hleděli s očima plnýma nenávisti.

    “Jak na nás všichni zírají,” přemýšlel prostřední, “jako na vetřelce... Já tady mám také právo být! Jako bych byl vinen, jako by to byla má vina! Vy bastardi, vy jste tím vinni! Mohli jste vidět, že to přichází. Mohli jste tomu zabránit, ale ne, všichni jste zavírali oči a teď tady ublíženě stojíte, úplná neviňátka...”

    Muž nalevo do něj trochu drcl ramenem a kývl hlavou, když na něj znechuceně prostřední pohlédl.

    “Už je čas,” pomyslel si. “Už je čas.” Přistoupil k hrobu, vhodil do něj růži, což nemohlo nedoprovázet pohled teď už všech nevinných, tak zlostný a zoufalý, že to nejmladšího z trojce až zarazilo.

    “Vrahu!” nevydržela jedna z plačících žen a vykřikla za ním, když mu opět nasazovali pouta.

    Prudce se otočil, pak sklonil hlavu a neřekl nic.

    “Ach, vždyť ona si to přála, snad si to přála... Musela si to přát, proč by jinak... Ach!”


    Vzpomínám, ah, jak si na to vzpomínám! Ležela tam a... usmívala se ze sna, jen sen, jen sen! “Také budeš šťastna,” zašeptal jsem jí do ucha. Bodl jsem ji, ... tam kde snad měla srdce... Na chvíli, ó jen na chvíli, ... otevřela oči... a usmívat už se nepřestala. Jak můžu být špatný! Usmívala se, ... snad i teď se směje.

    Otřel jsem nůž, zabalil jej do šátku... A pozoroval ji... Snad, nevím, snad jestli se nepřestane právě usmívat. Ležela tam... tichá... spala... ani krve nebylo mnoho. Vybalil jsem nůž a bodl ji ještě jednou.

    Pak jsem tam stál, ...seděl, ...dokud nepřišli.


    “Proč nechceš uvěřit v Boha, synu?”

    “Ale... vždyť já... já bych chtěl, já bych moc chtěl!” vykřikl odsouzený chodě sem a tam hledě na zem. “Já bych moc chtěl! Prostě nemůžu, nelze, prostě nelze! Jak uvěřit v něco, co vím, že neexistuje? - A můžu si to přát sebevíc!”

    “Cožpak se nestydíš, synu? Takto se rouhat svůj poslední večer? Vždyť to ani nemůžeš vědět, stačí jen věřit a On k tobě přijde.”

    “Nechápete? Nelze! Nelze! Prostě to vím. Neexistuje! Nepotřebuji důkazů, prostě to – Důkazy jsou pro nejisté! Nelze, nelze!”

    “Kdyby sis...”

    “Nelze!” třel si tvář, nepřestávaje chodit, “nelze!”


    Zase jsem si musel přečíst tento... pořád nemůžu pochopit, proč to někdo napsal. Snad také zešílel, - ta nepředstavitelnost nicoty!

    Ve všedních chvílích klidu duše vyhledávám lid – chodím v místa, kde se zdržuje a hovořím a poslouchám. Pohovořím o smrti, lásce a životu, občas vyslechnu zprávu o počasí nad mojí hlavou. Ach, ten Křik! Smích! Pláč! A ticho.

    Ve vzácnějších chvílích pološílenství, kdy mou duši bičují osiřelé stesky, navštěvuji jiná místa, se sametem ticha, lehkostí prázdnoty a čirostí světla.

    Proč to někdo psal?! Uvádí mne to ve zmatek, tak divné je to! Proč to zde někdo napsal?! Marnit tím drahocenný čas, ach, tak málo času!


    Tak málo času!

    Proč to říká? Já vím, co jsem... A oni jistě také, proč by jinak...

    Tak málo času! Snad minutu. Nebo dvě? Ach, kéž by dvě!

    “...trest smrti.”

    Proč přestal?! Ať mluví, ať ještě mluví!

    Já ještě nemůžu umřít! Jak může vůbec něco umřít...

    Ach ne, jako bych slyšel. To... Mávnutí rukou... Beroucí život...


Dnes ráno jsem zažil zvláštní chvíli...
Seděl jsem na balkoně, kouřil a něco se mi zdálo jiné...
Nad hlavou mi lehce cinkala zvonkohra v silných nárazech větru, ale jinak bylo zvláštní ticho a klid, nikde neprojelo auto, neprošel člověk, nezazpíval pták...
A pak mi to najednou došlo...
"Vždyť já jsem mrtvý..."
Jak jsem byl šťasten!


    Po chvíli se tělo zase přestalo třást, jak někdo vypnul elektřinu. K tělu přistoupil lékař a nahmatával pulz. Kývl hlavou.

    V tu chvíli dovnitř vstoupil muž, v jedné ruce, ozdobené třemi prsteny nesl žebřík a druhou se opíral o hůl s malachitovou rukojetí, nikdo si jej nevšímal, snad na tom nebylo tedy nic zvláštního. Opřel žebřík o zeď a kupodivu bez obtíží vylezl vzhůru k hodinám. Zmáčkl si špičku nosu mezi prostředníčkem a ukazováčkem a aniž si překontroloval čas podle svých hodinek, jako by odhadl, že se o dvě minuty předcházejí. Pak přistoupil ke křeslu, naklonil se a zašeptal:

    “Pozdravuje vás Sarah”


    Sarah? Kdo je Sarah?

    Co to je? Pryč, co to děláte! Sundejte to ze mne!

    Cítil jsem, jak po mně něco lozí, něco hnusného a lepkavého, nějak se mi podařilo vyplivnout roubík, nebo co to bylo, a vymanit se z pout, okamžitě jsem sjel na zem a válel se sem a tam.

    Pak mne najednou chytly silné ruce a ucítil jsem bodnutí na krku.


    Probudil jsem se právě ve chvíli, kdy se přede mnou otevřely dveře do bílé místnosti bez oken. Vhodili mne dovnitř...


    Asi třicetiletý muž ležel a spal na zemi přede dveřmi v až na jednu drobnost dokonalé místnosti jako by ze slonoviny. Tou drobností byl zrzavý nápis na jedné ze stěn, trochu šikmý a nedbale načmáraný:

    A v těch nejvzácnějších, nejšílenějších chvílích, se mi zdá, ano! jen sen, jen sen!, že pořád sedím v stínu těchto čtyř bílých stěn.


30 názorů

Tragicus
02. 06. 2008
Dát tip
Myslim, ze to dela cloveka clovekem, ze se zabyva svym nitrem... S tim vnimanim "pohrebnich myslenek" nebo byt primym ucastnikem jsem to asi nepochopil. To ja si myslis, ze beru pohreb jako neco "neskutecneho"? To by bylo docela hloupe. S nikym se nespolcuji. A s tim patosem docela pochybuji. Oni nejsou idioti, ac neomaleni mozna jsou. (coz je jedine dobre, samozrejme). Ju nepouzivam, na druhou stranu mi prijde prehlizive a hloupe: "Jednou se budes bat na neco takoveho vubec pomyslet." Zda se mi to jako takove predjimani, ze kazdy musi zhloupnout. Nemusi. Proto nemam napsany vek, urcita skupina lidi ma potrebu si pak okamzite udelat predsudky. A diky za cteni.

Lakrov
31. 05. 2008
Dát tip
A jestli někdy v diskusi, v 'řečnické otázce' napíšeš 'JU', už se po Tobé ani neohlédnu. Protože to působí velmi přehlíživě a hnusně.

Lakrov
31. 05. 2008
Dát tip
Myšlenkové monology... doufám, žes to nepsal jen kvůli té pos... bezvýznamné soutěži. Zabývat se vlastním nitrem je ve vdaceti docela obvyklé. Na názory ostatních kritiků se musím podíavt až později, protože Část z nic představuje skupinu 'takypsáčů', která mě -- (smí se to napsat?) -- sere. Pohřební myšlenky. Je velký rozdíl, vnímat je jako cosi neskutečného a nebo se stát přímým účastníkem (opět ten generační rozdíl). Jednou se budeš bát na něco takového jen pomyslet. Ti, se kterými se spolčuješ (a jež já neopěvuji), by Ti na tuhle povídku obratem dokázali odpovědět: 'Patos, patos, patos', protože jsou to neomalení konzumenti perel svi... To by nikam nevedlo. Cítím z toho takovou přecitlivělost. Číst to dá špatně, chápat líp. TiP

Lakrov
31. 05. 2008
Dát tip
Myšlenkové monology... doufám, žes to nepsal jen kvůli té pos... bezvýznamné soutěži. Zabývat se vlastním nitrem je ve vdaceti docela obvyklé. Na názory ostatních kritiků se musím podíavt až později, protože Část z nic představuje skupinu 'takypsáčů', která mě -- (smí se to napsat?) -- sere. Pohřební myšlenky. Je velký rozdíl, vnímat je jako cosi neskutečného a nebo se stát přímým účastníkem (opět ten generační rozdíl). Jednou se budeš bát na něco takového jen pomyslet. Ti, se kterými se spolčuješ (a jež já neopěvuji), by Ti na tuhle povídku obratem dokázali odpovědět: 'Patos, patos, patos', protože jsou to neomalení konzumenti perel svi... To by nikam nevedlo. Cítím z toho takovou přecitlivělost. Číst to dá špatně, chápat líp. TiP

Tragicus
13. 05. 2008
Dát tip
StvN: Cenim si, cos napsal. A motivovals. :] Diky. Janina6: To jsem rad. I pro ty desivy sny. :] Diky za cteni. domin.go: 'Ach' bych urcite neubral. Nerikam, ze je jich malo, ale neprijdou mi navic. Jinak mne tesi tva kritika, nerekl bych sice, ze je text neprostupny, spise s omezenym pristupem :], ale to je v celku jedno. Tobe tez diky.

Tragicus
13. 05. 2008
Dát tip
StvN: Cenim si, cos napsal. A motivovals. :] Diky. Janina6: To jsem rad. I pro ty desivy sny. :] Diky za cteni. domin.go: 'Ach' bych urcite neubral. Nerikam, ze je jich malo, ale neprijdou mi navic. Jinak mne tesi tva kritika, nerekl bych sice, ze je text neprostupny, spise s omezenym pristupem :], ale to je v celku jedno. Tobe tez diky.

domin.go
13. 05. 2008
Dát tip
ubrat "ach" jinak mi nepřipadá, že povídce chybí leitmotiv na hlubší kritiku si netroufám, snad jen, že text je poměrně neprostupný, ale vyvolává zvláštní atmosféru, spíše než o souvislý děj jde o jakýsi sled obrazů - takže *líbítip*

StvN
12. 05. 2008
Dát tip
Tak já taky.

Tobša
11. 05. 2008
Dát tip
StvN: Omlouvám se za své invektivy, budu se snažit působit méně nafoukaně a arogantně.

Janina6
11. 05. 2008
Dát tip
Nedalo se nedočíst. Jestli budu mít děsivý sny, tak vím, z čeho.*

StvN
10. 05. 2008
Dát tip
Nic si na tobě nevylévám, jen říkám, že prd rozumíš povídkám, ale máš pocit, že můžeš někomu, jako je tragicus radit, což je veselé tím spíš, že kdyby mělo dojít k argumentaci, začneš plakat nad tím, že tě napadám a že bych jakože neměl, když je ti teprve 18 roků a přitom jsi tak chytrý, a zakončíš to opravdu originální invektivou, na což si sám v tom stejném příspěvku stěžuješ. Jsi fakt borec.

Tobša
10. 05. 2008
Dát tip
Zbytečný, ne? Někdo by měl promazat tuhle "diskuzi", je plná invektiv. Co se týče mě, seš sice milej, ale radši s tebou už nic řešit nebudu; já si svoje mindráky nepotřebuju vylejvat na někom jinym.

StvN
10. 05. 2008
Dát tip
Nauč se posílat avíza, ju?

Tobša
10. 05. 2008
Dát tip
No, když máš za nickem kritik, tak to bych tě měl brát určitě vážně ;) ... to by ses divil, co všechno umím s pískem. :)

StvN
10. 05. 2008
Dát tip
Podle toho, že píšeš blbosti:) Jo a taky podle toho, že ti skřehotá písek.

Tobša
10. 05. 2008
Dát tip
StvN: Nemyslím, že jsem nafoukaný - nafoukaný budeš spíše ty... a to, jestli mám na to, někomu něco radit, to soudíš podle čeho? Podle toho, že je mi 18 let?

StvN
10. 05. 2008
Dát tip
Jinak pro Tobšu, zkus trochu krotit svou nafoukanost. Myslím, že nemáš na to, abys mohl někomu něco radit.

StvN
10. 05. 2008
Dát tip
Supr. Konec mě dostal. Tenhle styl mám obecně rád, Nerval, Musset, znáš to myslím docela dobře. Díky za účast.

Tobša
08. 05. 2008
Dát tip
No asi takhle, já ti radim, jestli si to vezmeš k srdci je už tvoje věc. :-)

Kokrouč
08. 05. 2008
Dát tip
chodě nebo jdouce?:) moc mě to neba, uspává, ale icaza je ještě prudnější;)

Tragicus
08. 05. 2008
Dát tip
Tim minim usecnost. ;] Toto neni slohova prace ani formalni utvar.

Tobša
08. 05. 2008
Dát tip
Tragicus: Úsečné? Tím míníš co? Důraz na tvrzení, nejistotu... pro všechny typy vět jsou interpunkční znaménka. Žádná věta prostě nemůže končit bez něj...

Tragicus
08. 05. 2008
Dát tip
Jenze tri tecky nejsou dost usecne.

Tobša
08. 05. 2008
Dát tip
Tragicus: neukončenost nebo neúplnost výpovědi nahrazujeme výpustkou, nebo-li třemi tečkami ... ;)

Tragicus
08. 05. 2008
Dát tip
Treba chybici tecka: neukoncenost.

Tobša
08. 05. 2008
Dát tip
Tragicus: Čistě ze zajímavosti: jaký význam mají záměrné chyby? Jinak nemáš zač, :-) koho by nebavilo kritizovat, že? :-D

Tragicus
08. 05. 2008
Dát tip
Tobsa: Tu vlozenou vetu jsem oddelil, ostatni "chyby" jsou bud zamerne nebo ani nejsou chybami (buh, velkem pismeno v druhych uvozovkach apod.) Jinak diky za cteni a nazor. Winter: Jo, to jedno 'snad' tam ani nema byt. Tech 'ach' se mi zda docela dost. Ale jsem rad, ze se ti alespon jedna scena libila. :] Diky. A zachytne body jsem tam dodelaval jeste dodatecne a prislo mi to az hloupe, je mi tedy docela divne, ze vam chybi.

Winter
08. 05. 2008
Dát tip
No, pravopis bychom měli za sebou (sper ho čert), takže: ...dva starší, snad čtyřicátníci a jeden sotva třicetiletý, stáli snad trochu odděleně... --> až moc "snad" Nicméně k povídce. Jak říká Tobša, spíše chaos; celkově chybí zachytné body, což je fajn pro určité části, ale pokud chybí v déle jako celku, může to být problém. Taky přílišné ach a trhání myšlenek, které na mě působí spíše prázdně, než přelétavě. Je mezi nimi příliš prostoru, který není vyplněn asociativními vazbami (nebo když už, tak velmi skrytými až autorsky soukromými). To se poměrně brzo omrzí. Jinak scéna s nasazením pout se mi líbila.

Tobša
08. 05. 2008
Dát tip
Zdravím, tak tedy musím říci, že jsem viděl Čekání na Godota a to mělo více smyslu než tento příspěvek. Stěny!? Probůh, vždyť to nic nevyjadřuje, nikde nevidím návaznost, hlubší důvod k zamyšlení, není tu dynamičnost. Je to jako když házíte s hopíkem: jednou je tu, o chvíli déle je jinde. Dílu především chybí anotace, tedy jedna dvě věty, které by objasnily, o co dále půjde. Čtenářům této povídky nezávidím, myslím, že ji málokdo dočte, jelikož je chaotická, čtenář nemá komu fandit, ani nemá možnost pozorovat děj po něčím boku, a to prostě proto, že "hrdina děje" není obstojně popsán. Chyby: "Občas začnu mluvit... - tak vzletně, ač mi to vlastně, nevím. Nedává smysl." --> Občas začnu mluvit... tak vzletně, ač mi to vlastně - nevím - nedává smysl. mi, - ne --> čárku a pomlčku za sebe nepíšeme! (hodně častá chyba) duze --> chybí tečka "...neustále mění tvar" --> tečka, souvětí by jinak bylo příliš dlouhé a přestalo by být dobře čitelné; zbytek původní věty bych vyhodil, je zbytečný, ruší dynamiku děje bůh --> píšeme Bůh (zvláštní, že dále v textu je to správně ;)) "A pak, (jak mi chybí bůh, ke kterému bych se teď mohl obrátit!), pak,..." --> ne, ne a ne! Pokud nějaké sdělení dáváme do závorek tak ho neoddělujeme čárkami, takže čárka za prvním "pak", tam být nemá. "Nepotřebuji důkazů, prostě to – Důkazy jsou pro nejisté!" --> tady jsem úplně nepochopil větnou vazbu, takže nemohu navrhnout optimální řešení (každopádně ta věta je nejasná). "Nelze!” třel si tvář, nepřestávaje chodit, “nelze!” --> syntax věty je dobře, ale v druhých uvozovkách píšeme už zase velký písmenko: tedy N. "...nějak se mi podařilo vyplivnout roubík nebo co to bylo a vymanit..." --> přepis: "...nějak se mi podařilo vyplivnout roubík, nebo co to bylo, a vymanit..." --> vloženou věty musíme taktéž odčlenit čárkami, to, že tam jsou spojky, je nepodstatné.

Tragicus
08. 05. 2008
Dát tip
StvN: Puvodne jsem to ani nepsal s myslenkou na soutez, jen mne to napadlo, kdyz jsem cetl zadani, ale ted si rikam, ac nejsem prilis soutezivy clovek: "Proc ne..."

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru