Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Petřínské zastavení

18. 08. 2008
3
8
2710
Autor
Movsar

Nedělní četbu v plenéru mi nepravidelně narušovali výletníci mířící k Petřínské rozhledně. Vítal jsem jejich, někdy třeštivou, přítomnost jako vytržení od tíhy psaných slov, malou podívanou. Jen disciplinovaně kráčející dvojice mi, nejen protože šla mlčky, nedala rozklíčovat své "záhyby duše".

Vzteklá Němka a její bělolící přítel, manžel, panáček jistě. Polka vypínající rosolovitá prsa před objektivem v póze manekýny. Její přítel, manžel, panáček jistě si s ní posléze vymění roli a postaví se před objektiv. Oba jsou vybaveni svým přístrojem, vidí v něm jeden druhého? Těžko soudit. Primitivní rodinka "Homolků" utlouká ticho palicemi nejhloupější slov, jaká jim přijdou na vepřové jazyky. Dvě Rusky, kypící zdravím a břišním tukem odhalují vysoké dásně v širokém úsměvu. Za lavičkami na trávníku se ozývá v krátkých dávkach jektavý smích šílence. Po chvíli padne na bok, vysílen šíleností světa před trávníkem.

Rázným krokem, který nezná otázek, vyšlapuje dívka s hřívou mezistříbrných vlasů, vystrčeným oblým břichem připomínajícím krunýř karety, vytrčeným zadkem vtěsnaným do světlých džínsů. Jen jakoby je podepírána rukou přítele s tváří zdobenou kartáčovitou bradkou. Jde jí po boku, rázně, neklade otázky jejím krokům. Minou kašnu, pohledy horečně upřené skrze kopec před nimi, skrze cestu.

Mezitím zmizel blázen z trávníku za lavičkami, neznámo kam. Dává signál, že bláznivost se přesunula pro tuto chvíli k jinému místu zastavení?

A tak tuto cestu pro další chvíle označily kroky pochodu, spořádaného, šikujícího, mizejícího v pravidelnosti klapotu podpatků. Je poledne, a tam nahoře, o pár zastavení výše, v bufetu plném nedělních výletníků, už jistojistě "Homolkovi" nechávají stékat krůpěje mastnoty po bradách klapajicích v méně pravidelném rytmu mlaskavého blues. Je pravděpodobné, že někde tam, právě teď, ruší teutonský hněv, nevidoucí čočky fotoaparátů, stepní svěžest a prostou všelidskou nenažranost jektavý smích. Ozývá se odkudsi z trávníku kolem, nerozumějící a přesto rozumný, utichající až v dusotu pravidelných, nezastavujících se kroků.   


8 názorů

Pirka
24. 08. 2008
Dát tip
Ve tvém světě není zrovna moc milých a sympatických lidí, co?;) .. dávej si pozor, ať neskončí, jako Páral. Leč ten jazyk .. kam se hrabou Čapek s Vančurou:) Tip, samozřejmě:) p.

Movsar
19. 08. 2008
Dát tip
Díky, že jste si našli chvíli a pobyli na virtuálním Petříně. Jsem rád za komentáře, mám teď lepší náhled. Vážně beru všechny připomínky, a pokud jde o Homolkovic rodinku, tak jedinečně vystiženou filmovou trilogií, pak ujišťuji Rabba, že ji také za legendu považuji a vždycky mě ty filmy jedinečně pobaví. Možná by prolínání těch miniskic působilo svěžeji, težko teď soudit. Že bych si zkusil "remake"? :-) Já se těch posledních dvou vět nemůžu zříct, ale jsem rád za připomínku: možná to bude tím, že nebyly zapsány do notesu na Petříně, ale až později přímo na monitor. Cítím to podobně.

Rabb
18. 08. 2008
Dát tip
jako fajn.. ale zdá se mi to moc nafouklý a moc navoněný.. takový ty vkládaný věty, který vyruší z rytmu a plynulosti mi tam vadili asik nejvíců.. a homolkovy si do úst neber.. je to legendární rodina.. ;-)

pampelin
18. 08. 2008
Dát tip
Homolci neva, Primitivní rodinka "Homolků" utlouká ticho palicemi nejhloupější slov, jaká jim přijdou na vepřové jazyky je skvost Jasný tip Though, poslední dvě věty zdají se mi snad hlušší?

Honzyk
18. 08. 2008
Dát tip
..na tak kratky text prepanackovano, presileno, prehomolkovano....ze by zamer...--,? a nejvic mi vadi, ze oni Homolkovi (jejich fenomen) jsou velmi, velmi snadnym tercem.....domnivam se, ze soucasna ´homolkovina´ doznala jinych proporci....zaludnejsich napr.

Nicollette
18. 08. 2008
Dát tip
výborně !

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru