Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Doporučení z Turína

12. 09. 2008
2
7
2810
Autor
Movsar

Je třináctého září roku dvatisíceosm, podvečer. Země, i když země Mediteránu, pomalu vychládá. Hluk ulice ztrácí svou naléhavost a výkřiky hokynářů řídnou. Hodiny na věži Torre dell Orologio ukazují chvíli před osmou.

 

Pavel řečený Méďa zatáhl těžké závěsy své turínské rezidence. Manželku s dětmi poslal pryč, chce být tento večer sám. Bez ptaní, poslušni italské rodinné tradice, ztratili se ve vzdálené jižní části budovy.  

 

Pavel usedá do dřevěného houpacího křesla obývacího pokoje, pokoje zatemněného těžkými závěsy a vyhřátého lidským teplem. Vypíná staré tranzistorové rádio a ze skříně bere ovčí pléd. Cestou zapne televizi, počká, až se obrazovka zahřeje a elektromagnetické vlnění mu postaví hřívu stříbřitých vlasů. Chvíli se koupe nadšením v tom zvláštním fyzikálním jevu, otáčí hlavu a krk, neví jestli se mu hlava točí v důsledku sebelásky či vlastních točitých pohybů, zapomíná na vše. Brzy vlnění ustane a Pavel je připraven stát se divákem. Usedá do křesla, tělo balí do ovčího plédu a na stoleček k ruce připravuje sáček sušené pomerančové kůry, jen tak k ďobání. Je dvacet hodin a na ČT 2 právě začíná inscenace brněnského divadla Smrt Pavla I.  


7 názorů

Norsko 1
14. 09. 2008
Dát tip
chudák pavel. Kolikrát ještě bude muse umírat

vlastovka.
13. 09. 2008
Dát tip
Smrt Pavla I. jsem viděla naživo (nebyla jsem přímo při atentátu, pouze jsem nakukovala za závěsem). Doporučuju, dívejte se.

Honzyk
13. 09. 2008
Dát tip
...text vyjemnely...no, 13. je akorat dneska:))...a ja si oba Pavly v Italii predstavit docela umim... libi se mi, ze jen tak nahozene, s malem otevrenym koncem...* reb, ty bydlis nekde u Ritky..?...Helca Vondrackova coby vlastenka pry v Ritce sbira , a to sama od sebe, po cely Ritce odpad, tak ji miluje...sileny..)

A stojí to za to?

Movsar
12. 09. 2008
Dát tip
No já ne, Pavel N. Ale vlastně asi možná, dost možná... :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru