Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

AUDIOKNIHA: Mario Puzo, Kmotr

01. 12. 2008
2
41
7919
Autor
řádek

Tato recenze je predevším neliterární.

Omluvte stručnost, ale mým záměrem je upozornit na nové zpracování díla, nikoli hodnotit dílo samotné, které mé hodnocení ostatně vůbec nepotřebuje.

 

Možná jste už zaznamenali, že se postupně rozmáhá „nový trend“ audioknih. Jejich vydáváním se zabývá hlavně Euromedia, Tympanum, Český rozhlas či Supraphon. A protože je neustálé rozšiřování mé audiotéky mým koníčkem, bude mi ctí sem tam upozornit na audio, které považuji při nejmenším za dobré.

 

Kmotr

Audiokniha Kmotr (Euromedia, 2008) je bezesporu jednou z nejlepších audioknih dosud vydaných na českém trhu. Jiří Prager, který propůjčil svůj hlas 21 hodinám a 35 minutám nezkrácené verze této knihy, exceluje svým přednesem. Po celých 21 hodin a 35 minut udrží nasazení a decentně, nikoli však násilně, dokáže rozlišit obměnou dikce jednotlivé postavy. Od prvních minut dokáže vtáhnout do děje a donutí vás doposlouchat celý příběh do konce. Na přebalu kolekce CD zřejmě není použita fotografie z filmu náhodně. Domnívám se, že Jiří Prager vycházel z charakteristiky filmových postav, což je patrné zvláště z dikce v přímé řeči Dona Corleona, ale to samo o sobě zpracování nijak neškodí.

 

Přestože není tato kolekce 19 CD nijak levnou záležitostí, nemůžu jinak, než vřele doporučit a popřát příjemný poslech.


41 názorů

těša
17. 12. 2008
Dát tip
Aha... no dobře, já jsem momentálně v plzni a o vánocích buď v praze nebo v brně, podle práce. Jinak si ale výhledově rád udělám výlet za účelem získání namluvených knížek. ale teď do konce ledna to vidím spíš na Čechy než cizinu.

Vaud
12. 12. 2008
Dát tip
ahoj teso :-)) pro ty, co me znaji, je tohle usmevna otazka :-)) minuly tyden jsem byl ve Vidni, Zugu, Zurichu a Basileji, pak jsem letel domu do Barcelony a o vikendu jsem byl fotit mokriny v delte Ebru. Ted budu par dnu v Barcelone, pak letim do Hanoveru. Az se vratim, tak jedu autem do Francie a pak hodlam stravit par dni v CR :-)). Kde se vyskytujes Ty?? Po novem roce bych mel byt (aspon v lednu) nekde v Evrope :-)).

těša
12. 12. 2008
Dát tip
díky; mě by šlo spíš o ty anglické, moc nemám čas a v angličtině mám pocit, že se aspoň trochu učím. Nevíš, jestli je tam mají taky? To by bylo skvělý. kdybys mi něco půjčil. V jaké lokalitě se nejčastěji pohybuješ?

Vaud
12. 12. 2008
Dát tip
hoj, ten člověk to má stažený z knihoven pro slabozraké a z Českého rozhlasu - event. Ti to můžu někdy předat - je to poklad!!

těša
11. 12. 2008
Dát tip
Vaude, prosím, nevíš náhodou, kde se dají v Čechách koupit, nebo ideálně půjčit? díky. Vojtěch

těša
11. 12. 2008
Dát tip
Vaude, prosím, nevíš náhodou, kde se dají v Čechách koupit, nebo ideálně půjčit? díky. Vojtěch

Vaud
09. 12. 2008
Dát tip
mam asi 65 giga audio zaznamu od jednoho kolegy, ktery skoro oslepl a nemohl cist sam si kupuju audioknihy v anglictine a posloucham je na dlouhych cestach, kdyz ridim - do Provence jsou to 3 hodiny detektivek :-) Diky za tip na Kmotra! *

audioknihy jsou skvělý. a nechápu, proč se tu tak často objevovalo srovnávání knih a jejich audio podoby, resp. srovnávání procesu čtení a poslouchání, a následné řazení toho na různé stupně důležitosti. to je nesmysl, myslím, že i to tu zaznělo (od tebe, řádku). čtení je čtení. když si pustím audioknihu, jedno z jakého důvodu (třeba z únavy, třeba proto, že dělám něco, u čeho se číst nedá, třeba proto, že chci takovou interpretaci slyšet), neznamená to, že rezignuju na vlastní četbu. stejně jako mou rezignaci neznamená, když si pustím nějakou filmovou adaptaci. u nás doma se poslouchá pořád něco. k obědu, při úklidu, ale nejlepší je to před spaním. teď mám načatého tracyho tygra ve výborném podání vlastimila brodského, už asi týden, nemohu se dobdít konce:) dobrý tip, díky.

Kandelabr
06. 12. 2008
Dát tip
vzdavam to.

StvN
06. 12. 2008
Dát tip
Mně ti přijde zajímavých tolik věcí:)

Kandelabr
06. 12. 2008
Dát tip
proc bys do toho mel rejt? je to upoutavka na neco co autorovi prislo jako zajimavy tip. nebo radek dostal nabidku, kterou nemohl odmitnout :) co blbnes?

StvN
06. 12. 2008
Dát tip
Au:) A to zatim oťukávám. Ještě jsem nezačal rejt do toho, proč se tahle reklama vůbec objevila na Písmáku.

Kandelabr
06. 12. 2008
Dát tip
aha. Hodnotit neco co neznas, hm... To je dnešní přístup. Suď jak suď, je to smutné. (vracim uder)

StvN
06. 12. 2008
Dát tip
Nemám na poslouchání audioknih čas:)

Kandelabr
06. 12. 2008
Dát tip
StvN: teda ty ses pozer... zrovna co se Kmotra tyka, tak to dle meho neni moc dobre napsana kniha. Pribeh je skvely, film je jeden z mych nejoblibenejsich (nemluve o soundtracku), ale knizku bych zrovna nalepkou umeni neopatril. Kolik jsi vyzkousel poslechnout audioknih ze je tak smahem odsuzujes?

řádek
05. 12. 2008
Dát tip
Kmotr třeba i v bongonlandu. A pak audioknihy bývají normálně v knihkupectví.

StvN
05. 12. 2008
Dát tip
Umění tu neni proto, aby se šidilo. Mít to rychle za sebou. Moct říct - já to četl, já to slyšel, já to viděl, já tam byl. To je dnešní přístup. Suď jak suď, je to smutné.

řádek
05. 12. 2008
Dát tip
spíš - neztrácet čas, který nemůžeš umění věnovat )

StvN
05. 12. 2008
Dát tip
Hlavně uměním neztrácet čas:)

Kandelabr
05. 12. 2008
Dát tip
StvN: je to jina alternativa ke cteni, casto ma clovek chut si cist, ale ma utahane oci. Nebo muzes poslouchat, kdyz nekam jedes a pritom koukat z okna. Nebo pred usnutim. Pri jakekoliv jednotvarne cinnosti, ktera nevyzaduje mnoho soustredeni, ale cist se u ni neda. Ja posloucham mluvene slovo skoro denne. A taky se clovek dostane k necemu, co by si treba jako knihu neprecetl (ceske klasiky, starsi veci nebo proste neco, co nezna).

řádek
05. 12. 2008
Dát tip
StvN: mno, v zásadě mi nevadí ani to, jestli mě pokládáš za lenocha ) Tak třeba - audiokniha se dá poslouchat kupříkladu v autě; v takovém případě je audiokniha mnohem lepší, než kniha normální, protože při řízení se blbě čte. Vona audiokniha se dá poslouchat vůbec při lecčems, co člověk dělá a nemůže u toho číst. Mluvený slovo, práce s hlasem a v některých případech (Jméno růže) i dramatizace atd. - to všechno souvisí s tím, co se mi na tomhle líbí. Málo kdo umí pořádně mluvit a poslechnout si tedy někoho, kdo to umí, je balzám pro uši. Ale to je pořád dokola - já neříkám, že poslechnout si audioknihu je lepší, než si ji přečíst. Já tyhle věci považuju za nesrovnatelný. A nesrovnávatelný. A proto považuju debatu o tom, proč audioknihu ano či ne, za zbytečnou.

StvN
05. 12. 2008
Dát tip
Chci to pochopit, stejně jako jsem nechápal, co je dobrýho na devadesátiprocentní čokoládě do té doby, než mi kolega řekl, že ji nesmim kousat, ale cucat. Samozřejmě nechci, abys mě o něčem přesvědčoval. Napiš, proč je pro tebe lepší knihu slyšet ústy někoho jiného, než si ji sám přečíst. Moc nehloubej nad slovem lepší, jen aby ses vyhnul tomu, abych si o tobě nemyslel, že jsi líný číst knihy sám.

řádek
05. 12. 2008
Dát tip
STVN: já ale vůbec nemám ambice přesvědčovat tě o tom, proč jsou audioknihy dobrý; říkáš, že nemůže být lepší, než kniha, ok, to je tvůj názor. Pak ale nemá smysl je před tebou obhajovat zrovna tak, jako nemá smysl, abys mi vysvětloval, proč jsou podle tebe třeba zbytečný, horší a tak. To je o osobním vkusu a v tom má defacto pravdu každej. Mně se nahlas předčítaný knihy líbí, má to svý kouzlo, zvlášť když to někdo umí. A Prager to umí. Toť vše.

StvN
04. 12. 2008
Dát tip
Dík za avízo. Já si myslel, že lepší nebude. To s tim ovocem nechápu. Ale můžeš mi zkusit vysvětlit smysl audioknihy.

řádek
04. 12. 2008
Dát tip
A kdo říká, že je audiokniha lepší než kniha? To je sčítání hrušek a jablek.

StvN
04. 12. 2008
Dát tip
Můžete mi někdo vysvětlit, co je na audioknize lepšího než na knize samotné?

řádek
03. 12. 2008
Dát tip
toho Mstitele neznám vůbec, kdo to vydal? Tovarystvo jezísovo - k tomu nějak zatim nemám dovahu.

Kandelabr
02. 12. 2008
Dát tip
dyk jsem to psal :) a minuly tyden jsem poslouchal Kaspara Lena-Mstitele, zrovna knizka, kterou bych asi jat predsudky necetl. A libila se mi. Paradni cestina.A vyborne nacteny je i Sotola:Tovarysstvo jezisovo (akorat to pokratili darebaci).

řádek
02. 12. 2008
Dát tip
Kandelabr: Jméno růže je dramatizace, ale skvělá dramatizace ) Znám, znám. Též mám mám )

Kandelabr
02. 12. 2008
Dát tip
fajn anonce. kmotra uz mam poslechnuteho a libil se mi. nacteno profesionalne. jsem rad, ze se audioknihy rozjizdi. nedam na ne dopustit. jen vic a vic. jako dalsi chutovku doporucuju Jmeno ruze od Eca, je to sice zdramatizovane a zkracene, ale ma to vybornou atmosferu a pripada mi to jako skvely uvod, pro ty co se Eca boji.

pozorovatel
02. 12. 2008
Dát tip
jj, to je dobrej příklad:) jsem proti barokním operám:))

řádek
02. 12. 2008
Dát tip
Mno jo, v zásadě chápu, jak to myslíš, ale to se tu můžem taky bavit o tom, jestli má smysl dělat barokní opery, pač dneska už to stejně nikdo barokně neudělá; já jsem zastáncem toho, že jo. Ale to už se fakt v debatě posouváme někam úplně jinam )

pozorovatel
02. 12. 2008
Dát tip
:) on neni řečník, on si tu knihu pamatuje víc než jen čtenář dante holt psal v italštině a v češtině to nikdy tak dobře nevyzní, stejně tak neruda nevyzní v italštině řečník možná není tak vhodné slovo

řádek
02. 12. 2008
Dát tip
Jsem středoevropan. Být kmotr ve stylu, který jsi nadhodil, tak ho nedám ) Nehledě na to, že když je člověk dobrej řečník, ještě nemusí znamenat, že umí dobře predčítat ) Mně se nelíbí recitovaný knihy. Mně se líbí dobře předčítaný knihy. V tom je rozdíl. A dost podstatnej.

pozorovatel
02. 12. 2008
Dát tip
zrovna čtu Siciliána a je fakt, že si nějak nedovedu představit, že bych si kmotra celého vyposlechl, zvlášť když puzzo psal kmotra pro čtení a ne recitaci to by pak musel být extra dobrý řečník! http://www.youtube.com/watch?v=WHg1u99R49o mám audia většinou jen starších herců, kteří už nežijí.. jde v drtivé většině o díla českých autorů.. čapek, neruda - to má pro mě smysl, zvlášť když dokonale ovládají češtinu a tenhle cit ještě víc vynikne, když to vezme do hlasivek profesionál

řádek
02. 12. 2008
Dát tip
pozorovatel: já znám film, knihu a teď znám i audio. Já ani nesrovnávám, co je lepší, protože film je jinej, než kniha a tohle zpracování je taky trochu jiný, než když si člověk knihu přečte sám. Spíš jde o to, jestli tě audio zajímá nebo ne. Pokud tě audio nebaví celkově, tak je jasný, že ani kmotrovi důvěřovat nebudeš. To je spíš pro ty, kteří audio mají rádi. V českym audio mám docela přehled (tedy hlavně v audioknihách, rozhlasové hry jsou jinou kapitolou, které mám naposlouchané jen z části, neboť je toho asi tak několik tun) a tohle je fakt asi to nejlepší, co vyšlo. Prager to zvládl na výbornou. Opravdu svým přednesem dokáže nenudit a to je něco, co považuju za velký výkon, zvláště pak, když to dokáže celých jednadvacet hodin. Teď mám třeba rozposlouchaný další dvě nový věci - červený a černý s borisem rosnerem a první tři díly zeměplochy. Obojí mám hlavně kvůli protagonistům, nikoli kvůli knihám samotným. Zeměplocha v podání Jana Kantůrka, který to zároveň překládal, není špatný a dodává to tý věci docela jiskru. No a červený a černý - já tyhle rozvleklý záležitosti nemusim. Ale boris rosner tomu svým přednesem dodal tempo. Až doposlouchám obojí, napíšu celkové hodnocení.

pozorovatel
02. 12. 2008
Dát tip
já ti nevim knížka je vynikající film je vynikající audio lepší být nemůže neumim si představit, že budu dvacet hodin poslouchat jeden hlas přece jen je lepší to strávit čtením fotka na obalu je kvůli prodejnosti

řádek
02. 12. 2008
Dát tip
Narvah: to netušim.

Narvah
01. 12. 2008
Dát tip
já bych si to jako koupil, kdyby to namluvil v kuse.. nevíš jestli to namluvil v kuse?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru