Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

AUDIOKNIHA: Úžasná Zeměplocha

11. 12. 2008
3
29
2038
Autor
řádek

Vydavatelství Headmade, s. r. o. vydalo v tomto roce audioknihy prvních třech dílů ságy Úžasná Zeměplocha, tedy Barvu kouzel, Lehké fantastično a Čaroprávnost. Jako ve své předešlé „recenzi“ se ani v této nehodlám zabývat knihami samotnými; v žádném případě nechci jitřit rány odpůrců na jedné a zastánců tohoto žánru na straně druhé. Mým cílem je opět upozornit a spíše krátce glosovat ne/dostatky nových audioknih na českém trhu.

 

Svému překladu tentokrát propůjčil hlas překladatel celé Zeměplochy Jan Kantůrek. Tato volba má vpravdě své kouzlo. Jan Kantůrek, coby znalec Zeměplochy a do značné míry i „tvůrce“ jazyka, dodává svému překladu svým přednesem autentičnost a jednotlivé vtipy dokáže předem neshodit a dobře gradovat. Úspěšně dokáže udržet tempo a v zásadě se mu poměrně dobře daří i modulace hlasu v dialozích jednotlivých postav. A přestože se svým neškoleným hlasem dopouští chyb v akcentech, intonaci a občas i ve výslovnosti, nejsou tyto chyby na škodu; naopak dodávají Kantůrkově dikci jistou nedbalou eleganci.

 

Ocenit lze i výběr hudby, jejímž autorem je Armin Effenberger. Hudba text vhodně doplňuje, i když spíše na pozadí, výrazně přednes nepodtrhuje. Přestože je použita v hojné míře, v zásadě si to posluchač mnohdy ani neuvědomí, což je možná trochu škoda.

 

Co ale posluchač určitě neocení, je režie, střih a korekce, které má na svědomí Karel Hrivňák. Když pomineme to, že se občas stane, že se v nahrávce opakují věty, narazíme na další problém, a sice na změnu intenzity nahrávky v jednotlivých částech. Občas se zdá, že Jan seděl od mikrofonu při nahrávce o kus dál a jsou i části nahrávky, kdy by bylo vhodné na některých větách či pasážích více zapracovat z hlediska mluveného projevu. To, že je zvukový efekt ozvěny, používaný při přímé řeči Smrtě, občas na úkor srozumitelnosti, je už jen takovou malou "drobností".

 

Na závěr snad už jen tolik, že milovníci Zeměplochy si mohou přijít na své, příznivci Kantůrka taktéž, ale skutečnost je taková, že by výsledek mohl být o něco „lepčí“.


 

 


29 názorů

řádek
26. 12. 2008
Dát tip
tak to mě těší )

Ferry
26. 12. 2008
Dát tip
Takže Kmotra jsme nesehnali a Zeměplocha bezva !!! Díky moc, nejúspěšnější Ježíšek.

řádek
26. 12. 2008
Dát tip
Ferry: tak jak? .)

řádek
15. 12. 2008
Dát tip
Tak to mě těší dvojnásob ) Kmotr je jistota ) Toho mi o hlavu určitě omlátit nepřijdeš )

Ferry
15. 12. 2008
Dát tip
Ď. Toho Kmotra hodlám koupit taky, ale toho v prodejně fantasy neměli. A mám na vánoce vystaráno.

řádek
15. 12. 2008
Dát tip
Ferry: :-) beru si Tě na svědomí, můžeš mi to pak omlátit vo hlavu ) Díky za reakci. A hezký poslech )

Ferry
15. 12. 2008
Dát tip
Řádku, řádku, pomni, ó, člověče. Vydala jsem se dnes pro tu audio Zeměplochu. Leží přede mnou všechny tři vydané díly a já je nemůžu vyzkoušet, nýbrž půjdou pod stromeček jako dárek. Těším se a všichni se dozvědí, zda a jak dobře jsi radil. Sama se těším, že poslouchání přinese u nás doma mnoho radosti, i když známe všechno o Zeměploše skoro už nazpaměť. Děkuji za inspirativní typ naservírovaný nám až pod nos. F.

řádek
15. 12. 2008
Dát tip
Legrační )

StvN
15. 12. 2008
Dát tip
Jsi legrační. Jaké máš povolání?

řádek
15. 12. 2008
Dát tip
StvN: v tom případě zbytečně investuješ energii. Já píši pouze to, co považuji za podstatné v této souvislosti. Výkony v tom podávat nepotřebuju.

StvN
15. 12. 2008
Dát tip
Nemám žádnou averzi. Snažím se Tebe popíchnout k lepšímu výkonu.

řádek
15. 12. 2008
Dát tip
StvN: já to vůbec tragicky neberu. Já si osobně myslím, že máš vůči tomuto žánru prostě osobní averzi (stačí si přečíst tvoje reakce) a je vcelku jedno, co pak napíšu. Jsem ale toho názoru, že je naprosto legitimní a v pořádku, a že na tenhle postoj máš právo a že taky máš právo ho psát. Mluvený slovo, ať chceš či ne, je teď opravdu na vzestupu a třeba oproti situaci před pěti lety se toho dneska vydává mnohem více. Je o něj zájem. A toliko ne pouze z lenosti, jak by sis mohl myslet. Důležitou roli v tom sehrává i kultivovanost projevu, správná technika mluveného slova a tak dál. Je zajímavý slyšet, jak se s textem popere někdo, kdo tohle umí a srovnat to třeba s tím, jak se s textem popere autor, který většinou mluvit neumí. On opravdu dobře mluvit umí málokdo. Mě tohle baví a proto se tím zabývám.

StvN
15. 12. 2008
Dát tip
Ale né, neber to tak tragicky. Prosadit se můžou i ty návody. A dassler je mnohem rozumnější než já. Já bych jen chtěl, abys tomu dal trochu víc.

řádek
15. 12. 2008
Dát tip
leenai: dá se v pohodě sehnat třeba na kosmasu )

řádek
15. 12. 2008
Dát tip
StvN: samozřejmě, že pokud bude dasslerovi a jeho budoucím zájmům se serverem vadit, že se tu zabývám audiem, nechám toho ) A to i přesto, že se narozdíl od tebe domnívám, že mluvené slovo souvisí s literaturou velmi úzce, už ze své podstaty.

StvN
15. 12. 2008
Dát tip
Miláčku, jde mi o to, že pokud bychom třeba jenom vzdáleně někdy uvažovali o tom, aby texty na tomhle serveru četl třeba i někdo z venku, tak bychom měli uveřejňovat takové texty, které si ten člověk může přečíst a ne, jak je tomu doposud zvykem, psát jenom pro těch pár svých kamarádů nebo lidí se stejnými zájmy. Od toho jsou různé kluby a diskusní servery.

leenai
14. 12. 2008
Dát tip
Díky moc za upozornění.. protože jsem naprostý fanoušek, s nedostatky se nějak popasuji.. jinak co se týče podoteků StvNa.. tohle je, pokud vím, recenze.. a i kdyby, kategorie hlásá "i neliterární" .. tak nevím, Štěpáne, o co ti jde.

řádek
12. 12. 2008
Dát tip
StvN: to seš dobrej. Já návody nečtu, ať je napíše kdo chce jak chce )

StvN
12. 12. 2008
Dát tip
Popravdě v tom moc smyslu nevidím. S literaturou to souvisí opravdu jen vzdáleně. To už můžeme recenzovat soubor textů k písním na albu nějaké kapely. Popravdě to je spíš dáno zpracováním, jak nadnesl reka. Snesl bych tu i recenzi na návod na ovládání videorekordéru, pokud by byl podán tak, že bych ho prostě chtěl přečíst.

Vaud
12. 12. 2008
Dát tip
StvN je morous a staromil :-))

řádek
12. 12. 2008
Dát tip
Spíš je to tak, že StvN nemá moc rád audioknihy, smysl v jejich vzniku nevidí (viz. má předchozí recenze) a tudíš nevidí ani smysl v jejich "recenzování". Ale to je v pořádku, nevidím důvod, proč by nemohl mít takový názor.

řádek
12. 12. 2008
Dát tip
reka: ale vždyť píšu hned v prvním odstavci, že to je o audioknize :)

Vaud
12. 12. 2008
Dát tip
vubec tam neni zminka o rucniku - proste to vypustili, vystrihli, smazali, zatajili - jako podruznost - pritom je jasne, ze to je v celem dile to nejdulezitejsi. razem ohrozili duveryhodnost vsech audioknih, protoze nam mozna rezijnim zkracenim zatajili jini reziseri jednoho z musketyru a nebo velkou cast Alibabovy loupeznicke druziny!!! Nepripustne!! :-))

reka
12. 12. 2008
Dát tip
Vaud: a v celem takto zpracovanem dile se nevyskytuje slovo "rucnik", coz je dano rezii a strihem... jak je dano rezii a strihem, ze se tam nevyskytuje to slovo? To jako, ze misto vety "Kazdy stopar vi, ze nejdulezitejsi predmet pro cestovani je rucnik" tam je veta "Kazdy stopar vi, ze nejdulezitejsi predmet pri cestovani je."? A proc ho vystrihali? Protoze je to sprostarna? Ja jsem ho doted pouzival docela bezne, i mezi slusnymi lidmi, a ani jsem nevedel, ze tak ze sebe delam nekoho neslusnyho. radku, myslim, ze bys predesel Stvnovu rozcileni, kdybys v prvnim odstavci napsal nejen to, ze nebudes recenzovat knihu samotnou, ale zaroven i zduraznil, ze tohle recenze je, ale samotne nahravky. Takhle to, kdyz jsem zacal cist, opravdu vypada jako omyl kategorie. Jinak audioknihy mam rad, ale spis v anglictine, kde je nahrane kdeco, staci si vybrat. Ani jsem nevedel, ze se posledni dobou rozmahaji i v cestine.

řádek
12. 12. 2008
Dát tip
Vaud: absolutně nepochopitelné.

Vaud
12. 12. 2008
Dát tip
ja mam jako audio Stoparova pruvodce po vesmiru a v celem takto zpracovanem dile se nevyskytuje slovo "rucnik", coz je dano rezii a strihem... pro fanouska nepochopitelne...

řádek
12. 12. 2008
Dát tip
avi

řádek
12. 12. 2008
Dát tip
StvN: recenzemi samotných knih se zabývalo už x lidí přede mnou. Ale mluveným slovem zatím málokdo. Všimni si, že se zabývám zpracováním mluveného slova po technické i umělecké stránce. V případě audioknihy je to dost důležitá věc ) Pro tebe to není smysluplné, ale je tu dost takových, kteří mají mluvené slovo rádi a pro ty to smysluplné je. Asi se s tím budeš muset smířit )

StvN
12. 12. 2008
Dát tip
Jako ve své předešlé „recenzi“ se ani v této nehodlám zabývat knihami samotnými Tak proč to sem vůbec dáváš. Nechápu. Smysluplné recenze odsouváš do pozadí. Díky. Aspoň vím, že má snaha nepřišla nazmar.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru