Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Monolog loutky

08. 01. 2009
13
23
4772
Autor
Imogen

Podle ne-skutečné události.

I.

Včera mi chtěl ze vzteku zlomit vaz.

Vší silou škubnul – a nitka ovládající mou hlavu praskla.

Možná zapomněl, že jsem ze dřeva.


II.

Rázem jsem se ocitla na hromadě různě znetvořených, polomrtvých loutek. Opraví mě prý až na další představení.

Mě? říkám si. Vždyť já nejsem znetvořená! Možná jsem netvor – koneckonců, zevnitř bytost, zvenku předmět – ale ne znetvořený netvor. Možná, že tím mě dělá právě chybějící nitka?

Takové sebelítostivé myšlenky mě v té chvíli vůbec nenapadly. Každá část mého těla se chvěla radostí a nadějí, že se mi možná podaří zpřetrhat i zbývající chapadla, jež mi roky bránila v samostatném pohybu. Bylo by to příjemné, kdybych nebyla dřevěná; místo toho záchvěvy šířící se ze srdce narážely na tvrdou tělesnou schránku, a bolelo mě to tak, že jsem chtěla (buch-buch-buch) vykřiknout.

Byla už noc, soudě podle ticha a pro lidské ucho neslyšitelného chrápání dřevěných tělíček. Víte, loutky mého druhu se vyřezávají bez očí;  jsme přesná maketa lidského těla, jen s dřevěným míčkem místo hlavy.

Jako zázrakem se mi podařilo nahmatat volný drát , nejspíš od nějaké větší loutky. Málem mi rozdrásal břicho a stehna. Pokusila jsem se s ním jednu nitku opatrně přeříznout.  Šlo to špatně, mám už od vyrobení několik prstů srostlých, navíc do mě narážela  těžká a bezvládná spící těla.  Najednou se těsně za mnou převalila jedna větší loutka, já ztratila rovnováhu beztak vratkého podkladu, hysterickou rychlostí jsem rukama proťala vzduch ve snaze něčeho se zachytit….a drát se mi zapíchl přímo doprostřed obličeje.  A provrtal mi oko. Věděla jsem, že takovou bolest dlouho nevydržím, a v nepřirozeném vypětí sil a mysli jsem spíš instinktivně než rozumně přeřízla zbylé nitky.

***

Jsem teď volná. Oko cítím šikmo nad místem, kde lidem začíná levé obočí. Řasy z dřevotřísky mi nečekaně rychle slepuje nažloutlá krev… bolest mě  bere jemně za ruku a vede mě po krvavé pěšině do bezpečných osidel bezvědomí.

 

III

Nacvičuje Vlny.

„Vidím prsten. Třese se, zavěšen ve smyčce světla.“

Taky vidím prsten… ne, je to spíš paprsek, a netřese se, naopak něžně spojuje kousek okenní římsy, roh stolu a mou nohu v protáhlé zlaté pavučině – nepřítomně, jako si dívka před zrcadlem zaplétá cop. Cítím na svém těle polibky ranního slunce, které už mi nevadí tak jako ten první. Až loutkář odejde, tiše sešplhám po noze stolu na zem.

***

Poloslepá sedím na prázdné krabičce od sirek a smáčím zmrzlé nohy v jejím pootevřeném břichu plném zoufalství. Stejný osud? Sirky byly jejími nitkami, bez nich ji vyhodí mezi ostatní zloděje prostoru. Do té doby ji neopustím.

 Z dálky slyším ledový smích. Věděly to. Bez nich jsem zkrvavená obluda beze jména a

zase jen loutka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


23 názorů

Imogen
13. 02. 2009
Dát tip
Díky!Kurzívy jdou pryč, jsou tam zbytečně.Řeklo mi to dost lidí, teď s odstupem času to vidím i já:-)

reka
13. 02. 2009
Dát tip
Rušilo mě používání kurzívy, asi bych ji úplně vyházel, a pak ještě některé obraty, které byly příliš klišoidní (ledový smích). Ale kromě toho dobré. Má to výbornou náladu. Některé obrazy jsou skvělé, nejvíc asi ten poslední, s krabičkou od sirek. Určitě tip.

A.H.
03. 02. 2009
Dát tip
Je to jako hra na housle - líbí se mi to

Imogen
01. 02. 2009
Dát tip
Drayer baba: Heller, páni :-) marný boj… tahle loutka má promítat lidský pocity v bezvýchodné situaci a z předurčenosti, kterou nikdo nemá rád, pokud má aspoň trochu rozumu…což může být do jisté míry paralela s osudem vojáka. sepiolite: Díky…:-) kurzívy mi vyčítalo dost lidí, budu nad tím přemýšlet. ... Pišta_Hufnágl: Paralelu s Pinocchiem vidím asi jen v tom, že hlavní postava je dřevěná loutka; nesnaží se něčím stát, nechce být člověkem, jde jí o svobodu, jako každému, kdo vnímá sám sebe jako protiklad k okolí. Souhlasím ale s tím, že se podobné téma vyskytovalo a vyskytuje a nějaká ta klišé tam nejspíš budou. Romale: Je to hodně „introspektivně“ zaměřená povídka. Kurzívy jsem asi trochu přepískla; nepůsobivost nevylučuju, jelikož mi nešlo o dějovost a pointu. Itsx: Nevím, jestli nacvičoval Vlny s loutkou…asi by toho byl schopný. Myslím toho zneuctění – hrát Vlny v divadle. Nikdy! Já bych i na povolení k jejich přečtení zavedla výběrová řízení :-) VT Marvin: Myslím, že Pinocchio :-) Jsem ráda, že ti ho povídka neevokuje, nebyla tak vůbec zamýšlená.

itsx
29. 01. 2009
Dát tip
* btw s loutkami se nacvičují Vlny ? To je hezké :)

romale
27. 01. 2009
Dát tip
přesah mě teda né uplně trefil - teda bez toho explicitního výkladu v kritice jsem jenom mohl tušit, ale úvahová lázeň neproběhla...;-) téma plus forma - problesky, kurzíva, sebezdůrazňování (charakter, povaha postavy) považuju tak ňák za polopaticky nepůsobivé...

...a jeden dřevěný panáček s tááákhle dlouhým nosem se tolik toužil stát opravdovým klukem... Čili téma už tu bylo, bezvýchodnosti jsou všude přehršle... S trochou nadsázky bych mohl podotknout, že povídka se jeví podobně zbytečnou jako její hrdina. Z mého pohledu bohužel nezajímavé - ne že by to bylo špatně sepsané, ale při čtení jsem se nemohl zbavit dojmu, že tohle všechno už jsem četl x-krát. Hodnocení: 40%

sepiolite
21. 01. 2009
Dát tip
tak tohle jo - trochu teda váhám s těmi kurzívami, které jsou podle mě až moc používány a to leckde zbytečně, ale jinak paráda..průzračný, takže určitě *

StvN
16. 01. 2009
Dát tip
Ahoj, souhlasila bys se zařazením této povídky do Povídky měsíce za leden?

Drayer Baba
11. 01. 2009
Dát tip
Mě se to moc líbí. Vidím v tom hodně subjektivních pojmů a úsudků. Oslovila hlavně díky marnému boji (tak mi naskakují asociace na Hellera a Hlavu XXII) a hlavně stylu psaní - Špatně se to popisuje. Je to pěkně napsané. *T*

Imogen
09. 01. 2009
Dát tip
...má problémy se sítí..?? ;-)

Lakrov
09. 01. 2009
Dát tip
Kdo dvakrát prosí -- nenapadá mě žádný vhodný doplněk do tohoto 'skoropřísloví' :-)

Imogen
09. 01. 2009
Dát tip
Prosím - a moc děkuju :) I.

Imogen
09. 01. 2009
Dát tip
Prosím - a moc děkuju :) I.

Lakrov
09. 01. 2009
Dát tip
Marná cesta za svobodou? Ta bezvýchodnost mě trochu skličuje, ale snad není tak nepřekonatelná. Vždyť je (stejně jako ona cesta ke svobodě) taková trochu nezřetelná. V mém pojetí by textu slušelo více přímočárosti (=méně básnických obratů), ale to by se zas nelíbil jiným a hlavně autorovi(ce). Díky za náladu a vzpomínku na dětství. Tip a několik avíz.

Imogen
09. 01. 2009
Dát tip
Moc si vážím všech komentářů, těší mě, že se nad tím takových lidí zamyslelo, obzvlášť když je tolik co zlepšit... neroušku - asi máš pravdu. Chtěla jsem na konci rozvést osobnosti nitek...bohužel problém většinou nebývá v nedostatku myšlenek, ale v neschopnosti je vyjádřit...často si toho všímám, hlavně u sebe - a teď konrétně u závěru. A stejně se mi to nechce předělávat, to už by byla jiná povídka. Č. - bezvýchodnost? Záleži, jak to bereš. Poslední částí je myšleno, že si uvědomí nezvratnost, neměnnost svého osudu. Loutka i po osvobození, po tom, co získala schopnost samostatného pohybu (tzn. i rozhodování, myšlenek... všimni si, že city měla i předtím, ty nejsou podmíněné svobodou) si na krabičce od sirek uvědomí, že je svou volností mnohem zbytečnější než předtím. Nikdo ji nebude akceptovat, protože loutky nemají být bez nitek...a to je bezvýchodné. Povídka může působit nezakončeně, otevřeně - to už záleží na interpretaci, na tom, čeho si v ní kdo všímá. P. - ta dvojsmyslnost má opravdu symbolizovat dvojtvárnost, nejen člověka - jsem mile (ne)překvapená, žes to tam našla..! W., děkuju za moudrá slova. V tak citlivé oblasti ztrácím nadhled a nenechávám postavy promluvit za sebe.. Jinak ukřivděnost vidím spíš v první kurzívě..?

Tragicus
09. 01. 2009
Dát tip
Ano, dobrá atmosféra, styl, škoda toho námětu. Ale ta forma to vytahuje hodně vysoko.

Winter
08. 01. 2009
Dát tip
Zamotala jste mi hlavu, madam .) Text má zajímavou atmosféru - a to obzvláště tehdy, využívá-li naplno svých "přesahů". Tehdy text přechází do jakési "objektivnější" polohy, má tendenci uchopit jeden z těch věčných námětů: zde hledání svobody, cena, kterou za ní musíme platit. Z mé strany to zní trochu jako klišé, ale dejme tomu. Přesto se mi nelíbilo několik podstatných věcí: výprávění je stále až příliš cezeno skrze já spisovatele (záměrně neříkám vypravěče), expresiovní forma často přechází do afektovanosti - obzvláště případ druhé kurzívy. Tehdy vzniká dojem (!) jakési ukřivděnosti a ta, správně, do literatury nepatří. Takže ve výsledku se + vyvažuje s -. Přesto by byl hřích neocenit tvou upřímnou snahu přijít s něčím jiným.

čučenka
08. 01. 2009
Dát tip
není to nějaké bezvýchodné?

neroušek
08. 01. 2009
Dát tip
Velmi dobré.Neroušek zdraví básnířku.Ale výhradičku by měl:dle nerouška by to chtělo více zahustit,projasnit myšlenky a udělat jasnější,údernější,srozumitelnější pointu.Z tohoto pohledu je nejpodařenější ta první část.K dokonalosti chybí malinkatý krůček.******

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru