Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kedlubnová arrhenoidie

29. 01. 2009
19
50
8965

    Nedávno jsem byl svědkem urputné pře dvou seriózně vyhlížejících, starších pánů, kteří seděli přede mnou v autobuse. Předmětem jejich sporu byl kedluben. Nebo snad kedlubna? Ano, tady byl pes zakopán. Nejednoznačné určení rodu této venkoncem zdravé zeleniny.
Každý z nich pocházel očividně z jiného kouta naší vlasti a svoji pravdu oba hájili s pravou slovanskou zarputilostí.

    Všimli jste si někdy, jak mnohé věci, pouhou změnou místa pobytu mění i své pohlaví? Stačí přejet z jednoho kraje do druhého, někdy i z vesnice do vesnice a máte sex - reversal problem. Z okurky se stane okurek, z bramboru brambora, ze salámu je saláma a z placky naopak placek. Nemluvě o šálu/e, řádku/ce, prostoru/ře a dalších předmětech vyvolávajících krajové řevnivosti a půtky. (Všem vzdělancům, kteří se na tomto místě chtěli blýsknout poznámkou, že takovýto jev učeně nazýváme dvourodostí, se upřímně omlouvám, neboť jsem jim touto vsuvkou vzal vítr z plachet.)

    K naprosté dezorientaci v pohlavích dojde, navštívíme-li, jazykově nevybaveni, některé naše německy hovořící sousedy. Tam, na výsledky naší snahy o správné přiřazení rodu (der, die, či das) pohlížejí zhusta tím způsobem, jakým se my díváme na fialového koně v bazénu.

    Kupodivu, v živočišné říši jsou tyto pohlavní metamorfózy věcí když ne běžnou, tak alespoň dosti častou. Každý akvarista se jistě s podobným jevem setkal u rybky Mečovky, kdy se mu samička bez varování proměnila v samce. A to je jen špička ledovce.
Za přeborníky jsou pokládáni kanicové. Po vytření mohou tyto okounovitové ryby za několik sekund změnit pohlaví a zase se znovu spářit. Ve Středozemním moři byly pozorovány případy, kdy za několik hodin se dokázali proměnit i šestkrát.
Některé druhy slimáků zase mění pohlaví s věkem. V mládí jsou samci, aby snáze zaváděli spermie, potom jako větší samice lépe zápasí s jinými slimáky o místa vhodná pro hnízda.
Spontánní změna pohlaví je pak zcela běžná u nižších vodních druhů s jednoduchým reprodukčním systémem.

    "Sodoma-Gomora!"říkáte si jistě. Ještěže u nás lidí je proměna pohlaví dle libovůle zhola nemožná! Omyl přátelé. Soudobá věda lékařská je téměř všemocná a umožňuje nám v tomto směru uskutečnit i naše nejdivočejší představy.

    Jedna moje známá bývala v době relativně nedávné - mužem. Z mého pohledu zcela normálním chlapem, pravda, s nepatrnými vrtochy. Teď je ženou. Usuzujete správně - na pohled normální ženskou i s odpovídajícími vrtochy. Vidíte - jde to! Ovšem to mezidobí bych neabsolvoval ani za nic. Nechci vás nudit otřepanými vtipy o chirurgickém odstranění poloviny mozku, či bolestivé depilaci nežádoucího ochlupení. Nejhorší ze všeho jsou úřady.
To máte: změna jména a příjmení na sexuálně neutrální, souhlas lékařské komise o změně matričního pohlaví, změna zápisu v matrice, změna rodného čísla a rodného listu a druhá definitivní změna jména. A tohle na všech dokladech které člověk běžně vlastní, a že jich je!

    Člověk by řekl, že po takovéto kalvárii bude dotyčná konečně spokojená, avšak její vlastní slova svědčí o opaku:
"Když jsem byla chlapem, každýmu vadilo, že se chovám jako buzík. Teď, když jsem ženská, tak jim zase vadí, že jsem lesba! Ach jo."

Tak to vidíte. Nebývalo by bylo lépe býti kedlubnem?


50 názorů

A přitom by stačilo jednoznačné - ty kanče, že.


MKbaby
20. 02. 2016
Dát tip

Jo, jo... jedna známá mi říká Petříčku, jiná Peťulko... čert aby se v tom vyznal ;-)


Žádný průměr. Obdělávat celiny!

FAE BOMB
08. 10. 2011
Dát tip
Četl znova a furt líbí... Mimochodem, kolik milimetrů v průměru má ona ruská metoda...?

A kdyby to nepomohlo, tak ještě zůstává osvědčená sovětská metoda...

FAE BOMB
25. 04. 2010
Dát tip
To nezpochybňuji. Dostal mě výrok toho lesbáka... Zdá se, že to tyhle lidičky maj' v hlavě pěkně pomotaný. Celkem často se stává, že se někdo nechá přešít na opačné pohlaví, pak zjistí, že to předtim bylo lepší a nechá se přešít zpátky. Je jasný, že zpátky přešitej chlap už nikdy nebude plně funkční a zpátky přešitá ženská už taky ne. Tak mě napadá, proč nějakýho blázna nepřešít na Napoleona, když si myslí, že je Napoleon, he?! Navrhoval bych tyto problémy léčit klasickou čínskou medicínou, t.j. nahnat na plantáže a do dolů!

Jedná se o autentický výrok. Autor se dušuje, že si nevymyslel ani hň. ((-:

FAE BOMB
25. 04. 2010
Dát tip
"Když jsem byla chlapem, každýmu vadilo, že se chovám jako buzík. Teď, když jsem ženská, tak jim zase vadí, že jsem lesba! Ach jo." Tak to mě dostalo... :-)

A to ještě nevíš, že na Hané se říká - kerlub a oharek!

Augustus
02. 09. 2009
Dát tip
Tak to mu přeji. Autorovi, nikoli tomu lístku.

Autor se dokáže radovat i z mála. Například s lístkem na tramvaj si dokáže hrát celé odpoledne.

Augustus
02. 09. 2009
Dát tip
Pěkný fejeton. Jsem příliš unaven, abych splodil něco vystihujícího a vtipného. Ne, že bych takové věci tahal běžně z rukávu, ale dnes to ani nebudu zkoušet. Takže dám jenom TIP s tím, že se mi tento text velmi líbil a jako zábavné inteligentní počtení mne pozvedl na duchu. Snad to autora potěší.

Hned jsem to poznal i bez znaménka +, že se jedná o "katihm..." "Anihm..." má docela jiný náboj.

Saloo
12. 06. 2009
Dát tip
to bylo kladné hm... :)

Nu co. I "hm..." potěší.

Saloo
12. 06. 2009
Dát tip
hm...

Já to taky tak dělám. Když německy, tak bez rodu, když anglicky, tak bez členu.

Toscana
05. 06. 2009
Dát tip
Mě pro změnu fascinuje západočeština - např. tuty tátovo děti, tuten mámino syn... Jinak se nacházím na pomezí Čech a Moravy, čili zmíněné termíny používám tak podle nálady - jednou je to kedlubna, jindy kedluben, a rozhodně mi to teda žíly netrhá. Ovšem s německým TO KŮŇ a tomu podobnými lahůdkami jsem se potýkala s výsledkem velmi tristním. Šla jsem na to přes češtinu, čili německy nikdy mluvit nebudu - dokonce ani blbě ne (radši). :o)))) *t

Znám jednoho doktora přírodních věd, který tvrdí že všechno je žula! Nevím, co ho k tomuto tvrzení vede, neboť argumentaci nerozumím, ale říká to dost přesvědčivě.

ten bot říká aj moje tchýně... aj jiný věci maj v tý rodině zakotvený - ani se to netýká tak rodů, jak globalizace - všecky noviny sou "rozhlas", všecky krémy a mastičky sou většinou "indulona" a tak podobně :o)

A jo, tak od Buchlovic vítr věje!

hanaot
23. 02. 2009
Dát tip
z Hané nee. Ta, co jsem to od ní slyšela poprvé, je ze Zlechova, to je kousek od Hradiště.. u Buchlovic. Ale nebyl to ani sandál, ani pantofel. Řekla: "ten pes držel v hubě ten bot.." fakt, oni tady tak mluví..

Tak mě napadá, nejsou z Hané? Tam by to bylo pravděpodobné.

Ten bot? Snad ještě ten sandál, nebo ten pantofel. Ale bot? Není to bod?

hanaot
23. 02. 2009
Dát tip
kedluben, okurek.. to ještě vůbec nic není, ale většina mých kolegyň říká dokonce i "ten bot" (místo bota)

aha.

Tuhle informaci mám z literatury. Psala to ženská.

"Změna pohlaví z ženského na mužské je prý technicky mnohem snazší. Asi bude v každé ženské kus chlapa." nemyslím si... on už je vynalezen i umělý mozek?

čučenka
03. 02. 2009
Dát tip
Já bych jela do Jinců, ovšem já jsem z kraje, ve kterém máme placek, kedluben, okurek (případně ogurku) a salámu. :-)

zajímalo by mě, podle jakého vzoru se skloňují Jince. Někdo říká "jedu do Jinců" místní zas "jedu do Jinec"...

moorgaan
31. 01. 2009
Dát tip
jo taková brukev, to je k zamysleni:-)) ...hlavně na to neházet " salámu".-)) /**

Tetelím se blahem. Zatím. Ještě nezabrousil žádný obávaný kritik. Tak trošku se upozaďuji, neboť bych nerad udělal fejetonistům ostudu. Je jich zde jako šafránu. Ovšem jejich kvalita je tradičně vyjimečná.

Vaud
30. 01. 2009
Dát tip
nevydrzel jsem - skvele!!*

Vaud
30. 01. 2009
Dát tip
jsem jen na skok na netu - urcite si prectu

In
30. 01. 2009
Dát tip
Hezké, vtipné. Super. Moc se mi to líbilo. A když jsme u toho. S pohlavím je mnohdy kříž ;o)), souhlasím. Ono někdy i samotné jméno. Křestní. Nevíte jestli přijde muž nebo žena. Že není? Je ;o))

avox
30. 01. 2009
Dát tip
Hezké téma... a to jsi ještě zapomněl zeptat se, kudy se jede třeba do Sušice (nebo do Sušic)? */

Diana
29. 01. 2009
Dát tip
Nestraš! Pro jistotu říkám kedlubna, okurka, placka, ta páteř ta moč - a pro jistotu i ta hřídel, i když vím, že je to ten hřídel. A vymalováno!

to je zajímavé: muži se ožení / ženy se pochlapí :o) ale přechlapí? super !!!

Změna pohlaví z ženského na mužské je prý technicky mnohem snazší. Asi bude v každé ženské kus chlapa.

Diana
29. 01. 2009
Dát tip
On takový kedluben možná taky touží být kedlubnou a nedá pokoj, dokud toho nedosáhne, jako ten/ta tvůj známý/á! ;-) Úvaha tak sugestivně napsaná, že jsem dostala strach, abych se nepřechlapila (nestalo se!)***

"Cože, něžné pohlaví zde?" "A nejen pohlaví, pane hrabě..."

jsem sice mostečák, ale i školy byly věch časech dost zaměnitelné...:o)

Poh: to bylo možná na naší škole. Spousta chlapců tenkrát nosila dlouhé vlasy, snadno došlo k záměně...:o)

Ferry
29. 01. 2009
Dát tip
Kedlubnem před dubnem? Seminkem jakýmsi, které až z záhonku podává demisi na rod střední ? Hlavně mu bulvičku nerozsedni !

znám to z vlastní zkušenosti: v některých krajích na mě volají Alešu, někde zas Aleši...jsem rozpolcen...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru