Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Časopis Bezvedení

10. 02. 2009
2
67
6368
Autor
pozorovatel

Toto není nábor do časopisu. Nejdříve je nutno ujasnit si obrysy Bezvedení a pak teprve přijímat. Nábor vypíší zanedlouho.... Co se právě řeší a je nutno udělat: 1. ftp přístup na část písmáka, kde poběží Bezvedení 2. nahrát Drupal a pak ho nastavit 3. posléze se vytvoří konstrukce rubrik a vkládání článků No, a to někdo musí udělat. :)

Časopis Bezvedení


Je třeba si položit několik filosofických otázek (na které skoro není pořádná odpověď):


K čemu potřebuje Písmák časopis? (...rád připíšu i vaše pro/proti)


Proti: K čemu časopis s díly, když je Písmák plný děl? Jde jen o další výtvor skupiny vyvolených, který beztak čte málokdo. Časopis nikdy neměl valnou odezvu a po čase se stejně ztratil. Redaktoři se k psaní článků musí přemlouvat a šéfredaktor s tím po čase otráveně sekne. Sisyfovská práce. Spousta úsilí a ve výsledku vás stejně někdo zkritizuje, že to děláte špatně.


Pro: Časopis vybírá to nejlepší z Písmáka a uchovává na rozdíl od děl (a Zlatého výběru), která se po čase ztratí. Vlastní satisfakce, že za člověkem zůstane kus něčeho, co si přečtou jiní. Sdružuje nejaktivnější a nejschopnější uživatele. Dává obraz o současném Písmáku.



Přiznávám, že sám nevím, jestli by časopis k něčemu byl a když vznikal Bezvedení, tak jsem byl spíše skeptický. Ovšem skeptický vzhledem ke konceptu a struktuře. Sám jsem časopis kritizoval. A kritizovat umí každý, takže...


Pokládám jiné otázky (no, spíše hesla):


Motivace, výsledek, změny, čtenář, redaktor, šéfredaktor.



Aby pro časopis psali ti nejlepší a nejaktivnější, je třeba jim něco nabídnout, motivovat. Ne, nenabízím práci v příjemném kolektivu, ani slevy na spotřební zboží. Mohu nabídnout pouze technické záležitosti, tedy výběrování (tak jak jej znáte u kritiků). Není to moc. Rád bych nabídl více, ale víc mě nenapadá (můžete přijít s vlastními nápady...). Takový výběr by měl především váhu a redaktor by byl profilovaný svými články (psát články by bylo jedno z pravidel redaktorů).


A pak je tu šéfredaktor. Já osobně si nedovedu představit časopis bez šéfredaktora(rů). Šéfredaktor by byl volený redaktory (je tu ještě komplikovaná možnost volby všemi písmáky) na omezené období (viz pravidla). Byl bych rád, kdyby se šéfredaktoři střídali a tím i tvář časopisu. Šéfredaktor by zadával témata, motivoval, schvaloval články, vybíral tvůrce, oslovoval, určoval směr a cíl. Šéfredaktor by byl buď jen jeden na celý časopis nebo několik na různé rubriky (Poesie, Próza, ...), aby např. poesie kvantitou nepřevyšovala prózu a naopak.


Změny. To je pro mě velmi důležitý bod. Rád bych, aby byl časopis pružný, neustále reagoval na dění venku a neuzavíral se. Časopis by mohl střídat žánry a zatímco jedno číslo by bylo podobné sborníku, druhé zas bulváru, tak třetí by mohlo být např. v podobě kuchařky. Přeháním, ale možností je nepřeberně.

Aby se ale časopis mohl měnit, musejí být redaktoři motivováni a také odměněni!


Nástroje motivace a odměn: čtenáři hodnotící články v časopise (bodovací systém). Střídaní šéfredaktorů (mám na mysli šance na místo šéfredaktora, ne šance na vyhození, i když vlastně taky...; viz pravidla). Další možnosti jsou spíše sliby, které nezaručuji, ale věřím v ně: vydávání sborníků, pořádání akcí (to je zatím velmi pravděpodobné, zejména spolupráce s http://www.freshflesh.cz), audionahrávky děl, filmové zpracování povídek/básní (to je takový můj osobní cíl, který bych si chtěl splnit prostřednictvím FAMU) – všechny tyto činnosti jsem si už vyzkoušel a jsou možné. Samozřejmě je možností mnohem více, ale buď nejsou tak reálné nebo o nich ještě nevím.

Důležitá je ovšem jedna věc: redaktor by měl mnohem větší šanci na tyto aktivity-odměny (vydání sborníku, čtení, atd.) a to z jednoho prostého důvodu: dělá víc než ostatní a tím má právo i více získat. Nelíbí se mi zde přítomný strach procpat svá díla, jako by šlo o největší sobeckost a egoismus. Kdo víc dělá, víc si zaslouží. Spíš se divím těm, kteří nic nedělají a ještě si stěžují, že jsou málo vidět. Tím končím své mravokázání.



Pravidla:

Pravidla by měla být motivační (jo, zas to slovo – motivace). Nebudu tu hloupě házet pravidly, které si vymyslím na kolenu. Jen načrtnu, čeho by se měly týkat:


  • střídání šéfredaktorů (např. 1 šéfredaktor na 1 číslo, ovšem podle poptávky...!!! I proto bych chtěl naznačit, že funkce šéfredaktora nebude nijak obtížná, spíše bude klást nároky na vaši fantazii, nápady a schopnost občas někoho zprudit). Také je možné volit šéfredaktora na delší období, což se mi zdá vhodnější. Ale to ponechávám otevřené...

  • redaktor musí psát články (např. nový redaktor by musel napsat článek do dvou týdnů od svého přijetí; stálý redaktor by musel napsat alespoň jeden článek na měsíc – což by zajišťovalo i obměnu redaktorů a zajištění aktivity redakce... i když otázkou je, jestli to není moc a to je ostatně i otázka na vás...!! Ostatně uvidíme samy až se časopis rozjede...)

  • chování redaktora. Tak to je oříšek. Mně osobně je fuk, jak se redaktor bude chovat, hlavně když bude psát dobré články. Kontroverzní osoba v časopise mi přijde velmi přínosná. Je tu samozřejmě i nějaká míra (i právní), kterou ovšem každý rozumný člověk pozná, takže pravidla chování bych raději šalamounsky vynechal a odkázal na http://www.pismak.cz/index.php?data=text&id=2.


 



Pak je tu problém, který by bylo dobré vyřešit. Někteří nechtějí spolupracovat s jinými a naopak.

Pokud by se dotyční našli a bylo jich více než dva a byli by aktivní a přínosní, řešil bych situaci jednoduše. Dal bych dotyčným vlastní autonomní prostor v časopise.


Dále by tu byly články, které se do časopisu nevyberou (šéfredaktorem).

Pokud by jich bylo více než dva, vytvořila by se např. rubrika Co se do časopisu nedostalo. Pamatuji dobu, kdy tu byl koš a že do něj chodilo nejvíc lidí...


Korektoři

Jako vždy. Korektory mám rád, nejsou s nimi problémy, píší spisovně. Jen bych je chtěl něčím rozlišit, vyzdvihnout a odměnit. Návrhy?

(Vstupním testem by mohla být např. korektura tohoto mého textu...ehm)


Ještě je tu možnost spíše výhledová. Propojení literárních serverů skrze Bezvedení.

Rád bych nejprve uvedl do provozu Bezvedení a pak teprve se zabýval touto otázkou. Ale myslím, že spolupráce tu je celkem reálná.



Co by časopis obsahoval?


Všechno, co obsahuje Písmák a co vy navrhnete. Díla, recenze, kritiky, rozhovory, soutěže (tady doufám ve velkou spolupráci), atd. atd. Rubriky by byly podobné jako v prvním čísle.

Kdyby časopis vycházel každý měsíc, bylo by to skvělé, ale jinak časopis bude vycházet jen tehdy, kdy bude hotový a to se časově nedá vymezit.

Časopis by měl být i ke stažení v pdf.



Závěrem


Jak už jsem řekl. Jsem pro změny, takže vítám jakékoliv námitky, pozměňovací návrhy a věcné dary.



 


Co se týká mě, tak bych ze začátku dělal takového koordinátora. Snažil bych se vylepšit podmínky redaktorům a přijímal první uchazeče, kteří by po čase přijímali nové členy samy. O mých dalších funkcích bych se dohodl až v časopise s redaktory. V krátkosti by tyto funkce znamenaly „co je potřeba“...



67 názorů

celulosa
06. 02. 2011
Dát tip
Kafe není špatný, ale rozhodl jsem se pro exulantsví dobrovolně.

Myslím, že se domluvíme:)

Pája
17. 02. 2009
Dát tip
s tím vždycky ;), viděla bych to tak, že vám budu ty panny a panáky nosit od baru a říkat: nesu ti páju ;)

Mezi benefity členů časopisu by moha patřit výsada oPájet se. Tedy jestli nám s tím Pája ...ehm... píchne.

Pája
13. 02. 2009
Dát tip
ach, jsem slepá a blbá, pardon ;)

pozorovatel
13. 02. 2009
Dát tip
leenai, já vim, ale abych v tom měl pořádek a všechny lidi v jednom klubu pro případ komunikace.. funkci výběrovat ti nemusíme nutně dát, to není za trest.)

Já se obecně nerad loučím. Vždycky u toho děsně pláču.

leenai
12. 02. 2009
Dát tip
pozo: já už v korektorském klubu jsem ;) a výběrovat nechci, děkuji pěkně =) (ale kecat vám do gramatiky určitě.. popřípadě na žádost klidně i do stylistiky ;))

pozorovatel
12. 02. 2009
Dát tip
"Vstupním testem by mohla být např. korektura tohoto mého textu...":) dík

Pája
12. 02. 2009
Dát tip
"Snažil bych se vylepšit podmínky redaktorům a přijímal první uchazeče, kteří by po čase přijímali nové členy samy." - oprav na sami ;), - jinak s ničím nepomůžu, ale držím palce!*fakt*

pozorovatel
12. 02. 2009
Dát tip
jinak koukám,že se pišta těžko loučí s šéfredaktorstvím...

pozorovatel
12. 02. 2009
Dát tip
leenai: výborně, tuším, že se mi na korektora hlásil i michael alexa... přemýšlím, jestli pro korektory udělat vlastní klub a nebo je vzít do klubu redaktorů a dát jim také možnost výběrovat.. jinak s neredaktory počítám, jen se potřebuju nejdříve dohodnout s redaktory a pak oslovovat nebo nabízet stále čekám na ten ftp přístup:) do té doby nemůžu nic dělat

To mi připomíná, že i když chrousta považuji za idiota, rád bych se zasadil o zachování rubriky "chroustoviny". Rozpory v tom nehledejte, prostě to tam má svoje místo a je to ku prospěchu věci.

leenai
12. 02. 2009
Dát tip
Kdybys prahl po nějakém tom korektorovi, jsem cele k dispozici, jak už jsem to jednou říkala kdesi u nás v zapadlém klubu. Čas si na podobnou pomoc udělám vždycky a už mám zkušenosti (neprofesionální). Jinak si myslím, že by dobrým prostorem mohl být i sloupek od neredaktora - určitě se vyskytnou příležitosti jednorázových nabídek článků, jejichž tvůrci nebudou mít zájem na delší spolupráci. Omezen prostorem (aby nepřebujel) pak skýtá dobré oživení. Víc k tomu nemám, neb nejsem technického rodu ;)

pozorovatel
12. 02. 2009
Dát tip
moorgaan: díky, taková slova potěší

moorgaan
11. 02. 2009
Dát tip
napad dobry, cesta bude trnita - velet musi jeden, ridit musi schopni, prispivat by meli dobri a vybirat to nejlepsi by meli odpovedni .. pokud das dohromady takovy tym, mas vyhrano- pak jeste najit cas a udrzet si chut! ..diskuse ma riz a hlavu a patu- tak at neskonci jako vzdycky- kdyz ustopi jesitnost, osobni zabomysi valky, je videt ze se da spoluproacovat s kazdym.. drzim palce !

Narvah
11. 02. 2009
Dát tip
s arogantním taktéž.

pozorovatel
11. 02. 2009
Dát tip
debata s hloupym spíš otráví

Narvah
11. 02. 2009
Dát tip
jinak jako dassler se snad rozhoupe.

Narvah
11. 02. 2009
Dát tip
mě dlouhý povídání moc nebaví. dlouhý povídání vede k dlouhým debatám. dlouhý debaty nakonec každýho otráví.

bude šimrání na pupíku, nebo mluvíme pořád o časopisu ?

pozorovatel
11. 02. 2009
Dát tip
myslím na tebe už dlouho

Tak na mě mysli :-)

pozorovatel
11. 02. 2009
Dát tip
Jakmile dostanu ftp přístu od dasslera, tak začnu s přijímáním redaktorů do klubu (podobně jak je tomu u Sekce kritiků). Doufám, že to bude co nejdříve, ale v těchto chvílích to nezáleží na mně.

pozorovatel
11. 02. 2009
Dát tip
narvahu, když něco nečteš, jak k tomu můžeš psát? (řečnická otázka)

Narvah
11. 02. 2009
Dát tip
jinak co se týče konceptu, přečetl jsem ho tak do půlky a moc se nepamatuji, o čem to bylo. jestli je to jako dočasně nahozené k vyjasnění si situace, tak fajn. doporučoval bych, aby brzy následovali již něco s reálnými obrysy. bavit se znova donekonečna o tom, co a jak mě jaksi nebere..

Narvah
11. 02. 2009
Dát tip
nešlo o bratříčkování.. ale o reflexi toho, co se děje i na jiných serverech.. srovnání.. rozhovory.. uvedení to nejlepšího, co se kde objeví.. o tom bylo myslím i první číslo.. spousta lidí co je na písmáku je i jinde..

jejdavilda
11. 02. 2009
Dát tip
neměl by se spíše jmenovat Bezvědomí?

pozorovatel
11. 02. 2009
Dát tip
vážně nevím, jak se může časopis svými články bratříčkovat se servery... nějak si nedokážu představit páření jabka s hruškou:)) nebo si myslíš, že by se objevovaly články o tom, jak je písmák skvělý nebo totem jak má hezké redaktory?:)) mám pocit, že občas neumíte číst a vkládáte do textu své obavy... to je zbytečné, nebudu v budoucnu slovíčkařit, ale držet se tohoto konceptu, který ještě zestručním až budu přijímat redaktory (teda plánuju to) časopis se bude odvíjet od počtu a zaměření redaktorů a šefredaktorů(ra) že bych po prvním čísle nabídl časopis i dalším serverům v rámci "bez vedení" by v praxi znamenalo, že by se do redakce přijalo několik lidí z jiných serverů a články by tak nebyly psány JEN pro písmáky je jasný, že neaspiruju na časopis typu Tvar no, tak jsem zopakoval, co už jsem napsal nahoře

Původní idea nebyla ani tak o propojování literárních serverů jako spíš o tom, že časopis bude ony jiné servery reflektovat, tj. čerpat z nich to nejlepší - případně si z nich tropit šašky (pochopitelně dle názoru toho kterého "redaktora"). Žádný bratříčkování. Leč teď jsi šéf ty, tož záleží na tobě:)

pozorovatel
11. 02. 2009
Dát tip
narvah: "Ještě je tu možnost spíše výhledová. Propojení literárních serverů skrze Bezvedení. Rád bych nejprve uvedl do provozu Bezvedení a pak teprve se zabýval touto otázkou. Ale myslím, že spolupráce tu je celkem reálná."

Narvah
11. 02. 2009
Dát tip
myslel jsem, že časák bude písmáka přesahovat..

Asi tě polala špatně :-)

pozorovatel
11. 02. 2009
Dát tip
romale, ale všechno, cos napsal, je možné až po přijetí redaktorů redakční rada - to jsou ti mý šéfredaktoři (víc než jeden.. i víc než tři)

romale
11. 02. 2009
Dát tip
no jako jo - koncepce - střídání šéfredaktorů - to už kdysi navrhoval něk´do když byla písmácká redakce... je to fajn... - co jsem všimnul na tom prvním čísle - nebylo špatné, ale mělo dvě chyby - časopis pro časopis - a tu druhou, zásadnější - už nevyšlo číslo druhé - tyhle návrhy jsou sice fajn, ale myslim, že nejvíc věcí - jako: rubriky, agenda setting, práci korektorů, doplňující materiály - se vyřeší pochodu - tzn. za PRAVIDELNÉ PERIODICKÉ produkce - běžně se to dělá tak, že se ke každému číslu dělají dvě redakční rady - jedna, když se rozhoduje, co kdo bude psat, koho si vezme na starost, osloví atd. - a druhá po tom, co číslo vyjde - kde se každý, kdo se na něm podílel vyjádří k jeho podobě - mezitim samozřejmě probíhají třeba individuální konzultace --- výhoda těch rad je v tom, že se diskutuje čistě k materiálu, a to přímo - a jeden druhému poradí, doplní - a šéf to odťukne - například... a o tom, jestli má časopis odezvu, bych se bavil až tak po deseti číslech... jinak nedávno jsem čtl poprvé v životě literární časopis - a byla to celkem nuda...

Háber
11. 02. 2009
Dát tip
fíha, nevedel som, že je tu vôbec nejaký časopis* dobrá práca*držím palce*

Petrusha
11. 02. 2009
Dát tip
zobral si na svoje bedrá kus práce, u ktorého budeš musieť vždy čeliť tomu, že ťa bude niekto kritizovať, niekto možno mať rád, niekto zase menej a veľa ľudí vôbec kto ide s kožou na trh, riskuje jej natrhnutie Je fakt, že časopis ako taký, ktorý neobsahuje bulvárne pletky, je počin náročný, a ak k tomu človek pridá literárny charkater, no zbohom rodina. Je skutočne asi najvyšší čas popriať ti veľa síl, aby si si onedlho nepripadal ako Syzifos a aby práca kritikov a redaktorov a všetkých zúčastnených nebola vždy len krátkodobá ako tu na písmáku, nehromadila sa ti len spústa nepoužiteľných diel a nečelil si u každého vydanie celej tej zmesi problémov, ktorým práve teraz čelíš na začiatku. Práca, ktorú ponúkaš a povážme - už to slovo - práca - ja totiž totiž celkovo to, k čomu sa tu veru veľa ľudí nechce zaviazať ani v podobe práce pre písmácký server bez záväzku k termínom a konkrétnej podobe práce, všetko snaženie končí u toho, že každý má toho moc a sovjich starostí a ... Veď to poznáš. Ale koniec kecov, veľa šťastia želám a nech sa ti podarí nájsť ten správny kolektív ľudí!

pozo....zvolím tě šéfredaktorem na dobu určitou..samožřejmě pokud budeš upřednostnovat mé díla

Beketko, ty potvoro...

pozorovatel
10. 02. 2009
Dát tip
naopak, koule se chytla a pokud se tím zabývá víc písmáků, tak pro časák je to ideální to samé povídka měsíce

řádek
10. 02. 2009
Dát tip
Zlatá koule? :) Mno, když teď o tom přemýšlím, tak mě hned něco napadlo, ale nechám si to projít hlavou. Jenomže koule je furt jenom takový hraní :) Nic moc pro časopis, myslim :) Ale uvidíme.

pozorovatel
10. 02. 2009
Dát tip
jj, arthure, to ještě doplním stáhnutí časáku je myslim skoro nutnost.) časák ze začátku bude vycházet tehdy, až bude dostatečně plný článků a hotový k publikování řádku a já rád přivítám tvojí soutěž v časáku.. už plánujete Zlatou kouli? .) Fouckaulte, já naopak doufám, že tahle struktura práci rozdělí mezi několik lidí a nebude to jako dřív že jeden dělal nejvíc a ostatní jen občas něco a ještě po přemlouvání ale hlavně doufám, že nabízený prostor využijí i ti, kteří mají špatné zkušenosti se spoluprací s některými... prostor tu je

řádek
10. 02. 2009
Dát tip
zní to dobře, tak držím palce, aby to šlo podle představ (záměrně nepíšu "tvých" :)

Fouckault
10. 02. 2009
Dát tip
ačkoli mě pozorovatel většinou štve :-) musím přiznat že tento koncept je mi sympatický protože přichází s osobní angažovaností a odpovědností a nebojí se mluvit o tom, že dělat časopis je práce, práce a práce.. a nebojí se nepopululárně otevřeně mluvit o tom -co za to-, o motivaci která je klíčová. Beru to jako hozenou rukavici všem přitroublým teoriím o samořízení a neviditelné ruce komunity.

No, držím palce a jak jsem říkal - ohledně seriálu filmové historie, bude-li zájem, pokračovat budu. Případně v celé rubrice. Ve zbytku ti přeju přízeň bohů :)

Norsko 1
10. 02. 2009
Dát tip
rozhovor, životní příběh, dílo rozhovor, životní příběh, dílo rozhovor, životní příběh, dílo poezie

ceder_john
10. 02. 2009
Dát tip
která je tohle strana?

pozorovatel
10. 02. 2009
Dát tip
...a někdy až moc nemyslim, že by se přihlásilo málo lidí, naopak ale teď je důležitý se domluvit na podobě časopisu

Norsko 1
10. 02. 2009
Dát tip
já&spol., je málo ... :-)

pozorovatel
10. 02. 2009
Dát tip
tak když budeš psát články do časáku (což je i výběr poesie), tak klidně budu jenom rád na tobě to celý postavim! hehe

Norsko 1
10. 02. 2009
Dát tip
poezie, přece

pozorovatel
10. 02. 2009
Dát tip
ceder: já už ten časák dělám a na famu taky jsem

pozorovatel
10. 02. 2009
Dát tip
norsko: nejasný výběr čeho?

pozorovatel
10. 02. 2009
Dát tip
místa: jasný .)

Norsko 1
10. 02. 2009
Dát tip
klidně ti, pózo, pomůžu s výběrem, budeš-li chtít :-)

ceder_john
10. 02. 2009
Dát tip
bla bla bla bla a zase bla bla. Prostě udělej časopis tady podle toho modelu, kterej tady nabízíš jinejm a pak si někoho vyber a řekni teď to číslo udělej ty. nebo se přihlaš na famu.

pozorovatel
10. 02. 2009
Dát tip
jak píšu... časopis by měl reagovat na čtenáře, proto ta otevřenost ("Rád bych, aby byl časopis pružný, neustále reagoval na dění venku a neuzavíral se.") - tím odpovídám na "Časopis tak zavání tím, že je určen sám pro sebe, nikoliv pro čtenáře." - naopak! "Nebylo by podle mého od věci, se v některých rubrikách Písmáku trochu vzdálit. Dělat nejen písmácký časopis, ale i časopis kulturní. To je záležitostí rubrik." - "Všechno, co obsahuje Písmák a co vy navrhnete. Díla, recenze, kritiky, rozhovory, soutěže (tady doufám ve velkou spolupráci), atd. atd. Rubriky by byly podobné jako v prvním čísle." záleží na redaktorech, já těžko můžu hned teď říct, co tam bude "Co se týče článků, které nebudou vybrány šefredaktorem... tady mi není jasné, jestli se budou články vybírat pouze z děl zveřejněných na Písmáku nebo z prací redaktorů, kteří je šefredaktorovi zašlou; popřípadě z obou "zdorjů". Tím myslím nakolik je tvá současná vize spjata s Písmákem..." samozřejmě to, co nabídne redaktor šéfredaktorovi nechápu, jakou by v tom mohly hrát roli díla zveřejněná na písmáku, která nejsou určená časopisu...(?)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru