Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

AUDIOKNIHA: Stopařův průvodce galaxií

11. 02. 2009
5
12
1542
Autor
řádek

Nakladatelství TYMPANUM se rozjíždí a vydává jednu audio knihu za druhou. A samé perly. Jednou z těchto perel je i kultovní sci-fi Douglase Adamse Stopařův průvodce galaxií. Režie se tentokrát ujal Lukáš Trpišovský. Hudbu, zvuk a střih si vzal na starost Petr Kaláb. Ten se svého úkolu zhostil se ctí. Zvuku i hudbě se nedá nic vytknout. Zdůrazňuju to proto, protože nechci, aby moje kritika byla jen záporná. Z toho asi už vyplývá, že tím ovšem chvála v podstatě končí. Co se práce Lukáše Trpišovského týče, pokud předpokládáme (a já se domnívám, že předpokládáme správně), že právě on vybral Vojtěcha Dyka, aby knihu přečetl, dopustil se první chyby. Druhá chyba následovala vzápětí - neukočíroval Dyka a neudržel ho v rovině "čtenáře".

Vojtěch Dyk (* 1985, absolvent DAMU, herec Národního divadla a seriálový hrdina) se do ztvárnění Stopařova průvodce pustil s vervou, hodnou mladého a nadějného herce. Problémem je, že onu vervu nedokázal zkrotit (to bohužel nedokázal ani Lukáš Trpišovský, kterému to mám za zlé ještě více) a svým přednesem dal Douglasovi pěkně na frak. Je to přesně ten případ, kdy se herec snaží překonat a přesáhnout text tím, že tento pojme po svém a "otiskne do něj svou duši". Což může dejme tomu někdy zafungovat v milostné poezii, ale v humorné sci-fi Adamsova formátu nikoli. Při poslechu nabývá člověk dojmu, že se Vojtěch snaží být svým přednesem vtipnější, než je text samotný, což se mu při vší úctě nemůže podařit a dopouští se tak neodpustitelných zásahů do Adamsovy knihy. Což ještě tak Arthur Dent, toho čte Vojtěch civilně a nijak mu v zásadě neškodí. Ostatní postavy jsou však k pláči. Forda Prefecta pojal Vojtěch jako "totálně sjetýho magora". Posluchač dlouho váhá, jestli to myslí Vojtěch vážně. Chvíli se dokonce snaží i přistoupit na toto pojetí a snaží se tím i bavit. Leč, ať byl Ford Prefect jaký byl, nebyl to v žádném případě "totálně sjetej magor" a posluchač tohle pojetí dříve či později stejně nepochopí. Inspiraci na ztvářnění Zafoda Biblbroxe našel Vojtěch někde asi na Moravě, takže Zafod má "kratky zobak" a do posluchačovy fantazie se neodbytně vtírá představa ostravského horníka. A ani v ostatních případech to není nijak slavné. Trish McMillanová působí spíše jako teplý bratr, Slartibartfast jako nepovedený Gandalf, Vogoni silně připomínají Karla Gotta, stejně jako počítač Eddie, který napodobování Káji dotáhl k dokonalosti.

A tohle by měl posluchač vydržet přesně 6 hodin a 28 minut nezkrácené verze. Ale nevydrží. Nedá se to.

Netvrdím, že jsem bůhvíjaký příznivec Douglasa Adamse. V podstatě od něj znám jen ten Stopařův průvodce galaxií. Ale kniha mě náramně bavila a mám ji přečtenou několikrát. Film se mi nelíbil. Ani rozhlasová hra ne. Ale obojí bylo bohužel v zásadě lepší, než tato audiokniha.

Tedy, pokud koupíte, tak na vlastní nebezpečí.. :)

 

PS: tento text není nijak mířen proti Ostravákům, homosexuálům či dokonce Karlu Gottovi. Všechny miluju! ;-)


12 názorů

řádek
21. 02. 2009
Dát tip
Správně. Když si člověk něco myslí, má to říct naplno :)))

OffTheLip
21. 02. 2009
Dát tip
myslím, že to nemůže být tak špatné. nicméně žádnou audioknihu bych si v životě nekoupil. takže je mi to tak jako jedno.

Tragicus
17. 02. 2009
Dát tip
Recenze se ti povedla, rozhodně jsi mne od koupi odradil. :] Seriál mám zrovna v DVD-romce (Díky, Velký Vezíre! :]).

řádek
12. 02. 2009
Dát tip
Ale jo, film taky znám. Mně se nelíbil. I když jo, jak říká Vaud, docela dobře obsazenej, ale člověk si ty postavy stejně představuje jinak. Neznám ten seriál, to ne :) No, když se herec-"čtenář" nesnaží moc hrát, tak je to dobrý. To je jako s přednesem poezie. Tu taky zabiješ tim, když ji příliš při přednesu prožíváš :) Chce to vychytat správnou míru, no. Myslim.

V roce 1981 natočila BBC šestidílný seriál, který se, kupodivu, vcelku povedl. Jste extremisti. :)

JiKo
12. 02. 2009
Dát tip
Tak už jsem si ukázku stáhnul... inu.. také se mi moc nelíbí. Chápu, že jeden herec těžko stvoří více postav jinak než změnou hlasu.... ale některé postavy jsou ulítlé. Zřejmě to má co dělat s naší představou o postavách, která se nám vytvoří během čtení knihy. Třeba vogoni a Ford mě přímo čílili

JiKo
12. 02. 2009
Dát tip
A tos neviděl film :-) Né že by byl špatný... ale byl:-( Neznat celou knižní sérii v podstatě bych se v ději a postavách ztrácel. Ale je pravda že na Stopařova průvodce chodili zejména "skalní" Co se týče audioknihy celkem rád bych si poslechl ukázku, je někde k mání?

avox
11. 02. 2009
Dát tip
Díky, přečetla jsem se zájmem, nejsem žádný staromilec, ale nekoupím si myslím žádnou audioknihu - mám ráda ty papírové, můžu v nich listovat, zastavit se, zamyslet, dát průchod vlastní fantazii, vrátit se nebo juknout na konec (v případě detektivek) :-) */

řádek
11. 02. 2009
Dát tip
Tak asi bylo to vyprávění dlouhý a scénárista zapomněl, co bylo na začátku.. ;) No, spíš si myslím, že tohhle je ta věc, která přesně spadá do nevysvětlitelných záhad... :) No, jdu poslouchat Směšný lásky od Kundery, dneska koupená záležitost, tak uvidíme :)

Vaud
11. 02. 2009
Dát tip
ale i když to vyprávíš, tak se o ručníku zmíníš v první větě :-)) hned za Don´t panic :-))

řádek
11. 02. 2009
Dát tip
Vaud: jojo, v rozhlasový hře ručník fakt asi neni. Mám podezření, že scénář psal někdo, komu obsah knihy pouze převyprávěli ;)

Vaud
11. 02. 2009
Dát tip
kniha je super a film se mi taky celkem líbil - dal bych mu tak dvojku (třeba podle mě dobře vybrali hlavní představitele) rozhlasové zpracování mě zklamalo, protože tam chyběl mimo jiné ručník ...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru