Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Uloža

Výběr: Pacer
22. 03. 2009
25
18
4182
Autor
stenos

Vrácená

Cesta z Levoče do Ulože byla klikatá pořád do kopečka jako když jedete do nebe… - jen mi to jako klukovi tak nepřišlo kousek před Uložou byla na kraji silnice kaplička hezky malovaná s dobrou vodou …a nahoře Uloža - malá vesnička schovaná v lesích a mezi loukami čistá jako duše místních žen s barevnými šátky nejdřív jsme zastavovali na cintoríně kde spali předci mojí babičky tatínek…maminka – - babička tiše plakala když jsme z cintorína odcházeli a vím že si přála aby tu jednou mohla taky spát …vedle maminky potom jsme se stavovali u tetky z prednej chyži -sestřenice mé babičky- které měla v kuchyni velká žlutá kachlová kamna a na dvorku ten nejhezčí suchej záchod - vždycky v něm měla noviny i toaleťák… - tetka měla červená líčka a upřímný úsměv - byla bystrá a chytrá nejvíc času sme ale trávili u uja Štefana a tety Marieny Štefan byl bratr mé babičky bydleli v pěkném zděném domě s velkým dvorem – uvnitř domu byly dřevěné podlahy a v obývačke zelená kachlová kamna – naproti vstupním dveřím byla pec kde teta pekla chléb - takové velké kulaté bochníky toho nejlepšího chleba jaký jsem kdy jedl… - a hned vedle byla komora kde visely klobásky a slanina - na slaninu jsem se vždycky těšil nejvíc… takovou v krámě nekoupíš ! naši přivezli perník a pivo a ujo Štefan nám dal krabici s klobáskami a slaninou Ujo Štefan sedával s otcem v kuchyni - někdy tam seděli i ujo Janko s ujom Ferom stůl byl vždy plný masa a uprostřed stála litrová láhev s borovičkou - otec musel pít až do dna byl z toho celý rudý ale vydržel často až do rána… jednou si pamatuju jak ujo Štefan říkal: „ Jarko – keď budze vojna budze zle ! Vy Česi budzetě proti nam Slovákom Ver mi!..“ - a já ta slova vůbec nechápal vždyť těm mužům bylo spolu tak dobře tak hezky se opíjeli tak se plácali po zádech a tak se smáli… ženy sedávaly v obývačke nebo pracovaly… já měl nejradši tetu Vierku - byla nejmladší a nejhezčí s tou jsem si hrál nejčastěji jednou jsem s ní hrál hru : „ Vařila myšička kašičku…“ a po ruce jsem ji doputoval až do podprsenky „Stanko…ty buděš pekný sukničkár!!!“ odbyla mě tenkrát a měla pravdu ! ten dotek na kousek ňadra mi přišel tak vzrušující a krásný že jsem chtěl ještě a ještě více poznávat ženy… - zatímco starší bratr furt ležel v knihách a mladšímu ženy četly pohádky já hledal každou příležitost být co nejblíž velkým ženám byl jsem ale malej kluk a babička neviděla ráda když jsem koukal pod sukně… Uloža je rýha v mém srdci muži i ženy roubené chalupy - v každé chalupě byla kachlová kamna a křížek na stěně… lesy kolem Ulože byly modřínové zdravé plné malin a hub… - ale já si to jako kluk neuvědomoval protože mi z papírových krabic voněla slaninka a teta Vierka měla tak nádherná pevná ňadra

18 názorů

..obzvlášť +++

ó ty lajdo!

guy
15. 04. 2009
Dát tip
fajn *

Zbora
26. 03. 2009
Dát tip
jako živé :)

avox
23. 03. 2009
Dát tip
tak já ti ten tip dám znova... už prve se mi líbila :-) */

Oldjerry
23. 03. 2009
Dát tip
Poklona, stenosi... tohle je můj šálek kávy. Když přivřu oči - jen abych viděl jeden řádek - promítá se mi obraz horské dědiny jak na filmovém plátně se všemi ději, které jsi popsal. Žádné propastné metafóry a přesto je to poezie, jak vymalovaná.

Pacer
23. 03. 2009
Dát tip
Pro mne velmi dobrá - nějak připomenula starou slovenskou Moj rodný dom - TV

Norsko 1
23. 03. 2009
Dát tip
kdybys ji neodebral, nemusel bys ji vracet. Určitě ji znám

*

Honza_Princ
23. 03. 2009
Dát tip
každý máme v sobě nějaký to Save as... s ujama a tetkama mám taky***

Marcela.K.
22. 03. 2009
Dát tip
:-) možná víc slov, než by bylo nutné...ale pohladí takové vzpomínání...proto tip :-)

Impresse
22. 03. 2009
Dát tip
*

:-) pěkně

Háber
22. 03. 2009
Dát tip
hej, pamäTám*

Rani
22. 03. 2009
Dát tip
krása.... toľko nostalgie.. a pritom si neskĺzol do gýču... tip!

Sarinka
22. 03. 2009
Dát tip
Za Uložu ti teda uložím tip a vtisnem božtek na líčko. Zostalo v tebe ešte hodne z toho chlapätka.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru