Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zpověď

20. 04. 2009
12
19
4483
Autor
Oldjerry

Přebal

SPLNĚNÝ SEN

Když jsem začal před padesáti lety psát drobné příběhy do různých novin, bral jsem to jako druh občasné zábavy. Když jsem začal pracovat v redakční radě městských novin před devatenácti lety a z vůle šéfredaktora, mně dosud neznámých jeho důvodů, jako fejetonista a povídkář, připadalo mi to jako plnění povinností, k nimiž jsem se dobrovolně zavázal. Teprve když jsem těch povídek a snadmožnáfejetonů stvořil asi padesát a začal všechny ty srandičky dávat do jednoho adresáře v počítači, napadlo mne, jak by bylo povznášející vydat si ty své práce souborně a ještě ke všemu knižně. To už jsem začal psát cíleně a postupně zpracovával vše, co mi zůstalo v paměti z mého života a bylo hodno nějakého zpracování. Napsal jsem za dva roky dalších asi sedmdesát povídek. Z těch stodvaceti více či méně humorně laděných titulů jsem vybral devadesát čtyři, v krátké době doplnil do stovky, dal jsem jim řád a grafickou podobu a začal hledat nakladatele.

Jistě už jste jistě všichni uhádli, že nenašel. Pak ještě - na základě výzvy - jsem se snažil to své veledílo uplatnit v edici e-booků, ale dopadl jsem stejně. Kupodivu mi to nevadilo, protože po úspěchu dvoumetrového obrazu Porta Bohemica, který jsem neuplatnil - přes čtyři pokusy během pěti let - v prodejně umění, jsem prodal dalších sedm kousků. Ne doma, ale na výstavě v Karlových Varech (a koupil si nové auto).
Další ze splněných snů... ale zůstávaly nesplněné. Rodinný dům už nikdy mít nebudu, ani v něm postavený otevřený krb na dřevo. Mohu zapomenout na cestu za kamarádem Jardou Řezáčem do Sydney. Tak snad ještě ta kniha....

Pak jsem našel Písmáka. Nehledal jsem ho, hledal jsem paní J. H., známější z literárně internetových hvozdů jako Vesuvanku. No - a tu jsem našel na Písmáku... Našel a zůstal jsem s ní, s vámi a to jsem ještě netušil, že krom toho, že jsem našel nové naplnění spousty volného času, najdu i cestu k realizaci toho posledního reálného snu. Vlastně jsem to nevěděl, neuvědomoval si, že se sen stává reálným.
Začalo to fiaskem. Bez podrobností. Pokračovalo to tím, že jsem se učil psát verše tak, aby aspoň část Písmáckého nárůdku to mohla číst bez nucení k dávení.

Teď to trochu zkrátím : napsal jsem za tři roky okolo šesti set - řekněme - básní a miniatur, asi padesát dalších povídek, z nichž některé už s reálným životem měly společné málo. Čirá fantazie... Občas jsem si udělal exkurzi i do jiných literárních a poetických serverů - nikoli jako únik, nebo změnu, jen k vůli srovnání. Na jednom takovém výletě jsem našel reklamu malonákladového tisku knih (brožur, skript a podobné produkce).
Připravit knihu bylo dílem deseti dnů intenzívní práce. Deset dní - denně šestnáct hodin. Stopadesát pět básní, šedesát sedm ilustrací, úvod, prolog, věnování, epilog, tiráž, obálku, pak to všechno převést na formát pdf, třikrát zkontrolovat, opravy a opravy oprav...

Konečně bylo hotovo. Několik e-mailů vyměněných s tiskárnou, odeslání podkladů...
... a týden před jmeninami - ten dárek ! Stál mne sice třiapůl litru (pro neobeznámené : slangově tři tisíce pět set korun českých), ale konečně mám vlastní knihu. Přesněji padesát knih... Že bych je prodával ? ani nápad. Ne, že by se mi nelíbilo dostat ty náklady zpátky, ale prosím vás : kdo by těch 99 Kč, které jsem z recese nechal natisknout na zadní stranu, za to dal ?


19 názorů

Oldjerry
30. 04. 2009
Dát tip
díky Irenko, budu ti držeti prstové a pěsti všeliké.

reinka
30. 04. 2009
Dát tip
Blahopřeji ti ke splnění snu... taky mám jeden veliký, jen o něm nechci mluvit, abych nic nezakřikla ( je to z jiné branže :o)) )

Oldjerry
24. 04. 2009
Dát tip
Dík, maceško!

macecha
23. 04. 2009
Dát tip
paráda...******

Oldjerry
22. 04. 2009
Dát tip
Bíša - neumím si přeložit to plus, ale myslím, že to snad není nadávka (:-D

Bíša
22. 04. 2009
Dát tip
:+)))

Oldjerry
21. 04. 2009
Dát tip
Slovak - díky i já ti přeji ten pocit, pro který se lidé stávají spisovateli - a třeba i básníky...

slovak
21. 04. 2009
Dát tip
Tak najprv gratulácia, no asi sme rovnaká krvná skupina. Podobný sen som mal aj ja, ten sa mi splnil v r.2006. Ale našiel som sponzora, tak tých kníh bolo 300ks, predstav si, že by sa predalo aj viac. Teraz rozmýšľam nad ďalšou zbierkou. Niečo by malo vyjsť aj v Psím víne. No a to všetko sa tiež začalo až po mojej 50ke. Takže nikdy nieje neskoro. Nech sa ti darí aj v ďalších snoch a plánoch.

Oldjerry
21. 04. 2009
Dát tip
Květoni, Diano - nevím, takhle jsem o tom nepřemýšlel... dík ! Bedo - děkan, je to od tebe hezké Tosco, Aleši, Metro - Nejsou v běžné distribuci, protože to znamená další náklady. Nepočítal jsem, že by to chtěl někdo koupit a tak jsem si jich nechal udělat padesát pro své příbuzné. Vzhledem k tomu, že dotisk není problém, mohu těm, kteří si ze mně nedělají srandu, poslat výtisk za Kč 110, kdo nemá těch deset tak i za rovné kilo. Výrobní cena je 68 Kč, nejlevnější doprava je pošta za 37 Kč. Nebudu malicherný, abych počítal i papír na zabalení a benzin na cestu na poštu (:-D moorgaane - pro penzistu jsou třiapůl litru slušné peníze... :-) pasažier a Noro - díky, pánové. Každé slovo potěší, pokud nekončí slabikou »do prdele«. (:-D

moorgaan
21. 04. 2009
Dát tip
seš dobrej, když jsi to dotáhl do konce...těch 3 500 je o ničem, v dnešní době !..pokud je to aspon trochu kvalitni vazba, tak je to zadarmo!..

v tom je výhoda moderní doby...gratuluji :o) pošlu ti to kilo v obálce, kde bude adresa, ale neznám tvou :o)

Diana
21. 04. 2009
Dát tip
Květoň má pravdu. Blahopřeji!

Toscana
20. 04. 2009
Dát tip
NO tak například já bych je za to dala levou zadní a ráda - kde se to dá koupit, Jerry? Protože jsou v životě často chvíle, kdy je akutně potřeba občerstvit duši veselým a vlídným čtivem, a za to mi není peněz líto. Upřímně: dala bych i víc, o cenách knížek mám poměrně dobrou představu... Jo - a blahopřání ke splněnému snu k tomu!

beda
20. 04. 2009
Dát tip
Hezké :-))))*

Oldjerry, to je těch nejlépe utracených třiapůltisíce korun o kterých jsem kdy slyšel.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru