Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jaro raší a haraší

27. 04. 2009
19
20
3016
Autor
Impresse

aneb Jarní prohlídka doktora Harašty

To bylo tenkrát, v době normalizace, nebo tak nějak, zkrátka velmi hluboký socialismus.

Tehdy se dbalo na prevenci, lékaři navštěvovali školy a prováděli hromadně preventivní prohlídky, nejlépe před celou třídou. Až později nás rozdělovali na chlapce a dívky.

To bylo tenkrát, na jaře, kdy bylo všechno v rozpuku, i naše těla se probouzela. Už nám začínalo leccos rašit a doktor Harašta se rozhodl opět navštívit naši třídu.

 

Už tehdy jsme to vnímaly jako nepříjemnou záležitost, když jsme po jedné byly volány před tabuli na stupínek (jen v kalhotkách), kde nás doktor důkladně prohlédl. Těžko jsme skrývaly rozpaky z proměny našich těl a význam slova diskrétnost jsme neznaly. Jen tušily…

 

Doktor Harašta nás prohlížel s takovou samozřejmostí a obratností, že ani pro ten sebemenší protest zde nebyl prostor. Dokonce ani stetoskop nepotřeboval. Na naše rašící hrudníčky přikládal své ucho a naslouchal.

 

Naslouchal jak rychle bijí naše srdíčka.

Jako na poplach?

 

To bylo tenkrát, kdy pojmy jako sexuální obtěžování, harašení, lidská důstojnost…vůbec nebyly v módě.

 

To bylo tenkrát, kdy mohli doktoři Haraštové veřejně, beztrestně harašit, samozřejmě pokud to bylo v zájmu „dobré věci“.

 

Tehdy bylo možné leccos…a nejen na jaře.


20 názorů

no jo, vlastně...ich bin pako!!!

Impresse
12. 05. 2009
Dát tip
To byly Postřižiny :-)

no,ono nám haraší spíš víc dnes... ale vybavil se mi Hrušínský ve Slavnostech sněženek, jak vyšetřoval Magdu Vašáryovou...

Nic veselého, nicméně... *

Impresse
30. 04. 2009
Dát tip
Díky, hani :-)

Dobré, TIP

Impresse
29. 04. 2009
Dát tip
díky, díky, díky! :-) všem

Quaken
28. 04. 2009
Dát tip
Ano, mám právě pocit, že by to stálo za víc než jen povzdech - samozřejmě, nechávám na tobě. Taktéž pěkný večer.

Impresse
28. 04. 2009
Dát tip
Díky :-)jednou se možná rozepíšu víc do hloubky. A co jiného by to tak mohlo být, než povzdech, je to pryč. Pěkný večer.

Quaken
28. 04. 2009
Dát tip
No do povídky to má teda daleko. ... "Můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat." Spíš takové povzdychnutí, možná úvodník by z toho byl docela dobrý, jinak nevím. Připadá mi, že ačkoli je toto téma a události zde popisované velmi osobní, nepřipadá mi výpoveď vůbec naléhavá, je odtažitá. Takový další výčet toho, co se tehdá dělo; přečíst, říct si "no jo, to byla hrůza" a odejít. Nejsem necitlivka, problém nezlehčuji, jen se snažím definovat polohu díla v záplavě jemu podobných, které nedokáží oslovit a postupně se z nich stává jakýsi frázovitý balast (jak můžeme vidět v ČT). Bohužel, ani tohle dílo z toho nevyjde úspěšně. Chtělo by to vytvořit (prohloubit) obraznost, nechat větší prostor čtenáři, ať skutečnost konfrontuje s nynějším stavem (metatext apod.) Snad jsem nebyl zas takový bručoun, měl jsem jen pocit, že bych mohl poradit. Měj se.

Impresse
28. 04. 2009
Dát tip
Naštěstí! :-)

pavelpavel
28. 04. 2009
Dát tip
ale ne všichni doktoři jsou takový....

**

jejdavilda
27. 04. 2009
Dát tip
*

Bíša
27. 04. 2009
Dát tip
A já po dvouch semestrech medicíny přešel na filozofii a psychologii, chjo... Jinak chápu, mnozí jsou na Lolitky...

jo to bylo peklo, stát tam v kalhotkách :)

moorgaan
27. 04. 2009
Dát tip
ze ja nesel na medicinu radsi nez na veterinu:-))/***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru