Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dva muži na poli

05. 06. 2009
9
86
8422

Už jsem to po sobě kontroloval :-)

Slunce pomalu zapadalo a jeho poslední paprsky sklouzávaly po verandě velkého domu. Malý zavalitý muž si poposedl na své židli a dál pozoroval široké pole, které obklopovalo celou usedlost.

Muž byl očividně pilný hospodář. Lány s kukuřicí, pšenicí, žitem, mrkví a brambory, nalevo vepřín, kravín a maštal s koňmi. Kousek dál, kam muž z verandy nedohlédl, stál kurník, který sám postavil. A ještě o kousek dál, výše, se tyčil holubník. Úplně vzadu rostly ovocné stromy. Za domem byly stodoly, do kterých každý rok trpělivě svážel seno a uskladňoval úrodu.

Ospale mžoural do zapadajícího slunce a rukou si stínil před očima. Vytáhl z kapsy starý kapesník a otřel si zpocený obličej. Pro dnešek práce skončila.

Nevšiml si, vlastně ani nemohl, že kolem stodoly přichází jeho soused, vysoký a hubený muž. Nevšiml si ho, ani když vstoupil na verandu. Teprve, když prkna zavrzala, muž otevřel oči a otočil se tím směrem. Soused se usmál a kývl na pozdrav. Muž ukázal na židli vedle sebe, soused se opět usmál a obsadil nabízené místo.

Ti dva se vlastně moc neznali. Oba bydleli na venkově od narození, ale celá léta byli zaměstnáni prácí, nezbývalo jim mnoho času na udržování sousedských vztahů. Vlastně bydleli dost daleko od sebe.

Oba se rozmrzele dívali před sebe, pak muž prolomil ticho.

„Vzal jste si do domu podnájemníky?“

„Kdepak,“ vzdychl ten druhý. „Kdepak.“

„Jak jste k nim tedy přišel?“

„To bylo tak,“ odpověděl. „Můj praděd koupil tenhle pozemek, postavil na něm tenhle dům, pole zoral a začal na něm pěstovat brambory. Ty pak prodával na trhu. Můj děd pěstoval obilí a vepře, postavil i vepřín. Maso a obilí prodával na trhu. Můj otec postavil stodoly, koupil krávu a býka a rozšířil chov. I on prodával maso a obilí na trhu. Když jsem dospěl, zdědil jsem hospodářství, stejně jako můj děd a otec.

Oženil jsem se a pokračoval v rodinné tradici. Koupil jsem slepici a kohouty, postavil kurníky, maso a obilí jsme se ženou prodávali na trhu. Moje žena sklízela ovoce, pekla ovocné koláče a prodávala je na trhu.“

„Jste šťastný muž,“ řekl uznale soused.

„Potom se z města přistěhoval jeden mladík,“ pokračoval muž, jako by sousedovu pochvalnou poznámku neslyšel. „Vzal si kousek mého pole, nijak velký, a začal na něm pěstovat mrkev. Řeknu vám, věnoval se svému záhonu jako svému synovi. Trávil u něj celé dny, okopával jej a zalíval. Často jsme se na něj se ženou dívali z okna. Nedbal větru ni deště, dokonce mám pocit, že té mrkvi i zpíval. Potom mrkev sklidil a prodal na trhu. Jednoho dne jsem opět vyhlédl z okna a vidím, ten mladík si kousek od záhonu s mrkví postavil takový malý, nicotný přístěnek.“

„Vám to nevadilo?“ otázal se soused.

„I vadilo,“ pokrčil rameny muž, „ale měli jsme spoustu práce se sklizní, navíc se nám narodil syn a žena mi už nemohla pomáhat tak, jako dřív.

„Máte syna?“

„Ano,“ přikývl muž. „Chtěli jsme mít deset dětí, jako pokojů v domě.

Úrodu jsem sklidil a těšil jsem se na ženu a syna. A pak jsem si všiml, že záhony s mrkví jsou dva. Dva záhony, dva mladí muži, dva přístěnky, ve kterých přespávali. Byl to jeho bratr, den druhý mladík, on mu posílal do města peníze na cestu.

Přišlo jaro, začal jsem sít a obdělávat pole. I oba bratři, ne dva záhony, ale čtyři. V létě jsme zjistili, že oba se ve městě oženili. Přivedli si sem svoje manželky, původně na pomoc se sklizní, jenže už nikdy neodešly. Přes zimu zbourali svoje přístěnky a postavili místo nich domek. Tou dobou jsme přišli o čtvrtku pole. V zimě přijeli jejich příbuzní, ve městě se prý špatně žije.

Všichni pracovali na mém poli, teď už vlastně na jejich. Prodávali na stejném trhu jako my, vydělávali jsme čím dál méně. A navíc se nám narodila dvojčata.

Musel jsem pracovat od úsvitu do soumraku, abych rodinu uživil. Ač nerad, půjčil jsem si od banky peníze a koupil za ně zemědělské stroje. Víte, asi jsem si jich neměl pořizovat pět, ale jen dva. Než jsem sklidil, obsadil mi ten mladík a jeho bratr, teď už vlastně nejsou mladíci, půlku pole. A taky nám sebrali jednu stodolu a svoji úrodu vozili tam.

O dva roky později jsem jim musel prodat vepřín. Vydělával jsem stále méně a hospodářství nešlo uživit. Pronajal jsem jim několik pokojů, chtěli jsme mít deset dětí, jako pokojů, a to už nešlo. V zimě přišli úředníci z banky.  O obilí už nebyl takový zájem, na trhu nás prodávalo několik a navíc jsem hospodařil už jen na půlce pole.

Bance jsem ručil domem, který nám nakonec zabavili. Nabídli ho k prodeji, koupil si ho druhý z bratrů. Nastěhoval se do něj i s rodinou. Nakonec jsem jim prodal i zbytek pole.

„A co tu tedy děláte?“ zajímal se soused.

„Víte, nemáme kam jít, vlastně ani nechci, kvůli pradědovi, dědovi a otci, z úcty k jejich práci a odkazu.

„A čím se zaměstnáváte, když už vám pole nepatří?“

„On ten mladík nakonec není tak zlý. Pronajímá nám sklepní prostory, manželka hlídá jejich děti a mě zaměstnali na poli. Ale teď mám po práci, tak odpočívám. Děti se odstěhovaly, tady pro ně už není práce.“

Soused kýval hlavou. Vytáhl z kapsy košile tabák a dva malé průsvitné papírky. Zručně ubalil dvě krátké cigarety a jednu podal bývalému majiteli.

„Děkuji,“ řekl muž a škrtl sirkou. „A co vás ke mně přivádí?“

„To máte tak,“ řekl soused a nosem vyfoukl namodralý obláček cigaretového dýmu. „Já vlastně nemám kam jít.“

„A co vám se přihodilo?“

„To bylo tak. I já jsem měl statek. Můj praděd, děd i otec tvrdě pracovali desítky let a dobře se nám dařilo. Široké lány obilí a stádo vepřů nás všechny živilo.“

„Snad vám taky neobsadili pole?“

„I kdepak. Jednou ráno jsem se probudil a na verandě před domem stála skupina lidí. Myslel jsem si, že chtějí pracovat, byl právě čas sklizně, každá pomoc se nám hodila. Jenže oni nechtěli pracovat. Chtěli u nás zůstat, ač nerad, nabídl jsem jim, že pár dní mohou zůstat ve stodole a spát na seně. Jenže ani neskončila práce na poli a stodola shořela. Ti lidé ji prostě podpálili. Chtěl jsem je vyhnat, ale sousedé mě obvinili, že jsem tyran a nelida. Navíc se ta početná skupina dožadovala ubytování v našem domě.“

„A vy jste souhlasil?“

„Samozřejmě, že ne. Ale do sporu opět zasáhli sousedé. Obvinili mě, že jsem tyran a nelida, co prý jsem to za člověka, že nechám ty lidi spát venku. Pustil jsem je tedy do domu a spal na verandě.

A jednoho dne za mnou přišel soused, ptal se, co těm lidem dávám jíst. Odpověděl jsem, že nic, ale že na poli je jídla dost. A on mi vynadal, že jsem tyran a nelida, co prý jsem to za člověka, že návštěvě nedám jíst.

Vzal jsem tedy brambory a obilí, které jsem chtěl prodat na trhu, a donesl jim je. Oni je nechtěli, říkali, že jsem tyran a nelida, co jsem to za člověka, že návštěvě nosím brambory a obilí. I sousedé říkali, že jsem tyran a nelida. Bylo mi to líto, tak jsem porazil pár vepřů, upekl a donesl jim je.

Druhý rok na jaře jich bylo v domě dvakrát tolik. Dětí bylo také dvakrát tolik, běhali po domě, ničili zařízení a dokonce načůraly do studny.

Přišli sousedé, říkali, jaký jsem tyran a nelida, co jsem to za člověka, jak mohu mít to srdce a nechat je žít v takovém malém domě. Přestal jsem tedy pracovat na poli a začal stavět druhý dům. On ten první se stejně rozpadal. Do roka jsem porazil všechna stáda a postavil dva domy. Pole zarostlo plevelem, protože jsem neměl ani chvilku volného času, abych je zoral a zasel obilí a brambory.“

„A co říkali sousedé?“

„Víte, oni mi pořád říkali, že jsem tyran a nelida, co prý jsem to za člověka, ale mám dojem, že se báli, že by se ti lidé přesunuli na jejich pole. Tak jsem nechal statek statkem, pole polem a utekl jsem. Chci požádat majitele vašeho pole, jestli by mi neprodal ten záhon z mrkví, ten malý kousek pole, tam úplně vzadu, u ohrady.“

„Taky bych si jeden záhon pronajal, ale mám spoustu práce na poli. Víte vy co, pojďte bydlet s námi do sklepa, můžeme pracovat spolu na poli, blíží se sklizeň, bude potřeba každé ruky.“


86 názorů

To má do socialistického realismu dost daleko...

díky za kritiku =)

Díky za toto dílko. Připomnělo mi léta na gymplu, slohovky a tak.

Děkuji, Kamile, opravdu jsi mě potěšil :-)

Povídka je velmi dobrá. Je tam vše, co mi chybí u ostatních autorů. Popis, děj, dialogy a nakonec i pointa. Vůbec je to celkově povedená věc, takových je tady málo. Že je skutečně dobrá, se pozná podle toho, kolik kritiků se náhle začne vrtat v malichernostech, když už nemůžou zkritizovat koncepci.

raja
12. 07. 2009
Dát tip
tititi:)

raja
12. 07. 2009
Dát tip
ježiš, ty byli blbí:)

Děkuji velice :-)

jejdavilda
11. 07. 2009
Dát tip
jo a ten tip máš za to, žes ho nedostal od kritiků

jejdavilda
11. 07. 2009
Dát tip
teda já bych se i vykašlal na vesnici a odpustil ti pohled na sedláky, taktéž opakování slov. Mi to přijde zajímavé jako celek, tedy jako dvojí přístup k věci se skoro stejným výsledkem

Děkuji, těší mě tvůj pohled :-) A díky za tip :-)

těša
10. 07. 2009
Dát tip
parádní, lze to zkritizovat, z několika hledisek odsoudit - souhlasím se stvnem a částečněi s tragikem a moorganem - nicméně se na to koukám z jiného pohledu, má to smysl a originalitu a žádný přehanný nedostatky, takže pro mě fakt pěkný. náhled skvělej, přestože bych asi přeferoval i náznak oppačného pohledu, třeba v morálním odůvodnění příchozích, proč ty nemovitosti kradou atp. jediná konkrétnost - rozhovor těch chlapů mi připadá moc strojený a stručný, např. na začátku, kdy se bez nejmenší souvislosti nebo úvodu začnou bavit o nájemnících. Kdyby tam ti lidé prošli, byl by to dejme tomu konverzační začátek, ale takhle to působí, jako by se tam ten druhý chalp přišel zaptat neznáméhlo souseda právě na tohle. minimálně tipuju, jestli se mi podaří hlasovat v PM, jsi určitě mezi favority.

Janina6
10. 07. 2009
Dát tip
Armin: No, chválabohu, že je tomu tak. Kdybych se měla nelíbit úplně každýmu, to by bylo na mašli :-)

DaNdÝ
10. 07. 2009
Dát tip
jop, jop co se mitřebas líbilo na těch refrénech, bylo to deset pokojů a do nich děti. Asi i proto že tenhle refrén mi přišlo, že se opakuje rozumně - patrně, ale ne přeokatě. Ve zbytku mě pravda ta alegoričnost úplně příliš nebavila.

Děkuji velice. Jak vidíte u ostatních kritik, co se nelíbí jednomu, může se líbit druhému, a naopak

Janina6
09. 07. 2009
Dát tip
Líbil se mi nápad. To opakování s moralizujícími sousedy. Zábavné. Samozřejmě se dá namítnout, že "by se to tak nestalo", ale myslím, že je to jen schválně přehnaný příklad manipulace mezi lidmi, dotažený ad absurdum. Ten "model" vnucování vlastních norem chování druhým lidem je ale velmi realistický a bohužel tak funguje. A speciálně na vesnici!!! Věta "co by tomu řekli lidi" je tady zakořeněná hluboko, přehluboko. Dokonce i v dnešní moderní době. Formu pitvat nebudu, nechám povolanějším. Proškrtání, jak píše Vaud, by myslím neškodilo.*

Hesiona
09. 07. 2009
Dát tip
To vybydlování domu si umím živě představit, ale jak říkáš... gól to není.

midin
09. 07. 2009
Dát tip
drobátko mě unavuje to věčné opakování tvarů a slov nicméně o to tu zřejmě jde zaujalo, pěkný koncept, zpracování horší

Já vím, máš pravdu. Gól jsem dneska nedal, ale myslel jsem to dobře :-) Je to alegorie, proto ten opakující se text, neschopnost poučit se z minulosti, příště nechám alegorii alegorií.

Vaud
08. 07. 2009
Dát tip
seškrtal bych to tak na půlku trochu jsem se v tom textu ztrácel přišlo mi to chvílema jako pohádka,kdy zopakuješ děj a přidáš na něj další část a tu pak zase zopakuješ...

Děkuje, Marvine. Potěšilo mě to, zvlášť když jsem slyšel, že se to nedá číst... Je to takové až StvNovské --- Tak na tohle bys měl poslat stývnovi avi :-) Anžto to bude považovat za urážku :-) V podstatě jde obsah na úkor logiky, ano, je to alegorie, bohužel to ne každý pochopil, viz arkp a mnozí. Ale i tak musím říct, že stývnova výtka je opravněná, ovšem ty, a třeba tangens, jste přišli na smysl a význam.

Flákač
29. 06. 2009
Dát tip
to není výtka, ale nelíbí se mi ta odevzdanost zemědělců. mně to připomíná trochu komouše, jak jim vzali majetek a ještě se vztekali, že je toho málo. t.

apatie
25. 06. 2009
Dát tip
jsem z toho dosti nervózní,takže "zápletka" dobrá * , ale rozuzlení z toho vyplynulo příliš samo ... očekávaně ...

Shelke
21. 06. 2009
Dát tip
ale není to špatné:-) jen možná, že se tam opakují některé fráze (jako například "muž") ale jinak dobrý

Katugiro, za neposlané avízo se omlouvám, příčinou je má roztržitost, nikoliv snaha tě pomlouvat a hovořit o tobě za tvými zády. Děkuji za kritiku, souhlasím, avšak mazat to nebudu.

katugiro
15. 06. 2009
Dát tip
když už o mě opakovaně mluvíš, armine, bylo by slušností poslat mi avízo. tuhle povídku jsem četl teprve dnes, a i to je co říct, vzhledem k tomu že v prologu ještě pořád tvrdíš, žes to po sobě nekontroloval. komukoliv jinému bys takovou výmluvu sám omlátil o hlavu. vzhledem k tomu, jak jsi dosud reagoval na kritiky, mi nepřijde účelné se tu rozepisovat. povídka je to velmi schematická a nezáživná.

Prosecký
15. 06. 2009
Dát tip
Pointa příliš očekávatelná. To by samo o sobě nevadilo, kdyby tam bylo ještě něco jiného.

Azirafal
15. 06. 2009
Dát tip
Mě se naopak líbí když je v povídce, nebo kdekoliv v knížce, popsáno prostředí detailněji. Můžeš si pak udělat svou vlastní představu a nejsi vázán autorovou předlohou. Takle bych si přestavil max. řadu brambor, za nima pos*aný kurník( pos*aný je má fantazie:D, za nima holubník a zanim stromy, jak už jsem se zmínil. A když tomu dodáš něco na vtipu, nebo aspoň na pointě ;) určitě si to rád přečtu. Jen už prosím ne žádnou mrkev :D

Ono šlo o to, že mi pořád kdekdo vytýkal, že používám zbytečná slova, popisy... tak jsem se tomu snažil vyhnout, proto asi ta nuda. Ale ano, máš pravdu, ty i ostatní, je to nuda.

Azirafal
15. 06. 2009
Dát tip
Když už nic jiného, čekal jsem aspoň nějakou pointu a oala, nic. Asi budu opakovat, ale proč by sedlák, který zdědil statek po předcích, netčně koukal jak mu ho rozkrádají? Alegorie? Čeho prosímtě, že mu tam nějaký maník z města začne pěstovat mrkev atd atd. až nakonec musí vše prodat? Sousedé, kteří se ho snaží zmanipulovat řečmi typu tyran a nelida. Hnal by je všechny železnou tyčí po poli. Ten popis na začátku taky stojí za povšimnutí. Ale protože je tak suchý, obyčejný, připadá mi jak černobílý film. Kurník a zanim holubník a za nim stromy a za nima Nuda. Slohovka z gymplu proto, protože mi přijde žes možná měl dobrou myšlenku, ale nedostatkem času? motivace? nevim možná všeho se z toho vyklubalo tohle.

Já taky souhlasím s čučenkou :-) se polepším, tohle je trochu účelové, tomu taky odpovídají dialogy :-$

Děkuji, Martine. Ano, šablonovitost textu a "pohádkovost" dialogů skutečně je cílená a úmyslná.

Styl mě docela zaujal. Příběh taky, ale čekal jsem lepší konec. Navnadilo mě to, doufal jsem, že budou jejich příběhy nějak víc propletené. Pokud je určitá šablonovitost textu a "pohádkovost" dialogů cílená, pak dobrá práce. ad Trapný autor: Kdys byl naposled na gymplu?

StvN
07. 06. 2009
Dát tip
Jasně. Koukám, že jsem to formátování pěkně zmotal. Snaž se.

Děkuji, Stývne. Většina lidí mi vytýká zbytečná slova, zbytečné popisy... Tady jsem si jich vzdal a použil strohý text. Jinak souhlasím, určité neobratnosti, o kterých píšeš, se tam táhnou. Závěrem bych řekl, že jsem si vědom, že stále je co zlepšovat. Až sem něco dám, opět ti pošlu avi a poprosím tě o příklad a názor.

StvN
07. 06. 2009
Dát tip
Je to bída. Neživé, dost nezáživně napsané, ten popis na začátku ti dal vyloženě zabrat. Po Trapném autorovi jsi chtěl příklad, zkusím ti dát příklad: Muž byl<\b> očividně pilný hospodář. (Proč očividně? Je to slovo nějak důležité v kontextu toho popisu?)<\i>. Lány s kukuřicí, pšenicí, žitem, mrkví a brambory, nalevo vepřín, kravín a maštal s koňmi. (To není popis, ale výčet. Co třeba napsat lány se táhly, když už nic víc?) <\i> Kousek dál (tenhle termín není zrovna vhodný)<\i>, kam muž z verandy nedohlédl, stál kurník, který sám postavil. A ještě o kousek dál, výše, se tyčil holubník. Úplně vzadu rostly ovocné stromy. Za domem byly<\b> stodoly, do kterých každý rok trpělivě svážel seno a uskladňoval úrodu. Jenom tenhle odstavec je krásnou ukázkou toho, jak moc ti na textu záleží, jak umíš pracovat se slovy a větami, jak je vlastně tvé vidění prázdné. Když už ses rozhodl nějaký popis vložit, dle mého názoru nevhodně hned na začátek povídky, tak ses alespoň měl vynasnažit, aby za něco stál. A nebylo by vůbec na škodu muže trochu rozhýbat. On třeba v tu chvíli, kdy ty se zaobíráš popisem okolí, něco dělal a ta činnost je docela dobrým způsobem, jak text oživit, dá se tak budovat atmosféra. Na přání autora zařazuji do PM.

Za tímto účelem jsem posílal avi stývnovi... jinak díky za nominaci :-)

až tak moc ne :-)

No vidíš. Při psaní se holt masturbovat nemá, to se nedá nic dělat.

škoda... vlastně jsem na tebe myslel, když jsem to psal :-)

Tak to asi nejsem cílová skupina.

pišto, to je alegorie, jinotaj... Z globálního pohledu máš pravdu, afšak tady jde o něco jiného

celé je to úplně postavené na hlavu. On by se zrovna jen tak v klidu díval, jak mu kradou pozemky... Cos pil, člověče?

Děkuji, Tangensi. Jazyk a styl jsem zvoli záměrně, dosud jsem napsal dvě knihy pro děti a chtěl jsem se oprostit od toho dětsky naivního textu. Opakování slov "tyran a nelida..." je taktéž zcela záměrné. Píšeš, Oni ... docela závidí a různě to kamuflují, jakože se v díle nevyznají, nerozumí mu apod. Nemyslím si, že by mi někdo záviděl, někteří sem přišli spíš kvůli pomstě, ale tak už to chodí. Co mě ovšem zklamalo, povídku četli i pozorovatel, katugiro a StvN, ale ani jeden z nich nezanechal kritiku.

raja
06. 06. 2009
Dát tip
Tak až si to zkontroluješ, možná si to přečtu:)

čučenka
06. 06. 2009
Dát tip
mám to na své stránce :-)

Poslal by tu migrující tlupu k nim Vážně si to myslíš ? Bez urážky, opravdu, ale kolik ti je let ?

čučenka
06. 06. 2009
Dát tip
No to je právě to, co zas nechápeš ty, Armine. Tohle by sedlák neudělal, natož kvůli nějakému obviňování sousedů :-). Poslal by tu migrující tlupu k nim, nebo něco podobného. Nenechal by se nikdy zmanipulovat - v jiné oblasti možná - ale pokud jde o půdu a dobytek, to tedy ne.

jasně, to je alegorie... promiň, ale mám pocit, že jsi to úplně nepochopila... myslím ten důvod, proč pobili dobytek, oni museli, protože je sousedé obviňovali... A děkuji za názor :-)

čučenka
06. 06. 2009
Dát tip
Já bych si taky dovolila poznámku k věci - chápu to jako alegorii, ale je to příliš z oblasti vesnickofantastické. Ono je to tak nereálné, že to nesplní ten účel, víš? Není to špatně napsané, ale po přečtení v člověku zůstane hlavně pocit neuvěřitelnosti. Neumím to líp popsat. Sedláci, kteří se narodili na gruntě a lásku k půdě měli v krvi a kostech, kteří denně dřeli do úmoru, bojovali s nepřízní počasí, chovali velká zvířata a měli k nim vztah a přesto je dokázali porazit, když přišel jejich čas, to byli tvrdí chlapi, víš? Ne manipulovatelní ňoumové, jaké jsi popsal. Proto je hned poznat, že nejsi z vesnice.. :-) Možná by bylo lepší, kdybys tu alegorii umístil do prostředí, které zas lépe znáš ty. Tož asi tak, nic ve zlém. :-)

já myslím, že za pár dnů, až si to přečtu znovu, ti dám za pravdu, ale teď se mi tvoje kritika moc nezdá :-)

popravdě, moc ne... připadá mi to dost průhledný... ale příště budu psát něco... normálního

Fairiella
06. 06. 2009
Dát tip
jo, to je jasný, že to je alegorie - ale i ta je tam možná zamotaná tolik, že člověk neví úplně jistě, co všechno alegorie je a co ne, jestli chápeš :)

děkuji za tipy :-) mě povídky na písmáku, až na výjimky, nijak neberou, ale mám rád třeba greena, nebo nesina... víš, tohle byla tak trochu alegorie, možná ta těžkopádnost pramení z toho :-$

Fairiella
06. 06. 2009
Dát tip
Já nepopírám, a myslím, že ani ostatní, že opakování tam má svoje místo. Ale možná je ho tam moc - čtenář by to pochopil klidně i z náznaků. Všechno se nemusí říkat natvrdo, polopaticky. Myslím si, že výrok o slohovkách není pod každou povídkou, že je pod hodně věcmi, které se chtějí stát povídkou, ale nejsou jí. Ale to, co se dovedlo stát povídkou, překročilo hranici toho, co pisatele naučili ve škole a pod tím nalezneš slovo "slohovka" od kritiků jen sporadicky (asi od těch, co si něco léčí). Myslím, že když pohledáš na Písmáku, tak určitě něco najdeš (já už ten písmák tak "načtenej" nemám, už jsem jinde, na Mezeře, a tam můžu doporučit třeba nick Jana K. nebo janajirasko, Edmunda Elata...a další :) )

děkuji za postřehy. Ale obávám se, že výrok "je to jak slohovka" se v různých obměnách vyskytuje takřka pod každou povídkou. Je to vyprávění života dvou muží, oba žili na jednom místě, opakovat se to musí...

Fairiella
05. 06. 2009
Dát tip
zpočátku zajímavé a posléze nudné opakování a jakoby pohádkové vyprávění, které se časem zanořilo do šedi opravdu připomínající výtvory ze školních škamen - nemůžu si pomoct :) takové zkostnatělé a bezbarvé mi to přijde... třeba příště :)

na tyhle žabomyší války opravdu nemám náladu

moorgaan
05. 06. 2009
Dát tip
Armine - to urcite! - ovsem nekdy neskodi se podivat jinam a srovnavat... radsi si oprav tech par preklepu v povidce a nesnaz se me smerovat na jine stranky, orientuji se zde velice dobre i bez tve kamaradsky pomocne navigace... ...a dej si trochu te mrkve z policka za domkem, at trochu procitne tvuj zrak a nevidis jednosmerne!

moorgaannee, možná by ses víc pobavil na autorské stránce jarmily moossoovvéé

moorgaan
05. 06. 2009
Dát tip
no...abych pravdu rekl, ze zivota to urcite neni! nic z toho nevyzaruje, ani napad, ani fantazie, ani znalost prostredi...pribeh se prevaluje z jedne roviny do druhe a uz predem je jasne, kde to skonci - pointa neexistuje, jazyk je bez zdarilych obratu, bezna slovni zasoba, trochu preklepu a celek tim vyzniva suse a nezajimave... tema to spatny neni, ovsem bez jiskry a brilantnosti se stava nepodarenym pokusem najit u ctenare zaujeti..skoda

čučenka
05. 06. 2009
Dát tip
já si to hned myslela :-))

čučenka : ne, nejsem z vesnice :-) Tragicus : Děkuji velice. :-)

Tragicus
05. 06. 2009
Dát tip
Ze zacatku docela dobre, pak opakovani prestalo byt funkcni a zvrhlo se v stereotyp a zacalo nudit. "Soused se usmál a kývl na pozdrav. Muž ukázal na židli vedle sebe, soused se opět usmál a obsadil nabízené místo." - zbytecne dvakrat usmal. "To mate tak", "To bylo tak" - opravdu vyzniva sablonovite. "I vadilo" "I kdepak" - nekoresponduje se stylem zbytku dialogu a vyzniva tak spise hloupe nez ucelne. "Lány s kukuřicí, pšenicí, žitem, mrkví a brambory" - ... "prodávala je trhu." Ale neni to uplne marne.

čučenka
05. 06. 2009
Dát tip
ty nejsi z vesnice, že ne? :-)

Já ten pocit nemám, ale děkuji za názor, dává mi možnost pohledu z jiného úhlu.

řekl bych, že hlavně takovou jistou strojeností co se týče stavby vět, vše jakoby dle jedné šablony, po jazykové stránce problémy nevidím.

dobře, tak ještě jednou: čím konkrétně se to stylisticky podobá slohovkám z gymplu ?

dobře, takže ještě jednou: stylisticky se to podobá slohovkám z gymplu.

Můžeš mi říct, čím konkrétně se to podobá slohovkám z gymplu ? Mám totiž dojem, že jen používáš otřepanou frázi, aniž by sis uvědomoval její význam...

mělo to jednu zásadní vadu - nebavilo mě to a navíc stylisticky se to příliš podobá slohovkám z gymplu

avi StvN

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru