Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Obraz

05. 10. 2009
26
56
7102
Autor
pozorovatel

Obraz


Tma. Teprve rozsvícení odkryje účelně zařízený byt bez zbytečných okras. Jeden velký pokoj s postelí, kuchyňskou linkou, gaučem a stolkem. Žádné květiny, žádné fotky, jen věci, které člověk potřebuje nutně k životu.

Muž vejde, svlékne kabát a unaveně padne do gauče. Na rameni a ve vlasech má konfety, v ruce drží zabalený dárek s mašlí. Otráveně ho hodí na stůl a nahne se pro whiskey. Podívá se směrem k lednici, ale nakonec si pouze odfrkne a napije se z flašky. Zakloní hlavu a polkne.

Upřeně a otráveně kouká na dárek. Vyndá z poličky nůž a podřízne stuhu. Když dárek rozbalí, povzdechne si. Obraz. Vezme ho a postaví ke zdi. Zhasne. Je slyšet, jak se svléká, leze do postele a jak se napije z flašky.

Ráno. Nemá budík, probouzí ho otravné sluneční paprsky. Vstane, vezme krabici s lupínky a jí je rukama a zapíjí mlékem rovnou z lahve. Otráveně se dívá před sebe, dokud si nevšimne obrazu. Pak zpozorní. Zaujme ho. Vlastně velice překvapí. Zatímco o něm přemýšlí, vykonává své běžné činnosti: čištění zubů, pití kafe, oblékání. Když odchází, ještě se podívá na obraz. Pokývá hlavou a odejde.

Vrátí se se zakoupeným kladivem a hřebíky. Ještě v obleku a kravatě přibíjí hřebík do stěny a věší obraz. S úsměvem poodstoupí. Pak se zarazí, vezme obraz a zkouší, jak by vypadal jinde. Když už si myslí, že našel to správné místo, přibije hřebík do stěny, pověsí obraz a znovu ho sejme ze zdi. To opakuje několikrát, než ho pověsí na původní místo, kde byl prve.

Druhý den sedí u stolu s dívkou a večeří. Dívá se na obraz a vypadá zmateně. Naklání hlavu na stranu. Dívka mu zamává před očima, což ho poněkud vyvede z míry, ale jen na okamžik. Rychle přistoupí k obrazu a obrátí ho vzhůru nohama. Odstoupí několik kroků a tvář se mu rozzáří! Začne se hlasitě smát. A neustane ve smíchu, ani když mu dívka klepe na rameno, ani když mu nadává a ani když odejde. Směje se stále a divoce.

Ráno, sluneční paprsky dopadají na ustlanou postel. V gauči sedí muž a zarudlýma očima hledí na obraz. Dívá se na něj, jako by mu cosi nesedělo, rušilo. Vlasy má rozcuchané, košili propocenou a levé zápěstí rozdrápané. Zvedne se, přistoupí k obrazu, poškrábe se na levém zápěstí a vrátí na gauč. Nesrozumitelně si mumlá. Zavře oči, mává před sebou ukazováčkem – nejspíš si připomíná vše, co je na obraze, pak oči otevře a v tváři se mu objeví nespokojenost. Nemůže přijít na to, co je špatně. Prochází po pokoji, bere do rukou různé věci a pokládá je na jiná místa. Mouku vysype na podlahu a prstem si v ní kreslí. Po chvíli vystřídá prst špageta, která je tenčí. Pak na svůj výtvor vylije vodu a chvíli se tváří nadšeně, ale hned se zas rozčílí a dupe po mouce s vodou. Vysílen si lehne na mokrou zem a tiše pláče nebo spíš skučí. Posadí se a téměř prosebně se podívá na obraz. Vykřikne ! a hodí poloprázdnou flaškou od whiskey po obraze. Zavře oči, lehne si a slastně vydechne.

Když se probudí a koukne na obraz, vyděsí se. Rychle vezme do ruky kus látky a snaží se ho utřít. Ale čím více obraz tře, tím více ho rozmazává. Uteče z bytu a nechá dveře otevřené...

Vrátí se pozdě v noci. V ruce drží kufr a nedívá se směrem k obrazu. Otevře kufr a vyndá malířské potřeby. Pečlivě si připraví barvy, štětce, vysvlékne se a předstoupí před obraz. Zavře oči a zůstane nehnutě stát. Nahý stojí se štětcem v ruce a nedívá se. Pak je otevře a začne malovat...



 

 




56 názorů

Tragicus
15. 11. 2009
Dát tip
Jsem z toho na rozpacich. Ma to spad, ale az takovy, ze to ze mne steklo jako voda z teflonove panve. Mouka atd. dobre, whisky spatna a vadi mi tam ten vykricnik. Mozna je zamerny, ale prijde mi jako "jumping the shark"... Ale jako scenar dobre (vizualizace snadna).

Janina6
14. 11. 2009
Dát tip
Líbí se mi nápad, no a suchopárný stroze popisný styl mi v tomhle případě nevadí. Představuju si. Mně to přijde jako výzva. Nemusím mít všechno naaranžované a přeplácané všemi barvami. Omalovánky jsou taky fajn :-)

katugiro
09. 11. 2009
Dát tip
snaž se a budeš to mít kratší

pozorovatel
09. 11. 2009
Dát tip
jo, já na to musim čekat...

katugiro
09. 11. 2009
Dát tip
pokud budeš mít text v PM, dočkáš se

pozorovatel
09. 11. 2009
Dát tip
příště mi napiš zas něco zajímavého

katugiro
09. 11. 2009
Dát tip
jasně, příště to dej do volných veršů

pozorovatel
09. 11. 2009
Dát tip
ona to dokonce neni ani skica k natáčení, ale první stupeň scénáře já škatulky moc neřešim

katugiro
09. 11. 2009
Dát tip
vím že se to pak nějak řešilo v kritikách, ale nepročítal jsem je; holt je to v povídkách, dokonce v PM, tak se k tomu vyjadřuju jako k povídce

pozorovatel
09. 11. 2009
Dát tip
je to čistě skica k natáčení ani jsem se nesnažil to zakrývat nějakým stylem

katugiro
09. 11. 2009
Dát tip
Pro mě je to skica k natáčení, ne literatura. Číst text a představovat si děj je něco úplně jiného než na ten děj koukat v televizi. Zkoušet natlačit jedno do druhého dopadá... právě takhle.

reka
03. 11. 2009
Dát tip
dočetl jsem, nezaujalo, asi proto, že mě tenhle způsob psaní nechává chladným.

Levi
11. 10. 2009
Dát tip
dobrý, vole! ale na divadle by to byla teprv paráda...

wedle_vazy
09. 10. 2009
Dát tip
musím přiznat, že jsem si od začátku podsouval, že se jedná o jeho portrét nebo portrét někoho z rodiny, pochopitelně ne příliš oblíbeného anebo mrtvého a malířem vystižená podoba ho dráždí, ale pak mě zarazil ten amok. konec nic neodhalil ...a tak to mám rád*

Eileen
08. 10. 2009
Dát tip
no hele nevim vlastně mi to nic nedalo asi sem blbá ne? : )))

Makoves
07. 10. 2009
Dát tip
Čtení je to moc pěkné, napínavé. Nemohl jsem se dočkat závěru... musel jsem to dočíst do konce, přestat v půlce mě zvědavost nedovolila. Ale ten konec mě zklamal...takové divné zakončení.Celý příběh byl opravdu zajímavý a konec... nuda. Ale tip si to zaslouží.

Oldjerry
06. 10. 2009
Dát tip
Zfilmované by to asi opravdu moc nepřineslo, i když je to i otázka režijního uchopení. Jenže - i kdyby to režisér uchopil z té jediné správné strany, vůbec bych mu nezáviděl jeho úkol. On totiž ten obraz tam není hauptmotiv, ale jen jeden z prostředků k němuž směřují duševní pochody hlavní a jediné postavy. To by se opravdu moc těžko scénáristick ztvárňovalo... Připouštím, že by to ještě stále dokázalo vyjádřit osu díla i kdyby to bylo napsáno úsporněji. *

pozorovatel
06. 10. 2009
Dát tip
BMVA: souhlas! naneštěstí to točit nebudu, ale schovám si to ještě na později... vážně dík

Háber
06. 10. 2009
Dát tip
hehehe:) nejaká obsedantná predstava:)*

StvN
06. 10. 2009
Dát tip
Takže můj názor je ten, že literárně to je hodně pozadu. Nedokážu si představit, že bys takhle psal více povídek, sbírku třeba, nebo delší text. Já osobně bych se tím prokousávat nechtěl.

Honzyk
06. 10. 2009
Dát tip
este lepxsi...cinsky divadlo...(mne nektery mista pripominaly nemej film...a titulky pres cely platno)...:))

pozorovatel
06. 10. 2009
Dát tip
promítání?:) leda čínský divadlo

pozorovatel
06. 10. 2009
Dát tip
názory písmáků se liší od názorů famáků a proto jsou přínosný a někdy i přínosnější stále mě zajímá literární stránka a i tady jsem se ji snažil udržet

Honzyk
06. 10. 2009
Dát tip
...k textu bych chtel nejaky to promitani...:))

StvN
06. 10. 2009
Dát tip
Což to mi tak nějak došlo. Tady na Písmáku bych to klidně oželel. Zadání jsi tedy asi splnil uspokojivě, ale na to si myslím nepotřebuješ znát názor zdejších čtenářů. To asi víš sám docela dobře.

pozorovatel
06. 10. 2009
Dát tip
to bylo i zadáním suchopárný scenáristický popis, mám to dnes za domácí úkol

StvN
06. 10. 2009
Dát tip
Dobrej nápad s tím malířem, ale jinak teda jsem si to přečetl (až teď) a nelíbí se mi ten scénáristický styl. To pro mě není povídka. Je to prostě scénář. Nebavilo mě to takhle číst z prostého důvodu - text pracuje s nápadem, ale nepracuje s emocemi. Prostě jsem neměl žádný zvláštní požitek ze samotného čtení. Ale nápad je fajn, to jo.

StvN
06. 10. 2009
Dát tip
Dejte mi pokoj s pozorovatelem, vždyť píše hrozně.

Beed
06. 10. 2009
Dát tip
Avi StvN

pozorovatel
06. 10. 2009
Dát tip
nejsem proti ničemu

pozorovatel
06. 10. 2009
Dát tip
nojo, to by šlo a možná je to i vtipnější

Beed
06. 10. 2009
Dát tip
A do třetice, ráda bych to zařadila do říjnové PM, nebudeš proti?

Beed
06. 10. 2009
Dát tip
Jo, a ta mouka není zbytečná, to se mi tam naopak dost líbí...

Beed
06. 10. 2009
Dát tip
Ale stejně, i když jsi to opravil, tam máš v jedné větě tu krabici dvakrát... :) tentokrát s mlékem... nechtěl by si ten pán kupovam raději mléko v lahvi?

pozorovatel
06. 10. 2009
Dát tip
jj, slovo obraz jsem použil vícekrát proto, že je to filmová povídka a taky abych neustále připomínal, že je to obraz, hehe např. slovo malba se mi vůbec nelíbí a nehodí v gauči se mi moc líbí:) je to hezky obrazný a nanejvýš názorný krabici s lupínky jsem opravil - fakt blbý věty BMVA: výborně! 7. odstavec: proč zbytečná mouka? chtěl jsem ho nejdřív nechat vyzkoušet si malování, aby pak maloval na ostro hození láhve beru jako vyústění jeho zmaru (takže beze smyslu), ale nechám si poradit od psychologa:) je ještě třetí varianta: něco ho na obraze ruší, rozčiluje a on neví, jak to napravit.. to ho dorozčílí a následně dovede k nutnosti namalovat ho znovu ještě mě napadlo, že by ho domaloval, zabalil a dal někomu k narozeninám:)he díky! a zdravim.)

supizmus
06. 10. 2009
Dát tip
Zdarec. je to hodně, hodně zajímavé. A zvláštní

irem
06. 10. 2009
Dát tip
Tohle se mi zdá hodně dobré! Čistě osobní výhrady mám k části: " Zatímco přemýšlí o obrazu, vykonává své běžné činnosti jako je čištění zubů, pití kafe, oblékání. Když odchází, ještě se podívá na obraz. Pokývá hlavou a odejde. Vrátí se se zakoupeným kladivem a hřebíky." Ta se mi zdá trochu toporně napsaná. A hned v následujících několika větách se slovo "obraz" opakuje tolikrát, že jsem si chvíli přála, aby povídka změnila ústřední motiv :) Formulace "v gauči sedí muž" mě pobavila, představila jsem si ho skutečně V a ne NA gauči.

Beed
06. 10. 2009
Dát tip
Pane jo, to je schíza...* Ty krátké, osekané věty mi v tomto případě vůbec nevadily, naopak - nějaká omáčka okolo by jen rušila atmosféru povídky. Je záhadná, možná i tak trochu surrealistická (ale ne úplně). Pár věcí by se vytknout dalo, například věta 'Vstane, vezme krabici s lupínky a jí je rovnou z krabice.' Ale není to nic extrémního. Dobrá práce!

Janina6
06. 10. 2009
Dát tip
Trochu mě zastavuje výraz "padne do gauče". Představuju si úložnej prostor :-) Jinak jsem - jako obvykle, když čtu Tvou povídku - tajila dech, takže jsem mírně přidušená.

pozorovatel
05. 10. 2009
Dát tip
no, já to bral jako zlom, ne pomalou přeměnu..ještě popřemejšlim já piju piňacoladu, ale bez rumu

Winter
05. 10. 2009
Dát tip
Od okamžiku: "Začne se hlasitě smát." je už hlavní hrdina na úplném dně, což také text šťavnatě popisuje. Což po sérii naznačování (hm, co se mu asi tak hodní hlavou) působí docela "převýrazně". Možná by stačilo vsunout "chichotající" .) odstavec. Celkově ten skok ale není až tak zjevný, jak by se po zdejších poznámkách mohlo zdát. Frajeři pijí rum, ale protože nejsou barbaři, nikdy samotný, vždy s pivem.

pozorovatel
05. 10. 2009
Dát tip
winter: provázání? kandelabr: čim whiskey nahradit?.)

ceder_john
05. 10. 2009
Dát tip
a proč si nekoupí vrtačku?

Winter
05. 10. 2009
Dát tip
Je pravda, že provázání by mohlo být silnější, ale přičítám to nutnosti zadaného rozsahu. Formátování textu tomu dojmu přispívá. Líbí se mi to.

Kandelabr
05. 10. 2009
Dát tip
Povídka ve scénáři, příjemný styl, věcný, popisný a díky tomu rychlý a vtahující. Dobrá atmosféra. Ta whiskey je trochu klišé, ale budiž. Nějak surrealisticky to na mě nepůsobí, posedlost přerůstající ve tvorbu je věc dost reálná (Písmák je toho ukázkou :)). Dobrá miniatura. tip.

Jak zřejmo, otráven je asi hodně. Otázka, zda je to autorský záměr. V tak krátkém textu mě opakování slov spíš irituje. Dokud se nezačne zatloukat do zdi, text je dost tradiční, a tím pádem pro mě nudný, provázání s věcmi odvíjejícími se později mi nepřijde dostatečné.

Yvaine
05. 10. 2009
Dát tip
Zajímavá, až surrealistická povídka. Tento dojem nereálnosti umocňuje i styl psaní, úspornosti a přítomným časem připomínající spíš divadelní scénář. Popíjení alkoholu mi přijde jako mírné klišé, ale v podstatě nic oproti smršti záhadných obrazů, které na mě Obrazem vrháš.:)

Kaja.darlie
05. 10. 2009
Dát tip
Styl jakým je toto napsáno se mi líbí. Jednoduché popisné věty, které vystihují skutečnost, aniž by ji příliš obkecávaly... Jedině mi snad trochu vadí obrat leze do postele :-D Se samotným příběhem je to složitější. Asi jsem ho tak zcela nepochopila. Možná po dalším přečtení...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru