Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Unavený Bob

29. 10. 2009
10
12
3570
Autor
Jinovata

Bob padl únavou na postel. Matrace byla ještě v igelitu, opřená vedle o zeď, takže si o překližku narazil rameno, pánev a čelo. Ta bolest Boba probrala. Zvedl se, hodil matraci jen tak na postel a samou únavou na ni opět padl. Po chvíli vstal, sundal z matrace igelit, došel si pro peřiny a definitivně si lehl. Záhy však zjistil, že nemůže usnout. Pořád musel myslet na všechny ty vyčerpávající věci, které se mu dnes celý den děly. Vracely se mu celé otravné konverzační epizody se spolupracovníky, problémy s uložením příliš těžkých duralitových kvádrů, drhnutí hřídele rotačního stroje poté, co na ni omylem nechal vytéct vyjetý olej z hradlové propustě. Až po hodině a půl marného usnínání vyčerpáním usnul.

V šest ráno zazvonil budík a Bob s překvapením zjistil, že tentokrát je plný síly. Pokusil se zvednout z postele, ale v tom okamžiku poznal, že celá jeho síla spočívá právě v tomto blaženém postelovém ležení, a že pro vše ostatní je předem vyčerpán. Vyčerpáním vstal. Jestli mne dnes ve fabrice nezastoupí u míchačky Ruda, tak končím. A taky skončil. Nebylo ani po obědě a Bob už si za vnějším plotem fabriky vychutnával volnost jako každý jiný nezaměstnaný. Kde dneska sehnat práci, říkal si kolem druhé hodiny odpolední, když platil kafe. V Edmontonu by mě možná chtěli. Ale Edmonton je v Americe nebo Kanadě. Na letenku bych sice měl, ale ten trapas hned v letadle, když by se mne krásná letuška cizím jazykem zeptala, jestli si dám kafe, jestli mi není špatně, jestli jsem dobře připoutaný… Netuším, na co by se mne mohla zaptat, aby šlo jen správně kývnout. Představa, že ona něco zašveholí, já kývnu, že ano a ona mne odepne od sedačky a půjde mi pomoci s močením… Ne, v Edmontonu to rozhodně zkoušet nebudu, ani kdekoli jinde za hranicemi.

Chorvati a Slovinci prý umí často česky. A mají snad i továrny, kde by mohli potřebovat laboranta kvality difusních hlavic. Pokud to u nich nedělá normální nástrojář jako ve Feroně. Navíc pochybuju, že zrovna tovární Chorvati a Slovinci se v češtině vyznají, to spíš plážoví prodavači zmrzlin, nebo hoteliéři. V Čechách už ale makat nebudu, všichni mě tu chtěj jen proto, že Unie mou profesi v každé větší továrně vyžaduje, dělám pak ale něco uplně jinýho, něco, na co nikdo jiný nemá specializaci, povětšinou něco, na co žádná specializace neexistuje. Bob se zarazil. A co Rejkjavík? Sice neumím islandsky, ale je to krásná země, prý tam mají nejvyšší hustotu Nobelových cen na jednoho obyvatele. Nemůžu sice říct, že nemám rodinu, nemám ženu, nemám přátele a tak si můžu jet kam chci, ale kdo to dnes sakra může říct? Leda nějaký odstrčený dědek, nebo někdo, kdo měl fakt smůlu, větší než já včera. Můžu se na všechno vykašlat!

Bob se zvednul a vyrazil do nejbližšího obchodu s knihami, tam se zeptal, ve kterém obchodě s knihami se dá sehnat učebníce islandštiny a tam pak také zašel a učebnici koupil. Doma se docela divili. Proč jsi zas odešel z práce? A proč se chceš učit islandsky? Bob vyčerpáním padl do dřezu.


12 názorů

Jonash
22. 10. 2011
Dát tip
první věta je super:D *

Wronski
06. 12. 2009
Dát tip
ještě se jde na to taky vyprdnout :o) ironii můžu ano *

Winter
29. 10. 2009
Dát tip
Na konci francouzské komedie Louise-Michel se hlavní hlavní pan továrník směje, že do dvou let nebude ve Francii jediná továrna. Odsoudí tak hlavní hrdinku, někdejší dělnici v jeho továrně, do včerejšího světa. Podobně staromilský pocit mám i z tohoto textu - jen s tím rozdílem, že zdejší ironie není ani z poloviny tak zlá, jako ve výše zmiňovaném filmu. Myslím, že na to, o jak krátký text se jedná, pokoušíš se do něj vnést až moc vnitřních nuancí - chápatelných spíše jen autorem než čtenáři. Jinak se mi to líbí .)

wedle_vazy
29. 10. 2009
Dát tip
:))))) ...srdcem konstruktéra* ..."já ti říkal, nech to bejt." tvůj ruda

Jinovata
29. 10. 2009
Dát tip
tisíceré díky

Honzyk
29. 10. 2009
Dát tip
..v tom případě bych ještě hodil'Nobelových´ cen...s velkým, samozřejmě...

Jinovata
29. 10. 2009
Dát tip
Díky za korekci, opravil jsem. Co se týče opakování slova síla, nejde o stylistickou chybu, ale stylistický prvek - jedná se o tu samou sílu z předchozí věty, ta totožnost nese ironii. Citovaná pasáž o obchodech s knihami je stejný případ. Jinak díky.

Vaud
29. 10. 2009
Dát tip
Na latenku

Honzyk
29. 10. 2009
Dát tip
"blažení postelové ležení"?....)... opakování výrazů (zde např. "síla") tak krátký text brzdí. ´volnost jako každý nezaměstnaný´ bez čárky.. Ne ČÁRKA v Edmontonu, prosím... před "jako ve Feroně " bez čárky, prosimich "vyrazil do nejbližšího obchodu s knihami, tam se zeptal, ve kterém obchodě s knihami..." text nedbale nahozen, "islandská" pointa miniaturu sotva zachrání...

Impresse
29. 10. 2009
Dát tip
:-)*

Vaud
29. 10. 2009
Dát tip
:-) *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru