Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Největší Čech

09. 12. 2009
5
6
1768
Autor
Šmodrcha

... pamatujete na soutěž Největší Čech? Mezi fiktivními vyhrál Cimrman...

 

 

NEJVĚTŠÍ ČECH

... a stejně málo se ví o tom, že Jára Cimrman proslul i jako průkopník umělého dýchání při záchraně tonoucích. O žních roku 1904 čerpal mistr inspiraci na letním bytě u příbuzných své matky v Braunau, v rakousko-německém pohraničí. Při jedné podvečerní procházce u řeky Inn zaslechl Cimrman zoufalé volání "Hilfe,hilfe!". Jára Cimrman, zdatný plavec, neváhal a vrhl se vyrvat tonoucího silnému proudu. Zachráněný, asi patnáctiletý chlapec, byl již notně vyčerpán a blízek smrti. Nebýt toho, že Cimrman osvětově použil prvního v Rakousku-Uhersku doloženého umělého dýchání z úst do úst, byl by hoch nepochybně již v Pánu. Za záchranu života nadějného studenta místní školy, kterému přednedávnem zemřel otec, celní úředník, dostalo se Cimrmanovi mnoho díků. Připomenout tento čin si můžeme i dnes, odklopíme-li víčko kapesních hodinek, které obdržel Cimrman od radnice v Braunau. Přeložíme-li z němčiny věnování, vyryté zevnitř na víčku, můžeme číst asi toto: Járovi Cimrmanovi věnují občané Braunau za to, že přivedl znovu k životu milovaného syna vdovy Hitlerové, Adolfa...


6 názorů

Marcela.K.
13. 03. 2010
Dát tip
Jára á štěstí, že se nemůže v hrobě obrátit ! :-))

Diana
10. 12. 2009
Dát tip
Ježkovyvoči!!!!!!* A Prosecký tomu dal korunu!

papouch
10. 12. 2009
Dát tip
vyšumělé

Prosecký
10. 12. 2009
Dát tip
Ano ta historka je doložená archiváliemi. Narazil jsem na ni v Náchodském okresním archívu Fond obce Janovičky u Broumova. Málo se ví, že Hitler se narodil v Broumově, německy Braunau a jeho matka tehdy příslušela do obce Janovičky. Chybou v rakousko-uherské evidenci byl však přiřazen do zapadlého městečka Braunau na řece Inn. Okresní hejtman odmítl chybně vystavený domovský lit přepsat a vdova se musela i s neduživým děckem na jaře roku 1899 odstěhovat z Českého království. V archívu slohových prací žáků IV. obecné školy v Braunau můžeme dodnes vidět několik Hitlerových čtvrtletních kompozic, v nichž vzpomíná na rodné východní Čechy. Odborným kruhům je tato skutečnost známá, podléhá však nejvyššímu stupni utajenní. Nikdo pochopitelně nemá zájem, aby se z Janoviček stalo poutní místo nacistů. Tip.

Norsko 1
09. 12. 2009
Dát tip
hezky *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru