Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Honza Prda: Slepý zátaras

16. 12. 2009
0
4
1188
Autor
FAE BOMB

Určeno pouze osobám znalým originálu. Pokud se tento někde na netu pohybuje, pošlete odkaz. Nenašel jsem. Grátis film "Němá barikáda" taky uvítám. (Pokud by někdo chtěl, můžu hodit i velmi volné pokračování popisující "skutečný" boj na barikádách.)

 

Boje na pražských barikádách

 

     "Svobodu! Ať žije republika! Za vlast! Smrt fašismu! Hitlerovi smrděj' fusekle!!!" hulákala banda opilců zpoza hromady šutrů...

     Poklop tanku na protějším břehu řeky se otevřel. Z něj se namáhavě vysoukal nějaký sudeťák. K jednotce byl přidělen jako tlumočník. "Držte huby, kreténi! Tady neni slyšet vlastní střelbu!!!" zařval do megafonu lámanou češtinou.

     Pepík Hošek se se značnými obtížemi zvedl ze země. "Vyžli... vyšli... vysliš... šlis..." blekotal. Pak rezignovaně mávl rukou. Nalejval se už od rána. Ač mu bylo teprve sedmnáct, chlastal už první ligu. Říct: "Vyližte si prdel!" bylo zkrátka nad jeho síly.

     Nejistým krokem došel k šedě natřené bedně s černou orlicí na víku. Nikdo si ho nevšímal. Barikádníky spíše zajímal čerstvě naražený sud smíchovské desítky. Pepík otevřel víko a vzal jeden ze dvou zde uložených panzerfaustů. Pancéřová pěst. Znáš to z biografu...

     Poté se odebral k barikádě. Pancéřovku přitom používal jako hůl, protože udržet rovnováhu bylo skoro nemožné. Ne, nenechá si jí vzít! Maximálně si nechá poradit, jak s tím zacházet!

     Po několika dlouhých minutách se mu podařilo vztyčit hledí. Dalším problémem bylo odstranění přepravní pojistky. Několikrát mu zbraň sice spadla na zem, ale nakonec se mu to podařilo. S odjištěným panzerfaustem se vyšplhal na barikádu.

     Jak mu to řekl ráno otec? "Zpřerážim ti hnáty, jestli se zas půjdeš někam vožrat!" Teď by asi řekl: "Zpřerážím ti hnáty, jesti nevystřelíš!"

     Pepík zamířil na německého Tigera. Potom zbraň opět sklopil. Z čela si utřel studený pot. Celý se třásl a ruce se mu klepaly. Od včerejšího večera nic nejedl, pouze do sebe lil kafe s rumem. Opět pozvedl pancéřovou pěst a znovu zamířil...

     Stiskl spoušť. Na obou koncích bezzákluzové zbraně se zablesklo a ozvala se rána. Nad hlavami obránců barikády šlehl několikametrový plamen. Dřevěná bouda trafiky, asi tak sto metrů za Pepíkovými zády, se rozletěla na milión třísek. Kousky novin a časopisů se pomalu snášely k zemi. Ten vůl to držel obráceně...

     "Ty debile, málem jsem se posral!!!" zařval velitel barikády. Několika skoky byl u Pepíka. Napřáhl svou dělnickou tlapu velikosti lžíce od bagru a dal Pepíkovi facku. Pepík udělal salto, odlétl několik metrů a zaryl se čumákem do země.

     Po pár minutách se probral. Pomalu se posadil a začal se prstem šťourat v zalehlém uchu. Snažil si vzpomenout, co se vlastně stalo. Pak si všiml prázdného odpalovacího pouzdra ve své ruce a pomalu mu to začalo docházet. Vyvalil svá modrá telecí očka. Frajersky si odplivl a nadšeně vydechl: "Krucinál, to byla ale šlupka!!!"


4 názory

FAE BOMB
17. 12. 2009
Dát tip
No, vono toho tam bylo hlavně víc... Celej popis bojů na barikádě sem taky můžu hodit. Základní myšlenku už mám, ale bude to celkem dlouhý, takže to dá chvilku práce. Pouze pokud by dost lidí ocenilo aspoň tohle, tak bych vo tom začal uvažovat...

renegátka
17. 12. 2009
Dát tip
Dělá mi vysloveně dobře, když symbol hrdosti a odvahy/Němá barikáda/dostane elegantně na zadek.Už to, že byli opilí je dobrý základ komična.

FAE BOMB
17. 12. 2009
Dát tip
Originál's doufám, četla? Snažil jsem se nacpat tam co nejvíc origoš hlášek, který jsem si ještě pamatoval ze školy...

renegátka
17. 12. 2009
Dát tip
Jo tohle už je lepší, máš jen jedno téma.Trochu švejkovsky se prochlastáváš němou barikádou.Beru to jako první verzi, ke které se ještě vrátíš.Závěr se mi líbil.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru