Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Slivovice

24. 12. 2009
47
96
11247
Autor
Vaud

Květoňovi :-)

Jste-li lékař a nepracujete právě na patologii, může se stát, že vám vděční pacienti budou nosit drobné dárky. Nejčastěji slivovici. Tento domácí výrobek funguje jako neoficiální směnná jednotka. Tou se mohly stát  svého času klidně  i háčkované dečky, kdyby se je podařilo vyrábět tekuté a příjemně se po nich motala hlava. Takto jejich místo zaujala nenápadně vyhlížející aromatická lihovina, populární i přes nezanedbatelné riziko oslepnutí , oněmění či pravidelně se dostavující nevolnost. Řada z nás si často přála, kdyby byla bývala strávila předchozí noc ve společnosti nevtíravě sympatických háčkovaných deček, protože procento nežádoucích účinků spojovaných s těmito je zpravidla zanedbatelné a dementní vzhled lze jejich prostřednictvím navodit s podobným efektem.   

 

Moje zásoby slivovice by jistě záviděl leckterý lihovar. V případě požáru by náš byt hořel jasně modrým plamenem a švestkové výpary by navždy rozptýlily pověsti o smrdutých Pardubicích. Ono se to má totiž tak; kolegové říkali, abych pacientskou slivovici nepil. Prý nevím, co v tom je, že oslepnu a podobné věci. Jenže vylijte slivovici... Ale kam s ní? Prý ji mám lít do ostřikovačů místo rozmrazovače. Párkrát nastříkáte a máte v autě jak po flámu a policejní hlídce nevysvětlíte, ze které strany jste se snažil rozmrazit přední  sklo  Jednou jsem se potápěl v zimě (jestli vám to mužu rozmluvit, tak raději dočkejte jako husa klasu léta) a pořídil  jsem si zánět statoakustického nervu. Chodíte pak jako opilý námořník na vratkém škuneru za tropické bouře. Dobelhal  jsem se na ORL, kde mi řekli, že mám oteklý bubínek a ať se tam stavím odpoledne pro antibiotika. Jenže za chvíli jsem už nemohl rovně ani sedět, tak mi kamarád ušař poradil po telefonu, abych si do ucha nalil nějakou lihovinu. Bubínek prý účinkem alkoholu oplaskne a mně se udělá líp. Obřadně jsem si po  ránu aplikoval slivovici do ucha a zbytek mi stekl někam za krk. Kolega neřekl kolik a na zdraví se šetřit nemá. Můj stav vzbuzoval kupodivu hodně sympatií mezi pacienty. Kymácející se lékař, ze  kterého po ránu pronikavě voní slivovice, určitě neunikne pozornosti.

"Šak jsem to zrovna tuhle říkala doma dědovi -  štamprlku po ránu a budeš zdravej jak Říp a nemusíš platit ten poplatek!" 

"Ale já jsem nic nepil. Já jsem si to ráno nalil do ucha..." 

"Ááá, tak on je doktor šprýmař. Prý do ucha! To jste se nestrefil? Mně se klepou ruce, ale většinou se trefím!" 

Pokud zatoužíte po podobné samoléčbě, pak do sebe lijte raději vodku. Slyšel jsem také o Švédkách, které si namáčejí do lihu tampony a snaží si navodit opilost z opačné strany. Moje kamarádky Švédky tuto legendu vždy vášnivě popírají a většina společných alkoholických dýchánků se odbyla nudně staromódním způsobem. Při jednom lyžařském výletu jsme slivovicové aroma využili jako detektor polohy. Kolega, který rozbil placatici slivovice hned po výstupu z auta, se jí tak důkladně impregnoval , že byl celou dobu velmi dobře cítit.  I přes  hustou mlhu jsme  ho našli vždy lépe než s GPS. Následně jsme se všichni navoněli slivovicí zevnitř a zůstali na hotelovém pokoji, protože tam hledání probíhalo bez zbytečných ztrát.

 

Slivovicí vydezinfikuješ ránu, potřeš štípanec od komára, napravíš trávení, spravíš náladu.  Lze ji pít před obědem jako aperitiv, po obědě jako digestiv  a v krajním případě i místo oběda. Pije se na zahřátí, proti infekcím i na kauráž.  Slivovicí se stvrzují důležité smlouvy i životní rozhodnutí. V našem rodě,  kromě známých léčebných účinků,  je slivovice využívána též jako nápoj rituální. Když jsem se narodil, vypálil můj dědeček demižón slivovice, kterou jsem dostal ke svatbě. Totéž udělal můj otec pro mého syna a mě něco podobného jednou nejspíš čeká taky. Pak dorazím za kamarádem Standou na Moravu.  Možná, že stačí říct jen oblíbené heslo všech IT zaměstnanců - vypálíme?  A Standa už bude vědět. Tu jeho si ale do ucha rozhodně lít nebudu!


96 názorů

8hanka
20. 03. 2011
Dát tip
"Prý do ucha! To jste se nestrefil? Mně se klepou ruce, ale většinou se trefím!" Dobra slivovica nie je zla:) Vyskockom natierame bolave klby , svaly, je liekom zvonku, kvalitna slivovicka zase liekom zvnutra:)

Vaud
01. 04. 2010
Dát tip
tak to jsem happy - a mám teď zásobu domácích v ručně malovaných lahvích :-)) - sběratelské kousky :-)

Vaud
04. 03. 2010
Dát tip
Diky :-)

emko
03. 03. 2010
Dát tip
tip++;

Augustus
03. 03. 2010
Dát tip
Velmi pěkné, i když poněkud standardní. Každopádně TIP.

Vaud
21. 01. 2010
Dát tip
to mam radost! diky!!

PÁTER
21. 01. 2010
Dát tip
pravá Valachiáda t*

...chorvati jsou rozumní :)

Vaud
18. 01. 2010
Dát tip
Pijte vice slivovice! :-) Nebo starsi chorvatska tusim reklama: fuck the cola, fuck the pizza, all we need is Slivovica :-))

Terpsichore
18. 01. 2010
Dát tip
mňam :-)*

...jdu si nalít,hádej co*

Milly
10. 01. 2010
Dát tip
Promiň, já to tak nedocenim- slivovici nesnášim a děsně mi smrdí.. .-)

Toscana
09. 01. 2010
Dát tip
to bude tím, že to je místní a ne od nějakého šikovného našince - řekni si Květoňovi, aby ti sehnal nějakou echtovní valašskou, co má ty správný grády. ;-) :-)))

Vaud
09. 01. 2010
Dát tip
já zaháním nachlazení místní slivovicí a je mi čím dál hůř :-)

Toscana
09. 01. 2010
Dát tip
no tož o slivovici by se s tebou můj muž v pohodě rozdělil, Vaudíku, či spíš ti ji komplet nenačatou věnoval, ale s pivem by to šlo nesrovnatelně hůř... o to se zpravidla nedělí (a se mnou ani nemusí, mi pivo nechutná a slivovici jen jako lék v případě krajní nouze. Když už, tak stříbrnou tequilu, po té husí kůži nemám) :o)))

Vaud
08. 01. 2010
Dát tip
ja uz jsem to nekde psal - alkohol z rukou lekare, ale maloktery se podeli :-))

apatie
08. 01. 2010
Dát tip
čtivé, květnaté, pitelné a já tvrdím - alkohol pouze z rukou lékaře, ale na množství nehleďte (manželka je lékařka a ruce má dvě)

Vaud
07. 01. 2010
Dát tip
naše nerostné bohatství :-)

podezdívka
07. 01. 2010
Dát tip
Slivovice pijme více ať nám zčervenají líce! :-)

Zbora
07. 01. 2010
Dát tip
Tak jó :))) Vzpomínám, že když jsem byl dítě, léčilo se u nás slivovicí všechno. Od zácpy, přes chřipku až po průjem :o) To by se měli švýcaři teda doučit.

Vaud
07. 01. 2010
Dát tip
tak az prijedu, tak budeme navzajem kostovat slivky :-)) - vcera jsem se lecil tou jejich a jsem porad marod - to po moravske uz bych behal jako svycarsky Jura :-))

Zbora
07. 01. 2010
Dát tip
Já je znám. Vozil jsem vždycky z lyžovačky z bezcelní zóny v Livignu kromě tequily i italskou slivovici (normálně ze švestek) ale s přídavkem patnácti procent švestkového koncentrátu. Vonělo to jako slivovice a chutnalo jako nějaký likérek :). Litr stál tehdy na naše asi 500 Kč, za hranicí Livigna už ale víc než dvojnásobek.

Vaud
07. 01. 2010
Dát tip
Pri jednom vyletu na motorce jsem tady ve Svycarsku objevil jejich mistni slivovice - nejdriv priserne drahou, ale senzacni palenku z mirabelek a ted i Vielle Prune (nebo jak se to pise), coz je zalezitost naprosto luxusni (a taky ne moc levna). Sousedum jsem venoval malou flasticku moravske a nevim jestli to pomohlo k utuzeni vztahu. Ta jejich tolik "neskrabe".

Zbora
07. 01. 2010
Dát tip
Před pár dny jsem se vrátil z Moravy a přivezl si kromě draka od každého známého půllitr té zaručeně nejlepší padesátidvouprocentní. Nutno ještě říct, že tam mám známých opravdu hodně. Radši jsem všechny lahve uklidil do sklepa, opatřil visacím zámkem, klíč založil na velmi špatně přístupné místo, a v kredenci nechal akorát vánoční rum od babičky, který mi nechutná. Posledně totiž, když mi otec svěřoval litrovku, bral jsem jeho slova: "a ne, že to vypiješ najednou" jako výzvu a druhý den vůbec nevstal z postele. Když se naši pak o několik dní později vrátili z Moravy do Prahy taky, přivezli mi ještě pětilitrový demijón. To už jsem rezignoval, ani se ho nedotkl a poprosil ženu, aby ho někam schovala. Ale dnes, o pár dní později, už se začínám těšit až budeme hrát hru samá voda, přihořívá. A co se sklepní zásobou? Uvažuju, že bych někdy ke konci února udělal oblíbený intelektuální sraz Písmáků u mě na chatě.

Toscana
31. 12. 2009
Dát tip
Provokatére jeden ohavnej!!! :o)

Vaud
31. 12. 2009
Dát tip
Porad mam jeste ctvrt tuny :-))

Toscana
31. 12. 2009
Dát tip
Zmínit tu půl tuny švýcarské čokolády a nenabídnout, to je terorismus horší jak od Al Kájdy... Že se nestydíš!!! :o))))

Vaud
26. 12. 2009
Dát tip
ale musíš si pod ní zalézt a dlouho nevylézat :-)

dementní vzezření získané nadměrnou konzumací slivovice se dá snadno zakrýt vhodným použitím háčkované dečky...

Vaud
26. 12. 2009
Dát tip
A zrovna jsem to me/mne netrefil - tady patri mne

jejdavilda
26. 12. 2009
Dát tip
To byla všeobecná poznámka. Nedovolil bych si podezřívat Aničku, na kaj

Vaud
25. 12. 2009
Dát tip
Vildo, me neva, ze si tu del dela PR ;-)

Vaud
25. 12. 2009
Dát tip
Ok :-))

Vaud
25. 12. 2009
Dát tip
Me neco podobneho - koho, co, 4. pad. Co mas za problem?

jejdavilda
25. 12. 2009
Dát tip
člověk má mindráky, když není nikde za hvězdu

Maeslo
25. 12. 2009
Dát tip
Pochlapil :)

Glomma
25. 12. 2009
Dát tip
jj slivovička všemožný to lék :) *

Bíša
25. 12. 2009
Dát tip
Vtipně napsáno!

Sebastiana
24. 12. 2009
Dát tip
Víno mám také ráda, ale ještě jsem nepřišla na žádné, které by mi vyloženě chuťově sedlo. Snad ty s bublinkama. Jsem barbar. Čokoláda je taky dobrá - na nervy.

Vaud
24. 12. 2009
Dát tip
já mám rád víno, ale nepřišel jsem na dobrej způsob, jak to dávat svému okolí na vědomí :-)) teď tu mám asi půl tuny švýcarský čokolády :-))

Sebastiana
24. 12. 2009
Dát tip
Paráda. Taky jsme lili slivovici do ostřikovačů a když už byla krásně cítit autem, tak nás zastavili policajti. Já dostala záchvat smíchu, když dávali mužovi dýchat a oni si mysleli, že maj ten přístroj rozbitej. Ale lili jsme tam tu první slivovici, jak vyleze, když se pálí, ta je kalná a asi ne dobrá. Jinak vyměním čokoládu za slivku, dobře se tím myjou okna. Nám jako sestrám lidi nosí čokoládu, ale doktorům chlast. To teda nechápu.

A.H.
24. 12. 2009
Dát tip
Bravo, opět jsem se nezmýlil v návštěvě. *t*

Norsko
24. 12. 2009
Dát tip
Óda na slivovici zde již dlouho chybí *

StvN
24. 12. 2009
Dát tip
Já to myslel trochu jinak.

Vaud
24. 12. 2009
Dát tip
Jo, napadaji me i vazna temata, ale to posilam vetsinou jinam :-)

StvN
24. 12. 2009
Dát tip
Napadla mě jedna maličkost. V tomhle povídání o slivo vici jsi vtipný poměrně často. Já osobně bych od fejetonu čekal o něco méně vtipnosti, respektive, méně vtipů a vtípků, spíše humor, ale také trochu vážnosti.

Vaud
24. 12. 2009
Dát tip
Mam napad na fejeton, ale musim k tomu nasbirat spoustu materialu a zatim mi to neprislo moc vtipny, tak jeste cekam, co me napadne :-).

StvN
24. 12. 2009
Dát tip
Z tvých fejetonů se pomalu stávají vyprávění historek. Ale pobaví, to zase jo.

diderotka
23. 12. 2009
Dát tip
Vaude, ty prostě víš, jak na sebe upozornit, viď? (myslím to uveřejnění) :-) Já nemůžu napsat vtipný fejeton, když háčkuju dečky, jsem abstinent a všechno léčím bylinkami :-( :-)) Hezké vánoce, rozesmálo !

Vidíš? Normální občanské jméno a je zaděláno na problém. To byly na začátku mé kariéry pořád řeči, že s nickem Květoň Zahájský jsem si moc nepolepšil.

Vaud
23. 12. 2009
Dát tip
Ale je pravda, ze financni analyza býa na 14 stran i s grafem a tabulkama, tak by to teprv melo tu spravnou vaznost :-) (puvodne jsem to chtel venovat Standovi, ale nevedel jsem jestli Svecovi nebo Sevcovi :-))

Pravda, věnování v záhlaví finanční analýzy by cifršpióny poněkud udivilo.((-:

Vaud
23. 12. 2009
Dát tip
avox - ono nápis Květoňovi - byl jen revanš za to, že jsem vystupoval v několika jeho posledních fejetonech a dosud jsem se nerevanšoval, protože jsem psal nějaké finanční analýzy a pak cosi do kardiologie :-)

avox
23. 12. 2009
Dát tip
švestek mám málo, dáváme pálit vínovici... a nemá chybu... tvůj fejeton ovšem taky ne, snad mi Květoň promine, že jsem četla, co bylo určeno jemu :-)) */

Vaud
23. 12. 2009
Dát tip
vildo - my jsme ho nezakopali jak velí tradice, ale strčili do špajzu :-) OJ 200 km - jezdili za mnou pacienti z Brna, ale to už je docela daleko :-))

jejdavilda
23. 12. 2009
Dát tip
to jsem jednou udělal a pak přeryl celou zahradu-neúspěšně

Oldjerry
23. 12. 2009
Dát tip
Nevím, jestli bude ta má hypertenze a asi dalších deseet diagnóz tak dlouho čekat. Snad jen kvůli tý trnkovici...těch 200 kilometrů do Pardubic se bude taky každý rok prodlužovat... (:-D

Toscana
22. 12. 2009
Dát tip
Z venkova hlásím, že to není vůbec špatný nápad - zejména s ohledem na venkovní temperaturu!!! :o)

Toscano, já bych ten výčet, vědom si faktu že jsme oba "hetero", ještě rozhaluzil o roztopení sauny bukovými poleny. Tak to chodí u nás na venkově. No jo, Praha to není!

Toscana
22. 12. 2009
Dát tip
No, Vaudíku, smála jsem se tady tak nahlas, až se třepaly záclony... :o))) Představa mastičkáře v bílém plášti, an se po ránu motá ordinací vyvoněn švestkovými výpary je velmi rozverná! Nicméně jako lékařova žena dodávám, že skutečně u některých vánočních darů vonících tímhle odérem je požití na pováženou, zejména je-li dárcem Ukrajinec nebo Rus (občas dumám, jestli to fakt pálili ze švestek a nebo přímo z pneumatik, hahaha), a pak je spíš na místě to použití do ostřikovačů, než že by člověk měl natolik v neúctě svůj bystrý zrak a zkusil i požít... Tobě *t a přání krásných a pohodových Vánoc - ať se vůně slivovice mísí radostně s vůní jehličí!! Květoni, asi bych rozkošatěla tvé "Popijeme, vyudíme, pokecáme" na "Popijeme, vyudíme, vyvaudíme, pokecáme"... :o)))

Vaud
22. 12. 2009
Dát tip
Jani díky!! Oldjerry - až začnu znovu provozovat šamanství v ČR, tak Tě zvu na kontrolu a na slivovici :-))

vesuvanka
22. 12. 2009
Dát tip
výborný fejeton :-))) TIP

Oldjerry
22. 12. 2009
Dát tip
Pacer - jojo - s tou moudrostí je taky problém. Ještě FURT mám nápady, které jsou s mým věkem těžko slučitelné (:-D Vaude - nic nezochybňuji, naopak holduji aspoň verbálnímu paření.

Vaud
22. 12. 2009
Dát tip
o opisovani nemuze byt rec - mi fejetonisti se navzajem inspirujeme - tak se tesim na Tvuj slivovicovy prispevek :-))

synáček
22. 12. 2009
Dát tip
*

Jůůů! To je hezkej dárek! Vidím sice, že jsem si ho měl rozbalit až pod stromečkem, ale kdo by odolal. Slivovice je fenomén, který by si zasloužil pomník. A ježto nejsem sochařem, tak plánuju alespoň „vzpomník“, ať po mně zvostane nějaká teorie. Pozoruji, že produktů kvapem ubývá a jejich věhlas se šíří. Zrovna minulý týden jsem dával do dubových soudků letošní „Calvados“. První košt napovídá, že tak za rok, by mohl překonat i mimořádnou kvalitu toho loňského. V každém případě, zavane-li tě osud na Moravu, rozhodně budeš vítán. Popijeme, vyudíme, pokecáme. O nějakém lití ušlechtilých destilátů do jiných tělních otvorů než jsou ústa, nechci ani slyšet. Natožpak do ostřikovačů! (Na to se používá takzvaný úkap, neboli vyskočky.) Za láhev loňského Calvadosu mi jeden známej z Austrálie nabízí výměnou láhev whisky, dle mého vlastního výběru. A to ví, že jsem požitkář a znalec. No, jednou se do toho článku pustím. Ale až za čas, aby to nevypadalo, že stále od někoho opisuju. ((o:

guy
22. 12. 2009
Dát tip
máš pravdu, od neprověřených jedinců může být rizikem i použití do zmíněných ostřikovačů, snad jako prostředek na uvolnění ucpaných odpadů by to přicházelo v úvahu mé roztrpčení mělo původ v nedostatku osobních zkušeností s lihovinami, které definici slivovice neodpovídají ani omylem :-)

Vaud
22. 12. 2009
Dát tip
ale voni to hezky a je to prakticke pouziti podezrele slivovice :-) nam se jeden profesor priotravil alkoholem od pacienta (mozna ho moc dobre nelecil), tak pak nas vzdycky varoval pred domacimi vyrobky :-)

guy
22. 12. 2009
Dát tip
konstatuji, že i z mých vztahů k předmětnému přírodnímu produktu vzešla převážně pozitiva a neváhám označit doporučení na použití slivovice jako náplně do ostřikovačů za přímo svatokrádežná :-)

Pacer
22. 12. 2009
Dát tip
O.J. - moudrému člověku moudrý lékař sklenku či frťana povolí. Aneb: -alkohol z rukou lékaře je lék -alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoli množství -French paradox existuje A přeji ti hezké svátky a zdraví a zdraví JP

Oldjerry
22. 12. 2009
Dát tip
Exkrement, exkrement (abych se přidržel etického slovníku) milý doktore, já už mám - bohužel vypito dokonce života... hypertenze je mrcha. (:-D

Vaud
22. 12. 2009
Dát tip
je na to i tableta - Betaserc se to jmenuje (abych provedl nalezitou osvetu) - ale slivka je slivka tou si vydezinfikujes ranu, potres stipanec od komara, spravis traveni, spravis naladu, da se pit pred obedem, po obede a v krajnim pripade i misto obeda :-)

Oldjerry
22. 12. 2009
Dát tip
Ono se to nechá chytit i v létě. Já to měl v roce 1968 v Bulharsku a rozhodně tam ve dne nebylo pod 30 gradusů. Jenom nebyla slivovice, tak jsem používal čistý líh lehce přikořeněný kyselinou salicylovou... Tady vodíte doktory - mně naordinují salicylku a sami sobě trnkovicu...

enthroper
22. 12. 2009
Dát tip
super:) mě nedávno pár dní pískalo soustavně v uchu, tak jsem si do něj kapal peroxid, škoda, slivovice by určitě tak nebublala :D

Vaud
22. 12. 2009
Dát tip
ja jsem ted hlavne prestal potapet pod ledem, protoze i v neoprenu vypadam jako McFacebooCzech a bud se nevejdu do neoprenu nebo pod led :-)) ale strouzek cesneku vozim v lekarnicce kvuli upirum diky za cteni

Pacer
22. 12. 2009
Dát tip
:) změň ušaře - neřekl ti, že musíš nalít slivovici do ucha a ucpat stroužkem česneku - tak snad příště:) Jináč - byť mám podobné zdroje, sám navíc pálím - přesto stihneme na horách tento optický zjasňovač počasí spotřebovat! J.

Diana
22. 12. 2009
Dát tip
Pobavilo. Vtipné, ostatně jako vždy :-)*

Impresse
22. 12. 2009
Dát tip
:-)) dobrý!

sidonia
22. 12. 2009
Dát tip
bezva!:)

Vaud
22. 12. 2009
Dát tip
už je to snad připravený ke čtení :-)

Anetah
22. 12. 2009
Dát tip
kat: jaktooo? :-D

katugiro
22. 12. 2009
Dát tip
a hele, už je tam text... v příští verzi bude třeba opravený ;)

Vaud
22. 12. 2009
Dát tip
nějak se mi to odeslalo dřív, než jsem chtěl - sorry :-))

Anetah
22. 12. 2009
Dát tip
ale ještě ho schovává :-D

Anetah
22. 12. 2009
Dát tip
to bude spíš dárek k Vánocům, mrkněte na datum :-D

katugiro
22. 12. 2009
Dát tip
sis jí dal moc, ne? :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru