Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

AUDIOKNIHA: Cesta, Cormac McCarthy

23. 01. 2010
8
17
1914
Autor
řádek

Po delší době zase audiokniha. Ne, že by nebyl čas poslouchat, spíš není čas psát. Ale tohle je kousek, na který stojí za to upozornit.

Nejsem milovník „roadmovies“. A vlastně ani Cormaca McCarthyho nečtu. Čili není divu, že knihu Cesta od Cormaca McCarthyho nemám ve své kodexové knihovničce a s velkou pravděpodobností ani mít nebudu. Zato ale mám ve své audiotéce nové cd od Tympanonu, na kterém není nic jiného, než již zmiňovaná kniha.

 

Na 1 cd je naštosováno 6 hodin a 52 minut nezkráceného románu v mp3 v podání Jiřího Ornesta. Román Cesta se odehrává v blíže nespecifikované budoucnosti ve světě, který postihla před blíže nespecifikovaným časem blíže nespecifikovaná katastrofa. Lidé, kteří přežili, se nadále snaží přežívat a to mnohdy nevybíravým způsobem. Kanibalismus, paranoia, beznaděj. Hlavní postavy otec se synem – taktéž blíže nespecifikovaní – se vydají k mořskému pobřeží, kde doufají v cokoli, co by jim dalo šanci na přežití zimy. Svůj majetek, který se jim občas podaří doplnit v prázdných domech, vezou v nákupním vozíku. Na cestě však nejsou sami a autor postupně v jednotlivých epizodách rozkrývá nejen jejich charaktery, ale i stav věcí a skutečnost, ve které se ocitli a které se snaží přizpůsobit. No prostě nic, co by se mi chtělo číst.

 

Nicméně.

 

Petr Mančal, režisér audioknihy, zvolil jako interpreta ostříleného „čteče“ audioknih, Jiřího Ornesta (Divadlo Na zábradlí, herec, překladatel, autor, režisér, textař, mezi další jeho načtené knihy patří Alenka v kraji divů, Šťastný princ, Host do domu a povídky Sherlocka Holmese). Hudbou byl pověřen Petr Korfoň.

 

Hudba vhodně a nevtíravě celou četbu podtrhuje. V souladu s žánrem neskrývá syntetiku. Na pozadí textu citlivě dramatizuje a odděluje vzpomínky a sny otce od skutečnosti.

 

Samotná četba v podání Jiřího Ornesta je vynikající. Záměrně uvádím „četba“, neboť odhadnout správnou míru čtení a hraní v přednesu audioknih bývá někdy obtížné. Přílišné hraní (např. první díl Harryho Pottera v podání Jiřího Lábuse či Stopařův průvodce galaxií v podání Vojtěcha Dyka) může být pro posluchače příliš návodné. A je škoda, když tak posluchač přijde o možnost své vlastní interpretace. Naopak monotónnost může uspávat (např. Třináctý příběh v podání Dagmar Novotné). Jiří Ornest se však těchto chyb nedopouští a jeho přednes je lehký a dynamický. A to nejen z důvodu, že Jiří Ornest má velmi příjemný hlas a umí s ním i skvěle pracovat. Svou schopnost dobře číst dokládá v této audioknize především v dialozích mezi otcem a synem. „Jeho“ syn, kterému může být blíže nespecifikovaných šest až sedm let, je díky dobrému přednesu opravdu malým klukem a dialogy mezi jím a otcem jsou citlivé a bez patosu.

 

Výsledek? Člověk si po prvních „stránkách“ chce poslechnout příběh až do konce. A některé pasáže i několikrát.


17 názorů

DaNdÝ
30. 07. 2010
Dát tip
jop dobrý a právě i v tom že je to zaměřený na audioknihu a je zřejmý že se v nich autor vyzná. sám jim fandím, je úžasný poslouchat vojnu a mír třeba při vytírání hajzlu, tip

Miroslawek
10. 05. 2010
Dát tip
V pátek jsem viděl film, který mne zklamal. Knihu mám a s odstupem si ji přečtu. Doufám, že s lepším výsledným dojmem.

řádek
30. 01. 2010
Dát tip
Eh... jestli dostal avi ještě někdo jiný, než sculptor, tak sorry, to byl přehmat )

řádek
30. 01. 2010
Dát tip
Sculptor: Ono "zaškatulkování" je čistě subjektivní, jak bylo též řečeno. Já se v recenzích na audioknihy nezabývám obsahem knih, což vědí ti, kteří ode mě četli předchozí recenze, akorát mi přijde pokaždý zbytečný vysvětlovat, proč se tím nezabývám. Ale pro tebe klidně ještě jednou - recenzí na obsahy knih je celá řada, nepovažuji za potřebné tuto činnost duplikovat po někom, kdo to umí. Recenzí na audioknihy, resp. na jejich provedení je ovšem zoufale málo. To mě v mých recenzích či "recenzích" zajímá, neboť posluchači audioknih ocení kromě obsahu právě i to provedení. Ba co víc, myslím, že v případě audioknihy kladou nároky spíše na to provedení. Protože dobrá kniha se dá zabít špatným přednesem a naopak, průměrná kniha se může díky dobérmu přednesu stát docela zajímavým zážitkem. Proto nikoli obsah, ale audio. Na obsah nechť si posluchači udělají názor sami, případně si přečtou recenzi, která se zabývá knihou a ne její audiopodobou. A odu si mimochodem Ornest skutečně zaslouží.

Huzinga
29. 01. 2010
Dát tip
Jenom doplním, že exituje i anglická audiokniha - taktéž v nezkrácené podobě. O to větší radost mám z české režie a produkce :) Jinak přidám tip na starší rozhlasovou hru, která se mi libila: Racek Rozhlasová nahrávka divadelní hry A.P. Čechova z roku 2006.Přeložil Leoš Suchařípa, rozhlasová úprava Martin Velíšek, režie Aleš Vrzák.Účinkují: Vilma Cibulková, Alexandr Rašilov, Petr Pelzer, Vanda Hybnerová, Jan Vlasák, Miroslav Etzler a další...

Vaud
25. 01. 2010
Dát tip
jestli budes vedet o necem, kde si muzu stahnout audio knihy zadara, tak budu happy :-) Taky pousloucham skvely prednasky nekde z Columbia Uni - China and the chinese. Naprosto dokonala zalezitost!

řádek
25. 01. 2010
Dát tip
Toulky českou minulostí jsou pravda na dlouho :) Jestli to jde kopírovat, to nevim... ale snad by mělo... kdyžtak se to dá stáhnout určitě někde... akorát že na černo, pokud neva :)

Vaud
25. 01. 2010
Dát tip
ja posloucham hodne mluvene knihy - ted zrovna Toulky ceskou minulosti. Hezka recenze - uz budu potrebovat doplnit audioknihovnicku. Potiz je v tom, ze uz nemam v aute prehravac CD, jen konektor na iPhone nebo USB, tak snad to pujde kopirovat.

řádek
24. 01. 2010
Dát tip
nojo, no :)

řádek
24. 01. 2010
Dát tip
já mám originál ) zkus království mluvenýho slova, či jak se to jmenuje

jH
24. 01. 2010
Dát tip
četl sem o prázdninách a kniha mě nesmírně bolela svojí drsností a syrovostí *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru