Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Subolg

01. 04. 2010
14
22
3888
Autor
Lakrov


Prolog


Včerejšek je docela jiná země; hranice už jsou dávno zavřené.




Subolg


Pořád měli strach.

"Zadřeš si třísku," říkali, a každou chvíli ti brali něco z ruky. Třeba ten luk &mdash vlastnoručně vyrobený &mdash z naštíplého ramínka a zavařovací gumičky. Jenže co vědí dospělí o dřívkách... Stačí přece vzít šmirglpapír a...

... třísky z dlaní se tenkrát vytahovaly snáz než ty, které tě dnes pálí kdesi hlouběji. Ty, na něž by se možná zapomínalo lépe, kdyby tě zas svědilo pár tehdejších škrábanců. Jenže šípy dávno odletěly komínem a luk nejspíš s nimi. Co všechno vzaly s sebou...

Kde vůbec přečkala schovaná vzpomínka na třísky? Na smirkovém papíru? Globus, bývalo natištěno na jeho rubu, a tebe dlouho nenapadalo, že by to slovo mohlo znamenat ještě něco jiného. Jeden takový list teď držíš v ruce; možná poslední na světě. Stále má dvě strany, hladkou a drsnou. Která je dnes rub a která líc? Ta drsná už není tak ostrá, jak bývala; hroty má zalepené emailem, ostatkem oken vyměněných dávno za nová. A ta hladká už není tak čistá, jako kdysi. Vidíš na ní otisky mastných prstů. Také nezřetelné tahy tužkou, z nichž už ani s brýlemi nevyluštíš, jaká slova se v nich včera skrývala. GLOBUS, to jediné zůstalo matně čitelné dodnes.

Co se vlastně včera stalo? Nebo se to stalo už dávno?


To musí pořád mluvit jen oni?! &mdash tahle spíš stížnost, než otázka, a s ní související obava, není-li na tvé připomínky ještě brzy, tě pronásledovaly po léta; proč se ten čas tak vleče?, chtělo se ti vykřiknout. Jenže místo toho najednou...

Nemohli o trochu méně mlčet? &mdash to tě bodla tvá vlastní výčitka, když se ta loď objevila poprvé; a proč na ni hned museli nastoupit? Bez rozloučení, bez zamávání. Napadlo tě, že odplouvá, ale teprve když odjela daleko od břehu, ti došlo, že je vidíš nejspíš naposled. Podobala se vězení &mdash neúprosná. A po chvíli přestalo být zřejmé, na které straně mříží se nacházíš ty; tvoje doživotní vězení?

Hledáš teď snad v těch zbytcích písma na špinavém smirku obvinění, obžalobu, či dokonce rozsudek? Nebo spíš vzkaz, dopis; ten poslední chybějící? Nenadešel konečně pravý okamžik na vyřčení tvých připomínek? Nebo už minul? Jak adresovat poštu na palubu, jejíž polohu ani cílový přístav neznáš? Jak propašovat zprávu do vězení; nebo z vězení? Má smirek něco společného s pilníkem? Komu může pomoci k útěku? Nehrozí pak prodřené lodi potopení? A co vůbec odpovědět? Aby zase nenasadili ten shovívavý úsměv; vždyť pro ně jsi pořád dítě, a z dálek, kam dopluli, možná ani není vidět, že tě naučili psát.

A tak z listu, jenž držíš v ruce, jen odtrhneš proužek. I když víš, že každý kousíček, i tenhle, ti bude navždy chybět &mdash poznají to z něj? Když z jedné strany hladí, ze druhé odírá a výmluvný je stejně málo jako doručenka rekomando dopisu. Zavřeš útržek do vyschlé láhve od ředidla a s tou se vydáš podél toku, vymezujícího dávno zavřené hranice. SUBOLG, vyčteš obráceně skrz její kazové sklo. Proč se i čas nemůže obrátit?, bude se ti chtít vykřiknout. A vrátíš se bez ní. A pak budeš čekat, jestli tě nedostihne zpráva o osudu lodi s poškozeným dnem, a doufat, že tým expertů interního vyšetřování nikdy nedojde k závěru, že bylo prodřeno jemným působením zevnitř. Působením neviditelných odpovědí na papíře, čteném z nesprávné strany.


22 názorů

Lakrov
08. 04. 2010
Dát tip
Děkuji všem dalším čtenářům za návštěvu a komentáře. Na základě některých z nich (především díky korektuře Tangens_Omega36) doznal text drobných (téméř neviditelných) změn. Pro přistřižená: Působila-li moje odpověď pro Edvin1 jako uštěpačná poznámka na adresu korektorů, pak se omlovám. Nebylo to tak myšleno, práce korektorů si vážím, neboť vím, co obnáší.

hluboké myšlenky ukryté ve zdánlivě nesourodém textu, T, dík za avízo

Prosecký
07. 04. 2010
Dát tip
T*

baronka
07. 04. 2010
Dát tip
Pěkná snová T

Diana
06. 04. 2010
Dát tip
Krásně vyjádřeno! Myslím, že všem srozumitelně. Také věřím s notickou, že jsou možná s námi... ****

Edvin1: tím že se vrátím jsem myslela to, že se vrátím k dílům tohoto autora. Jako čtenář. Lakrov: O korekturu se žádá už při ukládání díla, ale to už asi víš. Nečetla jsem to, co ti poradil TO36, ale třeba ti to tak bude stačit. Korektoři pracují na opravách postupně podle pořadí, v němž docházejí do jejich schránky žádosti. Já mám teď stejně jako většina ostatních rozdělané jiné dílo.

Lakrov
06. 04. 2010
Dát tip
Pro Tangens_Omega36: Děkuji za návštěvu a korektorskou pomoc. Většina připomínek mě zaujala a zvážím je, až se k tomuto textu s jistým časovým odstupem vrátím.

Lakrov
06. 04. 2010
Dát tip
Pro Edvin1: Ačkoli si sami poradit umíme, nečekaná pomoc odjinud příjemně překvapí. Třeba jako ta od ''korektorky''. Děkuji touto cestou avox a Laura_Eleonoře za podrobný náhled na text.

Edvin1
06. 04. 2010
Dát tip
Tak už to bývá - třísky a vzpomínky mají tu vlastnost,že někdy zůstávají pod kůží napořád. Byť bychom se o jejich odstranění snažili sebevíc. A poradit si s tím musíme sami - jinak můžeme dopadnout tak, jako Ty s tou "pomocí" korektorky. :-)

Lakrov
06. 04. 2010
Dát tip
Děkuji všem za návštěvu, komentáře a hodnocení. Dovoluji si poslat ještě několik avíz. Dotčení nechť prominou.

Bíša
04. 04. 2010
Dát tip
:+))

tak tohle ve mě zůstalo.. vrátím se *

notička
31. 03. 2010
Dát tip
Existuje i ta možnost,že "ti" za hranicemi jsou stále s námi.Alespoň tak často, jak na ně mylíme my.

Marcela.K.
30. 03. 2010
Dát tip
Jsou hranice, které se zavřou, protože svět za nimi není pro živé. S třískama to je těžký, neměly by se podceňovat - můj muž kvůli jedné hloupé třísce málem dostal otravu krve... Jenže některé vyndat nejdou, člověk se s nimi musí naučit žít. ,,Jsou v životě momenty, které se vynoří z času jako duhové bubliny. Pár vteřin letí, zalesknou se a vzápětí prasknou, aby se po létech objevily v nečekanou chvíli." Někdy může být "duhovou bublinou" pohled na kus starého šmirgl papíru... Čas nejde obrátit, ale člověk by měl dělat vše proto, aby "zadřené třísky" nezhnisaly. Nikdo neví, jak vypadá země za hranicí, kterou nakonec všichni překročíme. Nikdo neví, kdo (a jestli vůbec) tam na nás bude čekat.

avox
30. 03. 2010
Dát tip
*/

Lakrov
30. 03. 2010
Dát tip
Je-li touto cestou možné oslovit někoho z korektorů se žádostí o revizi krátkého textu, tedy tak činím. Ochotnému děkuji, ostatním se omlouvám.

Prosecký
30. 03. 2010
Dát tip
T*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru