Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Případ

Výběr: Zbora, Markéta, a2a2a, Print
01. 04. 2010
68
72
7137
Autor
Jinovata

 

Zapálil si a řekl:
Narychlo opuštěný byt,
ve kterém se ale na nic nezapomnělo...


Nedopalky cigaret
nejsou v popelníku

Dokonce i noviny s rozhozeným hřbetem
zdají se být již přečtené

Vrah po sobě nezanechal
ani vraždu

Všechen ten dokonalý spěch
ruší jenom šálek vyschlé kávy,
ačkoli i ta vypadá, jako právě dopitá...


72 názorů

meralda s.
23. 01. 2014
Dát tip
Boze skvele!! *

neznamosti
01. 05. 2013
Dát tip

no teda... vrah co po sobě ani vraždu nezanechal... mráz mi přejel po zádech a já zanechávám tip, a ještě jednou, whau


alcap on e
10. 01. 2013
Dát tip

super-tip :)


Jinovata
25. 11. 2011
Dát tip
Náhodou ses trefil, v té době jsem procházel Marlowowskou mánií, při které jsem všechny dostupné Marlowey přečetl.

Pěkné To jest...

MarK.
29. 09. 2010
Dát tip
..ako keby tu cigaretu fajcil Kolombo;)* ..velmi sa mi pacilo 'vrah po sobe nezanechal ani vrazdu'

hej...fakt dobré. t.

Blaguna
24. 07. 2010
Dát tip
emoce - ach ty emoce

sveřep
28. 06. 2010
Dát tip
Kouzlo!


Aimee_Dee
08. 05. 2010
Dát tip
na me to pusobi, ze jde o vrazdu vztahu, ktery uz byl davno mrtvy :) *

skvělý text! *

Marcela.K.
29. 04. 2010
Dát tip
To chce Colomba :-)

BBarkku
29. 04. 2010
Dát tip
"vrah nezanechal ani vraždu" * jako obraz všedního života, kde vrazi existují a ne vždy vraždí..někdy je ticho po pěšině, ticho před bouří a někdy trvá strašlivě dlouho a vnucují se mi úvahy o předem odhalených vrazích, kteří vřaždit teprv budou a to vše pod rouškou poetiky... a přesto je v tom spousta otázek. nemám slov. velice zaujalo:)

berg
28. 04. 2010
Dát tip
Po delší době text, který stojí za opakované soustředěné čtení. A na to , že se nic nestalo, ono "prázdno" dobře zahustilo atmosféru básně. **

...fajn*

eulálie
26. 04. 2010
Dát tip
skvělé Nic se Nestalo

V.Wanessa
24. 04. 2010
Dát tip
Líbí

Manuamanua
14. 04. 2010
Dát tip
Všechno je, jak má být, nikdo tu není, ale něco se stalo. Stopy zameteny.A bohužel,jak píšeš: Vrah po sobě nezanechal ani vraždu Takže tip.

Podměsíc
12. 04. 2010
Dát tip
No comment *******

Print
12. 04. 2010
Dát tip
je nečekaně a bez úmyslu dráždivá, čím víc se s ní peru, tím víc jí mám pod nehty prohrávám a nevím jestli chci nebo musím... ***

Kuchot
10. 04. 2010
Dát tip
ty jsi teda případ...*

paráda. Skvělá představa, jak si vyšetřovatel jen tak sedí, pokuřuje ale nic mu neunikne. Líbí se mi kontrast s "narychlo opuštěným bytem".

jejdavilda
07. 04. 2010
Dát tip
co říct, snad jen suchý metaforický popis, který nemá pevnou linku

Garay
07. 04. 2010
Dát tip
Co říct? Líbí se mi to.

A.H.
06. 04. 2010
Dát tip
Nechtěl bych rozebírat jednotlivé pasáže a říkat, že by se prostý konzument měl nad nimi zamyslet. Zkrátka jen přikyvuji. Bezvadné. *t*

Mám z toho stejný pocit jako po divadelním představení Krajina Harolda Pintera (Klicperovo divadlo Hradec Králové). A tam by to byl tip

Jinovata
06. 04. 2010
Dát tip
a2a2a: Díky za tvůj pohled, i za ten předchozí. Když někdo v mých zdánlivě suchých textech objevuje nostalgii (která je vždy citově zabarvená), mám radost, protože nostalgie je skutečně mým tématem. K té negativitě a pozitivitě - abychom si rozuměli, používáme ty pojmy s mimoňěm spíš ve významu filosofickém: negativní neznamená špatný, ale určený doplňkem. Například rybník je negativně určen tím kolem sebe, co rybník není. Tvar čaje je neg. určen tvarem nádoby. Smysl básně tím, co je vyloučeno. Pozitivní zase není ani tak kladné, jako pinášející informaci o předmětu přímo. Například: mám modré oči.

a2a2a
06. 04. 2010
Dát tip
Mimoň, se zájmem sleduji vaši diskusi (s autorem) a oceňuji, že takto přispíváš, bez ohledu na to, zda s tebou souhlasím či nikoliv. Asi to bude hodně o tom, jak kdo báseň vnímáme. Já sám jsem poznamenal, že mi Jinovatovy texty znějí málo zpěvně, možná tvým jazykem, poeticky, ale čtu-li je znovu, pak zejména u této básně její obsah působí skrze obrazy jednoznačně silně a srozumitelně zároveň, přičemž mne ani na okamžik nenapadlo, že by tebou zmíněné metafory byly negativní či pozitivní, spíše je vnímám jako zčásti nostalgický a zčásti věcný, onu nostalgii vracející blíže k reálnému životu - kolorit. A dalším plusem této atmosférické básně je otevřený prostor k vlastním asociacím, které přichází volně.

Jinovata
06. 04. 2010
Dát tip
Neřekl jsem, že je ta báseň nedotknutelná, pouze mi to zpochybnění přišlo nelogické. Potíž je asi v odlišném interpretačním přístupu. Pro mne jsou ony dva obrazy pozitivní, protože jejich těžištěm z hlediska významové linie básně není negativia přečtenosti a negativita vysušenosti či dopitosti kávy, ale význam těchto okolností. U přečtených novin například vnímám, že onen spěchající, ale na nic nezapomínající si stihnul i přečíst noviny, nebo je nastavit tak, aby přečtené vypadaly, což je zvláštní a něco to vypovídá. A na vyschlé kafe je zajímavé tím, že nemohlo být součástí spěchu, protože vyschnutí muselo proběhnout v minulosti - představuje minulost ve spěchem nahuštěné přítomnosti. Tedy obě informace z obrazu jsou docela pozitivní. Soud o algebraičnosti a tedy nepoetičnosti "Vyjasňování výroků a pojmů v rámci nějaké statické scény" je dost laciný. Stejně tak mohu já označit tvůj výrok "samotné čtení je (zatím pořád ještě) pohyb v čase" za fyzikální, spíše než poetický. Ale neudělám to, protože vím, že řeč o poezii nemusí být poezií. Nehledě na to, že jsem naznačil i nedílnou nealgebraickou součást onoho modelu v pasáži o "chybějících datech" obsažených v celkovém dojmu a stylu.

Max Hutar
05. 04. 2010
Dát tip
Hm, to je zvláštní, přečtené noviny a vyschlou kávu já beru jako negativní momenty:-). Hlavní linii básně samozřejmě nemusí tvořit příběh, ale samotné čtení je (zatím pořád ještě) pohyb v čase. "Vyjasňování výroků a pojmů v rámci nějaké statické scény" mi skutečně jako poezie nezní. Spíš jako algebra. Člověk je dnes na přechodu mezi žitím v příběhu a žitím v obraze, proto je to pravděpodobně dost progresivní báseň. Je samozřejmě zajímavé na tyto otázky odpovídat různě, ale to přece ještě neznamená, že jakékoliv zpochybnění je nedotknutelné už z toho důvodu, že to je zpochybnění.

Jinovata
05. 04. 2010
Dát tip
Mimoň: Řekl bych, že pokud vezmeš báseň za slovo, zbude ti pár rozehraných věcí, které jsou nutně na tobě, rozhodně ne negacemi vyřešený prostor. Snažil jsem se nejen negací(chybějící cigareta a vražda), ale i pozitivními obrazy (přečtené noviny a vyschlá káva) rozehrát v podstatě logický kolotoč, kterému ale chybí některá data - která by ale měla být nepřímo obsažena v celkovém dojmu, ve stylu. To může fungovat a nemusí - každopádně mne ale zaráží, že by už ona výroková část měla vést ke statické vyprázdněnosti. Co se dvojího použití cigarety týče, je to myšleno jako prvek "magicky" propojující dvě osoby na základě podobnosti. Píšeš, že oloupen o příběh, ocitá se čtenář v nicotě. Je nutné, aby hlavní linii básně tvořil příběh? Nemůže tou linií být také vyjasňování výroků a pojmů v rámci nějaké statické scény? Žije člověk v příběhu, nebo v obraze? Žije v teď, v budoucnosti, nebo v paměti? Myslím že na ty otázky je možné a zajímavé odpovídat různě.

Max Hutar
05. 04. 2010
Dát tip
Nedokážu příliš vychutnat, je mi líto. Jednak mi vadí dvojí použití cigaret, ale to by ještě nebyla zas taková překážka. Horší je onen naprostý klid, který v sobě virtuálně skrývá zběsilý rychlý pohyb. Tak umně vyvedený pohyb, že vlastně přechází v nicotu. Když čtu báseň, přeji si být určitou cestou provázen, usměrňován k ostřejšímu výběru imaginace, což může být činěno jak pozitivními, tak negativními výměry. "Případ" je pro mě jako čtenáře posléze likvidační - nadhazuje určitou skutečnost, která je následně osekávána o svou expozici, první dojmy, vrchol (noviny), smysl (vražda) i pointu (šálek kávy). Jaký je posléze výsledek pročtení se skrz tuto báseň? Negace všech částí. Nejvyšší možný poetický zápor. "Oloupen" o příběh, ocitá se čtenář v nicotě. Je to vražda čtenáře. Je rafinovaná, ale já ji jako takovou bohužel musím odmítnout. Radši bych ticho vyvstávající z hluku než hluk vyvstávající z ticha.

Jinovata
05. 04. 2010
Dát tip
Venango: Proč alibistická?

Atlantis
05. 04. 2010
Dát tip
Působí to zvláštně*

kjkszpj2
04. 04. 2010
Dát tip
TIPec

a2a2a
04. 04. 2010
Dát tip
přidám se s výběrem. Tvé texty pro mne sice postrádají zpěvnost, ale na druhou stranu provokují k širším asociacím a to nenásilnou formou, duchaplností a v konkrétním případě i přes civilní jazyk vyvěrající nostalgií, která nepůsobí sentimentálně a řekl bych, že úspěšně nahrazuje mnou postrádající zpěvnost. Oceňuji metaforu s vrahem, je, jak ji chápu, silným a přece jen úmyslně cíleným výkřikem. Podobně se mi líbí narychlo opuštěný byt, kde se nic nezapomnělo.

Markéta
03. 04. 2010
Dát tip
při dalším čtení a popostrčení komentáři pod dílem, se mi výraz "dopitá" jeví také jako šťastnější formulace.

Alimra
03. 04. 2010
Dát tip
v kritikách níže píšeš o technické nevypilovanosti ... snad ano, snad ne, ale myšlenka je jako mačeta a myslím, že sis s ní pohrál a vyhrál ...

Super námět.. akorát nechápu, že když se na nic nezapomnělo,tak co tam dělá vypitý kafe..Nejspíš ten s cigaretou lehce zalhal ;-)

dajakbol
03. 04. 2010
Dát tip
Ulahodilo.

dadadik
03. 04. 2010
Dát tip
*

Impresse
03. 04. 2010
Dát tip
*

sepiolite
03. 04. 2010
Dát tip
To určitě není alibismus a já jsem Ti ani náznakem nechtěla podstrčovat něco, co musíš. Navíc jsem naznačila, že by to ten konec změnilo, posunulo jinam, takže by to byl dost velký zásah. Byla a je to jen má osobní reflexe, odezva a je mi jasné, že by se nemělo přepisovat do úmoru..pak by z toho taky mohlo vyjít úplně jiné dílo, že. A nemáš zač, bylo to příjemné zastavení.

Jinovata
02. 04. 2010
Dát tip
sepiolite: tak daleko už v pilování asi nepůjdu. Ono to pilování je docela mor, když se člověk neudrží. Například by mi mohlo přijít, že by chtělo dopilovat také místo "Dokonce i noviny s rozhozeným hřbetem", které se nečte úplně plynule... a výhrady bych nakonec dokázal mít skoro ke všemu. V určité chvíli je potřeba přestat text psát a nechat mu tvář. nerad bych, aby to vypadalo jako alibismus, jen říkám, že u toho "dopitá" s pilováním končím. Dopil by se dost těžko včleňovalo, hlavně proto, že bych tím začal vraha blíže určovat a tím bych do značné míry oslabil těžiště básně, které je právě v hledání jeho identity. Díky za podrobné čtení.

sepiolite
02. 04. 2010
Dát tip
tak to je opravdu náhoda:) Nad "dopitá" jsem přemýšlela, je to - podle mě - určitě lepší, ale nejsem si jistá, jestli mi náhodou nevadí ono "-itá"...pro mě by bylo fajn něco jako "dopil", ale je mi jasné, že to by chtělo víc změn a posunulo by to konec asi někam jinam

Jinovata
02. 04. 2010
Dát tip
sepiolite: Náhodou ses trefila do slova, které mi s odstupem taky začalo vadit a chci ho změnit na "dopitá"

sepiolite
02. 04. 2010
Dát tip
Souhlasím s Markétou, jen jedna věc mě ruší a to závěrečné "vypitá"...ráda bych to odůvodnila víc, než pouze svým pocitem, ale to se mi asi nepovede. Samotný tvar mi zavání jistou nečistotou oproti zbytku a na konec mi přijde..takové plácnuté, pod úrovní ostatních zvolených slov, které mají noblesu a korespondují s textem. Ale to je jen subjektivní pocit a výkřik, že bych volila jiný tvar, ale nejsem autor, že. Jinak se mi před očima odvíjí obrazy a to mám ráda, samotná atmosféra je správně prázdná, takže za mě°

Markéta
02. 04. 2010
Dát tip
nemám co vytknout. Formálně i obsahově mi přijde, co se týče tohoto prostoru a zdejších publikovaných děl, hodně odlišná. Velmi osvěžující čtení pro mne***

javavia
02. 04. 2010
Dát tip
i to se stává*

Manuamanua
02. 04. 2010
Dát tip
Souhlasím s thalinou.

Janina6
02. 04. 2010
Dát tip
Sdělení na mě působí stručně, "přesně", a přitom se dá tolik věcí domýšlet... Hlubší kritiku nesvedu, snad jen hlubokou poklonu :-)

Fouckault
02. 04. 2010
Dát tip
klidně zneklidněná*****

Metta
02. 04. 2010
Dát tip
na fotku, která už není potřeba

Norsko 1
02. 04. 2010
Dát tip
Chocholoušek by měl dost rozumu na to, aby vytáhl roky nepoužívanou tarasnici Carl Gustav

Norsko 1
02. 04. 2010
Dát tip
Ospalé nedořečeno. Zajímal by mě Zborův typický komentář

Zbora
02. 04. 2010
Dát tip
.

irem
02. 04. 2010
Dát tip
Nemnoho slov a téměř hmatatelný obraz *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru