Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

literární versus volná

02. 05. 2010
2
104
5287
Autor
řádek

Inspirováno reakcí na "diskusi" na téma Mádl a Issová. Samotným případem se zde nehodlám zabývat, neboť já neznám jednotlivé reakce adminů. Ale je pravdou, že se občas objeví, že nějaké téma na písmák nepatří, ale zatím ještě nikdo neřekl, co vlastně na server Písmák patrí. Zmiňované video vyvolalo celou řadu reakcí nejen mezi "obyčejnými" lidmi, ale i mezi umělci, literáty nevyjímaje. Nejen kvůli obsahu, ale i kvůli způsobu porovedení. Osobně se domnívám, že s literaturou souvisí takřka vše a že od literárního života nelze například zcela oddělit politiku. To mimo jiné dokládá i současná česká (profesionální) próza, která se neustále vrací k tématu totality, komunismu atd. Přijde mi, že vyhraňování témat, o kterých by se tu mluvit nemělo, není tak úplně správné. Nicméně, budu zcela respektovat, pokud někdo stanoví, že taková témata na tento server nepatří. Tak se ale zatím nestalo.

Bylo by, prosím pěkně, možné definovat, co je literární diskuse a co je diskuse volná?

Jaká témata patří na literární server Písmák a jaká už ne?

Případně, o čem písmáci chtějí na serveru Písmák diskutovat?


104 názorů

řádek
03. 05. 2010
Dát tip
díky všem za názory asi už nikdo s ničím podnětným nepřijde, se mi zdá takže si to tu dovolím shodit pod stůl nebránim však nikomu nadále pod stolem pokračovat, je-li libo liboli

papouch
03. 05. 2010
Dát tip
Márve, ausgerechnet ty seš ten pravej, kterej by měl určovat, kdo tu zůstane a kdo vypadne.. :-))

StvN
03. 05. 2010
Dát tip
Pak můžeš být spokojen, že já, LaMouette i dassler jsme admini, zatímco ti ostatní ne:)

Jak jsem říkal - další jouda... :(

Podívej, Márvine, jednak chudáček nováček, pokud není blb, nejprve prozkoumá funkce a principy serveru, než se jme diskutovat. Alespoň to naivně předpokládám. A za druhé, je-li dle tvého "všude jinde volná diskuze volná diskuze", nic ti nebrání diskutovat všude jinde... A je po problému.

Winter
03. 05. 2010
Dát tip
Dík LaMouette, pochváleni budiž admini .)

StvN
03. 05. 2010
Dát tip
PS. Větší potíž leží v neochotě autora se polepšit. Admin dává autorovi čas 24 hodin, aby se svým dílem něco udělal. Jsem si jist, že kdyby diskuse byla upravena do přijatelné podoby, nikdo by ji nevyřadil. Jenže tady je autor pomalu Bůh a co napíše, je svaté. Ať si. Takový autor bude bohužel v životě vždy narážet na bezpráví. Přitom úplně zbytečně, nemyslíš Marvine?

StvN
03. 05. 2010
Dát tip
Marvine, nepatrně se to nafukuje. Ty na to koukáš pohledem technickým, vidíš pravidla, něco proti pravidlům a hurá protestovat. My naopak se snažíme dívat na to s rozumem. Za jedno víme, že pravidla nejsou dokonalá, ve smyslu, že budou doplněna (ale také do nich nemůžeš napsat úplně všechno, já když jsem pravidla psal, tak mě ani ve snu nenapadlo, že by někdo využíval Písmák k politickým diskusím, to prostě nikoho, kdo žije literaturou prostě nenapadne), za druhé zkrátka striktně podle pravidel to nejde. Jsou tu i další hlediska, jak naznačil Vaud, sekundární hlediska, jako například formulace diskuse. Přijde mi trapné, aby admin musil hájit svou nelibost vzniklou gramatickými chybami. Panebože je to hlavní stránka, nikomu ruce neupadnou, když si to po sobě přečte, když se bude snažit diskusi formulovat na nějaké úrovni. Souhlasíš Marvine? Vždyť je to tady jako v nějaké první třídě plné blondýnek, pořád dokola někomu vysvětlovat úplné elementární základy. Nepřijde ti to tak někdy?

LaMouette
03. 05. 2010
Dát tip
duplicitní kritika smazána :-)

Winter
03. 05. 2010
Dát tip
Ale teď bych to adminské mazání trochu uvítal .) Sorry, ale nějak se to zvrtlo.

Winter
03. 05. 2010
Dát tip
Kecy v kleci. Si vzpomínám na místní "palácový převrat", kdy diskuzní "občanská neposlušnost" sehrála mimojiných roli ve "svržení tyrana". krom toho je to ideální formát, kde probrat případné systémové změny. Jistě můžeme to nazvat i "administmrátorské-příspěvky-které-mají-možnost-viset-na-první-straně", ale "diskuze" je prostě "volná", takže tohle všechno do sebe pojme, nacucá, aniž by se musely zřizovat spešl kategorie. Krom toho sama literatura je natolik široký pojem, že technicky vzato bychom mohli diskutovat i o návodu na roli hajzlpapíru, písmenka jak písmenka. A vzhledem k hromadě písmen, které byly na Veselou Trojku nasypány... nevidím problém. Pak je tu samozřejmě možnost to brát "duchem" - a v tom případě je literární už úplně každé téma. Spisovatlé vždy více pindali, než psali. Vlastně napindali celé tuny kravin, ale právě od nich se odpíchli k duchovně vrcholným přemetům. Jsem byl vždycky zastánce jakési rozumné regulace, ale poslední dobou, mi přijde, se to už nějak přehání (mazání komentů pod díly). To vypadá, že smáznuté "dílo" ani není podstatné svým obsahem, jako tím, že je posledním z mnoha. Protože stejně tak můžu prohlásit, že komu se pindat nechce a tou "sociální funkcí" Písmáka opovrhuje, nechť si založí svoje stránky. Bráno liberálně, jak jinak. avi. vybraným jedincům požívajícími v této diskuzi zvláštního postavení .)

papouch
03. 05. 2010
Dát tip
ale baví, márve, baví tě pindat a tlácat do úplně všeho, hlavně do věcí, kterým nerozumíš.. kdyby tě to nebavilo, tak bys tím zobákem tolik nemlel.. :p

dadadik
03. 05. 2010
Dát tip
přesně petrušo

Petrusha
03. 05. 2010
Dát tip
v podstate nechápem na písmáku mať nutnosť kategórie volnej diskusie, veď diskutovať sa dá pod akoukoľvek kategóriou o čomkoľvek, ak je s kým a je chuť voľná diskusia je často len pokusným miestom pre ľudí, ktorý to pravidelne zneužívajú na zviditeľnejnie svojho urazeného ega na hlavnej strane, pročom ich prínosnosť- čo i len zábavná - (tých diskusií) sa nebezpečne blíži k nule

Podle mě na hlavní stranu nepatří ŽÁDNÉ diskuse. Ani literární, ani jiné. Kdo chce pindat, ať jde na chat.

Zase další jouda... Žvanit lze na vlastní autorské stránce o čemkoli (vyjma případů ošetřených zákonem, pochopitelně), nicméně na hlavní stranu literárního serveru vcelku logicky patří témata alespoň vzdáleně literatuře příbuzná. Co je na tom k nepochopení, je mi už léta záhadou. P.S. Poprosím papoucha o přidělení čísla, tato diskuse si ho zaslouží.

StvN
03. 05. 2010
Dát tip
To je jako řádek tvůj alter?

dassler
03. 05. 2010
Dát tip
Marvine, potíže tohohle typu opakované jsou a i budou. Ono to ideálně asi nepůjde vymyslet. V tomhle případě jsme meli na začátku rozdílné názory na diskuzi samotnou i na stížnost. Na tom není nic zavadného. Tak jsme chvíli pokračovali v další diskuzi. Klidné, nehysterické, jako normální hovor dvou lidí, kteří vidí věci jinak. Došli jsme k tomu, že je možné, že jsem se mýlil nebo unáhlil. Autor se smazal, tak jsi založil na stejné téma diskuzi novou, ta běží. Vyřešeno. Ať jsou spory a stížnosti řešeny mezi adminy a stěžovateli tímhle způsobem a ubyde nám tu zbytečně zamračených čel. Ne?

dassler
02. 05. 2010
Dát tip
Marvine. Napsal jsem, jak jsem to uvedení diskuze vnímal já a proč byla podle mě v pořádku odstavena, ne jestli téma souviselo s literaturou nebo ne. Dyť jsem to i napsal doslova. A na mě to skutečně tak působilo. Jedu na nádraží, tam oranžový vlak, nad hlavou modrý banner. Jedu do práce, skrz město. Tamhle poutač, tuhle poutač, samá pomluva, modrá, oranžová, všechny stejně nesnášenlivé a arogantní. Otevřu to tady, plác, už i tady? Ludvíku, ty to vidíš? Se mi nediv. Nicméně taky jsem podotkl, že to mohlo být nesprávně a unáhleně mnou posouzeno. Jestli je to pod čárkou vzkaz od autora, tak zrovna tohle ode mě osobně nikdy nikdo neslyšel, že jestli se někomu něco nelíbí, ať vypadne. Ani on ani nikdo jiný.

LaMouette
02. 05. 2010
Dát tip
Marvin.. sak ja se nejak nedohaduju esliva se jedna bo nejedna.. Rikam jen jak to vidim ja.. to je secko.

LaMouette
02. 05. 2010
Dát tip
Marvine.. dirou v systemu bych to nenazvala.. spis necim.. co by usnadnilo tematicke rozdeleni jednotlivych diskusi.. Momentalne to jinak resit nejde.. Pak se naskyta otazka.. esliva je to natolik velky problem.. by se kvuliva nemu odsouvaly jine problemy.. treba i dulezitejsi. Ja v tomhle prave zas tak velky problem nevidim.. ale je to subjektivni nazor.. a je docela dost dobre mozne.. ze nekdo to vidi jinak. Mi to cely proste prijde typicke pro pismaka.. takova pekna nafouknuta bublina..:-)

dassler
02. 05. 2010
Dát tip
http://www.pismak.cz/index.php?data=club&id=69266 jen koho by to zajímalo, tady je moje vysvětlení k odstranění diskuze, která byla inspirací k téhle diskuzi. Jestli usoudíte, že jsem se s posouzením unáhlil a nebylo to správně, tak nechť je sem vrácena. Ale podotýkám ještě, že by se musel nechat obnovit i autor, který ji uveřejnil, protože ten se pravděpodobně namíchnul natolik, že nick smazal.

Vaud
02. 05. 2010
Dát tip
Tak znovu (a ode mne naposled) Inkriminované dílko Otazníka nepatří z mého soudu mezi diskuse na tomto literárním serveru, protože se 1) Nevztahuje k literatuře z dalších důvodů - pro mě sekundárních 2) Jde o politickou agitku 3) Klip je kopií/plagiátem formátu, který byl použit při volbách v USA 4) Autor měl ve 2 větách 3 gramatické chyby a stylisticky to byl podprůměr ale můžeme se bavit donekonečna - ať žije průměr! Mě už to nebaví a jdu dělat něco užitečnějšího.

Vaud
02. 05. 2010
Dát tip
A navíc je tam narážka na Hájka, čili o politice.

Vaud
02. 05. 2010
Dát tip
Marvine, haiku na první stranu nepatří, ale diskuse o tom, co je haiku a co ne, určitě ano. Přečti si pravidla diskuse.

LaMouette
02. 05. 2010
Dát tip
Marvin..vsak ja pripoustim, ze vyradit dilo z hlavni strany jinac jak zmenou kategorie nejde..pak je ten problem vskutku technickeho razu.

Vaud
02. 05. 2010
Dát tip
Marvine - plagiát zde http://cs.wikipedia.org/wiki/Plagi%C3%A1t

Vaud
02. 05. 2010
Dát tip
patří píseň Hájku háječku mezi haiku?

LaMouette
02. 05. 2010
Dát tip
Marvin..vsak ja pripoustim, ze vyradit dilo z hlavni strany jinac jak zmenou kategorie nejde..pak je ten problem vskutku technickeho razu.

řádek
02. 05. 2010
Dát tip
zveřejnění téti diskuse po volbách je totéž, co zveřejnění studentským voleb po volbách, znovu opakuji nejde o to, jestli jsou diskuse na hlavní straně nebo ne, ano, jinak než přeřadit do jiné kategorie nelze dílo z hlavní strany sundat, ale pak je to chyba techniclká, která by se měla dát poměrně snadno odstranit; když chceš o něčem diskutovat, těžko přilákáš diskutéry tím, že máš dílo v ostatních nezařaditelných tím, že diskusi přeřadíš do ostatních neařaditelných, je tato diskuse v podstatě už nedohledatelná a v konečným důsledku je jedno, jestli je smazaná nebo ne, výsledek je stejnej...

Vaud
02. 05. 2010
Dát tip
Marvine - mohou zůstat pravidla jak jsou a diskusi naplňovat při zachování zdravého rozumu nebo to lze regulovat. Žil jsem v málo regulovaném Španělsku a teď v přeregulovaném Švýcarsku. Vždy budu volit rámcová pravidla a zdravý rozum. ad plagiát - nápad byl ukraden jedné Američance, která tak podporovala Obamu.

moorgaan
02. 05. 2010
Dát tip
ne po volbach !.. pan Pavek by rekl " po žních "

LaMouette
02. 05. 2010
Dát tip
radek...diskutovat se o tom da i dyz je to v kategorii trebaa Ostatni nezaraditelne ne? to preci moznost diskuse nevylucuje.. A z hlavni strany se to opravdu jinak sundat neda, nez zmenou kategorie..Vsak se mohlo ve vymenovani nazoru pokracovat jako pod kerymkolf jinym dilem... Ja bysem treba na pojmenovani "diskuse" u svyho dila zas tak nelpela...le chapu, ze se na to kazdy muze divat jinac.. Navic..bylo receno...ze po volbach..proc ne i na hlavni stranku...stejne jako to, ze se bude premyslet o doplneni pravidel.. Ta se urco budou este nejaky cas doladovat.. pac se klidne na neco zapomenout mohlo...

moorgaan
02. 05. 2010
Dát tip
a ted je jaka sezóna?????????...kvetakova?

moorgaan
02. 05. 2010
Dát tip
Vaud!..:-)) a ze teda řádek kukadla má!!!:-))

řádek
02. 05. 2010
Dát tip
Vaud: nechť vedení řekne, že sem diskuse o dechovce nepatří a pak sem patřit nebude. Mně osobně bude jedno, když se tu někdo bude bavit o dechovce. Ale myslím si, že zakazovat diskuse o dechovce je békovina :)

řádek
02. 05. 2010
Dát tip
StvN: kdyby to šlo, dám ti tip :)

Vaud
02. 05. 2010
Dát tip
řádku - jak jsi přišla na to, že sem politika patří a dechovka ne? Třeba Ty máš kukadla jako zrcadla - je báseň, čili by sem texty dechovky mohly patřit...

Vaud
02. 05. 2010
Dát tip
řádku - jak jsi přišla na to, že sem politika patří a dechovka ne? Třeba Ty máš kukadla jako zrcadla - je báseň, čili by sem texty dechovky mohly patřit...

StvN
02. 05. 2010
Dát tip
Já osobně se na to dívám takto: 1. Přednost má literární diskuse. Čili obecně vzato, když je okurková sezóna, tak se tu trpí různé diskuse, i neliterární. Nevidím v tom problém. Naopak pokud tu visí diskuse týkající se literatury a mají být odsunuty nějakou jinou diskusí, tak je nasnadě, že se literatura dostane přednost. 2. Záleží na úrovni té či oné diskuse. 3. Každý ať sám posoudí, jestli na literární server patří diskuse o stavění mostů ze špaget nebo o tom, co si někdo myslí o spotu, který viděl včera večer na Nově nebo o nějakém videu na YouTube. Co se mě dotýká, tak tohle sem nepatří. 3. Diskuse o tom, zda má být umělec takzavně angažovaný, je stará jako politika sama. Jsou zkrátka umělci, kteří se domnívají, že ano, a pak jsou umělci, kteří zásadně o politice nepíší ani se k ní nevyjadřují. Já osobně nemám potřebu tlachat o politice na serveru. 4. Pokud si jako admin za cíl vezmu udržení jakési hypotetické kvalitativní úrovně hlavní strany, pak se pohybuji hodně na hraně. Ostatně nejspíš by se vše vyřešilo nějakým prostorem pro všemožné diskuse, který by nezahlcoval hlavní stranu. Tam ať si každý diskutuje o čem chce.

řádek
02. 05. 2010
Dát tip
Vaud: neexistuje sterilní umění.

Vaud
02. 05. 2010
Dát tip
Marvine - není mi úplně jasné, čeho chceš ve finále dosáhnout. Bojuješ za zpřísnění pravidel pro diskuse? Vadí Ti, že jsou diskuse vágně definované, tím pádem existuje možnost a právo této instituce zneužít? Mají tedy lidi začít spamovat nesmyslnými diskusemi, aby byla zachována jejich ústavní svoboda na publikování píčovin na internetu? Je to klidně možný, ale pak tu bude trochu jiný server než doposud. A diskuse se vrátí k prapůvodnímu - má se tenhle server snažit pěstovat umění nebo být domovem grafomanů.

já sem u smazanýho Otazníka psala poznámku o tom že pokud by automaticky volné diskuze neskákaly na hlavní stránku dyž tam teda jako na literárním serveru nemaj co dělat, tak by bylo po problému.. pokud ale nejsou nastavený pravidla (ne zvyky) a jasně vymezený kategorie ("Diskuse - Výměna názorů na zajímavé téma. K nezávaznému popovídání prosím využijte chat" - ani slůvko o nevhodnosti politických témat minimálně v době před volbami..) pak si každej može cokoli vykládat jakkoli - počínaje přispěvateli, mazajícími admíny konče je to už příspěvek k věci? :o)

Whitesnake
02. 05. 2010
Dát tip
nedej ssse

řádek
02. 05. 2010
Dát tip
LaMoutte: pokud je něco staženo z hlavní strany, je to staženo ze sekce "diskuse". Čili to "nepatří" mezi diskuse. Čili se o tom nemá diskutovat? Nebo jak? Technickej problém... ?.. :)

řádek
02. 05. 2010
Dát tip
Vaud: v pořádku, já se jen ptám na to, co na tento server patří, potažmo co patří mezi volné diskuse. Pokud sem politika nepatří (a troufám si tvrdit, že srovnávat otázky politiky s Lunetikem je trochu přitaažený za vlasy, mimo jiné i proto, co uvádím v prologu, že současná česká proza na špičce se neustále k otázkám komunismu etc. vrací), nechť je tak sděleno a já se podle toho zařídím. Ale bylo by dobré, kdyby to někdo sdělil.

řádek
02. 05. 2010
Dát tip
Mně tohle prostě připomíná boj socanů za to, aby se nezveřejnily výsledky studentským voleb. Kdyby byl Otazník Mádl nebo Issová, tak ještě chápu, že se to někomu nelíbí. Ale bez agitace, bez zastávání nějakého názoru, směru atd se svým způsobem ovšem těžko obejde jakákoli diskuse o politice. Diskuse se vede přeci mimo jiné proto, že chceme přesvědčit ostatní o našem názoru (= dopouštíme se v zásadě agitace), případně že si sami chceme názor upřesnit. Znamená to tedy, že téma politiky na lierární server nepatří? A tím se znovu dostávám ke svým původním otázkám: Bylo by, prosím pěkně, možné definovat, co je literární diskuse a co je diskuse volná? Jaká témata patří na literární server Písmák a jaká už ne? Případně, o čem písmáci chtějí na serveru Písmák diskutovat?

Vaud
02. 05. 2010
Dát tip
řádku - tohle je literární server a diskuse na první straně je regulovaná adminy, aby se zdejší prostředí odlišilo od chatu na Líbim se ti. Podle stejné logiky tu může být diskuse o báječných klipech skupiny Milly Vanily, Luneticu, Tokio Hotel či já nevím čeho - podpořena argumentem, že to zaujalo nejednoho literáta. V čem je ten klip spojen víc s literaturou než záznam dechovky, který by jsi patrně identifikovala jako sem nepatřičný?

LaMouette
02. 05. 2010
Dát tip
ze to nepatri na hlavni stranu preci neznamena, ze to nepatri na tendle servr.. Marvine..no vsak..

LaMouette
02. 05. 2010
Dát tip
Marvine...sak si myslim, ze secko k tommu je psany v adminsky dyskusy...a ze si secko cetl..no ne?

řádek
02. 05. 2010
Dát tip
La: no třeba už jen tím, že ta diskuse byla shozená z hlavní strany, protože by to někdo mohl chápat jako politickou agitku. Tomu zas nerozumím já. Není to jediný případ, kdy bylo nějaký téma sundaný z hlavní strany, resp. z volných diskusí právě proto, že to nepatří na literární server.

LaMouette
02. 05. 2010
Dát tip
radek...ja furt nerozumim, de bylo receny, ze nejaky tema na pismak nepatri..

řádek
02. 05. 2010
Dát tip
Vaud: "Zmiňovaný klip je volební agitka a navíc plagiát." Ok. Ale pořád mi neni jasný, proč by se o něm na písmáči nemohla vést diskuse.

Vaud
02. 05. 2010
Dát tip
Marvine - jestli někdo napíše "dílko" o 2 řádcích s 3 hrubkama, pak to na hlavní stranu nepatří. Za gramatiku si zodpovídá autor i ve "Slovo má". Pokud napíšeš krásnou ódu na bradavici bradavičnatého Jyrky, tak tu samozřejmě bude, ale ne na první stránce. Zmiňovaný klip je volební agitka a navíc plagiát.

řádek
02. 05. 2010
Dát tip
LaMouette: já se na tu diskusi neodvolávám, já jen říkám, čím mimo jiné byl můj dotaz inspirován. Nezabývám se samotnou diskusí, pač já stejně přesně nevim, kdo v ní jak reagoval a i kdybych věděla, považuju za zbytečný to zpětně rozebírat. Ale je fakt, že to neni první případ, kdy byloo rozhodnuto o tom, že nějaký téma (jedno jaký) na server nepatří. Tenhle příklad mě jen dopopošoupnul k tomu se zeptat. Nevím, co je na tom nešťastného. To je jako bys řekla, že druh zvířete xy byl vyhuben a čili neni šťastný se bavit vo podmínkách, ve kterejch žil. Čili čti pořádně, vosobo! :)

LaMouette
02. 05. 2010
Dát tip
Marvine...le ta diskuse nebyla smazana...jen prerazena..vsak se mohlo diskutovat pod Wotaznikovo dilem jako pod kerymkolif jinym na jeho autorsky strance..

LaMouette
02. 05. 2010
Dát tip
mno...vzhledem k tomu, ze diskuse Pane Otaznika byla smazana.. stejne jako nick sam .. je myslim trosku nestastny se na ni wodvolavat.. za volnou dyskusy povazuju jakoukolif f souladu s pravidlama servru... za literarni tu, kera se literatury dotyka..a to je ale wotazka subjektyfniho pohledu.. taki si myslim, ze temata tu nijakym zpusobem (krom pravidel) womezovany nejsou. a wo cem chtej dyskutyrovat pismaci... stejne jako kerykolif jiny lidi.. wo cemkolif..)

moorgaan
02. 05. 2010
Dát tip
ja si teda politicka temata vybiram ...a zatim me nikdo nebuzeroval-takze na Pismaku jsou trpena... ...tady jde asi spise o to, co podle " vrchnosti " patri na hlavni stranku...podle me tam patri vsechno, co jen trochu diskusi na nejake tema zavani - definice urcite neexistuje a existovat nebude...musel by ji nekdo vytvorit a udelat z ni §...pak ale bude zalezet na vykladu a zase o tom bude rozhodovat " senat "...co na hlavni stranku patri je v rukou adminu, pokud se jim neco nezda, meli by normalne autora upozornit at to da do patricne kategorie a pokud tak neucini, necht tak ucini admin a da to autorovi na srozumenou - to je normalni postup, akceptovatelny a pochopitelny...pokud se deje jinak je to k zamysleni, ale vcelku s tim take nelze nic delat...a o cem chteji pismaci na Pismaku diskutovat? - o vsem co je zajima, takze asi i o Madlovi a Issove , ale pokud se to nelibi adminum - holt je treba jit si o tom pokecat do pivnice! ...ono taky zalezi na tom - kdo tu diskusi zalozi, musi to byt nekdo kdo ma na to ocasek a kdyz ho nema a ma s ocaskama nejaky problem, tak holt musi pocitat s kupirovanim :-))

Vaud
02. 05. 2010
Dát tip
asi obecně by tady neměla zaznít propagace jednotlivých politických stran pak by to mělo být aspoň správně česky - zmiňované dílo mělo po zveřejnění asi 3 hrubky

řádek
02. 05. 2010
Dát tip
uvítám příspěvky k věci :)

Norsko 1
02. 05. 2010
Dát tip
doporučuji zeptat se papoucha. není většího zvířete, kompetentního řešit podobné problémy

no ale esi to splňuje současný požadavky na karegorii Diskuze...

šikula :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru