Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nemám rád pondělí.

04. 05. 2010
11
18
3677
Autor
ikaika

Je pondělí, bloudím po kuchyni, něco jsem chtěl, nepamatuji si co, na lednici je připnutý lístek: Nevař na plynu. Nepoužívej troubu. Kuř venku. Dej slepicím. Vem si prášky. Sešit je ve stole.

 

Je to zajímavá nemoc, nepamatuji si co bylo včera, ale vím co bylo před osmdesáti lety a jedno se nezměnilo...

 

Nemám rád pondělí. Ten den nám skončila škola o desáté, museli jsme jít domů a obléci si sváteční šaty.

 

Na nádraží se sešla celá vesnice, ženy vzlykaly a mužové se tvářili vážně, schnellzug který nikdy u nás nestavěl – zastavil. Výpravčí smekl, hudba hrála teskně, z vlaku vystoupili strýcové a vytáhli rakev sbitou ze surového dřeva ozdobenou křížem z hřebíků- umřel pokrývač.

 

Koktavý Heinz šlápl mimo nebeský most- potkal prázdno. Pokrývači jsou nejblíže Bohu a jako jediní k Němu chodí směrem dolů, náš Pán jim dal jedinou výsadu, zemřít v letu.

 

Dlouhý smuteční průvod se vydal ke kostelu, chlapi nesoucí rakev obloukem obešli černý povoz, zatahal jsem otce za rukáv, podíval se na mě chápavým pohledem: „zemřeš na ramenou kamarádů, kteří tě odnesou“, řekl a pohladil mě. Tehdy jsem to nechápal, pochopil jsem to až za pár let u Dardanely když Paul Schiedek tahal polovinu těla svého bratrance Karla pod palbou, kterou přehlušoval svým křikem: „ Kareu muw na mě, Kareu muw cosik, Kareu muw!!!“

 

Fráter obrátil oči v sloup, když před hospodou nosiči třikrát pohoupali rakví v posledním Spánembohem, pak silným hlasem zapěl: “Hospodin je můj pastýř, vodí mě....“

 

Když je vám čtrnáct tak si něco tak malicherného jako smrt, vlastně ani nepřipouštíte, je vzdálená, je to cosi imaginárního, co vás patrně nikdy nepotká, umírají přece staří, neuvědomíte si že Heinzovi bylo jenom pětadvacet, hrajete maso na konci pohřebního průvodu. Za pár let v pětadvaceti uvidíte umírat čtrnáctileté, ani vás to nepřekvapí, a aby tomu nebyl konec tak v pětačtyřiceti uvidíte umírat čtrnáctileté i pětadvacetileté a pochopíte, že to je asi normální.

 

Kostel byl plný k prasknutí, takže jsme k naší velké radosti zůstali venku, naše radost bohužel netrvala dlouho, hrobník nás rozestavěl coby čestnou stráž v aleji ke hřbitovu, což znamenalo jediné

půjdeme domů poslední.

 

Nuda, světu vládne nuda. Heinz byl už dávno v zemi a my stáli mezi stromy a čekali až i poslední truchlící hodí svoji hrst hlíny na jeho rakev. Poslední odcházel bratr nebožtíka Winfried, byl jenom o pár let starší než my, došel až na konec aleje otočil se a usmál se: „Hej bando chcete prachy, nebo schnaps?“ Blbá otázka.

 

Tak jsme se na počest nebožtíka ožrali jak zákon káže.

 

Ráno mě vzbudil křik, bolela mě hlava a bylo mi zle, spával jsem tehdy na půdě nad ložnicí rodičů- otec dostával svůj díl svědomí. Chlap když se ožení, musí zahodit svědomí, jinak se zblázní, protože tvor s dvojnásobným svědomím není schopen existence. Otec se pod vlivem alkoholu přiznal mámě, že dostal vyhazov z práce. Tento odvážný čin musel být, a po zásluze také byl potrestán- brambory, brambory na tisíc způsobů, tichá domácnost a vrčení při každém pokusu o přiblížení se k mámě. Naše milé Slezanky jsou ty nejlepší holky na světě, bohužel jsou zároveň tím nejhorším možným nepřítelem, kdyby náš milovaný císař a král Wilhelm sestavil armádu z rozlobených Slezských matek, nebylo by silnějšího státu Pruska.

 

Otec byl kovář, měli jsme malou kovárnu, ale ta by naši velkou rodinu neuživila, takže pracoval v Ratiboři v továrně na kotly jako nýtař. Každý den jezdi ve čtyři ráno vlakem do práce a vracel se okolo šesté večer, do noci pak pracoval v kovárně, koval, vyklepával kosy, brousil nože opravoval bicykly, když si k tomu připočtete ještě kousek pole, zahradu a luka tak věnoval téměř veškerý čas práci. Snaha předat živnost některému za svých synů se míjela účinkem, nejstarší bratr Anton se oženil na cisarskou stranu do rakouského Troppau (Opava) a dělal příručího. Otto se zasvětil církvi a studoval seminář, no a já jsem miloval více než zvonění kovadliny tikot hodin, nebeský řád mechaniky uchvátil mojí dětskou duši a když jsem poprvé v životě uviděl motorbicykl nekreslil jsem již nic jiného než motory JLM - Johan LUDWIG Motor , mojí firmu kterou si založím a dobudu s ní svět.

Ještě jsem měl dvě mladší sestry, ale ty nejsou v životě lidském do určitého věku podstatné.

 

Důvod otcova vyhazovu byl prozaický, přes svoji praktičnost byl utopistou, věřil v lepší svět a když majitel továrny odmítl dát vesničanům volno na obdělání polností, postavil se odhodlaně v čelo strajku, tak se společně s marxisty a anarchisty stal nepohodlným. Zavřel se ve své kovárně, bušil do kovadliny a klel. Jediným spojením se světem mu byla malá Agnes, moje milovaná sestřička která mu nosila jídlo a pití. Navečer sedl na zápraží a plakal tím prapodivným pláčem beze slz, tím zpěvem bezmoci drtícím srdce chlapa, trhajícím hruď poraženým.

 

Je pondělí bloudím po kuchyni a nevím co jsem chtěl udělat, jediné vím – nemám rád pondělí


18 názorů

Saetri-Ihn
12. 06. 2010
Dát tip
Líbí se mi rámec, který podtrhuje vzpomínání na staré časy. Při odbočce k válce jsem si říkal, že to bude nějaký životopis, ale naštěstí ani moc ne. Druhé velké plus povídky spatřuji v pěkném a docela přirozeně působícím popisu tehdejší doby a míst, jakoby si to sám autor prožil, prostě tomu tak nějak věřím díky pár informacím, co obyčejný člověk nezná. Jediné co mi občas vadilo byl sloh: "schnellzug který nikdy u nás nestavěl" mohl by být propracovanější. T.

Lakrov
10. 05. 2010
Dát tip
Pro avox: > ... zhoršení krátkodobé paměti v důsledku vysokého věku, možná i sklerózy... ... nebo nevhodné životosprávy :-) (děkuji za avízo, autor promine)

ikaika
10. 05. 2010
Dát tip
souhlasím a děkuji

avox
10. 05. 2010
Dát tip
jen zhoršení krátkodobé paměti v důsledku vysokého věku, možná i sklerózy, tak to vnímám, možná soudím podle sebe :-))

Winter
09. 05. 2010
Dát tip
Není za co, jsem nechtěl furt obtěžovat toho VT .) Jinak dík, že mě avizoval, jsem zapomněl povídku otipovat.

Tragicus
09. 05. 2010
Dát tip
Souhlasi autor s nominaci na Povidku mesice? Diky, Wintere.

Winter
09. 05. 2010
Dát tip
Je to dobré: Myslím, že ztráta paměti je vhodná metafora pro fragmentované zakoušení času. Možná ale, až příliš okatá - i tím, jak samozřejmě ji čtenáři podsuneš coby (jediné?) nezpochybnitelné východisko, zcela mimo zbylou literární hru (...eh...). Určitou zkratku přičítám omezenému rozsahu povídky, asi je to škoda. Závěrečnou větou se příliš prozrazuješ, stačilo by lakonické: "je pondělí". Co nominace na povídku měsíce?

avox
09. 05. 2010
Dát tip
ta přelétavost myšlenek a vzpomínek postupně skládá zajímavou mozaiku, pěkné je to, smutné, ale pěkné */

Puzzle jsem sice nevymyslel já, ale budu rád, když rošíříš řady uživatelů tohoto hezkého výrazu pro skládačku. ((-:

ikaika
05. 05. 2010
Dát tip
doufám že se nebudeš zlobit když si ten výraz "puzzle" přivlastním

ikaika
05. 05. 2010
Dát tip
je to celek - snažím se ho sestavit z povídek, ten výraz puzzle, který použil Květoň se mi líbí

baaba
05. 05. 2010
Dát tip
Dílek z většího (tušenýho) celku. ...čtivé a živé. (odhaduju, že je to mládí UBOTA) ...jednou to bude v celku ...a já si počkám :)

Glomma
04. 05. 2010
Dát tip
pěkně vyvážené :) dobře se to četlo *

Lakrov
04. 05. 2010
Dát tip
Zpočátku se mi to moc nelíbí, snad pod dojmem, že půjde jen o využití efektu 'ztráty paměti'. Trochu mě leká taky obava z toho, že jde o další text, upozorňující na sebe nerespektováním gramatiky (ale je to spíš jen náhoda, 'rychlopis'). Pak se mi docela líbí několik uvedených myšlenek (ponětí o smrti ve čtrnácti, pokrývačova cesta k Bohu...) Po dočtení sice tápu nad celkovým smyslem (třeba mi to časem dojde), ale celkově lze říci, že číst se to dalo. Název je pro mě (asi díky davnému zporofanování jednou písní) zavádějící.

Marcela.K.
04. 05. 2010
Dát tip
...zvláštní povídka... o smrti, která existuje, o srdci chlapa, který nemá rád pondělí ... moc hezky se mi to četlo.

Taubla
04. 05. 2010
Dát tip
Pěkný celek. Klidně bych četla dál. Líbí.

Přijde mi to jako puzzle - každý kousek je dokonalost, a zapadá do celku.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru