Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pro budoucí "profíky"

30. 05. 2010
1
14
2598
Autor
LadyLoba

Původně psáno pro někoho, kdo má ambici psát básně jako profík

Víte, záleží i na tom jakou máte definici pro to být "profík".

Protože tak jako ve všem, můžete mít skvělý originální nápad, který se bude prodávat, ale nemusíte mít řemeslný základ (ti opravdu šikovní si jej časem doplní).

Nebo můžete být řemeslně a teoreticky perfektně nadupaní a připravení psát, jenže pak se klidně může stát, že budete zajímaví jen pro pár specialistů-dalších-teoretiků, ale jinak Vás nikdo nebude moc číst.
Viz např. letošní Slavík, letos mě zaujalo, kdo dostával Slavíka a kdo ty Slavíky četl - byla tam např. operní Diva s perfektním hlasem nebo baletka apod. Ti jsou perfektní, nadaní, řemeslně zruční, ale jsou zajímaví jen pro omezenou část populace.

Takže spíš bych se na Vašem místě zamyslela i nad tím, co chcete psát a pro koho. Jestli chcete být ve své tvorbě něco jako "operní Diva", nebo "Kája Gott", nebo "Eva a Vašek".

A další věc, co budete potřebovat (mrknitě do knížky Záhir od P.Coelha, ta myšlenka je z toho díla) – musíte se nějak dostat někam do tzv. Protekční banky.

Pracujte sami na sobě, na svém růstu a budete mít co "říct". Nejlépe se píše ze života.


14 názorů

Taubla
31. 05. 2010
Dát tip
Je fakt, že je to často víc o popularitě než o dokonalosti. Lidi může víc potěšit jakákoli "věc" méně dokonalá, ale o to víc srdečnější, emotivnější či zábavnější - než nějaké dokonalé a bezchybné dílo, které se někdy může jevit jako "kamenné" a bez "srdce".

Bíša
30. 05. 2010
Dát tip
:+)

moorgaan
30. 05. 2010
Dát tip
alesi...a kdyz dobre nastavi tu svoji kuzi-tak treba prorazi:-)))

Garay
30. 05. 2010
Dát tip
Chystám se. Ale nemám prostředky, prostředí, nemám nic krom touhy. Ale vím. Nic jiného než básně už nemám.

Garay: kdo jsou ti lidé "tam venku"? Tví přátelé? Spolupracovníci? Kdo z nich měl šanci setkat se s tvými básněmi? Stát se "zralým" autorem pouze na internetu je iluze. Teprve v konfrontaci s realitou "dozraješ". choď na autorská čtení, nastavuj svou kůži ...

Garay
30. 05. 2010
Dát tip
Já už nic nechci. mě už je to dneska fuk. Promiň.

avox
30. 05. 2010
Dát tip
chceš žít věčně, jako Mácha? Nebo chceš jako profesionál svá díla prodávat? Kdo ví, jestli Mácha tušil, že jednou bude v čítankách... Obesílej soutěže, posílej svá díla novinám, jako to dělal London... třeba prorazíš na trh a časem i do těch čítanek :-)) Já vždy myslela, že člověk píše hlavně z vnitřní potřeby něco sdělit (nebo jen být slyšen) a úspěch nebo společenské uznání není to nejdůležitější, ale to mluvím jen za sebe.

Garay
30. 05. 2010
Dát tip
Ale já už nechci být amatér. Já to chci žít... chápeš avox? Poezie je, co jsem od dětství milovala, a dolufala jsem, že jednou "to" dám i ostatním... Ale mám pocit, že o to vlastně lidé "tam venku" nestojí. A teď se to ve mě všechno "mele" protože lepší výsledky nepodám. Protože já jsem Garay... a to na "profi-literaturu" nestačí (?)

avox
30. 05. 2010
Dát tip
Garay, vždyť víš, že si u tebe čtu ráda a slovo "amatér" není nadávka :-))

LadyLoba
30. 05. 2010
Dát tip
avox - díky :-)

Garay
30. 05. 2010
Dát tip
Tak to radši už nechci NIC vědět. :) Stejně nejspíš jednou všichni umřeme.

Norsko 1
30. 05. 2010
Dát tip
projekční

avox
30. 05. 2010
Dát tip
řemeslnÝ... a základem řemeslného základu je pravopis... profík je podle mne člověk, který se tou kterou činností živí, ale nemusí to být nutně synonymum pro kvalitu - viz autoři pokleslé literatury :-))

LadyLoba
30. 05. 2010
Dát tip
avi

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru