Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Večer

20. 06. 2010
9
30
5078
Autor
Tragicus

Vzlyk židle, od stolu vstala dívka a bez ohlédnutí zmizela ve tmě. Vyšel ven a sklidil ze stolu.

Zafixovanými pohyby přehodil klíč v kase, najel na správnou polohu a potvrdil. Ve stejné chvíli, kdy si vzpomněl na odemknutý zadní vchod, v chrčení tisknutého účtu zaslechl cizí zvuk. Trhl sebou, otočil se a udělal rychlý úkrok v bok.

Rána ale neminula – nepřišla.

Znechucen sám sebou prošel bez rozhlížení skladem plným tmy, takřka beze změny přecházející v prostranství venku, prázdné parkoviště zarostlé kopřivami a stíny s usměvem nabroušených zubů.

Zavrtěl hlavou, a přesto, když zavíral, nechal pošetile pracovat představivost a venku vytvořil valící se tmu, jakési beztvaré, ohromné natahující se paže, snažící se dostihnout zmenšující se prostor ve dveřích. V náhlém děsu rychle přibouchl, epileptickou rukou zamknul a s jakousi dětskou naivitou odskočil od vchodu, který se měl každým okamžikem prohnout pod tíhou veškeré prázdnoty.

Účet na život mezitím vyjel a jako vždy byl o něco kratší, než čekal. Povzdechl si, posbíral peníze a odešel.

Nad městem se nesl smích, odněkud z dálky. Na chvíli se zastavil a pohlédl směrem, odkud přicházel. Mechanicky nahmátl telefon, odemkl klavésnici a zase ji zamkl, aniž se na telefon podíval.

Někdo lidem vypnul výplň a barvy, takže se městem ploužily hloučky bezprizorních stínů.

Smích zesiloval, jak se blížil k centru; přibylo také postav. V cestě se objevila skupinka a cinkot mincí v batohu se náhle podobal umíráčku z nedalekého kostela, zpomalil a trochu odbočil a pak, když je míjel, jako vržen vpřed gravitačním prakem mizel za rohem.

Nad městem se nesl smích, ale jako by byl vždy někde jinde, než on – přestože šel přibližně směrem, odkud se zprvu ozýval, najednou byl za ním, aniž potkal jeho zdroj.

Vyšplhal do kopce a posledních asi dvě stě metrů šel v naprosté tmě, přesto se neděsil – pravděpodobnost, že by si zde na něj někdo počkal, byla mizivá.

Odemknul a vešel do domu; rodiče samozřejmě spali. Marně vzpomínal, kdy je viděl naposled.

Potichu otevřel lednici, vyndal Martini, limetku a z přihrádky led. S namíchaným pitím pak vyšel do patra a sedl si na balkon. Zapálil si. Pod ním leželo město, nad kterým se nesl smích.

Náhle se odněkud ozvala hudba, trvalo chvíli, než poznal, že mu v kapse zvoní telefon. Nevzal jej, věděl, že to musí být omyl.

Chtělo by to změnu, pomyslel si, když probíral posledních pár týdnů a nedokázal od sebe odlišit žádný z jejich dnů.

Možná si zítra dám Cinzano, napadlo jej po chvíli.

Město se jako světélkující chobotnice táhlo po kopcích naproti, větvilo. Ten pohled jej fascinoval; a zároveň, jakýmsi neuchopitelným způsobem, mu svíral útroby. Město žilo, smích ale pomalu utichl, za chvíli se nad městem nesly jen mraky, blednoucí na východě.


30 názorů

Tragicus
26. 11. 2012
Dát tip

Díky.


experimentalni proza zamerena na velmi uzke publikum...

Tragicus
09. 08. 2010
Dát tip
Dekuji.

Pam!PUCH!
07. 08. 2010
Dát tip
Od nikud nikam, nevzruch, nezájem. Skvělý.. * Tohle....tyhle..... tyto... prostě mám moc ráda.

Tragicus
23. 07. 2010
Dát tip
pristrizena: To mne velmi tesi. Ano, priznavam, ze proporcionalne to neni uplne vyvazene. Dekuji. Wraith: To je otazka relativni (vzhledem ke zpusobu dopravy) strmosti. Vybehnout do kopce asi znaci dost kratky a ne moc strmy svah, zatimco vysplhat (vyskrabat je totez jen expresivne) poukazuje myslim na svah dosti prudky. "Rana ale neminula - neprisla.", byla tedy imaginarni. Diky za cteni.

souhlasím, odnikud nikam, nevzruch nezájem může ale být napsaný fantasticky. ruší mě třeba : "vyšplhat do kopce" asi bych napsal "vyběhnout do kopce" popř. "vyškrábat se do kopce" třeba na lyžích, ale jinak nevím. Docela nechápu strach a hrozbu smrti či na začátku. Ta rána, kterou měl dostat, ta byla imaginární, nebo se útočník netrefil? Potenciál to má, dobře umíš navodit atmosféru, jen bych ji pouštěl po míň douškách a dal tomu trochu (aspoň malý smysl, který by tomu dal směr) toť můj názor.

Moc hezky napsané, silná atmosféra, dokonalá pointa. Líbí se mi tvůj styl. Moc. Jediné, co bych tomu subjektivně vytkla, je pro mě zbytečně obsáhlá pasáž o jeho strachu z přepadení.

Tragicus
16. 07. 2010
Dát tip
StvN: A vis ze nevim? :] Ale dik. Cinovy_vojacek: Diky za nazor.

StvN
12. 07. 2010
Dát tip
Celkem fajn, ale víš co, něco tomu chybí. A ten úvod mi přišel kostrbatý.

Tragicus
08. 07. 2010
Dát tip
To zni jako dobry napad. Nejsem si sice jisty lepsim vysledkem, ale diky za navrh; a za kritiku celkove, samozrejme.

standa.rd
07. 07. 2010
Dát tip
Atmosféra 80% (ještě víc by měla po dešti - města přeci mívají tu největší atmosféru v noci po dešti, ten vlahý vzduch... :)). Příběh 50% (náznak tam je - strašný stereotyp, který hrdina zažívá a asi každý večer si u cigárka říká, že by to měl nějak změnit, jenže na to nemá asi dost síly a odvahy.) Kdyby tam byl nějaký detail navíc, jakoby bezděčně (třeba, že má díravou tenisku, už druhý měsíc si jde koupit novou, ale vlastně to nespěchá, protože si na díru už zvykl a ty mokré ponožky se přeci dají usušit...) byl bych spokojenějším čtenářem, protože bych v tom měl jasno. Takže shrnuto: ve skvělé atmosféře příběh, který se pohybuje na hraně plitkosti a zajímavého sdělení. K tomu, aby ale převážila ta druhá varianta chybí jen velmi málo.

Tragicus
06. 07. 2010
Dát tip
Taktez diky.

reka
04. 07. 2010
Dát tip
Jen zopakuju, co už napsali ostatní. Solidně napsaný, cítím v tom atmosféru, ale hodně mi chybí příběh, byť jen minimální, střet, zajímavá situace, cokoliv, co by mě vtáhlo do textu.

Tragicus
04. 07. 2010
Dát tip
Diky.

Tragicus
04. 07. 2010
Dát tip
No, on sel zamknout zadni vchod, aby mu nekdo neprisel do zad, kdyz bude pocitat kasu. 'Zamcel' i 'odemcel' uz jsem menil na popud Janiny, jen u te klavesnice jsem si nevsiml. Opravim, dik. S PM samozrejme souhlasim, diky.

Winter
04. 07. 2010
Dát tip
Si spíš vzpomínám, že s tím odcházením/zavíráním/zamykáním jsem měl taky problém. Ale proč to do PM nedat, že jo...

Tragicus
27. 06. 2010
Dát tip
To mne tesi, dekuji.

Janina6
27. 06. 2010
Dát tip
Pro mě to má působivou atmosféru. A příběh, ten tam vlastně vnímám... dost neveselý, asi jako ty naše vlastní.

Tragicus
24. 06. 2010
Dát tip
Dik. :]

Winter
23. 06. 2010
Dát tip
Tohle znám. Ale fakt by to chtělo ten příběh, třebas maličký .) Je zajímavé, jak členění textu co věta, to odstavec, vnáší do atmosféry jakousi chladnou strojovost, rutinu, trochu bezvýchodnost.

Tragicus
22. 06. 2010
Dát tip
Diky za kritiky.

Saetri-Ihn
21. 06. 2010
Dát tip
Dobře napsaný, líbí se mi taková přirozená lehkost, ale ten příběh, který za tím člověk tuší je trochu málo, chtělo by to nějaký zvrat, víc než Cinzano (i když je dobrý)...

Od nikud nikam, nevzruch, nezájem. Ačkoliv je to dobře napsaný. Že by to byla povídka, to bych ani neřekla.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru